Ce spun ITALIENII despre războaiele DACO-ROMANE… O lecție de istorie pentru toate cozile de topor din mediul științific românesc. Merită văzut!!!

Categories DezvăluiriPosted on

Trebuie să recunosc că am fost surprins să descopăr într-un fragment de documentar realizat de italieni o perspectivă corectă (cel puțin pe aspectele pe care le voi sublinia mai jos), cu elemente deosebit de interesante, unele inedite, despre războaiele daco-romane din vremea lui Decebal și Traian.

Dacă astăzi încă sunt istorici ageamii prin România care îi consideră pe daci doar niște înapoiați, incapabili de a produce ceva, italienii le dau acestora peste nas, din voleu! Într-un colaj video (pe care îl puteți vedea mai jos) ce combină fragmente din mai multe documentare, veți putea descoperi și perspectiva pe care o au astăzi unii istorici italieni  asupra dacilor, a lui Decebal și a războaielor daco-romane.

Ei, italienii, subliniază clar că principalele motive pe care le-a avut Traian atunci când a decis invadarea Daciei, au fost jaful (Dacia era considerată un fel de El Dorado al antichității), oprirea unui exemplu rușinos pentru imperiu – subsidiile plătite către daci (un tribut anual plătit de romani încă din vremea împăratului Domițian – anul 89 d. Chr. -, pentru a avea pace cu ei)  și admirația propriului popor, plus titlul de Imperator,  la care tânjea Traian și pe care nu le putea obține decât în urma unui război.

Peste toate, realizatorii filmului subliniază că victoria lui Traian este, poate, cea mai neagră victorie a romanilor, datorită crimelor pe care aceștia le-au făcut aici (astăzi Traian ar fi acuzat de genocid și crime împotriva umanității) .  Și când mă gândesc că avem printre istoricii noștri admiratori de-ai lui Traian!… Ba îl mai cântăm cu admirație și în imnul național!!! Dacă este să facem o paralelă, nu este nicio diferență între a-l slăvi și admira pe Traian sau pe Stalin, astăzi, în România. Cât de cretini sau nemernici sunt cei care ne mențin și acum într-o asemenea mizerabilă confuzie istorică, într-un asemenea fals?!…

Ei, italienii, recunosc că bogățiile dacilor reprezintă cel mai mare jaf din istoria Imperiului și că datorită aurului dacic s-au construit lucruri impresionante la Roma, inegalabile – Forul lui Traian, Columna lui Traian dar și altele, că s-au scutit de taxe toți cetățenii romani, pentru un an, că s-au realizat cele mai lungi și costisitoare jocuri din istorie, că Imperiul a fost scos dintr-o criză financiară prelungită! Și când mă gândesc că o armată de incompetenți români au vorbit, până nu demult, că dacii nu știau să prelucreze aurul…

Tot ei, italienii, ne vorbesc despre minele de aur și argint ale dacilor (din Munții Apuseni), în condițiile în care astăzi, cozile de topor din statul român ne ascund faptul că minele romane de la Roșia Montană sunt realizate peste minele dacice… Nu mai vorbesc de faptul că galeriile miniere antice de la Roșia Montană sunt un monument istoric unic în lume, prin complexitatea și întinderea lor.. Cu toate acestea, puterea politică ticăloasă și trădătoare este dispusă să le sacrifice pentru ca șmecherii de la Gold Corporation să facă burta mare, în loc să transforme zona într-una turistică, de interes internațional!

Vă recomand să vizionați acest colaj pentru că veți descoperi multe lucruri impresionante. Le mulțumim italienilor că, fără să își propună asta, ajută la aducerea adevărului la lumină, aici în GETO-DACIA. Desigur, pe alte aspecte decât cele discutate aici (și prezentate în montajul de mai jos), italienii păstrează o viziune tributară poziției de urmași ai “stăpânilor lumii”, unii dintre ei considerând că dacii au fost exterminați. Cu timpul, o să-i lămurim cum stă treaba, în realitate. Vizionare cu folos!

Daniel Roxin

 


Recomandare carte. Disponibilă aici
: http://dacia-art.ro/products-page/carti/

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

89 comments

 1. Este uluitor sa vezi cum toate aceste cozi de topor se umplu de grotesc si ridicol sfidand surse antice, traditii si informatii furnizate de situri.

 2. din punctul meu de vedere falsificatorii Istoriei Românilor ar trebui destituiti pe loc de la catedre, respectiv adusi in fata Justitiei, ca sa plateasca pentru raul facut, dupa ce se vor pune pe taler ignoranta si reaua-credinta, potrivit unui probatoriu vast: manuale, studii pseudostiintifice, carti in care se incearca manipularea cu orice pret.
  Ceva imi spune ca o sa le vina randul cat de curand.

 3. Ar mai fi interesant de făcut o analiză a numelor de origine romană, cum sunt Marius, Ovidiu, Traian si a frecvenţei lor in Europa în diverse perioade istorice. Din moment ce aceste nume nu prea mai există în Italia, ci doar in România începând cu secolul al XIX-lea, ar fi încă o dovadă că “moştenirea noastră latină/romană” se rezumă la o acţiune culturală declanşată acum aproximativ 150 de ani. Acţiune care, la momentul respectiv, i-a ajutat pe daco-românii din Ardeal să-şi păstreze identitatea, dar care acum nu îşi mai are rostul.

 4. Felicitări, toate au fost bune dar acesta e cel mai bun articol de până acum, e nevoie de suflet și ardoarea lui pentru a ieșii în evidență și scoate la suprafață aceste adevăruri incontestabile! ?

 5. Nu am vizionat încă materialul video, dar mi-a venit o idee. Avem mulți emigranți în statele mai dezvoltate ale Europei cu copii cu tot și, mă gîndesc că ar fi destul de ușor să se vadă ce se studiază în aceste țări, în cadrul învățămîntului lor, referitor la Dacia și la țara noastră în cadrul istoriei. Poate o mobilizare pe internet ar fi suficientă și apoi ar trebui un sistem de triere a informațiilor?

 6. M-am intrebat de multe ori si eu:de ce cantam in imnul tarii numele unuia care incerca sa ne cotropeasca? Unde-i orgoliul romanilor? Sa schimbam cel putin numele daca nu imnul.

 7. Cunoscând limba italiană urmăresc cu greu subtritarea (discutabiă). Video-ul pe care îl prezintă Angela Alberto (vizionat integral pe youtube) spune exact ce am fost învățați la școală acum 40 de ani:
  1. deveneam pericol – nu eram
  2, ne băteam cu romanii de pe vremea lui Domințian…adică de 13 ani – nu de 200
  3. am fost exterminați de romani, supravițuitorii au fost deportați
  4. teritoriile dacice pustiite au fost colonizate cu militari mercenari
  etc etc
  Cred că nu există video mai batjocoritor și mai de propagandă anti dacică decât cel al lui A. Angela când interpretează Columna lui Traian,

 8. …subscriu observațiilor dv.,în calitate de cititor de texte de istorie, semnate atât de autori autohtoni, cât și de alți străini, ale căror lucrări (opinii exprimate cu sau fără tv) le avem de mai multă vreme prin librării, biblioteci, târguri de carte etc.Așa cu francezii, italienii, spaniolii ș.c.l ”țări latine” nu-și reneagă originile pre-romane, tot așa trebuie să se întâmple și cu ”latinitatea” noastră, impregnată de multe crime, jafuri, exporturi de criminali la noi, până astăzi. Ue tinde tot mai mult să dizolve poporul român, odată cu stimularea emigrărilor de milioane de tineri, a importurilor de produse periculoase, a slăbirii capacității de apărare a teritoriului și a oamenilor de pe el prin desființarea armatei etc., etc.

 9. Mda, adevarul este ca intotdeauna undeva pe la mijloc:)
  Nu inteleg cum puteau extermina romanii populatia daca, din moment ce cu chiu cu vai, dupa atatia ani de lupte au cucerit probabil cam a 10-a parte din teritoriile ocupate de daci.
  Iar nu stiu cum puteau sa-i invete latinii pe daci limba latina intr-un secol si jumatate de ocupatie a buatii aleia total nesemnificative din Dacia.
  Dacii aia nu erau adunati toti la Sarmisegetuza, gata sa-i urmeze ca niste catelusi pe romani. Ei traiau sus in munti, pe vaile raurilor, dincolo de noile margini ale imperiului.
  Am stat sub turci o perioada mult mai indelungata si nu am retinut decat cearsaf, ceai, sarmale si cam atat.
  Nu mai zic de unguri care au stat in Transilvania chiar mai mult si de la care nu am ramas cu mai nimic in limba romana.
  Probabil ca cea mai mare influenta a venit de la slavi, mult mai tarziu, datorita si faptului ca « invazia » lor a fost la scara mult mai mare.
  Daca nu sunteti convinsi, incercati acum, in epoca internetului si a PC-urilor sa schimbati complet limba unei tari cu populatie de cateva milioane de oameni (estimatia pentru dacia vremurilor alora). Aveti la dispozitie 150 de ani.

 10. Iar jaf ul roman a fost doar inceputul.
  Mai tarziu austrecii, tezaurului incredinat rusilor, despagubirile de dupa al doilea razboi..
  Oare se va opri vreodata?

 11. Bai sa fim seriosi si Romani au fost lacomi si jefuitori dar si Decebal asta statea cu curul pe aur in munti si plus tezaurul si lua subsidii de LA romani si-i ataca LA sud de Dunare ori de care ori nu plateau.Era normal ca Traian sa se razbune

 12. Mai oameni buni, fratii mei, faceti ceva, ca nici 16 ani nu am si ma uit cu amar la tara asta care este injughiata la propriu si la figurat cu doctrina si hotie, multi dintre voi aveti peste 20 de ani, de ce nu faceti un alt 1989? chiar va este sila? cum de nu va puteti organiza decat sub conducerea unui nemernic, ca Iliescu de exemplu in urma cu 25 de ani, si nu sub un om care vrea adevarul ….Nu mai vorbiti faceti fapte, organizati-va pe facebook oriunde… cat astept sa devin major si sa incerc sa fac ceva…

 13. Este impresionant și emoționant materialul compilat, mai ales avînd în vedere că sînt prezentări făcute de etnici (englezi și italieni) care nu au motive să simpatizeze cu noi. Deci nu pot fi acuzate aceste materiale de „dacism” în nici un caz și totuși din ele răzbate un elogiu adus vitejiei și mîndriei cu care au luptat dacii.

 14. Cu toate minusurile din documentar, sunt totuşi punctate în episodul ăsta destule elemente istorice inedite care le dau cu tifla multor “istorici” autohtoni. Spicuiesc din documentar:
  Minutul 00:28 “La acea data dacii aveau arme mai puternice (performante) ca cele ale romanilor(sîc). Împaratul Traian avea sa modifice mai tîrziu căstile si scuturile pt a putea face faţă loviturilor sabiei dacice +falxul”.
  Minutul 44:15 „Murus Dacicus” era o constructie de zid de cetate indestructibilă pt armele din acea vreme, chiar si pt romani. Doar prin construirea turnurilor mobile puteau fi cucerite.
  Sunt recunoscute Galeriile unice in lume de la Alburnus Major (Rosia Montana) inca neexplorate. Si care au constituit El Dorado-ul romanilor dupa cucerirea Daciei. „El Dorado” din care romanii au scos peste 165 de tone de aur si 331 tone argint (spre comparatie, actualul tezaur naţional al României are deabia 110 tone aur şi acesta prin banci străine).
  O dilema o mai constituie si podul “lui „ Apolodor. Iar pe la Minutul 37:47 alta dilema „Columna arata femei dace torturând prizonieri (romani) „ Aici cred ca e o eroare ! Daca ne-am uita atent la imaginile de pe columna prezentate in documentar explicatia ar fi inversa!
  ++++++++++++
  de retinut ca History of Romania(prezent înca pe youtube) are 16 parti/episoade , pornite din preistoric şi până în prezent. Cu toate minusurile de pe ici colo, adevărurile adunate laolaltă şi insoţite şi de mărturii de tot felul, sunt de netăgăduit. Ultimele episoade, cu istoria recentă e de-a dreptul tulburătoare. În aceste episoade descoperim Istoria adevărată a României !!! Merită să fie copiate si păstrate pe dvd etc, multiplicate şi făcute cunoscute cât mai multor români.

 15. Te rog sa constientizezi ca, indiferent de procent, romanii sunt totusi rezultatul amestecului mai multor civilizatii, ca italienii de altfel. Mi se pare penibil sa vorbim la persoana intai despre Daci sau sa luam personal anumite teorii.

 16. hai Ionuț, că poți ? 2 ani trec repede (io am 62 :)) și poate chiar mai repede se va ivi ocazia potrivită de clarificări pertinente și oneste (modificările din ADN-uri sunt mult mai surprinzătoare / complexe). Buba coace deja de prea mulți ani și, oricum, e pe drumul vindecării !

 17. Armada-Diaspora e a 12-a Armată a REZISTENŢEI – sub steagurile Chiliarhilor Decembrişti şi al celor care s-au expatriat în timpul dictaturii. Forta uriasa care s-a deplasat pe net, inainte de alegeri, trecea de 600 000 de oameni.

  Am jurat, candva, ca o sa ridicam cea mai mare Armada a Renasterii. Si o vom ridica.

 18. …să nu ne încurcăm în prea multe vorbe, și să trecem la fapte. Să fim mai harnici (pib-ul de 190 mld. euro trebuie crescut), mai eficienți (productivitate sporită) și mai patriotici (să ne apărăm mai hotărâți ce am reușit să păstrăm, după hoțiile ultimilor barbari interni și externi, adică limba, portul și avuția noastră, adică bunuri materiale și tradițiile epocilor vechi și noi).

 19. In primul rand va felicit pentru prietenia pe care o aveti pentru eroul sumerian
  Ghilgames impreuna cu care l-ati invins pe Humbaba,uriasul.In al doilea rand,numele Marius nu este polonez.

 20. Am vizionat recent un PPS despre Tutankamon si, vazand atata aur acolo, m-am intrebat de unde sa fi provenit. Chiar ma intreb de unde sa fi provenit tot aurul civilizatiilor dezvoltate de-a lungul vremilor in bazinul mediteranean si in zonele adiacente (Egipt, Mesopotamia, Grecia Antica, Roma, Persia, Califatele Arabe, Imperiul Otoman etc). In lume nu sunt multe centre aurifere, iar cele din Africa, de exemplu, cred ca au inceput sa fie exploatate de-abia in epoca coloniala. Legaturile dintre Dacia si vechiul Egipt sunt deja atestate de istorie.

 21. Nu am pomenit asa idioti,sa schimonoseasca prin pronuntie numele stramosilor nostri si a patriei noastre, Dacia se pronunta Dacia nu deishia.
  Desebal w.t.f. is this?
  In cel mai rau caz Decebalus.
  Unde ati gasit fratilor inculta asta?
  Mai panaramelor?Un lucru care nu e facut bine nu e un lucru bun,indiferent de intentii.
  Invatati sa-i lasati in fata pe cei mai buni dintre voi,ca deveniti ridicoli.
  sa invete toata lumea pronuntiile numelor noastre dupa cum vrem noi si nu dupa ei.
  Tot occidentul pronunta numele Dacia perfect,datorita reclamelor la TV cu masina Dacia.
  Mai Roxin,te urmaresc indeaproape si iti apreciez lucrul,dar cauta sfat profesionist de la cei mai priceputi,ca esti prea tanar si neumblat ca sa stii ce trebuie pentru a crea o imagine buna si pentru ochii si mintile altor natii.Tu gandesti si te exprimi doar pentru o parte dintre romani.
  Face sens pentru tine?????
  Good luck!

 22. Desi stiam 60% adevarul istoric al daciei(dupa vizionarea materialului ma refer) am ramas uimit ce lectie de istorire mi-a tras nistre straini in acest film!am urmarit cu foarte mare placere!Am lucrat in italia si am stat de vorba cu (italieni) habarnau de columna lu Traian dapai de el! Uncaz a fost de unde provin,iam explicat chestia cu Columna etc.na tinut,e cind am spus Dracula totul a fost clar ? Apropo stiti cã,mormintul lui ŢEPES a fost descoperit intro biserica in sudul Italiei anu trecut?se cerceteaza inca! Cert este cã,wastica Dragonul cu care a fost decorat in acele vremuri numa el!!! Este sculptat pe piatra funerara! este foarte inervant cind vezi ca alte tari iti cunoaste istoria mai bine ca desteptii”nostrii” de ce nu preiau astfel de stiri oficiale de la aceste televizuini… Nu la noi haidati doar sa aparam televiziunea…..1989…..

 23. E usor sa ne dam cu parerea despre istoria dacilor din documentare, e nevoie totusi de putin spirit critic si sa incercam sa nu judecam lucrurile de atunci din perspectiva secolului nostru.
  1 ”colaj video ce combină fragmente din mai multe documentare” – adica luam doar ce ne convine pentru a demonstra ceea ce vreau. O istorie de bazeaza pe izvoare istorice, pe documente chiar daca nu ne convine ceea ce scrie fiecare.
  2 Jaful Daciei de catre Traian- Problema era ca dacii obisnuiau sa jefuiasca iarna provincia romana Moesia din Sudul Dunarii.
  3 Traian a cucerit Dacia pt a se legitima ca Imperator, doar victoria intr-un razboi ii oferea aceasta legitimare. Prin episoadele descrise pe Columna Traian isi justifica astfel titlul de Imperator.
  4 Infrangerea dacilor nu a fost cea mai neagra victoria a romanilor, sa ne amintim de ce a facut Caesar in Gallia sau Scipio in Cartagina.
  5 Columna lui Traian- semn al legitimarii puterii de Imperator- un mare conducator are nevoie de o mare victorie, ori un razboi care a durat cateva luni nu este unul extraordinar, sa ne amintim de razboaiele punice sau cele cu partii
  6. romanii au jefuit Dacia- ca provincie cucerita de romani se supuneau dreptului roman, minele deveneau ale Romei.
  Nu faceti comparatii pripite- dreptul roman spunea ca invingatorul are drept de ius gladi asupra invinsului, ori in secolul XX existau reglementari, conventii care nu mai permiteau barbarii medievale sau antice.

 24. Ce dovadă aveți că acele cuvinte enumerate sunt de origine maghiară? Dacă este invers? Orice cuvânt din limba noastră trebuie neapărat să provină dintr-o altă limbă? Mama ei de coloană vertebrală!

 25. Naţia noastră foarte multe l-ea perdut pe lungul drum al istoriei noastre.Şi e firesc.Nimeni nu-l cruţa pe cel puternic şi avansat.Dacii anume aşa erau.Însă nu asta e important E important ce a urmat.Adevărul nu-la spus nimeni.În condiţiile cînd Ţara era înfrîntă şi nimicirea dacilor continua ,ce era de făcut? De retras, de ascuns.În munţi acolo dacii au supra vieţuit.Ura şi necazurile ce s-au abătut peste ei nici cum nu spriau la modificări masive al limbii dacilor, Două sute de ani ruşii cu maşina lor de propagandă şi intimidare nu au reuşit să ne extermine
  da cineva ţine că de la RÎM ne tragem.Atent,Daci am fost şi daci răminem.Cuiva îi trbuie aşa să fie nouă NU.Despre IMN.În afară de Traian mai
  este şi îndemnul să refacem Dacia.Asta trebuie so facem şi vom scăpa de blestemul Strămoşilorşi vom căpăta stima şi respectul vecinilor care se simt bine pe pămîntul vechi al Dacilor,şi se fac că nu ştiu asta.Aici e buba.

 26. gabriel, mic circar “doct” si cu aere… pripasit pe la noi:

  Spiritul tau “critic” nu e decat o flasneta mecanica pe care o clisurati mereu, dar pe care o sifonati tot timpul, fireste mintind cu nerusinare, cand nu sunteti total ignoranti.

  Dacii nu aveau cum sa “jefuiasca” sudul Dunarii, circare, fiindca acolo erau tot daci, asa dupa cum o confirma TOATE izvoarele. Ba mai mult: cateva sute bune de mii de daci fusesera deportati din nord in sud sub sabiile romanilor.Dacii atacau doar locatiile jefuitorilor romani. Nu a existat niciodata “drept roman” in Dacia, doar o talharie imperiala care se voia legitimata si atat. Despre rest ce mai poti sa spui?! Dupa 106 au fost razboaie cu nemiluita pana cand, la 271, romanii au fost nevoiti sa se retraga ca niste potăi plouate la sudul Dunarii. Insa nu au avut nici bruma de demnitate sa lase numele Dacia in pace si au rebotezat provincia din sud.

 27. Asa ca atunci cand o sa ajungem la voi, o sa va jucam in picioare statuile si mistificarile pana nu o sa mai ramana decat praful. CIULEANDRA! Si o sa incepem cu “scoala” de la Cluj, nevrednice, fiindca vad ca ii porti stigmatul si ati facut si Clujul de ocara! Nedemni!

 28. ,,Civilizaţia dacică este magnifică, iar eu sunt mândră să mă lupt pentru daci, aici în ţara dumneavoastră”.BARBARA DEPPERT LIPPITZ, reputat arheolog german

 29. Draga Roxin,
  Ai un nume frumos si probabil si intentii bune. Am urmarit unele filme facute de tine si sunt de acord ca nu am fost bine informati despre istoria noastra. Din varii motive de natura politica cat si din ignoranta si lipsa de cultura.

  De multe ori am vrut sa iti scriu, dar nu am facut-o. Acuma o fac.

  Oricat de mare este un adevar sau oricat de importanta este o afirmatie, daca nu este transportata bine, fara urme de dubii, ea nu ne atinge. Chiar sunt necesare patetismele epocii comuniste, chiar aveti nevoie de personajele alea prafuite pentru a transmite informatiile? Deja titlul tau “Adevaruri tulburatoare” ma duc cu gandul la niste tulburati frustrati.

  Scuze daca sunt dur, dar e pacat ca nu va gasiti editori buni care stiu cum se fac astfel de filme, prezentand fapte istorice de necontestat. 80% din filme par improvizate, exact ca politica din tara noastra.

  Pai mai oameni buni, un film istoric se bazeaza in primul rand pe facts. Iar daca le ai, atunci ada oamenii potriviti sa o faca. Nu infloriti informatiile si nu le umpleti de patetisme stupide. Oamenii inteleg si fara!

  Fa filmul ca si cum l-ai face si pentru un Maghiar, German sau un American. Nu mai vreau sa am impresia de manipulare ca in comunism.
  Nu vorbiti de lucruri doar prin perspectiva dorintei. Acceptati si pro si contra. Totul trebuie dovedit, nu doar dorit, si eu cred ca dovezi sunt. Asa-i in stiinta.

  Iar daca e sa fie asa, atunci si munca voastra va fi mai apreciata si va dainui.

  Cu drag,
  Cristian

  In rest, va multumesc mult pentru munca voastra.

 30. n anii 1934-1939 un merit de necontestat în realizarea copiei Columnei, care se află astăzi în Muzeul Naţional de Istorie, îl are arheologul Emil Panaitescu, pe atunci directorul Şcolii Române din Roma. Acesta, în urma unor memorii adresate Academiei, Ministerului Instrucţiunii Publice, Ministerului de Finanţe şi Parlamentului, obţine finanţarea. Lucrările de reproducere a coloanei s-au făcut în timp de război de meşteri de la Vatican, sub supravegherea lui Francesco Mercatalli. Început în anul 1939, fusul a fost terminat în 1940, iar soclul în 1943. Executarea mulajelor a fost urmărită personal de Emil Panaitescu, iar calitatea lucrării a fost verificată de o comisie formată din Guido Galli, directorul tehnic al muzeelor pontificale, Italo Gismondi, arhitect, Giuseppe Lugli, arheolog şi Virgil Vătăşianu, istoric de artă.

 31. eu am vazut documentarul si nu mi s-a parut deloc batjocoritor ….subliniaza de multe ori :,, columna lui traian e ca o carte deschisa …”.si explica foarte clar ca o carte poate fi si de propaganda. …in documentar explica exact de ce traian s-a incapatanat sa ne cucereasca…pt ca au mai incercat multi altii inaintea lui si nu au reusit… pt ei era o jignire… eram un popor puternic ce faceam fata la un imperiu ca cel al romanilor….daca asta ti de pare batjocoritor … ma intreb acuma de ce romanii nostrii nu fac niciodata un documentar despre tara noastra frumoasa? toate documentarele sunt subtitrate din alte limbi in loc sa fie invers.

 32. Cristian, oamenii nu se nasc perfecti, unele poveri sunt grele, foarte grele. Ii imputi lui Daniel ca nu s-a nascut intelept, desi in principiu ai dreptate, cand atatia istorici nu au reusit – pana la o varsta venerabila – sa impuna nimic din acest adevar atat de greu de impus. Ar fi un motiv de reflectie, dar si un indemn pentru noi insine de a deveni mai buni.

 33. Acelasi lucru am citit si eu in cartile de la o biblioteca din Rimini ! Realitatea e cu totul alta decat cea care am invatat-o in scolile comuniste . De mult mi-am exprimat dezaprobarea de-al proslavi pe Traian in cel mai important cantec al tarii,imnul !

 34. Da, asa e. Gresesti, primul Marius consemnat este Gaius Marius (Latin: C·MARIVS·C·F·C·N) (157 î.Hr. – 13 ianuarie 86 î.Hr. Vezi Wikipedia

 35. Se vrea cu adevarat sa se afle adevarul istoric? Nu. Avem acum in Romania un ,,mediu stiintific romanesc”?Nu.Pe romani nu-i intereseaza nici istoria ,nici origini ,nici strabuni. Dintotdeauna a avut cineva grija si interes sa ne tina in ,,somnul indolentei”(prin diferite constangeri). In prezent , media, forurile nostre superioare si institutiile statului au alte probleme. Ni se spala creierele in fiecare zi. Si trebuie sa recunoastem , reusesc foarte bine,,Desteapta-te romane din somnul indolentei!”

 36. Dorina, puică mică, la ţară oamenii cam ştiu din cine se trag, fiindcă au vestigii dacice prin preajmă, aşa că de ce să-şi mai bată capul când au destule pe cap…

 37. Sin daca mai adaugi si ineptiile despre formarea poporului ROMÁN si a limbii sale te apuca bâţul, că de inervare nici nu mai ştii ce să mai zici! Dar poate că ’o sosit sorocul să se spargă buba asta puturoasă şi veche!

 38. Deja s-a spart si elibereaza un miros de-ti muta narile. Dar cand toata viata ti-ai trait-o in mizerii si compromisuri sari ca maidanezii zoe sau pisso la gatul trecatorilor.

 39. Este cât se pote de batjocoritor acest film. Locuiesc în Italia de 11 ani, am învățat aici la școală din clasa 8a, și vreau să vă spun că în școlile italiene nu se învață nimic despre DACI, nici măcar nu ai ideie cine sunt, și ei sunt prea mindri, orgolioși și aroganţi ca săi intereseze sau sa accepte vreo dată adevărul.

 40. bah oboseala 89 a fost facut de cia de servicii secrete. nu ai invatat in a?? exemple vii: saddam husein, gaddafi…totul e facut inteligent si din umbra…

 41. Nu cumva dacopatii sunt paltiti de maghiaromani,-si alti neprieteni- pentru a contesta originea daco-romana a poporului roman? Prea coincid argumentele dacomanilor cu cele ale roeslerinilor… Nu v-ati gandit niciodata la asemanarea asta, mai mult decat dubioasa? In sfarsit, cum va explicati ca nici un istoric/arheolog roman nu va da dreptate? Si cum se explica faptul ca majoritatea zdrobitoare a dacomanilor este formata din neprofesionisti? (jurnalisti, poeti, scriitori, avocati, medici si -mai ales- ingineri si tot felul de agenti secreti cu studii dubioase). Ce parere ati avea daca istoricii ar veni in specialitatea dvs. si ar incepe sa va dea lectii de ce e bine si ce e rau? Daca voua nu va place asa ceva, voi de ce faceti prostii din astea? Mai relaxati, baieti si fete!

 42. Lui Munteanu Mircea
  Zicala dacică ,,Cucu-şi cântă numele” ţi se potriveşte de minune.
  Neprofesionist esti dumneata.
  Textul dumitale denotă multă răutate şi niciun pic de cunoştinţe.
  Esti o dovada vie că romanizatorii nu au argumente şi spun primul lucru care le trece prin minte. Insulte, etichete şi minciuni, în primul rând.

  Nu numai dacomanii, ci, în primul rând, străinii combat teoria romanizării şi celelalte aberaţii legate de ea.
  Harald Haartmann este istoric german de talie mondială cu 40 de lucrări scrise şi studiate în Universităţile luimii.
  Marija Gimbutas, arhemitologă americană, este o somitate în lumea ştiinţifică internaţională.
  W. Schiller, arheolog american: ,,Civilizaţia şi istoria au început acolo unde locuieşte azi neamul românesc”.
  Lista este lungă şi toate numele din ea au fost pronunţate în diferite emisiuni ale lui Daniel Roxin.

  Dar boala romanizatorilor este negarea evidenţelor.
  Iar arma lor, unica care le-a mai rămas, discreditarea dacomanilor.

  Până la urmă DACOMAN este un cuvând frumos.
  El defineşte un om inteligent care gândeşte istoria cu mintea lui.
  Un intelectual ce are curajul să-şi iubească strămoşii adevăraţi.
  Un om spiritual care caută Adevărul.

 43. Acest documentar scoate in evidentă altceva si anume faptul că unii daci deveniseră majoritari in armata imperiului roman,iar altii au ajuns chiar împărati in imperiu ca
  Galerius,Maximus Thrax,Regalianus.Nu cumva acestia au ajuns împărati trădându-si neamul dacic ?! Totodată se presupune că dacii ajunsi in marile functii imperiale au făcut dispărute documente si opere valoroase istorice…oare de ce,ce aveau de ascuns ?!
  Scrieri dispărute:
  -Historia romana scrisă de Appianus,din cele 24 de cărti scrise,tocmai cea despre daci a dispărut….ciudat nu !
  -De Bello Dacico scrisă de Traian…de ce ar fi scris Traian o carte numită Dacia frumoasă,după care vine distruge,jefuieste,ucide,face genocid…ciudat nu
  -Tratatele lui Dio Chrysostomus
  -Despre daci scrisă de Flavianus Arianus
  -Despre daci volumele lui Flavian Cassiodorus
  -Despre daci de Amianus Marcellinus sunt singurele cărti care lipsesc din colectia lui…foarte ciudat !!!
  Disparitia acestor cărti despre daci denotă că cineva voia numaidecat să le facă dispărute,probabil in cărti toti autorii scriau ceva ciudat despre daci,politica lor,comploturi,
  trădări,crime, coruptie,hotii,vânzări,sclavie,etc orice ar fi fost scris in ele numai de bine nu scria ! si de aceea trebuiau să dispară !
  -Un alt caz ciudat este Tăblitele din aur de la Sinaia,unde majoritatea au fost topite pe timpul lui carol 1,
  pană atunci ele fiind păstrate de generatii de preoti, pana la preotii crestini care le-au făcut dispărute.Halal
  -Burebista a fost tradat si ucis de aristocrati daci !
  -Puterea în stat a fost preluata de Deceneu,mare preot.
  -Din textele de pe plăcutele descoperite in Sinaia reiese că Deceneu la trădat pe Burebista si a participat la asasinarea lui. vizionati la minutul 37
  https://www.youtube.com/watch?v=i6XkJATGSKw
  Acest preot Deceneu scolit prin Orient si Egypt e clar ca urmărea transformarea Daciei intr-un ţinut mistico-religios,mai ales ca sub Deceneu, statul dac are un caracter teocratic religios,ca si azi 2015 cand biserica
  face propagandă religioasă in scoli,grădinite.
  Dacă ! in trecut Dacia nu a fost jefuită de aur de romani
  ci dacii au fost vânduti chiar de conducătorii lor,exact
  cum fac conducătorii de azi care au vândut muntii cu aur de la Rosia Montana ! sau muntii cu aur din zona Brad
  Certej….2013 in apuseni in zona Rosiei,Campeni,Abrud au fost proteste puternice in stradă unde erau prezenti sute de jandarmi inarmati,politisti.Astăzi populatia face proteste impotriva exploatarii gold corporation,acu 2000 de ani se făceau războaie ! iar dacii incomozi erau eliminati de confratii lor.

 44. cine au stat in transilvania chiar mai mult? ungurii? pai bai tantalaule din bucuresti tu habar nnu ai de istorie. in primul rand ca in maramures, bistrita, mures, brasov, sibiu, in alba zona muntilor apuseni in toate aceste zone nu au fost unguri ci in maramures au fost romani, in bistrita au fost sasi si romani, in mures au fost sasi si secui, in brasov au fost sasi si romani, in sibiu au fost sasi si romani, in muntii apuseni din alba, arad au fost romani. iar in celelate zone ungurii au reusit sa puna mana pe pamanturile oamenilor doar in 1400 ca pana atunci au fost tot lupte incontinuu intre unguri aliati cu sasii si secui impotriva romanilor ardeleni care se opuneau ungurariei. iar romanii s-au opus acestora timp de un secol si jumatate.

  1265-1288 ungurii intra pe pamantul romanilor in judetul salaj si intr-un numar redus si in cluj.
  1288-1294 Voievod al transilvaniei este romanul borșa care se opune ungariei(intrarii ungurilor in ardeal) si il ucide pe regele ungariei ladislau cumanul
  1294-1315 Voievod al transilvaniei este kan care se opune ungariei(intrarii ungurilor in ardeal) si chiar si alipeste transilvaniei parti din ungaria
  1315 Voievodul transilvaniei kan moare iar regele ungariei carol robert se pregateste sa atace transilvania
  1316 Bătălia de la Debrecin între armata fiilor Kan formata din romani din Transilvania şi armata regelui maghiar Carol Robert de Anjou
  1317 Bătălia de la Ciceu între armata fiilor lui Kan formata din români din Transilvania si armata regelui maghiar Carol Robert de Anjou
  1318 Bătălia de la Topa între armata fiilor lui Kan formata din românii din Transilvania şi armata regelui maghiar Carol Robert de Anjou
  1320 Batalia de la Bontida intre armata fiilor lui kan din romanii din Transilvania si armata regelui carol robert de anjou.
  1321 Bătălia de la Deva între armata fiilor lui Kan formata din românii din Transilvania si armata regelui maghiar Carol Robert de Anjou.
  1322 Revolte ale românilor în Transilvania, aceştia atacă zona Cârţa, jud Sibiu.

  1332 Prima menţiune despre existenţa localitaţii Satu Nou – Neudorf (jud. Bistriţa-Năsăud). Începutul conflictului teritorial dintre saşii din această localitate si comunitatea românească din Petriş, sat invecinat
  1333 Începutul conflictului teritorial dintre cneazul bănăţean Brătean şi familia Himfy. Conflictul se va derula pe o perioadă de 10 ani până în anul 1343, cănd cneazul Brătean este acuzat de familia Himfy că a atacat moşia Remetea
  1361 Începutul conflictului teritorial din Banat, dintre familia Himfy si cnezii români. Conflictul va dura până în anul 1377, românii pierzand o serie de moşii
  1361 Conflict între Egidiu, fiul lui Basarab, proprietar al moşiei din satul zolten (azi Mihai Viteazu – jud.Mures) si Petru, Nicolae si Ioan, fii lui Werner comiţi de Saschiz si Archita. Egidiu, fiul lui Basarab îşi recupereaza moşia însuşita în mod nedrept de saşi.
  1366 Revolte ale ţăranilor români din Floreşti (jud.Cluj), aceştia aliaţi cu meşteşugarii din Cluj atacă moşiile mănăstirii de la Mănăştur
  1366 Conflict dintre românii din satul Sfântul Petru (Petriş) şi Satul Nou (Huslseifen), locuit de saşi, judecat de juratii oraşului Bistriţa în favoarea românilor. În documentul emis aferent acestei judecaţi se menţionează faptul că românii susţin că deţin pământurile aflate în cauza conflictului, de peste o mie de ani.
  1369 Începutul conflictului teritorial dintre cneazul român Dan de Duboz si familia nobiliară maghiară Himfy
  1369 Într-un document sunt enumerate mai multe sate, printre care şi Iwanfalva, din comitatul Timiş, care au fost donate de regele Ludovic cel Mare lui Benedict Himfy, după ce aceste posesiuni au fost luate de la infidelii Ioan, Ladislau şi Petru, fiii lui Neacşu, iar aceştia au fost alungaţi din hotarele ţării.
  1370 Începutul conflictului teritorial dintre voievodul Radu de Cuieşti (Banat) si familia nobiliară maghiară Himf
  1371 Revolta ţărăneasca contra nobililor sasi si administratiei maghiare in Budacul de Sus, Bistrita-Nasaud, condusă de cneazul Gilian (Iulian).
  1371 Prima menţiune despre o revoltă a ţăranilor dintr-un sat, din Comitatul de Năsăud, revoltă condusă de cneazul local.
  1375 Revolte ale ţăranilor români în Transilvania, aceştia atacă moşiile mănăstirii catolice de la Mănăştur, in urma măririi dijmei bisericeşti
  1380 Revolte ale ţăranilor români din comitatul Satu-Mare contra nobililor si a administraţiei maghiare
  1382-1383 Răscoala împotriva greavilor şi a patriciatului săsesc, condusă de către Vladimir (Fladmerus) şi de cneazul Cândea din Sibiu
  1383 Conflicte armate între românii si saşii din scaunul Sibiului. La semnarea unui “tratat de pace” între parti, din partea românilor vor participa: : întâi Vladimir, Ciuca, Petrilã, Şerban, Neagu cel Mare, Şerbu, Banciu cel Roşu, Toma, Vladimir, Stroia, Banciu cel Negru; din partea oraşului : Cândea cnezul, Ludu, Neagu cel Bogat, Radu cel Negru, David, Stan Beşt, Drãghici, Dragomir Bãbuţ; După lupte sângeroase, la 13 ianuarie 1383 se ajunge la o înţelegere între părti
  1385-1387 O mişcare de proporţii a avut loc în părţile timişene la sfârşitul secolului al XIV-lea, între anii 1385- 1387; răsculaţii, conduşi de mai mulţi membri ai partidei antiregale, au avut în 1386 tabăra la Giulvăz. Trupe regale au fost trimise din ungaria de catre sigismund de luxemburg pentru a lupta contra romanilor timiseni dar au fost infrante de romani un an jumate
  1398 Revolte ale ţăranilor români din Şoimuş împotriva nobililor si administratiei maghiare.
  1398 Cnezii Mihail si Dionisie din comitatul Clujului, îl eliberează din inchisoare pe “proscrisul” Kuskoman (Coman cel Mic). Pentru fapta sa cneazul Mihail va fi judecat ulterior de coroana maghiară
  1399 Revolte ale ţăranilor români din Ocna Dejului împotriva nobililor si administraţiei maghiare
  1405-1406 Conflict in giuvaz timis intre himfy si romanii din medues(medvez) timis in urma caruia se stabileste ca capii himfy sunt devina pentru conflictul izbucnit
  1437-1438 sasii, ungurii, secuii sunt alungati din ardeal de catre romani multi care nu au dorit sa paraseasca ardealul de buna voie si sa se duca de pe proprietatile furate au fost ucisi de romani si au chemat trupe din ungaria
  1438-1439 aproape un an jumate lupte intre unguri din regatul ungar, sasi, secui si romani. romanii resping mai multe trupe ungare. dar in toamna lui 1439 romanii vor fi invinsi intr-un final si de aici pana in 1526 vor deveni supusi. dar din 1439 pana in 1526 sunt 90 de ani. deci care este acel mult timp timp in care au stat ungurii fraiere de la bucuresti.

 45. voi cei din bucuresti si de pe langa ati fost stapaniti de turci 460 de ani. noi cei din ardeal ne-am tot luptat incontinuu impotriva ungurilor sasilor si secuilor din 1265 pana in toamna lui 1439. deci am fost ocupati doar 90 de ani de unguri, sasi si secui din 1439 pana in 1526. si intre 1867 si 1918 adica 50 de ani de austrieci si unguri. deci 90 cu 50 sunt 140 de ani. in timp ce voi din bucuresti ati fost ocupati 460 de ani de turci.deci cu mult mai mult ati fost voi stapaniti voi din bucuresti o perioada ati fost stapaniti si de cumani inainte de dec XIV. partea de la est de bucuresti. deci haideti sa fim corecti si sa nu amestecam. din 1526 pana in 1867 noi romanii ardeleni am fost stapaniti de sasi, secui, turci, austrieci .dar nu de unguri. deci haideti voi cei din bucuresti puneti mana si studiati ca acuma pe internet gasesti informatii care era greu accesibile pana acuma si nu fiti tembeli. nu amestecati capra cu varza. vedeti cum sau desfasurat evenimentele in fiecare perioada din istoria transilvaniei nu ceea ce credeti voi.

 46. Tot ce preluam de afara a fost deja al nostru. Sa dau un exemplu cu produsele romanesti care se vand pe nimic straiinilor si se intorc in magazinele noastre cu de 5 ori pretul initial.

 47. Da…referitor la limba latina….am citit la un moment dat un articol scurt scris de un asa zis istoric, spun asta pt ca orice citesti in ziua de azi e atat de confuz ca nu mai stii ce este adevar si ce este minciuna, oricum ideea era ca undeva in analele bibliotecii de la Vatican se afla documente care atesta faptul ca radacinile limbii latine isi au sursa de inspiratie din vechea limba dacica si ca limba vorbita de daci este de fapt baza limbi latine…de multe ori m-am intrebat ce limba vorbeau de fapt dacii pina la ‘interventia’ limbii latine….indiferent cit de departe ne duce istoria tot ar trebui sa existe si o anumita farama de influenta ramasa din generatii….nu credeti?

 48. Atentie! Munteanu Mircea este un pseudo-istoric si un fel de Ghita-contra care nu se poate face remarcat decat prin scandal si articole tendentioase. A postat pe un site apartinand fiului unui evreu bolsevic notoriu (cunoscut sub aliasul romanesc ca “Leonte Rautu”) care ataca Romania si tot ce e ROmanesc in permanenta. Nu dau numele siteului pentru ca e plin de articole mincinoase, manipulare si propaganda si nu vreau ca vreo minte nevinovata sa fie spalata pe creier de acei bolsevici, vreau doar sa va spun ca acest Micrea Munteanu a fost prins cu minciuna in sectiunea de comentarii, face o analiza partinitoare si incompleta (analizeaza doar ce vrea el), nu se foloseste de surse antice ci de (i)logica personala, etc – articolele sale sunt pline de ura si invidie, demonstrand un anti-romanism care ar face-o sa roseasca si pe Ana Pauker(nume real “Hannah Robinsohn”). Este un elev fidel al unui alt evreu bolsevic – M.Roler, cel care a dat startul falsificarii istoriei romanesti dupa razboi. Sa nu credeti nimic din ce spune acest individ – nu are nici o sfiala in a recurge la MINCIUNA pentru a castiga un argument (singurul lucru care conteaza pentru el) si nu e interesat de adevarul istoric, vrea oar sa vada ca Romanii nu se abat de la versiunea sovietica a istoriei.

 49. Nu vreau să reiau şi eu unele aspecte deja comentate. Mă mulţumesc să aduc spre atenţia dumneavoastră situaţia monumentului de la Adamclisi, monument amintit în film. Aşa cum au demonstrat o serie de români adevăraţi (evident că şi istorici “cu acte în regulă” – pentru liniştea latinolopaţilor -) acest monument este cu mult mai vechi decât momentul luptelor date de romani cu alianţa getică. Romanii au ridicat şi ei, aici, un mausoleu dedicat ostaşilor morţi, altul conducătorului trupelor, dar… marele monumet este anterior acestor lupte. De altfel toată reconstruirea monumentului este o făcătură odioasă. Celor interesaţi de a pătrunde mai adânc în adevăr le recomand să urmărească materialul, de sinteză, “Adamclisi monumentul lui Burebista”, ce poate fi găsit aici:http://www.nicepps.ro/prezentare-powerpoint-adamclisi-monumentul-lui-burebista-18275.html

 50. Din pacate, românii traiesc inca mult prea mult in trecut (ex. ce-ar fi fost daca, cum de … samd) fara sa adopte o pozitie curenta corecta, asteptand si permitand unei mâini de oameni (n. guvern, parlament) corupti si vânduți de mult timp intereselor straine, sa-si bata joc si sa umileasca aceasta natie. Se vorbeste de distorsionarea istoriei de catre comunisti (n. o opinie corecta, in mare masura) de oprimare si fals ÎNSĂ nimeni nu are nimic de obiectat la realitatea contenmporana democrata unde un prim ministru plagiator, si guvernanti condamnati penal VIN si ne predau istoria.
  Dragilor, recunoasterea trebuie si impusa nu doar asteptata iar acest fapt NU se poate realiza pe forum (sau poate in mica masura si aici) ci doar adoptand o pozitie corecta ca si natie fata de ceea ce se intampla cu privire la aceasta natie, fata de permisivitatea reprezentantilor României de denigrarea a acestei natii, distorsionarea sau ascunderea partilor constructive ale natiei samd.

 51. Deşi documentarul a avut multe parti bune totuşi are şi parti ciudate. Pai dacii care construisera fantasticul sistem de fortificatii cu 6 cetati protejınd SARMİZEGETUZA sınt prezentati ın lupta foarte dezorganizati ,un fel de adunatura , fara camaşile de zale lor binecunoscute , ca nişte bieti amarıti ieşiti din peşteri . Pai daca erau aşa ıi terminau romanii ın jumatate de ora.
  De abia pe la asediul capitalei sınt aratate maşinile de lupta ale dacilor şi posibile strategii de atac ale acestora. Dar desigur ca nu am putut sa trec cu vederea ironia camuflata a prezentatorului cınd relata ca la Sarmizegetuza s-a descoperit ”chiar şi un drum” . Ca şi cum un drum era ceva neaşteptat , şocant . Şocant ca dacii au fost ın stare sa construiasca aşa ceva. Prezentatorul nu a fost mirat de urmele templelor şi sanctuarelor dacice , a calendarelor astronomice. Dar spre surpriza lui dacii faceau şi drumuri.

 52. @David Manuel Bre, David Manuel, de ce trebuie sa minimalizezi influenta turcilor si a limbii turce? Nu este nimic rusinos in a cunoaste adevarata istorie a locului in care traim. Daca ne face cineva analiza ADN vom vedea ca in mii de ani nu mai exista populatii pure, mai ales in Europa. Chestia aia ca suntem daci (in anul 2015) si ca noi suntem continuatorii dacilor cand avem 1000 de ani de gaura in istorie si o tinem asa ca chiorii ca sujntem puri, aparatorii crestinatati, bla, bla, e ridicola si ne face de rahat.
  Am inceput cu un cuvant turc si continui cu un bacsis: o lista de cuvinte dincolo de cele aratate de tine, impreuna cu foarte multe obiceiuri culinare, muzicale si de comportament. Ia vezi aici:
  Cuvinte în limba română care provin din limba turcă:

  aba, abanos, abitir, acadea, acaret, agă, alai, anason, arnăut, arșic, arșice, babalâc, băcan, baclava, bacșiș, bairam, balama, baltag, barbut, bașca, basma, bei, beizadea, belea, bidinea, boia, bondoc, borangic, bre, briceag, bucluc, bugeac, bulibașă, buluc, bursuc, buzdugan, cabazlâc, cacealma, cadână, caimac, caimacam, calabalâc, calcan, caldarâm, calup, cântar, capac, capcană, caraghios, cârdășie, căsăpi, cașcaval, cat, catâr, catran, cazan, cazma, ceapraz, cearșaf, ceauș, cerdac, chebap, chef, chel, chelie, chenar, cherem, chiabur, chibrit, chiftea, chihlimbar, chilipir, chimir, chiolhan, chior, chioșc, ciob, cioban, ciomag, ciorap, ciorbă, cirac, cișmea, ciubuc, ciufut, ciulama, ciuruc, colan, conac, coșcogeamite, covată, culă, cusur, dambla, degeaba, derbedeu, divan, doldora, dovleac, dud, dugheană, duium, dulama, dulap, dulgher, dușman, dușumea, făraș, felinar, fes, fildeș, fișic, fistichiu, fitil, fudul, furtun, găitan, gealat, geam, geambaș, geamie, geantă, getbeget, gherghef, ghiaur, ghiduș, ghiozdan, ghiuden, ghiul, ghiulea, ghiurghiuliu, ghiveci, giumbușluc, giuvaer, habar, hac, hagialâc, hagiu, haidamac, haihui, haimana, hain, hal, halva, han, hanger, harem, hatâr, haz, hazna, herghelie, huzur, iatac, iatagan, iaurt, ibric, ienicer, imam, ioc, iureș, lalea, leafă, leș, lichea, lighean, liliac (plantă), lulea, macara, macaz, magiun, mahala, mahmur, maidan, manea, manele, mangal, maramă, măscărici, matrapazlâc, mazili, menghină, meterez, mezel, mizilic, mofluz, moft, moloz, moșmondi, mucalit, mucava, mufiu, murdar, musaca, musafir, mușama, mușteriu, năframă, nai, narghilea, naz, nuri, oca, pafta, paftale, palavragiu, parale, parâmă, pașă, pașalâc, patalama, pătlăgea, peltic, perciuni, perdea, peruzea, pervaz, peșcheș, peșin, pezevenchi, pici, pingea, pirpiriu, pișicher, rachiu, rahat, renghi, rindea, sacâz, sadea, șah (titlu), șal, salcâm, șalvari, sarma, șart, sașiu, satâr, schingiui, serai, șerbet, serdar, sictir, sidef, sipet, șiret, șiretlic, sobă, sofa, soi, spahiu, șuberec, sufertaș, sufragerie, sultan, surghiuni, susan, tăbăci, tabiet, tacâm, tacla, tain, talaș, talaz, taman, tarabă, taraf, tarla, tărtăcuță, tătar, tavă, tavan, teanc, tejghea, telemea, tembel, temenea, tertip, teșcherea, tevatură, tichie, tinichea, tipsie, tiptil, toi, tuci, tutun, uluc, ursuz, vizir, zaiafet, zambilică, zar, zaraf, zeflemea, zevzec, zor, zornăi, zurbagiu,

  turcă, greacă: alăută, amanet, catifea, călăuză, farfurie, fistic, geamantan, lăutar, lăută, palavră, pilaf, zuluf, + dădacă,

  turcă, greacă, franceză: cafea,

  turcă, bulgară: arpagic, gârbaci, năut, odaie, raft, salam, samsar, zarzavat,

  turcă, sârbă, croată: bostan, mosor,

  turcă, bulgară, sârbă, croată: burghiu,

  turcă, greacă, bulgară, sârbă, croată: cutie,

  turcă, maghiară: papuc,

  turcă, franceză: padișah,

  turcă, rusă, ucraineană: liman,

  franceză, poloneză, turcă: muselină

 53. Raman perplex cand citesc unele commenturi. Un sentiment ciudat sa iti vina sa razi si sa plangi in acelasi timp de mintile iluminate ale unor utilizatori.

  @addaci Post author: Citind commentul lui Costinel, te-as sfatui sa nu iti bati capul.(nu are rost)
  @enkkydu: commentul tau nu isi are rostul. Era vorba de doamna care vorbeste engleza si nu pronunta corect, nu de domnul italian (care are o pronuntie relativ corecta)

 54. Daca privesc in gradina vecinului sa am grija sa nu ma vada cineva .

  Daca vecinu ma primeste sa imi arate gradina e cu totul alta poveste

  De ce a luat nastere spionajul , contraspionajul ? suntem precum “neste” bebelusi auzim culori si vedem sunete .

  Shhh ciocu mic hasmopele Dac Grec Roman nu-i bai nu este diferenta

  Diferiram noi pamantul cat i frunzan iarba lata luai apa si padure e a mea e a mea .

 55. Eu chiar sunt curios cum au distorsionat comunistii istoria, ca afara de romanizarea preluata si propaganda pro-domo din final n-am gasit nimic ca atare.

 56. E adevarat ca Ovidiu si Traian nu sunt prea raspandite in Italia dar Marius, in varianta moderna Mario, este pe locul 4 iar pe locul 3 Antonio. Datele sunt relative la persoane cu peste 40 de ani.

 57. sincer, chiar nu ma intereseaza toate aceste povesti, ma intereseaza ce avem acum: mizerie, mojicie, minciuna, matrapazlacuri – ca sa le enumer numai rautatile care incep cu litera “m”. Mai sunt si altele…

 58. cu groaza vad ca se lupta,pe absolut toate planurile,sa se desfiinteze pur si simplu Romania ca tara.Cu revolta vad ca strainii care jefuiesc aceasta tara sunt ajutati de romani tradatori.

 59. Etnogeneza este un fenomen istoric foarte clar, dar complicat de stapanirile straine si de incercarile intelectualilor romani sa faca fata atacurilor de maghiarizare/germanizare/rusificare. Si asta in paralel cu politica de catolicizare dusa in spatiul intracarpatic, dar nu numai.
  Traian un criminal?! Toti militarii de la maresal la soldati sunt criminali… Imparatii erau si ei oameni si se laudau. In plus orice campanie era justificata Senatului. Plata, instructorii si mesterii au fost clauze ale tratatului de stat clientelar, tratate semnate de romanii cu multe alte popoare. Pericolul reprezentat de daci (care organizau frecvent expeditii de jaf in teritorii romane) si bogatia Daciei sunt adevaratele cauze. Razboaiele au fost lungi si era normal sa moara razboinicii, barbati tineri. Autohtonii simpli au plecat in bejenie si au revenit dupa 106. Romanii nu au exterminat populatiile locale deoarece erau o sursa mai mare de bogatie decat tezaurele pretioase, reprezentau forta de munca. As mai putea sa scriu o pagina, doua, trei si chiar mai multe. Asta e marele pacat al nostru : suntem nesiguri si consideram ca trebuie sa argumentam. Nu noi trebuie sa argumentam! Cei care ne contesta trebuie sa aduca argumente! Vorbele sunt multe, dar putine pot si adeveri!

 60. Îmi pare rău că din cele ce se afirmă, în unele luărilor de poziție, se poate constata o ,,democrată” îndoctrinare. Pe timpul acela(exclusă perioada invaziei alogenilor staliniști), astăzi la comandă hulit, imnul național era măreț prin mesajul său. Se căuta revenirea la adevărul rădăcinilor existenței poporului român.

 61. Mor de oftiga cand aud numele Romania …parca am fi maniaci de roma… Numele tarii noastre este Dacia si asa va fi mere in sufletul nostru si ar trebui sa l slavim pe Decebal nu barbarul de traian care a decimat Dacia si am ramas si slabiti in fata mongolilor …… apoi turci unguri germani rusi … nu am reusit niciodata sa ne punem pe picioare … cred ca si acum suferim.

 62. Limba maghiara dupa cate am inteles ar fi o limba de cod valaha… parca. Ei sunt mogoli si nu e nici o asemanare limba maghiara cu cea de acolo.

 63. Decebal nu ar fi fost invins de romani daca nu l-ar fi tradat un dac prins de romani. El le-a spus roamnilor intrarile in tunelurile care inca mai exista intre Romania/Dacia si Yugoslavia. La intoarcerea dintr-o expeditie de contra atacare a romanilor in sudul Dunarii, romanii i-au asteptat pe daci si acestia au fost inconjurati si a trebuit sa semneze un tratat de pace. Mai tarziu din cauza tradarilor Decebal se sinucide ?!?

  Eu locuiesc in America si un magazin de bauturi alcoolice de langa mine este patronat de un italian nascut in America. La diferite discutii avute de curand – el stia demult ca sunt din Romania- mi-a spus ca noi romanii suntem adevaratii romani nu ei, pentru ca ne-am pastrat limba si obiceiurile care ei le-au luat de la noi. Printre altele a mentionat un lucru care-l stiam ca limba latina s-a format din limba daca si traca.

  Streinii ne recunosc calitatile iar noi romanii le vindem ca si tradatorii din timpul lui Decebal.

 64. Romanii nu aveau niciun interes in a cucerii teritorii atat de indepartate de Roma. Dacii constituiau o populatie pasnica ce nu reprezentau nicio amenintare pentru Roma. Singurul motiv pentru care Traian a intreprins aceasta campanie a fost legat de faptul ca Decebal era cel mai mare falsificator al monedei romane la vremea respectiva. Cat au stat romanii in Dacia? 150 de ani? Evident nu au avut niciun interes material, altfel ar fi stat mai mult. Teritoriul Angliei de azi a fost sub stapanirea romana 500 de ani.

 65. nico In alcatuirea DEX-ului academicienii, lingvistii si altii din tagma lor pot bate campii cit doresc gasind tot felul de origini nastrusnice si “burtometrice” (adica scoase din…burta…!!!…ha !!!) cuvintelor romanesti dar cel mai interesant ar fi de studiat de catre acestia nu numai provenienta cuvintelor ci si numarul de cuvinte din familiile lexicale ale acestora precum si multitudinea si varietatea expresiilor ,numelor etc. in care aceste cuvinte se regasesc in limba romana prin comparatie cu presupusa limba de origine. In general de asta se ocupa etimologia iar asta ar trebui sa fie si ocupatiunea serioasa a “distinsilor” nostri academicieni, lingvisti, filologi, etimologi sau cum s-or mai fi numind ei. Dar judecand dupa nastrusniciile din DEX se vede treaba ca ocupatiunea lor principala “e…la alte prostii…” vorba lui Ilie Moromete. Se prea poate ca “ciorba” si “dusman” sa fi ajuns la noi si prin turci desi este putin probabil. De ce ? Pentru ca nu trebuie sa uitam ca de fapt triburile turcice migratoare au navalit in cateva valuri succesive venind din pustiurile Asiei si au ocupat o mica parte din vasta arie geografica locuita de mii de ani de populatii sedentare din marea familie pelasgo-tracica. In vechime Marea Neagra (odinioara lac cu apa dulce pina la potopul biblic) se mai numea si Marea Getica sau Lacul Getic , Marea Egee se numea Marea Tracica sau Marea Pelasgica cu miriadele ei de insule de pe cuprinsul sau – se numeau asa tocmai pentru ca de jur-imprejurul lor erau locuite de populatii pelasgo-tracice sedentare. In general, este acceptata ideea ca populatiile migratoare au o varietate culinara destul de redusa daca nu chiar saraca, aceasta fiind adaptata stilului de viata nomad sau semi-nomad. De fapt, nici n-ar fi putut fi altfel… Si atunci de unde ar fi putut turcii sa aibe cuvinte proprii pentru diversele feluri culinare specifice unei populatii sedentare daca ei erau initial triburi nomade ? Pai, simplu ! Odata ce s-au sedentarizat, turcii au luat din obiceiurile, din stilul de viata (pe cat posibil…) si…bineinteles, si din bucataria populatiilor de origine pelasgo-tracica peste care navalisera. Desigur ca si pelasgo-tracii (pe atunci,proaspat invadati de triburile turcice nomade) din aria respectiva ca si toti ceilalti din celelalte zone despre care am amintit mai inainte si deci si cei de pe teritoriul de mai tarziu al Romaniei au continuat sa faca si sa manance si “ciorba” si “sarmale” (ca tot “erau turcesti” si astea…) asa ca nu prea vad cum ne-ar fi “adus” turcii ceva ce noi, romanii, aveam deja… Si daca tot am terminat cu ciorba si cu sarmalele,asa satui cum sintem, hai sa ne “aruncam” pe “dusmani”. Exista in lumea asta o adunatura de populatii care traiesc grupate in marea lor majoritate intr-un subcontinent pe care toti il stim sub numele de India. Si ce sa vezi mirare, neamul asta al indienilor si-a “confectionat” o limba numita hindi care e vorbita de…total nesemnificativul numar de 1,2 miliarde de oameni si care la “dusman” ii spun “dushman”. Nici nu stiu indienii “ce ocazie istorica au ratat”, adica aceea de a-i fi avut pe turci “sa-i invete” ca de fapt “dushmanul” din hindi provine din “diusmanul” turcesc (n-am “umlaut” pe tastatura ca sa-l scriu ca in turca, asa ca l-am scris cum se aude cu “iu” in loc de “umlaut”). Nici n-am auzit de vreo invazie turceasca in India si nici vice-versa… Da’…,cine stie, poate o sa-i “lumineze” onor academicienii romani si pe bietii indieni – nu de alta… da’ ca sa nu moara in neagra “ignoranta” – fara a sti de fapt de unde le vin cuvintele pe care le folosesc de mii de ani !!! Daca limba hindi a fost “confectionata” tocmai spre a-i face pe toti indienii sa se inteleaga intre ei, limba punjabi, in schimb, nu a fost…!!! Bineinteles ca si in punjabi la “dusman” se spune tot “dushman sau ca o variatie (posibil arhaica) se spune “dashmana”. Si, uite asa, facem ce facem si iar dam peste cele mai numeroase doua popoare ale lumii antice, adica indienii si tracii (pelasgii), care le cam incurca itele academicienilor lingvisti din Romania… Saracii de ei…!!!

 66. Eu nu stiu ce istorie ati invatat voi la scoala , dar eu cu 55 de ani in urma (da, in perioada comunista) am invatat la istoria antica despre daci si razboiale cu romanii, exact ce scriu italienii si mentionezi tu in acest articol.
  Si o curiozitate (tot din documentele vremii de la italieni). dacii eru roscati si nu “tuciurii” cum ii prezenta Sergiu Nicolaescu in filmele lui.
  Concluzia este ca inainte de a-i injura pe istoricii romani,documenteaza-te mai bine si nu te lua dupa ce vezi in filme, sau ce mai scriu diversi jurnalisti inculti.

 67. asa este. insa cred ca dacii erau doar o parte din pouplatia de aceeasi sorginte ca si getii, tracii, pana chiar si sarmatii. Daca privesti o harta cu triburile acelor vremuri, o sa vezi cat de apropiate erau unele de altele, ca aveau limbi asemanatoare, daca nu cumva o vorbeau si rominii de zi cu doar niste regionalisme care sa le deosebeasca (moldovean, muntean, erdelean, banatean, basarabean sau vlascean-Timoc, istrean-croat). Asa ca chiar daca prin absurd au macelarit dacii, cu siguranta neamul lor mai mare nu s-a pierdut. Dovada suntem noi. Suntem aici. Si vom mai fii!

 68. cand i-au facut pe tigani – rromi – ma-m intrebat de ce nu am facut referendum sa ne cheme daci – dacia

  chestie valabila si cand nu vroiau moldovenii sa li se zica romani , dar daci e ok?

  pe de alta parte ma uit in jur la parcare , la trotuare, la vecini, la leana de vis-a-vis , la viata de zi cu zi si ma intreb:

  asa si ?!

 69. Am studiat la Roma din clasa 2a și pot să spun că în general profesorii de istorie nu sunt documentați decât superficial asupra Dacilor! Se menționează doar că Traian a cucerit Dacia și de atunci noi suntem Romani! Nu se spune de jaful si de crimele făcute de legionari ! Ei în mod indirect spun că a fost cea mai Mare și importanța victorie din storia Imperiului !
  Doar profesorul din clasa a 10a destul de documentat mi-a spus : Să fi mândru că ești descendent a Dacilor, cei mai valoroși războinici cu care s-au bătut vreodată Romanii! Aceste cuvinte i-au mirat mult pe colegii italieni, care de obicei mă vedeau cu aer de superioritate mai ales după toate denigrărilor din presa italiană din 2007 până la acea vreme, adică 2012!
  Am avut impresia că știa mai mult dar nu zicea, era și un pic de dreapta cu simpatii fasciste…un tip ambiguu față de ceilalți profesori!
  Eu personal am fost surprins…se mai intampla sa ne și laude că popor harnic!
  Din păcate italienii de rând se cred superiori, li se citește pe față și dacă mulți nu admit direct! Și habar n-au de istoria altor popoare!
  Pe scurt se cred cei mai tari și spun mereu că ei sunt cei mai buni, din educația lor în familie orgoliu și ignoranță !

 70. Doamne,ce ar mai vrea ungurii sa fie socotiti urmasi ai hunilor. Intre disparitia lui Atila si venirea ungurilor este un ecart de 400 de ani. Hunii ,la scurt timp de la moartea lui Atila ,au plecat din Panonia . Istoriografia maghiara contemporana ii plaseaza undeva prin Caucaz.Au existat insa si similitudini intre cele doua popoare si anume faptul ca au fost popoare de pradatori,adica au trait din prada. Incursiunile de prada ale ungurilor au ajuns pana in peninsula Iberica . S-au astamparat doar dupa ce au fost invinsi de Otto cel mare ,imparat al Imperiului roman de limba germana. Atunci au luat-o spre est si au ajuns in Transilvania.

 71. Stimati Romani vizionarea acestei descrieri de catre italieni este miscatoare,dar LIPSESTE CUVINTUL CREATORULUI PE CARE ROMANII IL NUMESC DUMNEZEU/Toata cucerirea Daciei de catre Romani a fost comandata nu numai de aurul dacilor ci de Creator PENTRU RELIGIILE PAGINE ALE DACILOR,dar de ce ? Pentru ca DACII SUNT(pentru ca urmasii lor exista si astazi chiar si aici in USA) FIII LUI IACOB DIN BIBLICAL IOD SAR AL( care a fost modificat in Israel) si ei au cunoscut Religia Adevarata data de Creator si inscrisa in Scrolurile Originale,Dacii, din tribul lui Dan combinati cu ceilalti frati au fst pedepsiti/Scena mortii fiului lui Scorilo poreclit Decebal rege nu este reala el s-a omorit sacrificat zeilor pagini impreuna cu tarabostes in Pestera Cioclovina care are emanatii de oxid si bioxid de carbon/ Pedepsele au urmat si dupa romani cu popoarele navalitoare:GOHUGEAVSLAVIBULGUNGPECUTATURCGRECTURCGERMRUSCOMUNISMBEJENIE-si ele continua pina la sclavie.Eu stiu aceste lucruri de la SPIRITUL SFINT AL CREATORULUI,Crucea de Pe Sinai( nu de pe Caraiman denumirea virfului a fost schimbata) are legatura cu Dacii dar aceasta alta data/Eu am fost profesor in Bucuresti Ghid de Munte si Ghid de Autocar am cotrobait toti Carpatii am dormit in cort cca 21/2 ani in total cunosc zona Retezat foarte bine am copilarit pe acolo.Ce este IMPORTANT -romanii trebuie sa se intoarca la LEGEA DIVINA ADEVARATA SI SA NU FACA CA DACII PAGINI DACA NU Aoleu mamico uiati-va pe Columna si veti vedea ce va fi/ Cu dragoste stima si respect Gabriel TN USA over//

 72. HAI SA DAM MINA CU MINA CEI CU INIMA ROMANA SA INVIRTIM HORA UNIRII PE PAMINTUL ROMANIEI-pacea si prietenia si iubirea de vecin este drumul catre VIATA ETERNA gbr/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *