ISTORIE INCREDIBILĂ – De ce a învățat LIMBA DACĂ Richard I al Normandiei, în secolul X?

Categories DezvăluiriPosted on

Dacă adevărul istoric ar fi pus la locul lui, tot ce știm noi astăzi despre istoria antică a Europei ar fi aruncat în aer.

Astfel, un alt episod istoric surprinzător și necunoscut în România, legat de traco-geto-daci, ne vine tocmai din Franța. “Ce treabă ar avea dacii, geții sau tracii cu Franța?” ar întreba unii. Dacă luăm în discuție izvoarele istorice, atunci au multă treabă…

Astfel, istoricul normand Dudon de Saint-Quentin, care a scris o istorie a primilor duci de Normandia, ne spune în secolul X că William Spadă-lungă, tatăl viitorului Richard I al Normandiei, a dat dispoziție (lui Bothon) ca fiul lui să învețe limba… DACĂ.

Iată citatul: “Pentru că locuitorii din Ruen utilizează mai mult limba romană decat limba dacă, și pentru că cei din Bayeux se servesc mai mult de limba dacă decât de cea romană, eu vreau ca fiul meu sa fie dus cât mai repede posibil la Bayeux ca să fie, Bothon, crescut și format sub responsabilitatea ta cu cea mai mare grijă în limba dacă, învățând-o definitiv ca să poata discuta mai târziu cu oamenii de origine dacă.” (De moribus et actis primorum Normanniae ducum) *** Vezi referințe mai precise la sfârșitul articolului.

Desigur, prima întrebare care ne poate veni în minte este: Ce să caute dacii sau limba dacă pe teritoriul Franței, acum 1.000 de ani, că doar ni s-a spus la istorie că dacii, geții și tracii au dispărut de pe planeta asta, chiar din sistemul solar, încă din antichitate?!? Și, desigur, și-au luat și limba cu ei…

Păi, în realitate, legendele normande vorbesc despre originea troiană, adică tracă, a normanzilor, relatând cum, după căderea Troiei, regele Antenor a fugit cu 2000 de cavaleri și o suită de alte 500 de persoane, a trecut pe lângă Dunăre, prin Dacia, Panonia, Germania si a ajuns in Scandinavia… De acolo, mai târziu, urmașii acelora au coborât în Normandia. Ceea ce explică acest surprinzător episod de istorie medievală. (Citește aici: Légende de l’origine troyenne des Normands)

Despre aceste legende ale originii troiene (tracice) a normanzilor ne vorbesc Dudon de Saint-Quentin (a trăit între 965-1043), Guillaume de Jumièges (a trăit între 1000-1070) și Benoît de Sainte-Maure (a murit în anul 1173).

Peste toate, cercetătorul Gabriel Gheorghe spune în cărțile sale că limba franceză veche (cea de azi este o limbă academică confecționată acum câteva secole pentru a unifica dialectele din Franța) conține foarte multe cuvinte identice cu cele românești și că românii de azi pot să o înțeleagă destul de bine, mai bine decât francezii de astăzi!!! Te pune pe gânduri acest lucru, nu-i așa?

Și istoria surprinzătoare a normanzilor nu se oprește aici. Voi reveni în curând…

Ca o notă de final, vă reamintesc că și istoria înființării Romei are legătură cu legenda troianului Eneas care a ajuns în peninsula italică după războiul Troian și a pus bazele unei cetăți. Ce mică și plină de traci e lumea! :))))

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

P.S. Mulțumiri profesorului Avram Fițiu pentru faptul că mi-a atras atenția asupra acestui subiect!

***

“De moribus et actis primorum Normanniae ducum“, publicat in Memoires de la Societe des antiquares de Normandie , Caen, Le Blanc Hardel, 1865, 4, 68, p. 221-222:

Varianta în latină:Quoniam quidem Rotomagensis civitas Romana potius quam Dacisca utitur clocquentia et Bajocensis fruitur Dacisca lingua quam Romana, volo igitur ut ad Bajocensia deferatur quantocius moenia et ibi volo ut sit, Botho, sub tua custodia et enutriatur et educetur cum magna diligentia, fruens loquacitate Dacisca, camque discens tenaci memoria, ut queat sermocinari profusius olim contra Dacigenas.

 
Varianta în franeză:Puisque les habitants de Rouen usent plus de la langue romane que de la langue dace et que ceux de Bayeux se servent plus frequemment  de la langue dace que de la langue romane, je veux (que mon fils) soit le plus vite possible emmene a Bayeux et q’il soit, Bothon , eleve et forme sous ta responsabilite avec le plus grand soin en langue dace, en l’apprenant definitivement pour discuer plus tard avec les hommes d’ origine dace.

Citat din textul lui Ridel Elisabeth http://www.persee.fr/doc/annor_0570-1600_2002_hos_32_1_2440

Recomandare carte: Românii în „Mileniul de întuneric”. DiSponibilă aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

14 comments

 1. In Evul Mediu, Danemarca si numeroase teritorii germanice erau numite “Dacia”.
  Cred ca mai degraba la daca – (“deutsch”) se referea istoricul respectiv.

  De exemplu, mai multor personalitati daneze si suedeze medievale li s-a
  atribuit originea: “din Dacia/Dacul”
  – Boetius din Dacia – Filosof suedez (Secolul XIII)
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Boethius_din_Dacia
  – Martin din Dacia – Profesor danez de gramatica, arte si tehnologii (1220-1304)
  https://en.wikipedia.org/wiki/Martin_of_Dacia

  Nu dezaprob importanta respectivei marturii medievale, dar cred ca ar trebui
  privita altfel:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Dacia_(disambiguation)

  Vezi de exemplu si:
  In Evul Mediu, in intreaga Europa existau zeci de formatiuni statale numite
  ‘Valahia’:
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/Imper-Barbar.jpg

 2. Extraordinar. Din ce ın ce mai multe dovezi despre originea traco-dacica a popoarelor nordice şi a normanzilor ies la lumina .

 3. Oare sa aibe Iegatura cu numeIe de famiIie Dac ce se gaseste foarte raspandit in Franta evuIui mediu si chiar si in ziIeIe noastre ?

  Se gaseste si in AngIia,Spania si ItaIia,dar ceI mai des in Franta.

  Aici aveti un sait cu cateva pagini intregi cu numeIe Dac,credca se poate face si o statistica pe regiuni,adica unde este ceI mai des intaInit:

  http://www.geneanet.org/search/?country=FRA&name=DAC&p=7&ressource=arbre

  exempIu de pe pagina :

  http://gw.geneanet.org/michelec?lang=fr&v=DAC&m=N

  http://gw.geneanet.org/cvpolier?lang=fr&v=DAC&m=N

  AIte pagini :

  http://www.heraldrysinstitute.com/cognomi/Dacconi/Italia/idc/819721/lang/en/

  http://www.geneanet.org/search/?name=DAC&country=FRA&region=IDF&place=Paris%2C75017&ressource=arbre

  Aici avem un comediant francez cu numeIe de famiIie DAC,ce mi-a atras atentia este ca in IocaIitatea Iui de bastina a fost o asezare romana(Ioc unde poate erau si daci adusi).

  https://fr.wikipedia.org/wiki/Pierre_Dac

 4. O întrebare pentru istoricii romani….cei adevărați…
  Ce poarta ce cap Marianne…..simbolul național al Frantei…

  Marianne is a national symbol of France, symbolising reason, liberty and the ideals of the republic.

  The portrait of Marianne is seen frequently in France, including numerous statues, coins, stamps and banknotes. But the origins of Marianne remain unclear.

  She emerged as a single figurehead during the revolutionary years, and was often shown in heroic roles, leading the republicans to freedom for example. Typically she wore a ‘phrygian cap’ (a soft felt conical hat), and this is now usually how Marianne is depicted.

  Sursă:
  http://www.francethisway.com/history/marianneoffrance.php

 5. Buna ziua tuturor. Am si eu o intrebare referitor la postarea lui Tzepesh. De ce purta zeul Mithra, despre care se spune ca este de origine iraniana, boneta frigiana? In cazul in care clima Iranului antic era asemanatoare cu cea din ziua de astazi, mi se pare ilogic ca aceasta boneta (de obicei fabricata din materiale care sa o faca calduroasa) sa fie purtata intr-o tara calda din Orientul Mijlociu. In fara cazului in care Mithra nu provenea din zona muntoasa a tarii unde, se spune, iernile sunt geroase….. Altfel……
  Mi se pare mai logic ca aceasta boneta sa provina de la stramosii nostri geto-daci…….

 6. In citatul din limba latina se vorbeşte despre ” Dacisca Lingua ” tradusa ın franceza prin ” Langue Dace ” iar ın engleza ” Dacian Language ” . Este vorba clar de limba dacica . Care era vorbita ın procente diferite de la oraş la oraş ın Normandia, macar ın cele doua oraşe pomenite de istoricul Dudon.

  Nu este vorba de actuala limba daneza faimoasa ” Langue Danoise ” aşa cum traduc astazi ” Lingua Dacista” unii ”ştiintifici” francezi dar nu şi cei englezi. Limba daneza sctuala a aparut prin secolul 13 şi s-a stabilizat ca limba distincta fata de norvegiana şi suedeza prin secolul 16 .

  Limba daneza de acum a derivat din scandinava veche vorbita pe atunci ın Norvegia, Danemarca , Suedia . Care se folosea de rune. Poate era de fapt o limba dacica .

 7. Sigur ca erau mai multe provincii Dacia ın europa ın special ın timpul imperiului roman . Imparatii romani au dat aceste nüme ( Dacia Ripensis , Dacia Felix, Dacia Aureliana , Mediterranea , Dioceza Dacia ) ptr. ca acolo traiau dacii. Dacia – adica Tara Dacilor.

  Adica ın actuala Romanie , Bulgaria, Serbia . pına ın Tesalia . Aveau aceeaşi limba şi traditii ca celelalte triburi trace din Macedonia, Bosnia, Muntenegru pına ın Tessalia.

  Daciile şi Getiile din nordul europei au fost numite aşa de catre urmaşii imperiului roman ( Vaticanul ) exact din acelaşi motiv.Daco-Getii dominau ıntrega Scandinavie plus Lituania, Estonia, Letonia . Erau populatia majoritara acolo iar nobllii şi regii erau geto-daci. Sau Goti cum au fost numiti mai tırziu.

 8. din nou: nu inteleg de ce ne miram ca dobitocii ca in parti din Franta si cine stie pana unde se vorbea limba neamului nostru, dialecte – atata timp cat Herodot, toata Antichitatea spune clar ca tracii sunt cei mai numerosi dupa inzi. Iar vestigiile si artefactele spun acelasi lucru.

 9. Istoricii care ascund Istoria Românilor nu vor scapa de Judecata Posteritatii – sa le intre bine in cap! Ei vor fi acuzati

  fie de imbecilitate,

  fie ca sunt lasi – dezonorati -,

  fie ca sunt tradatori de Neam si Tara.

 10. rog expediati-mi cartea NU VENIM DIN LATINA pe adresa :

  prof. catalin z afrasinei

  str. republicii, bl.350,sc.D,ap.4,loc.Vaslui
  cod730222

 11. Interesant articol, dar a omis sa specifice esentialul, ca in unele din hartile vechi, Danemarca de azi era numita Dania dar si… Dacia !

  Asa ca, e mult mai probabil ca textul original se refera la limba danezilor. Daca privesti harta, intre Normandia si Danemarca nu e o mare distanta, ba mai mult, se putea face comert direct pe apa. Poate din acest motiv era necesara invatarea limbii daneze.

  Ipoteza cum ca normanzii ar fi invatat limba dacilor nu este decat frumoasa si patriotica, dar nerealista din pacate.

  .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *