Statuia lui Buddha de 1,5 milioane de dolari furata din Galeria Barakat

Categories CulturaPosted on

La inceputul acestei luni, un hot a furat o statuie de bronz a lui Buddha de 1,5 milioane de dolari din curtea din spate a unei galerii de arta din Los Angeles. Piesa dateaza din perioada Edo din Japonia (intre 1603 si 1868) si probabil a servit drept piesa centrala a unui templu, potrivit galeriei. Hotul pare sa fi vizat statuia in mod specific, deoarece niciunul dintre celelalte 200 de artefacte care l-au inconjurat pe Buddha in spatiul exterior nu lipsesc. Oficialii de la Galeria Barakat se chinuie sa inteleaga motivul crimei.

„Am incercat sa punem piesele impreuna”, ii spune Paul Henderson, directorul galeriei.

Imaginile de securitate arata ca, la primele ore ale zilei de 18 septembrie, un barbat a oprit in afara galeriei intr-o duba inchiriata, cu fata ascunsa de gluga hanoracului. A patruns in poarta care ducea la curtea care adapostea Buddha si s-a intors la vehicul pentru a prelua o caruciora.

Statuia nu a fost niciodata expusa in interiorul galeriei sau pe site-ul acesteia, asa ca hotul (sau cineva legat de furt) trebuie sa fi vizitat site-ul inainte, scrie LA Times . Hotul ar fi putut scapa cu o serie de artefacte care erau mai usor de mutat: la patru picioare inaltime, Buddha cantareste aproximativ 250 de lire sterline.

„Este socant pentru noi ca a reusit sa manevreze chestia asta, dar a fost”, a spus Henderson pentru  Wallace Ludel de la Art Newspaper . „A durat aproximativ 25 de minute in total, apoi a plecat imediat.”

Fayez Barakat, proprietarul galeriei, provine dintr-o familie de colectionari de arta si a adunat o colectie de peste 40.000 de piese evaluate la peste 1,5 miliarde de dolari, dupa cum a raportat revista Arabian Business ‘Beatrice Thomas in 2014. In timpul secolului XX, el s-a numarat printre clientii sai Pablo Picasso, Marc Chagall, Salvador Dali si Andy Warhol.

Desi colectia sa este vasta, Barakat le spune lui Vivian Chow si Jacqueline Sarkissian de la postul de televiziune KTLA ca simte o legatura personala cu Buddha furat, pe care l-a dobandit in urma cu mai bine de 55 de ani.

„Pretuiesc atat de mult”, spune Barakat. „L-am avut in curtea casei mele si, cand m-am mutat in aceasta galerie, l-am pus in curtea din spate a galeriei pentru ca toata lumea sa o admire si sa se bucure.”

Potrivit surselor , o inscriptie pe statuie indica faptul ca a fost creata de un artist pe nume Tadazou Iinuma pentru un oficial religios pe nume Ryozen. Acest text sugereaza, de asemenea, ca, la un moment dat, opera de arta a stat in Templul Yudo-no-San, un loc sfant de pe Muntele Yudono din Japonia.

In perioada Edo, Japonia se afla sub conducerea shogunatului Tokugawa, un guvern militar. Istoricii il considera o perioada de pace interna si prosperitate economica, desi acestea au venit cu pretul mobilitatii sociale, intrucat ierarhiile sociale erau extrem de rigide. Budismul a inflorit in aceasta epoca, desi religia exista deja in Japonia de mai bine de un mileniu.

Barakat ii spune KTLA ca spera ca hotul recunoaste valoarea istorica a acestui Buddha si nu incearca sa o topeasca sau sa o modifice. Cu toate acestea, probabil ca ar avea probleme sa faca bani din asta altfel.

„Deoarece este un artefact antic, nu exista niciunde unde sa poti vinde aceasta piesa”, spune Henderson pentru KTLA. „Nu poti merge pe piata. Nu poti sa-l duci la un amanet si sa-l vinzi cu cateva mii de dolari, pur si simplu nu se poate.” El adauga: „Cu totii suntem foarte curiosi si nedumeriti, sa fiu sincer.”