Jon Fosse a castigat premiul Nobel pentru literatura

Categories CulturaPosted on

 Dramaturgul si scriitorul norvegian Jon Fosse a castigat Premiul Nobel pentru Literatura anul trecut. Academia Suedeza a laudat „piesele si proza ​​inovatoare ale lui Fosse, care dau voce celor de nespus”. „Prin capacitatea sa de a evoca pierderea orientarii omului si modul in care acest lucru poate oferi, in mod paradoxal, acces la o experienta mai profunda apropiata de divinitate, Fosse a ajuns sa fie considerat un inovator”, a declarat Anders Olsson, presedintele Comitetului Nobel, in timpul anuntarea premiului.

Lucrarea lui Fosse, care include mai mult de 40 de piese de teatru, sondeaza adesea anxietati, gelozii si socoteli interioare, cu intrigi care se desfasoara incet, care maresc tensiunea. „Lucrarea lui este de rezerva si existentiala, concentrandu-se adesea pe vietile interioare ale unor personaje mai degraba solitare”, scriu  Joumana Khatib si Tina Jordan din New York Times . „Propozitiile serpuitoare, curgatoare sunt comune; la fel sunt pescarii.”

Piesa sa revolutionara,  Someone Is Going to Come , urmareste un cuplu care se muta intr-o casuta retrasa pentru a fi singuri impreuna, coborand rapid in paranoia ca „cineva va veni”. Cand cineva o face, iese repede gelozia.

„Chiar si in aceasta piesa timpurie, cu temele sale de anticipare infricosatoare si gelozie paralizanta, singularitatea lui Fosse este pe deplin evidenta”, a spus Olsson. „In reducerea radicala a limbajului si a actiunii dramatice, el expune anxietatea umana si ambivalenta in centrul ei.”

Pe langa piesele sale — Academia Suedeza il crediteaza pe Fosse drept „unul dintre cei mai interpretati dramaturgi din lume” —, tanarul de 64 de ani si-a facut initial un nume ca romancier, incepand cu Red, Black in 1983. De atunci a scris multe lucrari de proza si poezie. Una dintre cele mai recente publicatii ale sale este  Septology , o lucrare de fictiune in sapte parti, care se intinde pe sute de pagini fara intreruperi de propozitie. In ea, un pictor in varsta isi vorbeste ca o alta persoana, examinandu-si trecutul, relatiile si filosofia.

Fosse este primul laureat care a scris in nynorsk, unul dintre cele doua standarde scrise oficiale ale norvegiei (celalalt este bokmal), dar folosit de 10 pana la 15% din populatie, dupa cum scrie Philip Oltermann de la The Guardian,  adaugand : „Translatorul de engleza al lui Fosse, Damion Searls, spune ca multi vorbitori de nynorsk il vad „ca un fel de erou national” pentru sustinerea limbii sale.”

A scrie in Nynorsk nu este un act politic, ci „pur si simplu limbajul meu”, a declarat Fosse pentru  Remo Verdickt si Emiel Roothooftlate din Los Angeles Review of Books anul trecut. „Este o limba minoritara, iar acesta este doar un avantaj pentru mine ca scriitor. Aproape niciodata nu este folosit in reclame sau in afaceri asa cum este in mediul academic, in literatura si in biserica. Deoarece nu este folosit prea mult, are un fel de prospetime pe care Bokmal nu o are.”

De-a lungul carierei sale, autorul a primit multe alte premii prestigioase, inclusiv Premiul Nordic al Academiei Suedeze in 2007 si Premiul Ibsen in 2010.  Lucy Knight de la The Guardian relateaza ca la Oslo, el este sarbatorit cu Festivalul International Fosse, o bienala bianuala. eveniment care a avut loc cel mai recent in timpul verii.

„Sunt coplesit si recunoscator”, spune Fosse intr-o declaratie emisa de editorul sau norvegian, conform lui  Alex Marshall din New York Times . „Vad asta ca pe un premiu acordat literaturii care isi propune in primul rand sa fie literatura, fara alte consideratii.”

Anul trecut, premiul a revenit autoarei franceze Annie Ernaux pentru „curajul si acuitatea clinica cu care descopera radacinile, instrainarile si constrangerile colective ale memoriei personale”. Anul acesta, premiul este in valoare de 11 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de dolari).