Statuia unui DAC – cea mai mare statuie din galeria Chiaramonti a Vaticanului

Categories ArticolePosted on

un articol de Daniel Roxin

Una dintre cele mai zdrobitoare dovezi ale importanței dacilor în lumea antică o reprezintă impresionanta colecție de statui impunătoare de daci (peste 100) pe care o găsim astăzi în cele mai importante muzee ale lumii. Imaginea strămoșilor noștri se lasă descoperită la Roma, Napoli, Florența, Paris, Londra, Madrid, Berlin, Ierusalim, Copenhaga și în alte multe locații.

Potrivit expertului în istoria artei, istoricul Leonard Velcescu, niciun alt popor învins de Roma nu a beneficiat de o astfel de atenție din partea artiștilor plastici romani. Întrebat de ce învinșii au figuri de învingători și decorează cele mai importante monumente romane, istoricul Leonard Velcescu ne spune: “Poporul dac a fost, putem spune, glorificat într-o manieră fără precedent de către romani, în aşa fel încât se dă impresia unei „simpatii” sau unei „admiraţii” cu totul aparte vizavi de acest popor. În Forul lui Traian a fost realizat un adevărat „program” iconografic.”

Multe dintre aceste statui depășesc 2 metri. Una dintre ele este însă cu adevărat impresionantă. Reprezintă un bust de dac și este cea mai mare statuie din galeria Chiaramonti de la Vatican, chiar dacă nu s-a mai păstrat decât bustul de aproape 2 metri. La origini, statuia avea 3 metri.

“Un fapt este cert:”, ne spune istoricul Leonard Velcescu în lucrarea Dacii în sculptura romană. Studiu de iconografie antică , “niciodată Romanii nu au realizat un număr atât de însemnat de statui și de asemenea proporții pentru a reprezenta popoarele “barbare”. În plus, romanii resimțeau un fel de repulsie vizavi de barbari. Imaginea barbarului la romani avea o valoare negativă; conceptul apăruse probabil într-un context războinic extrem de virulent. În lumea romană, popoarele barbare cunoscute erau considerate ca fiind deosebit de sălbatice și de agresive. Prin urmare, dacă toate aceste statui au fost făcute de către sculptori romani, se poate pune următoarea întrebare: cum se poate explica acest interes, această simpatie, această iubire neașteptată pe care romanii au manifestat-o față de daci, concretizată printr-un atât de mare număr de sculpturi? Și de ce tocmai pentru daci și nu și pentru alte popoare considerate barbare?“.

Fără îndoială, munca domnului Leonard Velcescu, materializată în lucrarea Dacii în sculptura romană. Studiu de iconografie antică, o extensie a tezei de doctorat susţinută la Sorbona și École Pratique des Hautes Études, este de o uriașă importanță în restabilirea adevărului istoric.  De altfel, lucrarea a fost premiată și de Academia Română în decembrie 2013.

12 comments

 1. Felicitari pentru toate initiativele voastre! Va urmaresc cu drag zi de zi pe fb, chiar daca nu mai locuiesc in Romania! Dan Floria

 2. Acel cineva a trait o vreme in Italia, unde i s-a facut acea statuie, il chema INCEI, si era intr-adevar un tarabostes, bogatas adica.

 3. Salut oameni buni dar statui ca acestea gasesti in toate muzeele cum ar fi LOUVRE din Paris,PRADO din Madrid etc.Ar trebui sa vizitati mai mult ,urme gasesti in toate muzeele lumii,problema este alta” statul ROMAN”in cazul cind acesta mai exista.

 4. Simpatie pentru daci! de aceea au invadat tara si
  au jefuit-o de aur, bunuri.Si astazi sutele de patroni italieni au venit din simpatie aici in tara
  fata de femeile dace care sunt sclave in fabricile de confectii,halal stat avem.Tot din simpatie italienii le lasa pe femeile dace sa le faca menajul in Italia pe niste sume ridicole…

 5. Este laudabil ceea ce faceti dv.si noi ne bucuram sa cunoastem cat mai multe referitor la istoria noastra si nu numai.Pentru ca noi romanii ne place sa avem o cultura generala mai vasta un pic.In schimb strinii nu-si cunosc nici propria istorie.De exemplu cred ca nici un italian nu stie nimic despre acele statui si nici nu il intereseaza.Poate doar istoricii.In ceea ce priveste admiratia lor fata de stramosii nostri ,sau de actualul popor roman nu cred ca exista.

 6. Dar daca le-au luat de la noi ? Ma refer la faptul ca nici o statuie nu putea sa depaseasca statuia imparatului.Diferenta de inaltime este importanta :Traian 2-2,2 m ,dacii 2,6-3 m.

 7. acea statuie nu mi se pare a fi “contemporana”cu celelalte,daca este muuuuuuuullllt mai veche,de pe vremea cand romanii nici nu existau si daca este in marime naturala adica acel dac sa fi avut chiar 3,6m ? asa pot sa-mi explic ‘simpatia’si admiratia

 8. Înclin să fiu de acord cu Mircea şi Nina!…De multe ori mi-am pus şi eu aceste întrebări,dar nu am dispus de timp pt.a le aprofunda!Interesant este şi faptul că mai toate popoarele europene şi asiatice au fost atrase spre poporul nostru dac,fie pt.subjugare,bogăţie,împerechere sau stabilire!Curios!

 9. Vulturul

  Sus pe bolta azurie
  Unde nori cărunţi plutesc
  Varia un vultur mîndru
  De pe culme îl întreb:

  Spunemi vulturule, spunemi
  Poate ştii, ai auzut
  Cine-au fost înaintaşii
  Şi de ce suntem căzniţi?

  Din văzduh răsună mistic
  Glasul acvilei bizare
  O ascult vrăjit pe stîncă
  În tăcere uinmtoare

  Din adîncurile vremii
  Neamul vostru înfrăţit
  A trăit cu demnitate
  Şi lupta pentru ţinut

  Numai neamul tău copile
  Di-n titani făuritori
  Au trecut prin veacuri crunte
  Şi-au rămas nemuritori

  Numai ei, pe tot pămîntul
  Dintre cei mai mari eroi
  Au fost proslăviți cu cinste
  De ai săi învingători

  Spiritele lor profunde
  Demnitatea înmărmurită
  Stau şi acum glorificate
  Prin lăcaşurile Sfinte.

  Voi, urmaşilor netrebnici
  Vreți miracole, eroi,
  Demnitari, titani temeinici
  Şi acum sînt printre voi

  Umiliţi din rea voinţă
  Pe Pămînt împrăştiaţi
  Nu vă căutaţi izbînda
  Prin străini, Ea e în fraţi!

  Spunemi vulturule, spunemi
  Poate ştii, ai auzut… Prea tîrziu,
  Profetul magic dispăru în înălţimi.
  ***

 10. Si noi si romanii au gresit cezand ca dacii erau purtatorii si transmisorii acestor valori de nemasurata importanta cand defapt meritul este al femeilor si mamelor dacilor . Da da ele au facut pisibil transmiterea invataturilor si intelepciunilor dacilor pana in zilele noastre si cred ca dacele ele merita mai multa recunostinta din acest aspect.
  Sa fíe focul foc si apa apa
  Sa fie lemnu lemn si piatra piatra.

 11. Am calatorit destul prin Europa ca sa stiu ca din datini si traditii nu a mai ramas aproape nimic, prilej pentru betii si aghezmuire in uitare. Se adauga faptul ca bisericile si catedralele lor sunt goale. Ancestralitatea Apusului e moarta, izolata in muzee, in studii, in compendii. Nu si aici. Va intrebati de ce multi nu ne vor binele? Globalizarii nu-i trebuiesc traditii, obiceiuri, memorie. Globalizarea nu are nevoie de arbori cu radacini adanci, fiindca tu trebuie sa functionezi si atat.

  “Va vor cerne”

  ARSENIE BOCA

  Cine scoate castanele din foc cu mana altora?

  Defrisari masive, otravirea pamantului si a apelor, deposedarea taranilor si alungarea satelor, si inca e abia la inceput. Va rezista satul, adica vesnicia romaneasca?

 12. Impunatoare. Prima data am vazut tiparita fotografia acestei statui. Din cauza hartiei, mi s-a parut ca dacul tine ceva in mana. M-am gandit la o piatra, stiam ca jurau pe o piatra, ca luau in mana pamant in clipa mortii. Ulterior am vazut si alte imagini, acum stiu ca nu are nimic in mana, dar nu vi se pare ca degetele sunt prea departate, ca si cum ar fi fost ceva? Cautand atunci pe site-ul “statui de daci” am gasit ca doua dintre statui, la Bruxelles si la Versailles, chiar pare ca tin in mana ceva diform, ca un bolovan.

  La baza statuii scrie ceva: SPEDII sau ASPEDII. Poate stie cineva ce semnifica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *