ONU avertizeaza asupra unei cresteri economice globale in 2024

Categories EconomiePosted on

Pregatiti-va pentru o crestere globala „stata si divergenta” de anul viitor, potrivit unei noi prognoze emise de Natiunile Unite. Cresterea economica globala va creste usor, de la 2,4% in 2023 la 2,5% in 2024, potrivit Raportului ONU pentru Comert si Dezvoltare, dar economia mondiala este intr-o pozitie precara, Richard Kozul-Wright.

„Economia globala este destul de slaba si consider ca proiectia este un apel optimist”, a spus el.

Echipa de prognoza a ONU nu este pregatita sa numeasca o recesiune in SUA, dar vede vanturi economice semnificative care vor duce la o incetinire a economiei SUA anul viitor, a spus Kozul-Wright.

„In ciuda tuturor gandurilor de aterizare usoara si de redresare Goldilocks, exista multe lucruri de care sa va faceti griji”, a adaugat el, invocand greva UAW, inasprirea creditului, repornirea platilor imprumuturilor pentru studenti si amenintarea continua a inchiderii guvernului.

Chiar si cu aceste preocupari, el a remarcat ca economia SUA continua sa fie cea mai performanta dintre tarile in curs de dezvoltare. „Stiu ca anul viitor sunt din ce in ce mai multe voci ale „cuvantului R” pentru SUA, dar nu spunem inca recesiune. Suntem precauti”, a spus el.

Europa in pragul recesiunii

Wright spune ca situatia economica din Europa nu atrage suficienta atentie si ca prognoza ONU pentru economia globala depinde de zona euro.

„Trebuie sa vedem o redresare a cresterii in Europa”, a spus Kozul-Wright. „Investitia europeana este constanta. Zona euro nu a contribuit la economia globala in acest an. Se afla la limita unei recesiuni”.

In opinia sa, concentrarea asupra sanatatii economice a Chinei in detrimentul atentiei acordate sanatatii economice a zonei euro este o greseala. „China va creste de 12 ori mai repede decat zona euro in acest an. Desi nu cred ca va atinge o crestere de cinci procente in acest an, ele sunt in crestere.”

Raportul ONU spune ca stagnarea sau scaderea salariilor reale pe continentul european, agravata de austeritatea fiscala, sunt motive pentru care cresterea este tarata in jos.

Aproape o treime din economiile de frontiera se confrunta cu probleme legate de datorii

Echipa ONU spune ca, in ciuda castigurilor salariale recente pe tot globul, salariile nu au tinut pasul cu inflatia si inegalitatea economica ramane o provocare semnificativa.

Tarile in curs de dezvoltare sunt afectate in mod disproportionat, inclusiv efectele inaspririi monetare in economiile avansate. Decalajul tot mai mare de bogatie ameninta si mai mult sa submineze redresarea economica a tarilor in curs de dezvoltare si aspiratiile de a indeplini obiectivele de dezvoltare durabila (ODD), a spus Kozul-Wright.

In ultimul deceniu, potrivit raportului ONU, atat datoria publica externa, cat si cea garantata public (PPG) s-au triplat in „economiile de frontiera” cu venituri mici sau mijlocii. Agraveaza aceasta problema a datoriei suverane: cresterea ratelor dobanzilor, slabirea valutelor si cresterea lenta a exporturilor. Aproape o treime din economiile de frontiera se afla in prapastia crizarii datoriilor.

ONU solicita o reglementare a comertului cu alimente asemanatoare „Dodd-Frank”.

Odata cu inflatia recenta a preturilor alimentelor de pe tot globul si socurile de pe pietele cheie ale marfurilor, cum ar fi preturile cerealelor dupa suspendarea de catre Rusia a Initiativei pentru cereale la Marea Neagra, intermediata de Natiunile Unite, Wright spune ca UNCTAD solicita o institutie mai transparenta si reglementata. sistemul de comert cu alimente.

Raportul vizeaza unii dintre cei mai mari furnizori din industria alimentara din lume, sustinand un model de „profitare” care intareste nevoia de mai multa supraveghere si reglementare a companiilor alimentare sub autoritatea globala de reglementare financiara.

„Companiile Cargill, Bungee, Archer Daniels Midland si Louis Dreyfus se comporta mai mult ca fonduri speculative si ar trebui tratate ca fonduri speculative”, a spus Kozul-Wright. „Trebuie sa ne uitam la comportamentul unora dintre marii comercianti de marfuri. Acestia castiga bani spectaculosi din volatilitate… aproape ca au devenit institutii financiare la fel de mult pe cat sunt comercianti de marfuri… Dodd-Frank nu a fost pe deplin implementate”, a spus el.