Un proiect de succes: Sat vechi de 6.000 de ani, reconstruit la Drăgăneşti-Olt

Categories ArheologiePosted on

Satul neolitic din Drăgăneşti-Olt a fost reconstruit în mărime naturală în incinta Muzeului Câmpiei Boianului şi cuprinde şase bordeie în mărime naturală.

Aşezarea a fost amenajată pe un teren împrejmuit cu un şanţ de apărare şi gard din nuiele împletite, precum în mileniul VI î.Hr., iar intrarea se face pe o punte din lemn. În fiecare bordei există spaţii distincte: pentru locuit, pentru prepararea hranei şi pentru depozitarea uneltelor.

Iniţiatorul proiectului, Traian Zorzoliu (77 de ani), director al Muzeului Câmpiei Boianului, a amenajat colibele după „reţeta“ vremii, adică a folosit doar chirpici din trestie împletită şi pari bătuţi în pământ, iar, printre împletituri, tot pământ. Şi exteriorul colibelor a fost desenat după specificul acelei perioade.

Casele sunt destinate diverselor categorii sociale: pescari, agricultori, olari, vânători. În interior se găsesc obiecte neolitice sau reconstituiri ale unor obiecte neolitice: mese, altare de cult, unelte pentru gospodărie şi pentru practicarea diferitelor ocupaţii.

A fost reconstituită chiar şi o locuinţă lacustră, folosită în vechime pentru depozitarea proviziilor, deoarece aşezările erau ridicate pe văi ce obişnuiau să se inunde frecvent.

Tot aici a fost amenajat chiar şi un mormânt specific acestei culturi, groapa fiind ovală şi acoperiută cu plexiglas, iar scheletul, provenind tot din acea perioadă, are picioarele şi braţele aduse la piept în poziţia fătului, potrivit tradiţiilor de atunci.

În „arheo-parcul“ de la Drăgăneşti-Olt, profesorul Zorzoliu a reconstituit satul după tipul aşezărilor neolitice specifice culturii Gumelniţa, ale căror urme au fost descoperite aici.

 

O uliţă din satul original

 

Iniţiatorul proiectului explică scopul satului care te transportă în timp. „Acest sat neolitic reprezintă, în fapt, o uliţă din satul original. Astfel apăreau în perioada neolitică aşezările: cu un grup mic de locuinţe, trei-cinci bordeie, amenajate în zone inundabile, pe nişte mici insule, care se transformau în sate.

Ca să reuşim să redăm atmosfera de atunci, ne-am pregătit foarte mult. «Arheo-parcul» s-a făcut cu munca angajaţilor Muzeului Câmpiei Boianului, zi de zi, timp de aproape un an“, a declarat Traian Zorzoliu.

sursa: http://adevarul.ro

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

23 comments

 1. 1. de ce erau amplasate in zone inundabile?
  2. observ mult “stil” si arta simbolistica pe peretii caselor. cred ca merita vazut ce semnifica, originea precum si continuitatea lor.
  3. ministerul culturii a transmis ceva? sau nu este interes? si daca nu, de ce?

  felicitari celor ce au facut asta.

 2. Iubesc simbolistica culturii CUCUTENI, care s-a pastrat pana azi in anumite zone ale Romaniei, si cand ma gandesc ca idiotii aia de la Historia au spus ca GETO-DACII, nu aveau nici o legatura cu cultura CUCUTENI, daramite romanii de azi, si ca ar trebuii sa-i excludem pe GETO-DACI din istoria noastra.
  Atunci care ar fii stramosii nostrii? Pecenegii si cumanii slavizati?:))

 3. Interesant!E prima oara cand aud de asa reconstituire.Extrem de importanta,inclusiv pentru istoricii de afara.Chiar, de afara au venit semnale sau nu stiu de acest lucru.
  De la ce vine Campia Boianului?

 4. Fascinant! Felicitari pentru efortul depus si rezultatul obtinu. o munca grea facuta de oameni pasionati care ne fac mandrii ca suntem romani si avem asemenea capacitati in neam cu noi!

 5. Splendid,imi doresc din suflet sa vizitez acest satuc neolitic,
  ma bucur ca cineva sa hotarit sa construiasca acele casute si trebuie noi ceilalti sa multumim atit putem face si cei noi care traim foarte departe de Romania.

 6. Ar trebui ca locuintele acestea sa fie inchise sub o cupola de sticla, cu un sant betonat in jur. Scolile din judet si cele din judetele limitrofe, cel putin, ar trebui sa organizeze vizite aici, si nu doar, fiindca asa se invata istoria, asa se prinde drag de ea, vazand la fata locului ce e de vazut. Ca sa nu mai spun ca in jur ar putea inflori cateva zeci de mici magazine locale, de preferat fara kiciuri, care ar putea da in impuls artizanatului local. Si sunt atatea locuri in tara asta care ar merita un minim efort si care ar putea sa aduca chiar bani ministerului puturos.

 7. Felicitările noastre pentru acești oameni de suflet care au avut curajul sa ducă pana la final o astfel de lucrare, încă o data felicitări. Cu stima și respect

 8. seamana bine cu descrierea facuta de V. Parvan: case foarte mici, din paie acoperite cu lut galben, inghesuite unele in altele. nu erau folosite decat pentru dormit. nu prea aveau cum sa fie in zone inundabile, sau cel putin acum 2000-3000 de ani zona nu era inundabila (vezi argedava, capidava, piscul crasanilor care sunt construite in apropierea apelor, dar cumva pe cea mai inalta culme a zonei)

 9. Toata stima cuvenita initiatorilor si dezvoltatorilor acestui proiect! Acest satuc, ma determina sa revin pe taramul copilariei mele! Ma simt norocoasa ca am avut o parte din copilarie petrecuta in aceasta zona! Felicitari!

 10. Pentru curiosi si celor ce le pasa

  Vedeti linkul de pe facebook de mai jos de la o imensa arhiva cu poze/dovezi despre statuile dacilor, haine, arme, obiecte.
  Faceti un scrolling mai intai sa vedeti sumar toate pozele, dupa care ar fi bine sa cititi toata documentatia la fiecare poza.
  Pozele sunt cuprinse in 2 parti

  Autorului respect, cu atat mai mult ca nu locuieste in Romania, ca a reusit sa adune foarte multe info si poze despre daci/traci si amprenta lor asupra omenirii

  Iata linkul:

  https://www.facebook.com/dinucostel.linta/media_set?set=a.268406916629498.1073741831.100003805751173&type=1

 11. Felicitari!si mult respect fie initiatorului ca si tuturor celorlalti care s-au implicat pentru a duce la bun sfarsit un astfel de proiect!

 12. felicitari din tot sufletul celor care au facut acest satuc si sa ne dea Dumnezeu tot mai multi oameni cu asemenea initiative .Trebuie sa demonstram lumii istoria noastra si sa atragem turisti.

 13. Merita sa fie cunoscuta activitatea si realizarile domnului profesor Traian Zorzoliu.Aici este numai o parte din lucrurile pe care le-a facut…Daca aveti ocazia,treceti si vizitati muzeul si daca mai aveti norocul sa-l intalniti si pe acest OM…! E minunat numai sa-l auziti vorbind,povestind,facand planuri,sa-i vedeti zambetul care nu il paraseste niciodata…Probabil din atitudinea aceasta si-a extras dorinta si puterea de a realiza tot ce a facut.Mi-a fost profesor in Gimnaziu,pot spune ca-l cunosc personal,e minunat sa-i fii in preajma,credeti-ma ,nimeni nu vorbeste…doar asculta,are atatea de spus…RESPECT ,ani multi cu sanatate sa-si poata indeplini tot ce si-a propus!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *