Noi surprize! Două cărți de știință nemțești, din secolul XVIII, îl prezintă pe DECEBAL ca fiind Rege al DACILOR și… GOȚILOR

Categories DezvăluiriPosted on

În urmă cu ceva timp, aduceam în discuție (inclusiv într-o emisiune) faptul că există peste 50 de autori antici, medievali și moderni care îi consideră pe goți de același neam cu geții și dacii. Desigur, acest lucru este contestat cu violență de unii, sub acuzația unei alte nebunii protocroniste. Ce mai contează, nu-i așa, că o parte dintre autorii invocați (istorici și cărturari care susțin înrudirea sau chiar aceeași identitate între geți și goți) erau contemporani cu evenimentele și neamurile despre care au vorbit?!?

Fără îndoială că unul dintre contra-argumentele celor care contestă această înrudire se  referă la diferențele culturale dintre goți și geți (uitând însă că goții au dus Zamolxianismul prin toată Europa!). Ceea ce mai ignoră aceștia este faptul că neamurile tracice, cele mai numeroase din Europa, în antichitate, au roit în toate cele patru puncte cardinale. Asta înseamnă mii de kilometri de la Est la Vest sau de la Nord la Sud. În acest context, un neam tracic oarecare ce a evoluat și s-a dezvoltat la 1.500 de km depărtare de Carpați, spre exemplu, și pentru vreo mie de ani, poate dezvolta, cu siguranță, specificități culturale în mod evident diferite de cele din locul de pornire. Asta nu îi anuleză etnicitatea!

Să ne gândim la aromâni, spre exemplu… Astăzi, este greu să înțelegi limba aromână în totalitate, fără translator. Dar ea este o limbă înrudită cu româna, așa cum aromânii sunt tot un neam românesc. În același timp, portul popular are diferențe semnificative față de al nostru. Dar asta nu le reduce nimic din înrudirea cu noi. Ei, Aromânii, s-au dezvoltat la multe sute de kilometri depărtare de noi, în Macedonia și Grecia și, în mod firesc, au dobândit specificitățile lor, diferite de ale noastre.

Cu acest exemplu în minte (și nu este singurul) nu putem să nu ne gândim la faptul că goții (mai mereu aliați cu dacii liberi în luptele duse împotriva Imperiului Roman) ar putea să fie înrudiți cu geții și dacii și că cei peste 50 de autori antici, medievali și moderni știau ce spun.

Astăzi, pe lista autorilor și cărților care “FAC CONFUZII” între goți și daci (geți) se mai înscriu două. Vi le prezint mai jos. Să ne ierte cei corecți politic că insistăm pe acest tip de “CONFUZIE ISTORICĂ” 😉  Pentru ceilați, toate gândurile bune!

Heinrich von Bünau

Genaue und umständliche Teutsche Käyser- und Reichs-Historie

(Istoria exactă şi amănunţită a împăraţilor şi imperiilor germane)

1728, vol 1, pag 778

“Decebal, regele dacilor şi al goţilor, este  numit şi Dorpandus, Diurpanes precum şi Diurpancus. Stăpânirea peste acest popor o datorează unui alt prinţ, pe nume Duras, care i-a lăsat-o de bună voie lui Decebal, întrucât acesta avea mai multă experienţă militară.”

 

 

 

Grosses vollständiges Universal-Lexicon Aller Wissenschafften und Künste

(Marele lexicon universal şi complet al tuturor ştiinţelor şi artelor)

1734, vol 7, pag 303

“Decebal, care este numit şi Decibalus, Dorpaneus, Diurpanes şi Diurpanius a fost un rege al dacilor şi goţilor; pentru că deţinea multă experienţă în războaie şi multe alte abilităţi, un prinţ pe nume Duras i-a cedat de bună voie stăpânirea peste popor.”


Daniel Roxin

 

P.S. Îi mulțumim prietenului nostru Grigore Oprița, cel care ne-a semnalat și ne-a tradus din germană aceste texte.

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

9 comments

 1. Romanizatorii sunt în criză de argumete.
  De aceea recurg la etichete gen ,,nebunii protocroniste”, ,,dacoman”, ,,tracoman”.

  În ultima vreme, limbajul unor romanizatori de profesie a degradat cu totul. Văzând că etichetele de mai sus nu ne fac să paralizăm, şi-au dat frâu gurii ca la uşa cortului: ,,prost”, ,,analfabet”, ,,puşlama”.

  Trebuie să le atragem atenţia că mulţi inşi au ajuns întâmplător în fruntea catedrelor universitare. Majoritatea se străduiesc să facă faţă cu cinste acestei profesii responsabile.
  Unii însă îşi strigă josnicia pe internet, mânjind cu glodul gândirii lor confuze şi încâlcite sufletle inteligente şi temerare care caută adevărul.
  Ruşine!

  Felicitări Daniel Roxin pentru munca uriaşă ce o faci pentru recuperarea şi cunoaşterea istoriei noastre. Şi o faci cu foarte multă inteligenţă. Cu foarte multă eleganţă şi generozitate.
  Suntem cu trup şi suflet alături de tine şi de persoanele care ne luminează pe site-ul tău!

 2. Deci, cel puțin în 1700, germanii (Heinrich von Bünau) știau despre Decebal că fusese regele dacilor și al goților, funcție lăsată de bunăvoie de către Diurpaneus! Oare ce mai știau germanii despre daci-geți-goți?

 3. Nu pot decat sa va felicit pentru efortul depus. In rest, in ceea ce priveste parerile si confuziile “specialistilor”, stiti vorba aia veche romaneasca: “Cainii latra, ursul merge”!

 4. Greşeala aceasta a istoricilor români de a vedea diferenţele acolo unde adevărul stă în ceea ce este comun a observat-o şi Marco Merlini. Mulţi istorici, mai ales din rândul adepţilor romanizării, NU AU O GÂNDIRE A ÎNTREGULUI. Au o judecată meschină, limitată de teoria romanizării, care este ca un pat al lui Procust. Orice nouă descopeire este negată, trunchiată sau trasă de păr, ca să se încadreze în dogma romanizării.

 5. Va dati seama ca s-au scris sute de carti despre istoria antica, bazate doar pe supozitii, care propaga cea mai la indemana teorie, romanizarea. Ce s-ar face “bravii” nostri scriitori romani daca se intoarce roata adevarului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *