Ce este SIBO, care sunt simptomele si cum poate fi prevenita?

Categories SanatatePosted on

Sunt boli mai vizibile decat altele, capabile sa se ascunda printre o asa-zisa – si periculoasa – normalitate. Ne asumam simptomele lor si traim cu daunele colaterale, atribuindu-le cu bucurie unor probleme minore sau pur si simplu ignorandu-le. Este posibil? Intrebati-i pe miile de utilizatori Tiktok care, datorita unui trend, au descoperit o boala care, fara sa stie, poate face parte din viata lor de zi cu zi: SIBO .

Ce este SIBO?

SIBO este un acronim pentru Sindromul de supracrestere bacteriana a intestinului subtire, o afectiune in care o cantitate excesiva de bacterii va colonizeaza intestinul subtire. In general, intestinul tau subtire are relativ putine bacterii in comparatie cu intestinul tau gros, unde rezida cele mai multe microorganisme benefice. Ei bine, atunci cand oamenii au SIBO , bacteriile se deplaseaza din intestinul gros in intestinul subtire in numar anormal de mare. Si asta complica totul.

Simptomele SIBO

Bacteriile tale se hranesc cu ceea ce mananci. Ele profita, mai presus de toate, de fibre, zahar, grasimi si deseuri de proteine. Procedand astfel, genereaza substante, printre care se remarca gaz: hidrogen si metan. Simptomele SIBO au de-a face cu aceste substante. Sa le vedem:

  • Durerea abdominala : Unul dintre cele mai comune simptome ale SIBO este durerea abdominala. Poate varia in intensitate si locatie, dar este adesea descrisa ca o durere de crampe sau o senzatie de balonare in partea superioara sau mijlocie a abdomenului.
  • Balonare abdominala : Acumularea excesiva de gaze in intestinul subtire din cauza cresterii excesive a bacteriilor poate provoca balonare. Acest lucru poate face ca abdomenul sa para excesiv de gras si incordat. 
  • Gaze : productia excesiva de gaz de catre bacterii in intestinul subtire poate duce la cresterea formarii de gaze.
  • Modificari ale tiparelor intestinale : Atat diareea, cat si constipatia pot fi simptome ale SIBO . Unii oameni pot experimenta o alternanta intre aceste doua extreme, cunoscuta sub numele de diaree-constipatie intermitenta.
  • Disconfort dupa masa : Persoanele cu SIBO se pot simti inconfortabile sau pot avea o senzatie de satietate dupa ce au mancat chiar si portii mici de alimente.
  • Oboseala si slabiciune : SIBO poate afecta absorbtia nutrientilor esentiali in intestinul subtire, ceea ce ar putea duce la oboseala si slabiciune.
  • Modificari in compozitia scaunului : Unii oameni pot observa modificari ale culorii, texturii sau consistentei scaunului din cauza absorbtiei slabe a nutrientilor.
  • Simptome non-gastrointestinale : In unele cazuri, SIBO poate fi asociat si cu simptome care nu sunt in mod specific gastrointestinale, cum ar fi dureri de cap, dureri articulare si probleme de concentrare si memorie.

SIBO nu este nimic nou, dar ascensiunea sa la faima este . Va puteti imagina deja ce s-a intamplat cu Tiktok , nu? Mii de utilizatori au inceput sa-si impartaseasca simptomele digestive vizibile, conduse de balonare, pe care o atribuie cresterii excesive a microbiotei. Rezultatul: cererile de testare SIBO au crescut exponential, iar unii profesionisti din domeniul sanatatii s-au referit deja la aceasta situatie drept „pandemia tacuta a problemelor digestive si hormonale”. 

Dieta, consumul de alcool, lipsa exercitiilor fizice si stresul nu ajuta. Stilul nostru de viata este terenul perfect pentru problemele de sanatate. Si sunt multe care incep in stomac. Intrebarea este acum: poate fi evitat acest lucru?

Pot preveni SIBO?

Da. Puteti lua masuri pentru a va reduce riscul de SIBO . Si toate va vor fi simple si familiare. 

  • Spalarea corecta a mainilor inainte de a manca si dupa folosirea baii poate ajuta la prevenirea patrunderii bacteriilor daunatoare in sistemul digestiv.
  • Evitati utilizarea excesiva sau inutila a antibioticelor, deoarece acestea pot altera echilibrul bacterian din intestin si pot incuraja cresterea excesiva a anumitor bacterii. Urmati intotdeauna instructiunile medicului dumneavoastra atunci cand luati antibiotice.
  • Daca aveti boli care pot afecta functionarea sistemului digestiv, precum boala Crohn, boala celiaca sau diabetul, urmati recomandarile si tratamentele oferite de medicul dumneavoastra pentru a minimiza riscul de SIBO.
  • Daca ati suferit o interventie chirurgicala asupra sistemului digestiv, asigurati-va ca urmati ghidurile postoperatorii si recomandarile medicului dumneavoastra pentru a evita complicatiile care ar putea creste riscul de SIBO.
  • Daca aveti intoleranta la lactoza sau fructoza, este important sa evitati alimentele care declanseaza simptome, deoarece aceste alimente nedigerate pot fermenta in intestin si pot contribui la cresterea bacteriilor.
  • Mentinerea unei diete bogate in fibre si alimente echilibrate poate ajuta la mentinerea sanatatii intestinale si la prevenirea problemelor digestive. Cu toate acestea, in unele cazuri, o dieta bogata in fibre poate sa nu fie recomandata daca SIBO a fost deja diagnosticat. Consultati un profesionist din domeniul sanatatii pentru indrumari adecvate Daca aveti simptome gastrointestinale persistente, cum ar fi balonare abdominala, durere, modificari ale tiparelor intestinale sau simptome similare, solicitarea asistentei medicale este cheia pentru a obtine un diagnostic adecvat si un tratament adecvat.

Ai SIBO?

Doar medicul dumneavoastra poate raspunde la aceasta intrebare. Si citind lista de simptome SIBO , iti vei da seama de problema: sunt simptome comune, tipice altor patologii precum boala celiaca, umflarea functionala a abdomenului sau sindromul colonului iritabil.

Diagnosticarea SIBO presupune efectuarea unor teste specifice, precum testul de respiratie cu hidrogen sau testul de respiratie cu metan, care detecteaza gazele produse de bacterii in intestin. Odata diagnosticat, tratamentul pentru SIBO se bazeaza in general pe o combinatie de modificari ale dietei si medicamente.

De aici nu putem decat sa va recomandam, acum ca aveti putine informatii despre ceea ce se poate intampla in sistemul dumneavoastra digestiv, sa va contactati medicul de familie. Amintiti-va intotdeauna ca autodiagnosticarea si automedicatia nu vor face decat sa inrautatiti lucrurile!