Giorgia Meloni a apelat la prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, pentru a-si lupta impotriva migratiei dincolo de UE. In ceea ce unii numesc cadrul spaniol, primii ministri au fortat migratia pe ordinea de zi la o intalnire istorica a aproximativ 50 de lideri europeni la Granada. Dupa ce au infruntat Germania in lupta ei pentru a obtine un pact prietenos cu Roma privind migratia convenit miercuri intre statele membre UE, Meloni si Sunak au creat o alta oportunitate de a lupta cu tema lor preferata pe o scena internationala mai larga.
Liderii reuniti pentru summitul Comunitatii Politice Europene (EPC) au fost deja impartiti in grupuri tematice pe extindere, aparare, inteligenta artificiala, securitate energetica si urgenta climatica.
Cu toate acestea, la ora 11 a reiesit ca Meloni a contactat Sunak dupa ce a devenit public ca nu a reusit sa convinga Spania, organizatorul EPC, sa puna migratia pe ordinea de zi.
Cei doi prim-ministri vor prezida acum un grup separat pe aceasta tema si se asteapta sa ridice necesitatea unei mai mari coordonari intre UE si Regatul Unit.
Se asteapta ca Sunak sa anunte noi initiative bilaterale cu Belgia, Bulgaria si Serbia pentru a spori schimbul de informatii si cooperarea operationala.
Inaintea intalnirii, el a spus: „Nivelurile migratiei ilegale catre Europa continentala sunt cele mai ridicate din aproape un deceniu. Cu mii de oameni care mor pe mare, propulsati de traficanti de persoane, situatia este atat imorala, cat si nesustenabila. Nu putem permite bandelor criminale sa decida cine vine pe tarmurile Europei.”
EPC este creatia lui Emmanuel Macron, dar in culise liderii ridica si ei intrebari cu privire la viabilitatea sa viitoare.
Viziunea din spatele EPC a fost de a crea o platforma pentru discutii informale intre liderii din interiorul si din afara UE si de a aduce statele balcanice, Turcia si Armenia si Azerbaidjan ferm in cortul european.
Intalniri bilaterale de intalniri scurte „la perie” intre lideri pe canapelele din piele alba din vastul centru de conferinte El Palacio de Congresos este locul unde va avea loc adevarata afacere.
Sperantele ca negocierile de pace ar putea fi intermediate intre Azerbaidjan si Armenia s-au prabusit dupa ce presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a respins o intalnire europeana in Spania cu prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan, din cauza sprijinului european pentru Erevan.
Pashinyan a spus mai tarziu ca va merge in continuare la summit, dar a spus ca este o „rusine” ca cei doi lideri nu vor putea semna un „document de cotitura” in regiunea contestata Karabakh.
De asemenea, este incert daca prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, va aparea.
Incepand de miercuri seara, nu existau planuri pentru negocieri intre Kosovo si Serbia, pe fondul ostilitatii politice continue dintre cele doua tari.
Liderii ambelor parti vor fi la Granada si nu a fost exclusa o interventie de ultim moment a lui Macron sau a cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, pentru a-i aduce in aceeasi camera.
Extinderea si razboiul rusesc vor ramane in fruntea agendei in toate discutiile, in special ca urmare a nervozitatii recente din SUA cu privire la contributiile continue la apararea Ucrainei.
Extinderea UE va fi, de asemenea, principalul punct de pe ordinea de zi a celei de-a doua reuniuni a liderilor UE vineri dimineata.
In ultimele 24 de ore, a rezultat ca ar putea costa cel putin 250 de miliarde de euro pentru a gazdui toate cele noua tari care asteapta sa adere la UE.
Unele tari sustin deja un termen limita din 2027 pentru reforme in cadrul UE si spun ca daca modelarea bugetelor ar fi aprobata pana atunci, adaptarea noilor tari ar fi mai usor.
Unii cred ca poate exista o aderare treptata a noilor state, dar altii, inclusiv diplomatul sef al UE, au respins aceasta notiune spunand ca singura apartenenta este calitatea de membru deplin.