Doua companii romanesti au reusit sa dubleze banii investitorilor intr-un an provocator pentru bursa locala

Categories ArticolePosted on

Intr-un an dificil pentru economia romaneasca si piata de capital locala, 20 de companii listate la Bursa de Valori Bucuresti au reusit sa aduca randamente de doua cifre investitorilor lor. Doua companii blue-chip au sfidat criza si si-au dublat banii investitorilor. Cu toate acestea, 2020 a fost un an provocator pentru investitori, intrucat 27 de companii, inclusiv unele dintre blue chips-uri, au inregistrat randamente negative intre -10% si -45%.

Indicele BET , care urmareste evolutia a 17 companii blue-chip tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), sa incheiat in 2020 , cu o scadere de 1,7% fata de sfarsitul anului 2019. Aceasta cifra sugereaza un singur an pierdut pentru investitori.

Cu toate acestea, graficul arata o imagine diferita. BET si intreaga piata au avut o evolutie in rusa in 2020. A inceput anul cu noi maxime, depasind marca de 10.000 de puncte pentru prima data dupa criza din 2008, pentru a pierde aproape 30% din valoarea sa in doar doua luni (februarie-martie) dupa ce pandemia COVID-19 a devenit o problema globala. De la sfarsitul lunii martie, acesta si-a revenit incet, cu urcusuri si coborasuri, si este in prezent la acelasi nivel inregistrat acum un an. Aceasta evolutie a adus si investitorilor oportunitati de a inregistra castiguri semnificative. De la sfarsitul lunii martie, BET a castigat pana la 36% pana in prezent.

Volatilitatea pietei a dus, de asemenea, la volume mai mari de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti. Cifra de afaceri a actiunilor a atins anul trecut 12,2 miliarde RON (2,53 miliarde EUR), cel mai inalt nivel din 2014 (in moneda locala). Cifra de afaceri zilnica medie a crescut astfel la 10 milioane EUR.

Cei mai mari castigatori ai anului

Aproximativ 20 de companii listate pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucuresti au inregistrat randamente totale de peste 10% in 2020. Aceste randamente provin din evolutia pretului actiunilor si din dividendele platite de companiile respective.

In special, doua companii au avut evolutii remarcabile: grupul industrial Teraplast ( TRP ) si furnizorul de servicii medicale MedLife ( M ). Ambii sunt lideri de piata in domeniul lor si ambii sunt controlati de antreprenori romani. In acelasi timp, ambii au fost foarte activi in ultimii ani si s-au extins rapid printr-o combinatie de preluari si noi investitii.

Teraplast conduce clasamentul celor mai mari randamente in 2020, cu 110%. Grupul produce tevi si sisteme din PVC pentru retele de apa, canalizare si gaze. Si-a diversificat productia in ultimii ani si are in derulare proiecte de investitii in valoare de 32 de milioane EUR, pentru care a primit si ajutor de stat recent. Grupul si-a vandut anul trecut divizia de otel (acoperisuri metalice si panouri sandwich) grupului irlandez Kingspan, ceea ce i-a sporit lichiditatea.

MedLife, cel mai mare furnizor privat de servicii medicale din Romania, a beneficiat direct de criza sanatatii si si-a continuat strategia de extindere. Acest lucru a alimentat cresterea cu 98% a actiunilor sale in 2020. Grupul a incheiat anul cu noi achizitii, incercand sa isi construiasca o pozitie puternica intr-un nou segment – retailul farmaceutic.

Pe langa Teraplast si MedLife, alte trei companii au inregistrat randamente puternice, de peste 80%, in 2020. Doua dintre ele – Prefab ( PREH ) si Prebet ( PREB ) – sunt active in sectorul materialelor de constructii. Cealalta – Farmaceutica Remedia Deva ( RMAH ) – opereaza in distributia farmaceutica si cu amanuntul. Prebet si-a schimbat structura de proprietate anul trecut, explicand cresterea de 94%, in timp ce Remedia si-a vandut reteaua de farmacii si are o pozitie de numerar puternica. Pentru Prefab, cresterea pretului actiunilor de 107% a venit pe fondul tranzactiilor reduse, ceea ce ar putea indica si o evolutie speculativa.

Mai multe alte chips-uri au avut evolutii puternice in 2020. Acesta este in special cazul companiilor din sectorul electricitatii. Producatorul de energie nucleara Nuclearelectrica ( SNN ) a adus o rentabilitate de 37% investitorilor sai, operatorul retelei electrice Transelectrica ( TEL ) a obtinut 32%, iar distribuitorul si furnizorul de energie electrica Electrica ( EL ) au revenit cu aproape 25%. Aceste evolutii sunt legate de rezultate financiare solide si de liberalizarea pietei energiei electrice pentru clientii casnici incepand cu ianuarie 2021.

Fondul de investitii Fondul Proprietatea ( FP ) si producatorul de medicamente Biofarm ( BIO ) au oferit, de asemenea, profituri de peste 25% in 2020. Impactul dezvoltatorilor rezidentiali ( IMP ) a adus un castig de 29%.

Lasă un răspuns