Române, află cine eşti şi fii mândru de ţara ta şi de poporul tău! Porţi în fiinţa ta istoria Europei.

Categories ArticolePosted on

un articol de Valentin Roman

 

Am demonstrat, până acum, pluridisciplinar, ce nu suntem, anume că nu suntem un popor de adunătură, urmaşi de soldaţi şi colonişti romani veniţi de prin toate colţurile lumii antice.

Cine a avut urechi să audă, ochi să vadă şi curiozitate să cerceteze dincolo de manualele şi carţile istoriei oficiale, lucrurile sunt clare. Paleogenetica, de pildă, a demonstrat fără drept de apel, în ceea ce priveşte etnicitatea noastră, că avem aici, exact pe acest pământ, rădăcini din vremuri imemoriale.

Evident, poporul nostru a suferit şi el, de-a lungul secolelor şi mileniilor, influenţe etnice, lingvistice şi culturale, fie din partea celor ce ne-au fost sau ne sunt şi azi vecini, fie din partea celor ce au tranzitat acest teritoriu spre alte meleaguri. Însă baza noastră etnică, stratul cel mai solid a rămas cel traco-geto-dacic, în ciuda tuturor vicisitudinilor istoriei şi a încercărilor unora de a maghiariza, rusifica, turci sau slaviza. Pe acest subiect orice discuţie cu cei care contestă realitatea este, încă din debutul său, o pierdere de timp.

Vă îndemn ca, de astăzi înainte, să vorbim mai mult despre ceea ce suntem, despre lucrurile frumoase ale acestei ţări, despre oamenii săi minunaţi, din trecut şi din prezent, despre bogăţiile sale, despre ape şi munţi, despre holde şi cântece, despre poveşti cu zâne şi Feţi-Frumoşi, despre bunici şi părinţi ce ne-au dat nume. Vă îndemn să vorbiţi tuturor despre olimpicii noştri, despre savanţii noştri, despre eroii noştri militari şi voievozii bătrâni.

Vorbiţi-le despre toate astea copiilor voştri, prietenilor şi rudelor, străinilor cu care intrati în contact, vorbiţi despre asta pe internet, pe profilele voastre de pe reţelele de socializare şi pe blogurile voastre. Aratăţi, astfel, că vă pasă şi că avem puterea să ne luptăm cu campania de distrugere a entităţii noastre ca neam, campanie tot mai accentuată, ce distruge situri arheologice, închide muzee, serveşte elevilor manuale aberante şi promovează, prin canalele media, numai non-valori.

Pune în slujba României o oră pe zi, atât, nu mai mult, o oră în care o poţi descoperi pas cu pas, îi poţi cunoaşte trecutul, întelege prezentul, îi poţi descoperi personalităţile adevărate şi îi poţi construi viitorul. Afla pe unde se mai găsesc ultimii meşteri artizani de tulnice şi mergi să-i vizitezi! Află mâinile cărei bunici mai îmblânzeşte iţele războiului de ţesut şi mergi să-i i le săruţi!

Află în ce sate meşterii olari, a căror ştiinţă vine tocmai din neoliticul Cucutenilor, mai dau viaţă lutului şi mergi să le asculţi poveştile despre oameni, pământ şi suflet. Află ce munte, râu sau codru poartă vreo legendă şi vizitează-le, închide ochii şi fi parte a poveştii pe care ele o deapănă de mii şi mii de ani.

Apără-i pe ai tăi în faţa celor străini! Spune-le că român nu înseamnă hoţ de buzunare, nici manelist, nici cel ce sparge seminţe în colţul blocului fără să aibă vreun căpătâi pe lumea asta, nici cei cu ceafa în patru straturi care îşi atârnă la gât lanţuri groase din aur şi nici femeia cu fuste înflorate care stă cu mâna întinsă pe bulevardele capitalelor europene.

Spune-le tuturor că român şi autohton înseamnă Ştefan cel Mare, pavăza creştinităţii împotrivă tăvălugului otoman, înseamnă Henri Coandă şi Aurel Vlaicu, înseamnă Dromihete şi lecţia de morală dată lui Lisimah, înseamnă Eminescu, înseamnă gimnastele noastre de aur şi olimpicii noştri care domină concursurile înternaţionale de decenii întregi. Român este bunicul tău ce a luptat până în munţii Tatra şi la Cotul Donului, iar româncă înseamnă bunica ta ce a rămas să-l aştepte crescându-şi pruncii să fie oameni, nu cerşetori.

Spune-le copiilor tăi că super-eroii noştri nu sunt Batman şi Superman, ci Greuceanu, Făt-Frumos, Sfarmă-Piatră, Setilă şi Părăsilă Lăţ-Lungilă şi că frumoasa noastră din legende nu este Catwoman, ci Ileana Cosânzeana. Ai noştri super-eroi nu au 50 de ani, ci vârste milenare, aparţin acestui plai din vremuri ce se pierd în negura istoriei.

Spune-le străinilor că suntem neam vechi, că Europa a învăţat să cultive pământul de la cei ce-şi odihnesc de mii de ani oasele în glia noastră şi că am umplut mări de sânge apărându-i şi ei liniştea. Neamul meu nu a avut linişte să construiască catedrale măreţe pentru că a stat mereu cu o mână pe plug şi cu una pe sabie.

Neamul meu subjugat şi nu a exploatat niciodată pe alţii şi de-asta oraşele lui nu sunt la fel de bogate pentru a fi admirate de turişti precum Londra, Paris, Roma sau Madrid, capitale ale unor ţări care, secole de-a rândul, au furat, au înrobit, au ucis pentru huzurul propriu.

Nu avem Notre Dame, dar avem Voroneţ, nu avem Waterloo, dar avem Podul Înalt, Mărăşeşti şi Posada, nu avem Turnul Eiffel, dar avem Babele şi Sfinxul, nu avem Riviera Franceză, dar avem Delta Dunării şi nu avem o Statuie a Libertăţii, dar avem un Gânditor de la Hamangia.

Mândreşte-te cu ţara ta şi numeşte-i pe toţi românii fraţii tăi! Să nu-ţi fie ruşine nicăieri pe unde viaţă îţi va purta paşii şi în faţa nimănui, pentru că tu nu eşti dator cu nimic nimănui!

Fi blând şi primitor cu oricine îţi calcă pragul sau îţi cere sprijinul, ascultă-l pe cel de lângă tine şi nu-l lăsa singur la greu! Arată lumii că ai moştenit sufletul mamei şi tatălui tău, oameni simpli şi buni! Dar, în acelaşi timp, apără-ţi poporul, ţara şi istoria, ia atitudine în faţa oricărui abuz, manifestă-te clar şi public împotriva oricui doreşte să-i ia din pământ, din suflet şi din linişte.

Suntem un neam, dincolo de a fi europeni, suntem noi, eu, tu şi toţi ai noştri ce grăiesc aceeaşi limbă şi îşi au strămoşii îngropaţi în acelaşi pământ. Ridică-ţi fruntea, luminează-ţi privirea şi gândurile şi stai drept în faţa oricui pentru că porţi în fiinţa ta începutul istoriei Europei!

Şi de eşti plecat printre străini tu, frate al meu, iar dorul de pământ şi cer românesc îţi face inima să plângă uneori, vino acasa! Ascultă iarăşi basmele vechi, murmurul izvoarelor şi soaptele copacilor seculari. Iar noi, ai tăi, te aşteptăm.

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

28 comments

 1. Emotionant si foarte adevarat ce-ai scris ! Inima ne plange-n fiecare zi, dar, din pacate, intoarcerea acasa, acum, ar insemna doar suferinta pentru familiile noastre. Nu ne-am permite nici macar sa supravietuim omeneste, crede-ma ! Asa ca, macar o vreme, vom mai suferi de dor pana se vor aseza pe fagasul firesc lucrurile-n tara noastra ! Imi doresc din adancul inimii doar ca voi sa mergeti inainte cu proiectele propuse ! Multumesc si NOROC BUN !

 2. LSub apa rea a fost sfintit paharul,

  Pe vreme grea ni s-a nascut si darul.

  Urzit zbarcit, pe coji de nuci

  Scris el intors fara folos, s-apuci

  Sa mergi pe-un drum, batut de mosi.

  Traii cu drag, de-al tau cant de cocosi,

  Ce am cantat in gand si poate rasufland.

  Ce este scris la toti sa faci plangand

  Si noua nentrerupt, la nuca coaja am rupt

  Sa aibe altii miez si locul nost la supt.

  Sa poata agonisii mai multe vieti pe-o zi.

  Sa nu poti tu al tau trecut sa-ti lauzi,

  Cu mainile pe piept si nici ca un fir de par

  Sa poti sa-l scri pe-al tau strajer,

  La cap, daca ai tai ti-au pus, mormant.

  Pe limba ce-ai vorbit, pan sa te faci pamant.
  Of Doamne lasama sa urlu sa rup plamanii
  O zi sa vad sa stiu , sa pot sa inlatur cainii
  Surzind pe toti ce patriei gand rau i-au pus
  Of Dumnezeule cel drag mai uitate de sus

  Pe-a Ta podea culcat sub cerul plin de nori
  Iti rog privirea sa-ti intorci sa vezi cum rele ciori
  Ne-au sfartecat si imbucat fara de mila apucat
  Inghitindu-ne nerasuflat batranii sat cu sat.

  Mai nu ne lasa ai jelii, spurcatii vor sa-i dam uitarii
  Si pe-a lor mormant sa facem drum , a starpirii

  …………………

 3. Gand la gand cu bucurie! Am avut chiar ieri o divergenta de opinii cu un bun prieten, tocmai pe acest subiect. E plecat de multi ani pe meleaguri straine. A venit “in vizita” si abia asteapta sa plece din nou. Zice ca din cate tari a vazut (si a vazut multe), Romania e singura tara in care ai doar doua optiuni: fie furi si minti pentru a te ridica, fie esti cinstit si devi sclav.

  Convingerea mea e ca spiritul dacilor nu a murit. E inca viu, in fiecare dintre noi (amortit sistematic prin manipulari mediatice, politice, economice) si are puterea de a schimba soarta acestei tari in bine. Totusi, cand ma uit in jur, pe strada, in scoli, gradinite, mijloace de transport in comun, ma cuprinde tristetea si indoiala.

  Realitatea zilelor noastre are un gust mai amar decat fierea. Ii avem pe Coanda si pe Vlaicu, dar mai nou umanitatea le neaga meritele, spunand ca fratii Wright sunt adevaratii pionieri ai zborului. Pe Dromichete il revendica bulgarii, care pretind ca i-au gasit mormantul. Gimnastele noastre s-au intors in seara asta de la Moscova si nu pareau prea mandre de tara lor -antrenoarea Bitang chiar a facut unele comentarii soptite (captate insa de microfoanele montate in preajma) in care vorbea despre suparare si despre faptul ca nimanui nu-i pasa.

  Turistii nu prefera Londra, Paris, Roma sau Madrid pentru constructiile lor, ci pentru serviciile de calitate si pentru ca acolo nu sunt jecmaniti de bani, asa cum se intampla in Romania.

  Ii avem pe Greuceanu, Fat Frumos si Ileana Cosanzeana, dar ne crestem copiii cu IPhone si Ipod, Counter Strike si dive analfabete, dupa chipul si asemanarea faimoasei Barbie.

  Avem Voronet, Podul Inalt, Marasesti, Posada, dar romanul de azi isi vinde copiii pe un pumn de bani, isi ajuta semenii contracost si isi ia licenta cat ai zice “peste”, desi nu stie nici sa scrie corect in limba romana – nu mai zic de tabla inmultirii.

  Da! Ni se fura trecutul. Da! Privind in urma, avem de ce sa fim mandri. Dar nu putem fiinta, ca si popor, hranindu-ne cu gloria inaintasilor. Avem nevoie de un prezent pe care sa il putem privi cu demnitate, fara sa ne mai ascundem dupa faptele marete ale stramosilor.

  Chiar daca toate izvoarele istorice din lume ar spune ca noi suntem urmasii dacilor, tot nu ar avea valoare, pentru ca am pierdut tocmai ce era mai important: cultura lor spirituala si taria lor morala care i-a facut pe istoricii vremurilor sa scrie despre ei cu admiratie. Noi, acum, cu ce ne mai mandrim, in afara de amintirea lor?

 4. Mai nu ne lasa ai jelii ,spurcatii vor sa-i dam uitarii
  Pe-a lor mormant sa facem drum greu al cautarii
  Sau iaz in loc, orice sa poa ca sa rupa usor
  Ce ne-au lasat neampacati cu inima, de dor.

  Of Doamne cat om mai putea pastra noi libertatea
  La toti ce nasc Tu dai si alti insusii cu cruzitatea,
  Inainte de-a pricepe ce e valoarea ei , acum o pierzi.
  De ce nu ingropi Tu Doamne bun pe rai? o nu-i mai vezi
  o nu ma crezi.

 5. Cum de-am lasat la macinat paduri si vii
  Apele dulci dat marii, pe-a nosti copii
  Strainatatii si graiul nost dat baltii,
  Cu mic cu mare doborat zid dupa zid cetatii.

  Cum semanat in camp de grau pelin
  Cum dat la orbi in loc de leac venin
  Si incaltat la zeu intrat sa ceara sfat,
  Ce legi calcat, ce drept strambat?

  Cum am uitat sa ene trezim din somn,
  Cum sa alegi si sa culegi bun domn,
  Si sa pazim ce e a nost de ce lasat,
  Sa bati obrazul celui rau de ce nu cutezat?

 6. Foarte impresionant si foarte adevarat acest text. Salut initiativa voastra de renastere a spiritului dacic, de a scoate la lumina adevarul istoric si va doresc mult noroc in proiectele pe care doriti sa le intreprindeti in viitor. Despre renasterea spiritului dacic am citit prima data in anii ’90. Aparusera o serie intreaga de carti al carui autor era Pavel Corut. Fictiune si adevar, la vremea aceea ma fascinasera. Acum dupa ani buni constat cu surprindere ca sunt foarte multi oameni care doresc si cred cu tarie in renasterea spiritului dacic, iar argumentele si dovezile pe care le prezentati in acest sens sunt cu adevarat tulburatoare, de data aceasta vorbim doar despre adevar, fictiunea fiind doar in mintea celor care sunt pusi in situatia sa recunoasca falsul istoric pe care si-au cladit cariere.
  Nu as dori sa inchei fara a avea rugamintea, daca puteti si aveti amabilitatea, sa-mi oferiti cateva surse de informare legate de istoria aromanilor. Sunt foarte multe ipoteze, nimic clar. Stiu doar ca aromanii au jucat un rol cat se poate de important in istoria Romaniei, cunoscand foarte multe nume sonore care au contribuit la dezvoltarea Romaniei in domeniul cultural, stiintific, politic, economic inca de acum sute de ani.
  Cu stima,

 7. Atata timp cat nu vom lua atitudine constructiva si nu vom fi uniti, nimic nu se va aseza pe fagasul firesc.”Fi blând şi primitor cu oricine îţi calcă pragul” – pai blandetea asta s-a transformat in servilism si uite asa dispare din istorie maretul neam al Dacilor!!!

  Neamul asta a ajuns o adunatura de tigani, jidani, turci, lipoveni, unguri, secui, sarbi, etc, etc si toti astia au drepturi in TARA MEA, DACIA!!! Si toate astea pentru ca ne-am transformat in neam de servitori!

  Englezii ne jicnesc fara urma de bun simt elementar (s-a ajuns pana acolo incat s-a spus ca exista pericolul de imbolnavire cu tuberculoza de la emigrantii romani) dar pritisorul lor are proprietati pe pamantul DACIEI. Ar trebuii trimis acasa, asa, elegant, ca nu care cumva sa se imbolnaveasca de tuberculoza. Si exemplele sunt multe. Si totul se intampla din cauza noastra, nu a celor care ne conduc spre pierzanie. Aia ne conduc pentru ca noi nu luam nici un fel de atitudine si mergem disciplinati la vot fara sa realizam ca indiferent pe cine votam, toti sunt aceeasi talhari, inchinatori de tara.
  Ne e mai usor sa plecam din tara, sa ne realizam prin alte parti, in loc sa fim uniti si sa luam atitudine aici, la noi, pentru a creea un viitor copiilor nostrii.
  Asta ar trebuii facut, macar din respect pentru toti cei care milenii de-a randul au ingrasat pamantul acestei tari, ca datorita lor, noi inca ne mai numim romani si macar cativa spera ca intr-o buna zi sa ne recapatam numele de DACI.

 8. Profund, frumos si adevarat. Si atunci de ce bataia asta de joc la scara planetara asupra vietii? De ce se cultiva exacerbarile si extremismul in toate domeniile existentei? De ce de cateva mii de ani se modeleaza constiinte si generatii intregi dupa false, inexistente si iluzorii valori? De ce….

 9. Superb articol. Cat adevar este in ceace spuneti si recomandati bunilor romani. Cat de simplu si eficient ar fi, pentru a fi popularizat si a nu se uita adevarul despre noi, despre istoria neamului nostru romanesc, daca fiecare parinte, frate, prieten, ar povesti pentru ei, si pentru altii, ce cunosc, ce vor afla mai departe, despre istoria noastra, despre trecutul nostru pe aceste meleaguri frumoase pe care le stapanim de zeci de milenii, neintrerupt. Daca numai unele din indemnurile pe care le faceti, cu atat de mare mandrie si simt patriotic, le-ar face fiecare roman, ar fi un mare lucru pentru noi si pentru cei care ne vor urma. Adevarul nostru, adevarul istoric ce s-a demostrat pe cale stintifica nu poate fi contestat cu minciuni si istorii fabricate dupa cum vor, si cum le place unora, in folosul lor. Ceace nu doreste scoala, unii asazisi istorici, sau imputerniciti ai zilei trecatoare, o putem face noi prin cuvant, inima, si mult patriotism.Multumesc mult pentru articol,pentru frumoasele indemnuri si sentimente patriotice. Dumnezeu sa va ajute in munca Dvs. atat de necesara in aceste zile si momente tulburi in care traim. Doamne ajuta !

 10. Felicitari!Foarte frumos spus!
  Ar fi si mai frumos daca majoritatea romanilor s-ar intoarce in Tara acolo unde le e locul si inarcati cu invatamintele acumulate sa ajute la recobnstructia si renasterea acestui beam.

 11. Si picura o lacrima, si Doamne cite lacrimii pling romanii instrinatii!!!! care noaptea inchid ochii si se gindesc acasa sau la restul familiei care a ramas acasa si prietenii care nu mai exista in strainate.
  o intimplare doresc sa povestesc in Germania mergind o data la medicul oftamolog care isi avea cabinetul medical in apropierea garii centrale Nürnberg unde multi tiganii cersetorii stau pe jos si cersesc la iesirea de la metrou cu nerusinare ,am fost stupefiata cind medicul oftamolog ma intrebat daca in Romania traiesc tiganii, atunci i-am raspuns minioasa sa faca bine daca e un om cu scoala care a studiat medicina ar trebui sa aiba si mai mult habar despre istoria lumii sau a Europei,deci i-am raspuns minioasa sa butoneze tastatura compüterului sa caute sa se informeze pe Google putin cine sunt satramosii poporului Roman,asta nu ia placut caci am vazut ca sa inrosit la fata dar mie imi era “EGAL” cum zice neamtul si i-am spus in fata acolo fata de asistente si de altii oamenii care asteptau ca daca stiam ca merg la un rasist alegeam mai bine si i-am mai spus sa se documenteze si apoi sa vorbeasca aberatii,el a inceput a se scuza dar eu i-am dat o micuta lectie de istorie despre formarea poporului roman si l-am intrebat daca a auzit de Dacii el ma privea lung mi-am dat seama ca nu sau se prefacea nu stiu, dar apoi i-am spus “automobilul Dacia” care a ajuns foarte cunoscut si aici in Germania nu mai putea sa nege iar eu i-am spus raspicat asa sa numit teritoriul Romaniei de atstazi in urma cu 20000 de anii,apoi au venit romanii din Roma sa ne fure identitatea etc mai stiu ca am fost plina de furie si l-am repezit ca sa simta si el ca romanii nu sunt adunaturile Europei ci sunt oamenii cu demnitate cu exceptia unora hotii sau incultii si a “Curvelor din politica romaneasca azi” asa ii numesc eu pe politicienii vinzatorii de tara si de neam.

 12. Cva vreau sa mai adug si nemtii au tganii lor nemtesti, care se numesc aici “Sinti” sau “roma” o data plimbindu-ma pe stazile Nürnbergului, am trecut pe o staduta mai retrasa situata in apropierea muzeului -“DocuZentrum”- (centru de dosumentatie al holocaustului din timpul celui de-al doilea razboi mondial),deci treceam intimplator pe aceea strada in apropiere de (Humboldstrasse)situata, si am vazut tiganii nemtii in fata caselor a caror fatade erau “varuite” (vopsite) frumos pe dinafara dar se vedeau ramele gamurilor devastate sau “paturi urite si vechi” care atitrnau drept perdele iar tiganii scosesera scaune de masina din imitatie de piele rupte in fata caselor si sedeau cu pruncii pe genunchii rasfiratii pe unde puteau, -dar nemtii au tactica lor ca i-au ascuns bine pe tiganii si nu ii prezinta la vedere fiindca si la ei in Germania traiesc (tiganii nemtii) deci ei nu prezinta deschis: obiceiurile si traiul tiganilor lor, dar din Romania in general cind se transmite o emisiune Tv despre Romania ce credeti ca arata mizeria si tiganii sau incearca sa denigreze imaginea Romaniei (iar eu ii injur de fiecare data) si ma gindesc in sinea mea de ce nu prezinta nemtii? obiceiurile si folclorul , traditiile romanesti neasemuit de frumoase sau unicat, care e scopul lor vor sa ne tiganeasca cu totul sa pornit campania de denigrare a tarii noastre si a romanilor deci trebuie sa ne aparam, media din Germania ajuta mult la asta cel putin postul de( Tv. RTL), unde am vrut o data sa scriu un E-Mail, sub farma de plingere ca cetatean Roman, ma deranja enorm aceasta denigrare a adevarului si am vrut sa le spun ca padure fara uscaturii nu exista sa-si mai vada si ei gunoiul de dupa USA lor ascuns, ca si ei au destule rahaturii bine ascunse nu sunt nici ei chiar “aia in fata carora lumea ar trebui sa se inchine” chiar asa sa-si mai vada si ei birna din ochiul lor.

 13. .. sunt roman, imi iubesc neamu si tara. Articolul este desavarsit.
  Sunteti extraordinari, sunteti romani
  …si dragostea de neam cred, sper ca renaste in inima noastra zi de zi.
  Saracia in care traim ar trebui sa ne trezeasca iubirea

 14. Cu permisiunea ta asi citi cele scrise de tine si am sa postez filmuletul pe you tube. Poate asa vom transmite mesajul la cat mai multe persoane. Toate cele bune!

 15. IARTA-MA DRAGA VERE CA M-AM CONSIDERAT “SINGURUL ROMAN” DIN NEAM.MA BUCUR SINCER CA IN NEAMUL MEU MAI E CINEVA CARUIA II PLANGE SUFLETUL LA VEDEREA TARII IN CARE TRAIM SI II RADE SUFLETUL CAND AUDE O VORBA BUNA DESPRE ROMANI SAU VEDE UN LUCRU BUN FACUT DE / CU ROMANI.PENTRU MINE, SCHIMBAREA DE MENTALITATE CU PRIVIRE LA ROMANI A VENIT ODATA CU CARTILE LUI CORUT. LA CATA ISTORIE STIAM EU AM FILTRAT FANTEZIA BELETRISTICA SI AM INTELES O SERIE DE LUCRURI CARE M-AU PUS PE GANDURI SI BINEINTELES PE “SCOTOCIT”.INCA MAI SCOTOCESC…..

 16. “Şi de eşti plecat printre străini tu, frate al meu, iar dorul de pământ şi cer românesc îţi face inima să plângă uneori, vino acasa! Ascultă iarăşi basmele vechi, murmurul izvoarelor şi soaptele copacilor seculari. Iar noi, ai tăi, te aşteptăm.”
  Si eu sunt plecat de aproape 4 ani in afara… Aceasta perioada a fost ca un purgatoriu… Am plecat ca s-a ivit o oprtunitate si oricum mi se facuse lehamite de Romania. Nu mai vedeam nimic bun, cat despre istoria noastra antica nu stiam mare lucru. Aici, departe si in cea mai mare parte, singur, am invatat sa imi iubesc tara, am avut parte de o desteptare; recunosc, totul a inceput cand am descoperit acest site. Si va multumesc. Acum, vreau sa ma intorc acasa (nu intamplator am pus acel citat la inceput). Nu ma intorc pentru ca aici nu imi merge bine ci pentru ca nu apartin acestui loc, pentru ca aici nu simt ca traiesc. Cu toate greutatile din tara, esti intre ai tai si simti ca traiesti, viata e plina. Abia astept sa ma intorc in tara si sper sa reusesc sa ma implic si sa particip la actiunile voastre. In 3 saptamani voi fi in tara intr-un scurt concediu, ocazie cu care as dori sa ma inscriu in Asociatia Geto-Dacii si sa fac o donatie pentru filmul documentar.
  Toate cele bune. Felicitari pentru tot ceea ce faceti.
  Viorel Ungureanu.

 17. E greu de făcut un comentariu la acest subiect, e complet și atinge corzile cele mai sensibile ale sufletului.
  Sunt 15 ani ca am lăsat Dacia noastră sfanta iar pe zi ce trece dorul de tara devine tot mai apăsător, m-am saturat sa-mi tot curgă lacrimile când vad nedreptățile din tara noastră, când aud cântecele noastre populare, când vad bătrânii noștri lăsați în paragina de sistemul actual,oameni care au muncit o viata nu au nici un drept.politicienii sunt corupți, procurori sunt corupți,judecătorii sunt corupți, politia e corupta, pana și serviciile sunt corupte; multi nu o sa fie de acord cu mine și o sa zică ca nu toți sunt corupți, asa e, nu toți sunt corupți dar asta nu e o scuza, acest oameni sunt plătiți din buzunarul nostru ca să-și facă treaba și nu trebuie sa existe nici măcar unul corupt. De cate ori vin în vacanța am probleme peste tot, politia ma oprește fără motiv, primăria nu ma baga în seama și toți îmi cer bani, dacă scot bani din buzunar totul se rezolva rapid dar eu nu scot bani din principiu și cer sa facă ceea ce fisa postului le cere sa facă, abia atunci începe calvarul și fără sa mai scriu va dați seama cum funcționează.Aici în Italia nu am scos niciodată bani din buzunar pentru nimic, am făcut doua intervenții chirurgicale di care una când nu aveam permis de soggiorno și nici România nu era în CE. Asta nu înseamna ca iubesc Italia mai mult decât tara mea,sper ca într-o buna zi sa am curajul sa ma întorc acasă și ma rog sa nu fie prea târziu.Cred ca îmi este puțin frica, îmi este frica ca nu o sa reușesc sa ma descurc, îmi este frica ca nu o sa suport mojicia celor care ne comanda. Sufletul ma îndeamnă sa ma întorc lupta împotriva trădătorilor de neam dar rațiunea ma oprește spunându-mi ca nu este încă momentul. Un lucru este sigur, m-am născut din țarâna Daciei și tot acolo o sa ma duc. Daca nu am fost coerent va rog sa ma scuzați, gandurie îmi vuiesc prin cap și de multe ori nu reușesc sa aștern pe hârtie ceea ce simt, doar prin vorbire ma exprim perfect și sper sa avem ocazia sa ne întâlnim toți, toți dacii. Cu stima și respect,

 18. Emotionant, dar cu o singura remarca…pot iesi mandru sa sustin lumii intregi si fara pic de jena ca sunt DAC. Numele de roman nu as mai incerca sa-l reabilitez. Pentru ca sufletul meu nu poate sa mai minta.

 19. Doamna Doina sunteti o doamna de admirat.Daca mai mergeti la oftalmolog spunetii acelui doctor sa caute pe google.de :Die erste siedlung in Deutschland.

  Das bayerische Schwanfeld gilt als erste Siedlung Deutschlands. Männer und Frauen aus Osteuropa sollen sich hier bereits vor 7500 Jahren niedergelassen haben. Ein neues Museum gibt von diesem Samstag (16. Oktober) an Einblicke in diese Epoche.
  Der Frankfurter Archäologie-Professor Jens Lüning hatte vor mehr als 30 Jahren begonnen, in der 2000-Seelen-Gemeinde im Landkreis Schweinfurt zu graben. Zutage gekommen sind die bis heute ältesten Nachweise für Besiedelung in Deutschland. „Hier gab es trockene Böden und warme Plätze“, erklärt Lüning die Entscheidung der Steinzeitbauern.

  Mit der sogenannten Bandkeramik, die ihren Namen von der charakteristischen Ritzverzierung ihrer Tongefäße hat, kamen vor 7500 Jahren zum ersten Mal Ackerbau und Viehzucht nach Mitteleuropa. Mit weitreichenden Folgen, wie die Bandkeramik-Expertin Britta Ramminger von der Universität Hamburg erklärt: „Ab diesem Zeitpunkt werden Häuser gebaut, Bäume gefällt und in die Natur eingegriffen.“

  Mehr als 400 Ausstellungsstücke – Scherben, Pfeilspitzen und steinzeitliche Idole – werden im neuen Bandkeramik-Museum zu sehen sein, die meisten stammen aus der Schwanfelder Grabung. Zu jedem Exponat gibt es Repliken zum Anfassen. Hüte und Gewänder stehen zum Anziehen bereit – Besucher können Getreide mahlen wie ihre steinzeitlichen Vorfahren.

  Lüning hatte in den 1970er und 80er Jahren europaweit insgesamt zwölf bandkeramische Siedlungsplätze untersucht. Dabei grub er mit seinen Studenten auch in Unterfranken. Er trug Bodenschichten ab, nahm Proben, fand Keramikscherben und legte zehn Häuser der bandkeramischen Siedlung frei. 1985 stieß er in Schwanfeld auf zwei Gräber, die ersten für die älteste Bandkeramik in Süddeutschland überhaupt.

 20. Mit Hilfe einer Methode, bei der Knochen auf wenige Jahrzehnte genau datiert werden können, ließ er das Alter des steinzeitlichen Funde bestimmen. Ergebnis: Die ausgegrabenen Häuser sind rund 7500 Jahre alt und damit bis heute Deutschlands erste menschliche Besiedelung. Schwanfeld nennt sich gern „ältestes Dorf Deutschlands“.

  Asta am gasito pe Focus online.Toate cele bune.

 21. Am inteles ca ai nostri isi spuneau “rumuni” cu mult timp inainte sa fie impus numele “România” pe filiera Vaticanului. Posibil ca rumunii sa fi reprezentat numele clasei sociale predominante. Cred ca de aia au si ales sa impuna numele de România: pentru ca aveau siguranta ca va fi usor asimilat (rumun-român; nu-i o diferenta prea mare). Poate asa se explica de ce englezii, spaniolii si multi altii inca spun “Rumania”, francezii spun “la Roumanie”, care se pronunta tot cu “u”, iar polonezii spun “Rumunia”)
  Cred ca mai important decat cum ni se spune (daci sau români) este cum suntem, care este valoarea noastra umana si morala. Degeaba ni s-ar spune daci, daca vom continua sa traim cu dorinta “Sa moara si capra vecinului” si vom intreba mereu “Muieti is posmegii?”

 22. Nu e mai usor domnule in strainatate deoarece stainatatea “e mai amara decit moartea” dupa cum o spune si un cintec,dar deznadejdea a impis pe multi sa plece iar durerea si multe chestii care le inghit printre strainii nu le povestesc cind vin acasa, fie sa nu-i amareasca pe cei din familia sa care au ramas in Romania fie pentru ca le e rusine, eu traiesc de multi anii in strainatate si am vazut multe chesti care m-au durut chiar si la locul de munca daca esti bun sau arati ca esti foarte harnic si descurcaret tot cel defavorizat esti ma refer la Germania unde oricit te-ai stradui ei iti arata ca nu poti fi egal cu ei, si tot al lor sunt cei care obtin favorurile, asa sta treaba si pe linga asta mai sunt intr-o fabrica si alte natii de ex. rusii, turcii,astia predomina,iugoslavii etc,si astia de multe ori iti baga bete-n roate sa culeaga ei ponoasele si multe alte chesti de ex. daca ai o problema sufleteasca si nu poti sa zmbesti zimbetul acela curvesc care este practicat de nemtii adica fals, ti se spune verde-n fata si sec pe noi nu ne intereseaza problema sau durerea ta aici ai venit sa muncesti.Un singur lucru pot sa afirm romanii care au plecat sau au trebuit sa plece sufera enorm,poate unii nu,iar in ceea ce priveste dorul de casa se facea un studiu aici in Gemania, de catre medicii care afirmau (ca dorul provoaca in corpul sau sufletul omului care traieste departe si ii e dor de tara sa natala)o durere asemanatoare cu cea provocata de o infectie in corp, nu stiu daca e adevarat dar eu stiu ce am simtit eu in primi trei ani pina am inceput sa ma acomodez aici unde si traiesc,dar chiar si pina azi desi a trecut un deceniu, sufletul meu tinjeste dupa Romania,dupa mama mea batrina care traieste acolo dupa fratii si sora meanepotii, verii, si prietenii care au plecat totii fiecare cine stie prin ce colt de lume rataciti si cine stie daca o sa-i mai reintilnesc cindva si intimplator deoarece concediile sunt scurte si viata are ritmul ei accelerat si de multe ori te intrebi Doamne cind au trecut anii si am ajuns la jumatatea vietii si de ce am trait, departe de mama mea sa o vad o data sau de doua ori pe an, asa vad eu pe cei plecati de acasa. Vreu sa va mai spun ca eu am plecat din Romania urmindu-mi sotul, dar iubesc Romania cu toata fiinta mea.

 23. Este bine sa ne mandrim cu istoria si neamul nostru,dar asta nu in absolut.Din parabola vamesului si a fariseului intelegem ca nu intodeauna mandria(in absolutul ei),este buna,ba chiar daunatoare.Ce,manelistul sau tiganul,sau cel plecat din tara,sau cel ce isi atarna de gat un lant, nu isi iubesc tara?Eu cred ca da.Adevarul ca nu toti o iubim la fel.
  Daca avem un Vlad Tepes,avem si un Radu cel Frumos.Daca il avem pe Valentin Roman,avem si un Boia.O povata din batrani spune ca patru generatii trudesc din greu sa realizeze ceva,iar a cincea progenitura rade tot ce au facut bun celelalte patru(si eu cred lucrul asta).Sunt familii tare bune,care pe parcursul a cateva generatii au strans averi si faima,dar li s-a nascut un plod, care a facut praf munca lor de sute de ani poate,prin orgii si depravare.
  Ignorarea istoriei este un lucru foarte grav, tocmai pentru ca omul trebuie sa invete din greselile trecutului si sa puna in evidenta valorile parintilor nostrii,care sunt vrednici de fapte bune.Altfel istoria se repeta.A reaminti oamenilor vechile cugetări înseamnă a-i îndruma spre virtute. Nu e vorba de a-i face să citească, ci de a-i face să gândească.
  Inchei prin a spune ca, faptele bune nu inceteaza sa existe pentru ca noi le ignoram,in cida istoriei,ci pentru ca este alegerea noastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *