Cat este recomandat sa dormi in functie de grupa de varsta?

Categories SanatatePosted on

Somnul, care ocupa aproximativ o treime din vietile noastre, este crucial deoarece ne asigura activitatea mentala si fizica. Lipsa somnului poate provoca oboseala cronica, scaderea atentiei si a concentrarii si iritabilitate. In plus, insomnia prelungita poate avea efecte daunatoare asupra sanatatii tale. In lumina acestor consideratii, cate ore ar trebui sa dormim in fiecare noapte pentru ca organismul nostru sa poata functiona optim si sa-si indeplineasca functiile metabolice si regenerative?

Tinand cont de faptul ca somnul poate avea o conotatie „subiectiva”, exista, totusi, criterii „obiective” care ne pot ajuta sa intelegem cate ore ar trebui sa dormim in fiecare noapte. Aceste criterii obiective sunt, de fapt, varsta. O investigatie efectuata de Fundatia Nationala pentru Somn, orele de somn recomandate pentru anumite grupe de varsta, indicand orele adecvate, recomandate si nerecomandate.

De la 6 la 13 ani .

Copiii de varsta scolara au nevoie de mai multe ore de somn decat restul populatiei. Pentru aceasta grupa de varsta, cercetatorii de la National Sleep Foundation recomanda 9 pana la 11 ore de somn, cu minim 7 sau 8 si maxim 12. Ar trebui evitate mai putin de 7 si mai mult de 12 ore.

De la 14 la 17 ani .

Adolescentii din aceasta grupa de varsta ar trebui sa doarma intre minim 8 si maxim 10 ore, dar sunt acceptate si programe intre 7 si 11 ore. Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu considera oportun sa doarma mai putin de 7 si mai mult de 11 ore.

De la 18 la 25 de ani

In mod ideal, tinerii intre 18 si 25 de ani ar trebui sa doarma intre 7 si 9 ore, dar se considera oportun sa se odihneasca intre 6 si 10-11 ore. Nu trebuie sa va odihniti mai putin de 6 si nici mai mult de 11 ore.

De la 26 la 64 de ani .

Somnul recomandat pentru aceasta grupa de varsta este intre 7 si 9 ore. De asemenea, este considerat adecvat sa dormi minim 6 ore si maxim 10. Nu se recomanda mai putin de 6 si mai mult de 10 ore.

Peste 65 de ani .

Pentru persoanele din aceasta grupa de varsta, 7 pana la 8 ore de somn sunt suficiente. Cu toate acestea, studiul National Sleep Foundation considera, de asemenea, acceptabil un maxim de 5 pana la 9 ore. Nu este recomandat sa dormi mai putin de 5 ore sau mai mult de 9.

Acum ca am stabilit cate ore trebuie sa petrecem in bratele lui Morpheus pentru a face fata zilei cu energie adecvata, apare o intrebare. Cum putem dormi bine, linistiti, fericiti, fara riscul sa ne trezim brusc si sa ne trezim numarand nenumarate oi care sar gardul? Am intrebat expertii de la Dalfilo, un start-up din sectorul lenjeriei de casa care pune la dispozitie tuturor produselor italiene de calitate, lucrate manual.

Separati zona de dormit de cea de zi

Un dormitor care doarme bine este situat intr-o zona de dormit bine delimitata. Oricare ar fi dimensiunea casei, chiar si intr-un spatiu deschis de cativa metri camerele pot fi separate clar si placut pentru dormit. In plus, este foarte important sa incercati sa faceti cea mai putin luminata zona a casei folosita pentru zona de dormit, care este destinata zonei de locuit. Creierul nostru are nevoie sa se odihneasca noaptea si, prin urmare, sa se refugieze intr-un spatiu mai retras si mai retras, departe de stimulii vietii de zi.

Orientare spre pat

Orientarea patului influenteaza si calitatea somnului. Idealul, conform feng shui-ului, este ca tablia sa fie orientata spre nord, pentru a promova un somn mai profund. Exista insa teorii care sustin ca o orientare spre sud este mai buna, deoarece asigura odihna dar in acelasi timp energie. O alta sugestie este sa asezati patul cat mai departe de usa de la intrare in camera si fereastra, pentru a asigura o senzatie de izolare si protectie in timpul somnului.

Materiale naturale

Totul in dormitor, un loc in care ne petrecem cel putin o treime din viata, ar trebui sa fie natural. Un exemplu? Noptiera, care se afla chiar langa pat, ar trebui sa fie din lemn, de preferat netratat. In ceea ce priveste tablia patului, este intotdeauna mai bine ca aceasta sa fie din lemn sau material textil decat plastic sau materiale sintetice.

Fibre naturale

Continuand cu materialele naturale, este esential ca organismul sa fie mereu in contact cu fibre naturale, precum bumbacul si inul, pentru a garanta un somn de calitate. In plus, pentru a dormi bine, este foarte important sa alegeti tesaturi respirabile. O tesatura respirabila este aceea care permite o mai mare circulatie a aerului, favorizand o concentratie mai scazuta a umiditatii si, in consecinta, reducand transpiratia. Aceasta include bumbacul, in diferitele sale procese. Percale este ideala pentru versatilitatea sa. Perfect in toate anotimpurile pentru ca este foarte respirabil, termoreglator si usor pentru piele (permite organismului sa respire si creeaza un microclimat perfect pentru orice anotimp). In timp ce satinul, datorita texturii sale catifelate in contact cu corpul, este excelent pentru arsurile de vara.

Minimalism

Mai putin este mai mult este regula de aur, in dormitor ca si in viata. Fara mobilier mare, candelabre impunatoare si noptiere mari. Fara oglinzi sau paravane in fata patului, care altereaza linistea si odihna buna. In plus, o camera mai putin infundata este un mediu care se pastreaza mai usor ordonat (ordinea ajuta la relaxare) si curat.

Curatenie

Mediu curat si cearsafuri curate. Pentru a dormi bine, este foarte important ca mediul sa fie curat. Praful si acarienii sunt dusmani ai odihnei sanatoase. De aceea este important sa speli cearsafurile o data pe saptamana, cel mult la zece zile, mai ales vara. Si nu este nimic mai placut decat sa dormi intr-un pat care miroase curat.

Nu dispozitivelor electronice

Un alt tip de curatare care trebuie facuta este poluarea electromagnetica. Televizoarele, computerele, tabletele si telefoanele nu sunt binevenite in dormitor. In plus, notificarile ne tin treji, iar lumina lor este inamicul somnului.

Usoara

Din motive energetice, se recomanda ca soarele sa intre in dormitor si ca, in timpul zilei, camera sa fie iluminata natural, profitand de razele soarelui. Este bine sa alegi becuri in tonuri calde, si sa eviti clasicul candelabru de deasupra patului. Punctele de lumina reglabile sunt mai bune pentru a crea o lumina slaba.

Culori

In dormitor trebuie intotdeauna preferate culorile neutre, pentru o odihna buna si pentru a crea un mediu echilibrat, precum bej, crem, ivory, gri, maro. Culorile pastelate sunt de asemenea bune, precum roz, verde sau galben, intotdeauna foarte moi. Albastrul este culoarea relaxarii, culoarea cerului si a marii, asa ca este intotdeauna bun pentru relaxarea psihicului si promovarea somnului. Este intotdeauna bine sa introduci elemente din lemn, un element natural si relaxant, care ofera o senzatie de pace si liniste.

Temperatura

In dormitor, temperatura nu trebuie sa fie niciodata ridicata. 18°C este temperatura ideala pentru a adormi. De fapt, o pilota de buna calitate este intotdeauna mai buna decat sa ai incalzirea pornita noaptea. Un alt punct la care trebuie sa acordati atentie este umiditatea: un mediu prea uscat poate facilita tusea si bolile respiratorii, in timp ce unul prea umed poate incuraja formarea mucegaiului si a acarienilor, care pot provoca si probleme bronhopulmonare. De aceea este recomandat sa se mentina intre 30% si 60%.