Căciula dacilor – prezenţă în simbolistica mondială

Categories ArticolePosted on

Puţini dintre noi cunosc astăzi faptul că, în simbolistica antică, medievală şi chiar modernă şi contemporană, anumite elemente îşi au originea in cultura dacilor.

Acestea sunt preluări si adaptări fie ale unor simboluri militare dacice, cum este cazul draconesului (despre care am vorbit într-un articol postat recent), fie a anumitor practici religioase ale acestora sau cu inspiraţie din elemente de vestimentaţie purtate de strămoşii noştrii daci.

Pileusul dacic, de pildă, caciulă cunoscută şi sub numele de “bonetă frigiană”, semn al nobleţei şi al statutului social, fiind purtat de tarabostes, numiţi în sursele antice şi pileati, poate fi regăsit, în prezent, în simbolistica drapelurilor şi a stemelor de stat sau militare a unei serii întregi de ţări şi instituţii.

 

Dacii şi frigienii erau înrudiţi

 

Numeroşi autori antici vorbesc despre înrudirea dinre daci şi frigieni, ca aparţinători ai aceluiaşi mare neam al tracilor. Amintiţi iniţial de Homer, în Iliada, frigienii locuiau în Anatolia, Turcia de azi.

Despre primii regi ai acestui popor, printre care şi Midas, aflăm că erau din Tracia. Lui Midas, printre altele, i se atribuie inventarea naiului, instrument atât de drag românilor de astăzi.

Mai mult, autori precum Diodor din Sicilia, Herodot, Hyginius, Plinius sau Xenofon atestă faptul că însuşi Priam, regele Troiei de la momentul confruntării militare a troienilor cu grecii, era şi el, la rândul sau, trac.

Istoricul Iordanes relatează că dacii de neam s-au numit, la început, tarabostes, (probabil termenul dacic iniţial) iar apoi pileati, iar dintre ei se alegeau regii şi preoţii.

Aceste informaţii, coroborate cu însăşi legenda descendenţei romane din traco-troienii lui Eneas, ne poate duce cu gândul că, în cultura romană mai târzie, boneta frigiana a rămas simbol la libertăţii şi nobleţei, simbol moştenit de la strămoşii lor traci.

Caciula purtată de daci şi frigieni a devenit, în zona Imperiului Roman, un simbol al libertăţii, fiind purtată de sclavi în ziua eliberării lor, simbol care, în epocile urmatoare, până în prezent, s-a propagat păstrându-şi mesajul şi semnificaţia iniţiale.

De asemenea, în primele secole ale creştinismului, căciula dacică pătrunde şi în simbolistica religioasă, multe fresce bizantine înfăţisându-i pe cei trei magi, de pildă, purtând pileusul, obiect vstimentar inconfundabil şi clar de origine daco-tracă.

 

Pileusul, ca simbol al revoluţiei franceze

 

Marianna este numele dat Republicii Franceze în amintirea societăţii republicane “La Marianne”, care a activat pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Era o societate secretă, călăuzită de un comitet democratic refugiat la Londra, în frunte cu Ledru – Rollin, unul dintre conducătorii burgheziei radicale în timpul şi după revoluţia de la 1848 din Franţa, condamnat la deportare pentru acţiunile conspirative.

Cum această grupare lupta pentru înlăturarea regalităţii (Napoleon al III-lea) şi instaurarea republicii, cercurile reacţionare au botezat republica franceză cu numele societăţii “Marianna”. Şi acest nume, după victoria republicanilor, s-a impus şi s-a păstrat. Marianna este grafic reprezentată printr-o semănătoare care poartă bonetă frigiană.

Această bonetă, de culoare roşie, a fost adoptată şi de revoluţionarii francezi ca un semn de patriotism, ca o emblemă a luptei pentru libertate.

 

Simbolul dac, preluat de SUA şi America de Sud

 

În zilele noastre, pileusul dacilor, ca simbol al libertăţii, nobleţei şi independenţei poate fi regăsit pe stemele unor instituţii extrem de importante, precum cea a Senatului Statelor Unite ale Americii, a statului Iowa sau cea a Departamentului Apărării din aceeaşi ţară. De altfel, pileusul este utilizat ca simbol de armata SUA încă din anul 1793.

De asemenea, imaginea căciulii dacice a fost preluată de multe ţări din America Latina şi de Sud, ca simbol al eliberării de sub domniaţia spaniolă.

De altfel, la nivelul întregului continent sud-american, simbolul despre care vorbim este unul asociat cu noţiunea de libertate, egalitate de şanse şi independenţă.

Dintre ţările ce folosesc astăzi acest simbol amintim Argentina, Nicaragua (stema adoptată în 1823), Haiti (simbol adoptat în 1986), El Salvador (simbol adoptat în 1912), Cuba (din 1906), Columbia (din 1834), Bolivia, dar şi Paraguay, stat ce a preluat, pe reversul drapelului său, imaginea despre care vorbim.

Referitor la pileusul dacic, mai trebuie să spunem că imaginea sa fost utilizată şi în cazul unor emisiuni monetare, mai ales în Mexic între sfârşitul secolului 19 şi mijlocul secolului 20.

De asemenea, imaginea căciulii dacilor poate fi regăsită, ca simbol, şi pe unele monede franceze din perioada contemporană.

 

un articol de Valentin Roman

 

Înscrie-te la Newsletter (pe Home) și află primul despre cele mai importante articole pe care le postăm! Sprijină munca pe care o facem și distribuie mai departe materialele pe care ți le trimitem! Mulţumim!

 
Călătorește în locurile de taină ale României! Un proiect unic de turism http://locuridetaina.ro/

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

15 comments

 1. Buna ziua,

  Valentin,trebuie sa recunosc ca am ramas surprins,placut surprims cind am citit articolul tau si imediat mi-au aparut in minte anumite secvente din viata mea pe care le-am trait,cu ceva vreme in urma ,in Spania.
  Aveam acolo,in cadrul firmeio grupa de bolivieni(baieti extraordinari din toate punctele de vedere)cu care intretineam dupa orele de munca tot felul de discutii referitoare la cultura atit de vasta a strabunilor lor cit si a strmosilor mei dacii.Uimitor este ca,la un moment dat,nu stiu cum am ajuns la discutia referitoare la daci si la felul in care-si purtau caciula(simbol al rangului social)iar reactia pe care am vazut-o,instantaneu la toate cele trei persoane,atunci cind au vazut pozele dacilor,a fost naucitoare!Au recunoascut imediat caciula pe care si stramosii lor o purtau!
  Cu siguranta ca avem multe a ne spune si printre altele,trebuie sa recunosc ca eu sint acum,dupa aproape 10 ani de asteptari,privilegiat in momentul in care pot sa stau de vorba cu voi si sa facem impreuna ca ADEVRUL despre neamul nostru sa iasa la lumina,aceeasi lumina care ne va duce intr-un final spre rescrierea istoriei acestui neam,indiferent de opozitia celor ce si-au dat doctorate in istoria acestui neam si acu le este greu sa accepte ADEVARUL.Dar oare ce este mai presus de toate?!Trebuie sa “coafam”realitatea,indiferent de ceea ce reiese din ea,s-au s-o acceptam asa cum este?!
  Asa ca ,draga prietene,sint linga tine si vom merge impreuna pina la final!

 2. Interesul celor de azi a celor ce ne conduc nu este ca noi sa ne pastram identitatea , scopul lor este puterea politica si financiara . Parerea pe care o am eu este ca nici populatiea nu se mai gandeste la o identitate anume . Sincer nu stiu cat de mult veti reusi .

 3. Ce greu ne mai urnim din loc!? Pana acum cativa ani, putini romani cunosteu adevarul istoric al origini noastre! Dar aproape ca in toate lucrurile inceputul e mai greu. In ultimile doua milenii, puterile din jur s-au coalizat, politic si religios sa stearga de pe fata pamantului neamul geto-dac, spre asi insusi cultura si civilizatia, insemnele religioase si militare ale acestora! Planul lor se pare ca n-a prea reusit, deoarece incepand cu sec. XIX. Bulgarele de zapada alcatuit in special din B.P.Hasdeu, N. Densuseanu, M.Eminescu, L. Blaga… a inceput a se rostogoli la vale. Acest bulgare al renasteri noastre ca neam a ajuns in acest moment de neoprit. Oricat si-ar dori unii! Adevarul istoric nu mai poate fi tinut sub obroc, datorita internetului. Ce exemplu mai concludent decat filmul ‘Dacii-Adevaruri tulburatoare”. Vazut intr-un timp extrem de scurt de aproape un milion de spectatori. Ca sa reusim, avem nevoie de optimism si de mai multa incredere in noi. Doamne ajuta.

 4. Din cate stiu o tentativa de a spune lucrurilor pe nume (ma refer strict la daci) a avut-o Mihai Eminescu,demonstrand influenta dacica asupra imperiului roman si a altor popoare,de aici si moartea lui suspecta…(in nici un caz de sifilis).
  E bine de stiut si felicitari pentru articol.

 5. CĂCIULA
  de Ion Agiu
  Taică-meu, în primărie,
  Avea dreptul ca să intre
  Cu căciula-n cap.
  Obicei vechi pe moşie
  De la moşii şi strămoşii mei păstrat.

  Refren:
  Cu căciulile pe frunte,
  Stăm de veacuri ca un munte,
  În curbura arcului carpat.
  Asta e căciula mea
  Şi o port cum se purta
  Ca-obicei din daci păstrat.

  Port căciula pe-o ureche
  Şi acasa, şi la nunta şi la oi,
  După datina străveche,
  Moştenită şi păstrată pe la noi.

  Unii zic să-mi iau căciula
  Jos dincap, spunând adesea,
  Că nu e civilizat.
  Poate vor s-o ţin în mână,
  Să m-aplec, ca să mă laude,
  Că m-am integrat.

  Da, vecine, hai la mine,
  Te primesc cum pot mai bine,
  Dar de căciula mea nu te lega.
  Asta e căciula mea,
  Că-i a mea şi nu-i a ta,
  Că-i obicei din daci păstrat.

  Cine nu mă crede să se ducă
  La Columnă să se uite
  Şi-o vedea:
  Sabia încovoiată,
  Arcul, scutul şi căciula
  Orice dac avea.

  Măi copil, ia seama bine,
  Ca să ducă obiceiul
  Când or creşte-ai tăi copii.
  O inimă vitează-n tine,
  Sus pe frunte o căciulă,
  Ca un dac s-o ţii.

 6. frumoase si interesante articole am gasit aici, ma bucur sa descopar ca sunt destui romani interesati de aflarea adevarului istoric al acestui neam romanesc, greu lovit din toate partile de la inceputurile sale, am si eu o mare rugaminte si intrebare:
  am incercat sa vizionez online emisiunea Nasul si nu reusesc.
  imi poate spune cineva daca este necesar instalarerea unui program special pentru a putea viziona aceasta emisiune online?

 7. Buna tuturor,
  Foarte rar scriu pe net ?
  Important acum este faptul ca mai este putin, mult mai putin decat vor sa creada acei Intunecati care inca cred ca mai conduc lumea noastra (acei reptilieni, crocodili pe picioare – annunnakki – veniti aici, acum cca 350.000 ani, avand ca reprezentanti de varf pe Rockfeller-i si Goldenberg-i ).
  Ca sa stiti mai multe despre ei, se pot citi cartile Arianei Havah – “Inuaki”, ambele volume, “Annunnakki vs. Annunnakki”, dar si informatiile transmise de Matei prin mama lui – Suzanne Ward, incepand cu cartile, prima fiind “Matei, vorbeste-mi despre Rai”.
  Pe de alta parte, acum vreo 15-20 ani, am citit si cartea lui Zekaria Sitkin – “Razboiul zeilor cu oamenii” – insa, la acel moment, nu intelesesem clar toate informatiile. Atunci am aflat ca se prezenta o “fatza a adevarului” in carte. Citind si despre Inuaki, am realizat conexiunea.
  Apoi, Matei ne transmite lunar, prin Ed. For you, informatii despre ce se petrece aici.
  Un alt aspect – strabunii nostri astrali sunt veniti deja in sistemul nostru solar. Sunt mii de nava galactice in jurul planetei, unele nave mama avand sute si mii de km patrati ca suprafata, cu diametre de sute de km. Multi astronomi le vad, dar inca sunt facuti sa taca din gura.
  Daca va uitati pe cer, s-a indesit enorm aparitia asa-ziselor OZN-uri.
  Mai este putin, am asteptat si rabdat sute de mii si milioane de ani acest moment, ca suflete.
  Acum este momentul nostru, al Oamenilor, sa traim frumos, cum nici nu indraznim sa ne imaginam !!!
  Totul va iesi la iveala, totul !
  Intrebati-va de ce in atatea tari oamenii ies in strada cu curaj si isi cer dreptul la o viata cinstita? De ce cele mai mari manifestatii sunt tocmai in tarile unde asuprirea a fost cea mai puternica, incepand cu tarile musulmane?! Cine ar fi indraznit sa ridice glasul in astfel de tari pana acum 10 ani?!
  De ce tocmai acolo? Pentru ca acei lideri ascunsi ai lumii noastre (stapanii din umbra de pana acum) au inceput deja sa faca “aripi” si, iar cei mici, fara ordine directe, stau acum cuminti.
  Ni s-a transmis ca acele doua cutremure de anul trecut din SUA (2011) nu au avut cauze naturale. Sunt filmulete in care se aude in acele momente un zgomot de vibratie joasa, continuu.
  Ni s-a transmis ca o civilizatie care este venita aici, a distrus cu o unda sonora cu vibratie de mare precizie, doua adaposturi subterane ale Annunnakki-lor, adaposturi care puteau sustine milioane de persoane pentru sute de ani. Evident ca doar guvernele tarilor si acolitii lor (rude, prieteni, persoane importante lor) ar fi avut acces acolo.
  Se si pot vizualiza imagini de atunci, in care pamantul este cazut pe verticala, pe zeci de metri, ca intr-un canion. Dar nu au fost mediatizate aceste imagini.
  Alte doua statii subacvatice instalate de acum cateva mii de ani, de emisii ce provocau in subconstientul oamenilor din zonele respective (Golful Persic si Marea Chinei de Sud) agresivitate (de unde si atatea conflicte in zonele respective), au fost distruse similar.
  Acum vindecarea noastra si a planetei se manifesta ca la un cancer in vindecare – pe masura ce raul se vindeca, ce este inca in interior, acesta iese la suprafata si este curatat si el.
  Legat de cancer – uleiul de canepa este extrem de eficient in vindecarea acestuia. Este un lucru binecunoscut inca din 1975, dar guvernele l-au musamalizat, in favoarea chimicalelor marii industrii farmaceutice mondiale, prin care se urmareste doar dependenta de “medicamente” (a se citi toxine si otravuri)
  Mai este putin…. inca putin… cateva luni !!! ? si profitul obtinut din vanzarea lor.
  Sper ca si cei ale caror credinte au fost oarecum zdruncinate de aceste informatii transmise, sa se uite in interiorul lor si sa constientizeze ce senzatii au in timpul si dupa citirea acestora.
  Daca nu au tendinta sa injure, sa arunce calculatorul, sa ma macelareasca, sa se simta iritati, ci, dimpotriva, sa le ia asa cum sunt, sa se simta linistiti, sa se intoarca la ale lor ca si cum nu ar fi mare scofala – de parca ar fi stiut deja de toate astea – atunci inseamna ca Sufletul lor este curat si le transmite ca tot ce au citit este adevarat !
  Inca un pic de rabdare si multa Incredere si Speranta !
  Cereti Universului Pacea interioara de care aveti nevoie acum, mai mult ca niciodata.
  Acum fiecare isi vindeca atat de mult cat este cu putinta, karma – adica tot ce a facut rau in alte momente.
  Pentru aceasta, este bine si necesar sa urmati cei 4 pasi, indiferent prin ceea ce treceti voi sau ai vostri:
  1 – sa constientizati, ca fiecare alege, la nivel de Suflet, pentru sine ce si cum sa faca, indiferent ce relatie este intre voi;
  2 – sa acceptati, situatiile, starile neplacute, grave prin care treceti voi sau ai vostri, deoarece, repet, fiecare a ales deja, ce-unde-cand-cum sa se intample ceea ce li se intampla acum;
  3 – sa iertati !!! Iertarea are 3 aspecte:
  – iertarea de sine – Iertati-va pe voi insiva pentru tot ce ati facut rau, neplacut pentru voi ori alte persoane, locuri, situatii;
  – iertati-i pe cei care considerati ca au gresit fata de voi;
  – cereti iertare, prin intermediul Universului, celor care considera ca voi ati gresit fata de ei ! Ce alegeri vor face ei, este treaba lor ! Voi sa faceti ce tine de voi !!!
  4 – sa iubiti. Aici sunt 2 aspecte:
  – iubirea de sine – Iubiti-va pe voi insiva! Respectati-va! Doriti sa faceti ceva, faceti! Nu mai tot amanati!
  Amanarea insistent, de lunga durata, repetata, induce in Suflet dorinta de a pleca. Si cum o face: imbolnaveste trupul (carcasa in care este inchis acum) cu boli asa-zis incurabile, iar cel ce nu se iubeste, nu se respecta, va “pleca” si va repeta experienta, pana cand, la un moment dat, i se va aprinde o luminita acolo, sus! Si se va inteba: dar de ce mi se tot repeta asa ceva? Si, atunci, isi va analiza trairile, alegerile si va vedea ca nu s-a respectat, nu s-a iubit pe sine, nu a dat Sufletului o particica din acele mici placeri (care sunt atat de multe in fiecare zi !!!)
  – iubiti tot ce e in afara voastra, in egala masura, ca pe voi !!! (religiile ne-au tot bagat pe gat sa-i iubim doar pe ceilalti si sa uitam de noi !!! – fapt ce a rupt in prea multi din noi echilibrul si armonia).
  Iubiti-i pe oameni, vietatile, natura, cerul, apa, aerul, Universul… Aveti grija de tot si toate.

  Si, invatati si acceptati sa va detasati de tot la ceea ce tineti, de tot ce iubiti.
  Doar iubiti… NECONDITIONAT !!! Nu cereti iubirea la schimb.
  Iubirea nu se cumpara, nu se vinde… ea doar se daruieste !!!
  Nu este obiect de negotz !!!
  Traiti-o, doar !!! Atat !!! ?
  Apoi, nu luati cu voi nimic din ce aveti aici – pamant, case, masini, aur, bani, haine, functii etc.

  Cand ne-am reintrupat, am lasat dincolo o Diploma pe care scrie doar “OM”.
  Prea multi dintre noi, cand incep sa aibe hartii cu tot felul de denumiri, care le dau aparenta ca au puterea de a decidee asupra altora – diploma, atestat, certificat, brevet, doctorat etc. – “uita” de Diploma lasata “dincolo”. Este alegerea lor ! – fac rautati, de multe ori, incredibile, dar care se vor intoarce asupra lor.

  Pentru acestia, ni se transmite ca in galaxie este deja pregatita o planeta noua, care ii asteapta pentru intruparile lor viitoare. Vor sta acolo pana isi vor invata lectiile.

  Asa ca, noi mergem inainte si in sus !!! :))

  Mult succes noua, tuturor celor ce ramanem aici, sa ne minunam de tot prin ceea urmeaza sa trecem in viitorul atat de apropiat, ce ne asteapta…

 8. Foarte interesant absolut tot ce este aici! in sfarsit esente discrete ale istoriei noastre ce se vrea a fi rescrisa pentru ca neamul nostru sa nu se stinga ! Ce minunat ar fi daca educatia s-ar face in cunoasterea acestor adevaruri ! sa stie fiecare urmas al dacilor ce radacini are ! Doamne ajuta-ne !

 9. Foarte interesant articolul!
  @Radu Popa: Interesant si comentariul tau! As avea o intrebare .. cand crezi ca vine ‘acel moment’?

  Si eu simt de ceva ani ca va veni acel moment in curand!

 10. foarte frumos articolul despre ce ne asteapta, eu l-am citit pe Pavel Corut de la inceput si am crezut in ce scrie, astept cu nerabdare sa se intample tot ce spune dl R Popa. Doar ca nu stiu daca voi mai apuca sa traiesc pana atunci. Cred ca este posibil sa ne schimbam in bine, dar ma apuca disperarea cand ma uit in jurul meu si vad realitatea vietii de acum.Nu sunt perfecta, dar sunt perfectibila, incerc sa ma schimb in bine, sper sa reusesc. Cat despre strabunii nostri, eu sunt convinsa ca aici a fost civilizatia de unde s-a populat Terra, chiar daca unii vor rade de mine! Va urez doar bine si iubire!

 11. Eu sunt total uimita de aceste noi studii si descoperiri si tind sa va dau dreptate cand imi amintesc ce incurcati erau profesorii nostri de istorie nationala si universala cand le puneam intrebari incuietoare despre originea limbii si poporului roman: cum adica(intrebam noi) dintr-o cultura de 5000 de ani(Cucuteni…)sa se fi pastrat doar 7 sau 8 cuvinte si acelea greu de memorat dupa ocupatia romana pe numai un sfert din teritoriul vechii Dacii??? …si multe altele… M-as bucura sa se faca lumina asupra istoriei noastre…

 12. Simt nevoia sa fac cateva adaugiri:

  In primul rand, cusma tip pileus a fost asociata libertatii si independentei datorita sclavilor emancipati din Roma, care purtau acest articol in momentul eliberarii.

  Trebuie facuta o distinctie intre pileus si cusma frigiana. Este o confuzie curenta, insa nu sunt unul si acelasi articol vestimentar.

  Cusma frigiana este cea purtata de daci, insa nu le este exclusiva. Aceasta era purtata si de catre frigieni (dupa cum ii spuen numele), traci si macedoneni. De asemenea, aceasta boneta ii distinge in unele reprezentari iconografice pe regele Midas, pe Attis si pe Mithras.

 13. eu locuiesc la roma,si am vazut pe multe monumente daci,acestia recunoscandu-se dupa caciula!orice chip poate fii comun insa cel ce poarta caciula este dac,oare romanii au vrut sa ne transmita ceva!?va multumesc pentru articole,foarte interesante!

 14. dragii mosului,
  toata “”lumea”” se zbate in “”cultura” dar nimeni in “”facatura””.
  va miratzi de autoritatzi. inca nu v-atzi convins??? inseamna ca nu v-a ajuns cutzitul la os!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *