OPINIE: Deveniti vegani, salvati planeta

Categories NewsPosted on

George C. Wang este geriatru si specialist in medicina integrativa; este profesor asistent de medicina la Columbia University Medical Center, SUA si profesor asociat de medicina la Johns Hopkins University School of Medicine. Opiniile exprimate in aceasta rubrica sunt exclusiv pentru autorul acesteia.

(CNN) – Pe masura ce opinia publica incepe sa se concentreze asupra impactului schimbarilor de politica asupra climei , este posibil sa trecem cu vederea un factor major al crizei climatice: sistemele noastre alimentare si alegerile alimentare pe care le facem in fiecare zi. Poate parea o exagerare sa spunem ca sandvisul nostru cu roast beef contribuie la degradarea mediului inconjurator a planetei. Dar dovezile crescande ale acestui impact necesita sa fim atenti si sa actionam ca cetateni ai lumii. Fiecare dintre noi poate face ceva in acest sens astazi, luand ceea ce mancam la fel de serios precum luam schimbarile climatice.

O evaluare a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) indica faptul ca contributia sectorului zootehnic la emisiile globale de gaze cu efect de sera o depaseste pe cea a sectorului transporturilor. Emisiile generate de producerea fiecarui gram de proteine ​​din carnea de vita si oaie sunt de 250 de ori mai mari decat cele din productia de leguminoase, iar cele din productia de carne de porc si de pasare sunt de 40 de ori mai mari decat cele de la leguminoase. Prin activitatile de crestere a animalelor se genereaza o cantitate mare de metan si protoxid de azot, gaze al caror efect de sera este de peste 20 si respectiv de 250 de ori (respectiv) mai puternic decat cel al dioxidului de carbon.

Se pare ca impactul gazelor cu efect de sera este o problema imposibil de infruntat si cu atat mai imposibil de rezolvat. Cum putem face ceva pentru a influenta ceea ce face omenirea planetei? Cum pot aborda aceste probleme atunci cand fortele politice si economice pot submina eforturile de solutionare a crizei climatice?

Unul dintre raspunsuri consta in alegerile pe care le facem in fiecare zi cu privire la ceea ce mancam.

Un studiu publicat in revista Nature a constatat ca o crestere estimata cu 80% a emisiilor de gaze cu efect de sera din productia de alimente ar putea fi evitata pana in 2050 daca dieta globala ar consta in parti egale din dieta mediteraneana, peste si diete vegetariene. Cel mai bun lucru pentru planeta si pentru viitorul nostru colectiv este reducerea produselor de origine animala. Numai dieta mediteraneana (inclusiv mai putine produse de origine animala) nu ar contribui la reducerea emisiilor; dieta pe baza de peste (sau o dieta vegetariana care include peste) va realiza doar o mica reducere a emisiilor.

Totusi, acel studiu a aratat ca o dieta vegetariana globala ar fi cea mai eficienta dintre toate (cu exceptia celor vegane) in obtinerea unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de sera, precum si a unei reduceri a cererii de terenuri agricole si a activitatilor de defrisare.

Este evident ca dieta vegana, care elimina lactatele si ouale, este cea care ar reduce cel mai mult emisiile, dupa cum s-a confirmat intr-un studiu ulterior. Prin urmare, adoptarea unei diete bazate pe plante este una dintre cele mai puternice decizii pe care le poate lua o persoana pentru a atenua degradarea mediului si epuizarea resurselor naturale ale Pamantului.

Pe langa faptul ca contribuie in mod semnificativ la emisiile de gaze cu efect de sera care provoaca cresterea temperaturii si a nivelului marii, aceasta este ceea ce face consumul de carne: in timp ce aproape 800 de milioane de oameni sufera de malnutritie cronica si insecuritate alimentara, 35 % din cerealele din lume sunt folosite pentru a hrani animalele.

Aproximativ 80% din defrisarea Amazonului se datoreaza fermei de vite. Pe de alta parte, productia de animale este un factor important in criza globala a biodiversitatii cu care ne confruntam si care a fost fara egal inca din ultima epoca glaciara.

Deci, ce ne impiedica sa adoptam o dieta pe baza de plante? Este necesar sa ne depasim obiceiurile si gusturile, sa invatam noi moduri de a gati, sa planificam cand calatoriti si sa evitam aspectele sociale ale consumului si impartirii mesei. Cu toate acestea, cand ne gandim la clima si resursele Pamantului, aceste provocari par brusc minuscule, nu-i asa?

Optarea pentru diete pe baza de plante poate promova durabilitatea mediului.

Este neobisnuit ca o singura decizie a noastra sa aiba un impact atat de larg si decisiv asupra crizei climatice. Ne confruntam cu un imperativ moral de a promova o dieta pe baza de plante pentru sanatatea planetei noastre si pentru bunastarea si supravietuirea generatiilor viitoare.