Cetatea dacică de la Bâtca Doamnei

Categories ArheologiePosted on

Cetatea dacica de la Batcă Doamnei reprezintă cel mai vechi monument istoric din orașul Piatra Neamț.

Cetatea se află pe o culme din partea de sud-vest a orașului, dincolo de cartierul și schitul Doamna. Cele câteva urme ale așezării dacice sunt situate pe creastă unui pinten, la o înălțime de peste 450 de metri.

Deși în fapt este vorba doar despre niște ruine ale fortificațiilor vechi de peste 2.000 de ani, o drumeție până „la cetate” este accesibilă oricărui turist și merită făcută măcar pentru peisajele pe care le poți vedea din vârful colinei.

Locul unde a fost construită această cetate este un fragment nordic al Muntelui Doamnei, de unde zidurile se întindeau deasupra râului Bistrița asemenea unui bastion de strajă.

Se poate ajunge la fostă cetate dacica doar dinspre partea de sud (în partea dinspre apa este păzită de o prăpastie), unde un drum asfaltat te poartă până la poalele muntelui. Apoi trebuie să mergi pe un drum improvizat care urcă până la ruine.

La Cetatea dacica de la Batcă Doamnei s-au făcut săpături arheologice în mai multe rânduri și încă nu s-au descoperit toate urmele lăsate în pământ de strămoșii noștri, așa încât lucrările pot continuă.

Iată și puțină istorie că să înțelegi importantă acestor ruine, care poate nu desfăta ochiul, dar cu siguranță hrănește setea de cunoaștere.

La Batcă Doamnei au existat de-a lungul mileniilor mai multe așezări umane. S-au găsit dovezi ale prezenței pe aceste meleaguri a omului încă din perioadă epocii neolitice, fază Cucuteni. Apoi există urme ale așezărilor din epocă bronzului. Cea mai intersanta rămâne însă cetatea din vremea dacilor, deși, după ce a fost abandonată de aceștia, a mai existat aici o așezare feudala din secolele XIII-XIV.

Potrivit unor experți în domeniu, Cetatea dacica de la Batcă Doamnei ar fi fost Petrodava, locație menționată de geograful grec Ptolomeu. Dar oamenii de știință nu se pun de acord în acest aspect.

Când ajungi la cetate poți observă un zid de piatră gros. Acesta face parte din vechea citadelă geto-dacica și înconjura construcțiile din interiorul „orasului”. Astăzi s-a conservat mai bine peretele sudic. Într-un colț se pot identifică urmele unui turn, despre care se bănuiește că era de apărare.

Construcțiile din interiorul cetății aveau temelia de piatră și se ridicau pe bârne. Edificiul cel mai important este sanctuarul unde se aduceau ofrande zeilor. Acesta are elemente de piatră care seamănă cu cele din cetățile dacice din Munții Oraștiei.

Merită să arunci o privire de sus, de pe culmea Batcă Doamnei, de unde se deschide o priveliște minunată: orașul și lacul de acumulare Piatră Neamț, mănăstirea Bistrița și splendide culmi muntoase de jur împrejur, și să îți imaginezi cum era viață acolo în perioadă lui Burebista și Decebal.

 

sursa: www.infoturism-moldova.ro

 

Inscrie-te la Newsletter (pe Home) și află primul despre cele mai importante articole pe care le postăm! Sprijină munca pe care o facem și distribuie mai departe materialele pe care ți le trimitem! Mulţumim!

 

Călătorește în locurile de taină ale României! Un proiect unic de turism http://locuridetaina.ro/

 

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

Lasă un răspuns