Comorile României, răspândite prin muzeele Europei

Categories DezvăluiriPosted on

Tweet

un articol de Valentin Roman

 

Cu siguranță, multora dintre români, atunci când vizitează diverse capitale ale Europei, li s-a întâmplat să contemple admirativ clădirile, bulevardele, parcurile și muzeele acestora, spunându-și ca pentru sine sau tovarășilor de călătorie: ‘uite, dom’ne, civilizație și cultură!”.

Ce nu știu însă mulți români este că mare parte din această civilizație și cultură se datorează exploatării altor națiuni și jafului pe care unii dintre cei ce pozează astăzi drept modele de civilizație europeană le-au făcut secole de-a rândul în teritorii obținute și stăpânite cu și prin forță. Cum ar putea fi sărace astăzi Regatul Unit, Frântă sau Austria, de pildă, din moment ce aceste state încă mai culeg “roadele” veacurilor întregi în care au stăpânit colonii și țări pe care le-au secătuit de forță umană,  resurse și artefacte? Căci banii continuă să vină, turismul este un factor ce le hrănește semnificativ bugetele.  

Nimeni nu poate nega splendoarea, de pildă, a palatelor de la Versailles sau de pe Valea Loarei (Frantă), a Palatului Regal (Spania) sau a palatului Buckingham (Marea Britanie). Dar splendoarea lor, istoria lor însăși, precum și bunăstarea celor ce au viețuit sau viețuiesc acolo s-au clădit pe distrugerea și exploatarea unor societăți umane din nodul Africii până în Mezoramerica, America de Sud sau Orient.

Astfel, astăzi, exploatatorii de ieri dau lecti întregului mapamond cu privire la principiile civilizației și regulile de bună conduită, în timp ce foștii exploatați încă mai plătesc prețul vremurilor când erau forțați să trăiască cu o mână pe plug și cu altă pe sabie pentru a rezistă.

Revenind la punctul de plecare, deoarece nu dorim să dezvoltăm aici și acum, pe îndelete, factorii istorico-sociali care au stat la bază actualului raport cutlural dintre statele Europei, ar trebui că românii noștri să cunoască faptul că, atunci când vor călca pragul unor mari muzee europene, vor admiră, printre altele, artefacte furate de la ei de acasă.
 Muzeele din Viena și Budapesta dețin sute de artefacte găsite în România

 

La Muzeul de Istorie din Viena sunt expuse unele dintre cele mai bogate și importante tezaure descoperite pe teritoriul României, așa cum am arătat într-o serie de articole publicate anterior pe site-ul nostru. Nu mai reluăm, de această data, întreagă lor poveste, ci doar reamintim obiectele care le constituie.

Astfel, un tezaur găsit la Șimleul Silvaniei (jud. Săƒlaj), compus dintr-un colier cu pandantive, 13 medalii realizate din monede romane, dar și alte obiecte de valoare, împreună cu un tezaur descoperit la Sânnicolau Mare (jud.Timiș), format din 23 de vase din aur cu o greutate de zece kilograme, care se presupune a fi aparținut Voievodului Glad și apoi nepotului acestuia, principele Achtum, sunt admirate, astăzi, de turiștii care calcă pragul muzeului amintit.

Tot la Viena se mai găsesc o cană din aur, aparținând tezaurului de la Bâia (jud.Alba), două brățări din același metal, descoperite la Vlad (jud.Brașov), dar și piese din aur cu o greutate de aproximativ trei kilograme ce fac parte din tezaurul de la Tufalțƒu (jud. Covasna), descoperite în 1840, cum ar fi un topor din aur datând din secolul VIII î.Hr.

Perioada dacică este reprezentată în acest muzeu dintr-un tezaur compus din piese descoperite în diverse locații din România (Moroda, Marca, Someșul Cald, Orăștie), realizate din argint și argint aurit, cum este cazul unei brățări și al unui lanț cu pandantiv.

Colecțiile muzeului vienez mai adăpostesc și 31 din cele 64 de piese de argint descoperite în 1820 la Săliște (jud. Alba). Dintre acestea amintim trei inele spiralate, patru brățări simple din argint, o pereche de fibule, două colane tot din argint, pandantive aparținând unui colier și o plăcuță realizata din argint aurit.

Referindu-se la tezaurul de la Sânnicolau Mare, istoricul Florin Drașovean, de la Muzeul Banatului din Timișoara, afirmă, într-o declarație oferită unui cotidian central, că „retrocedarea acestuia este sub semnul întrebăƒrii. Nu cred căƒ mai putem speră. Nu putem avea parte nici măƒcar de copii dupăƒ cele 23 de piese din aur, care cântăƒresc peste zece kilograme. Austriecii ne-au refuzat politicos, invocând pericolul de degradare a originalelor, în urmă copierii”.

Și Muzeul de Istorie din Budapesta adăpostește comori dezgropate din pământul României. Nu mai puțin de 16 brățări din aur aparținând tezaurului de la Fitireaz (jud. Arad) datând din secolul VII î.Hr. sunt expuse aici.

Tot în capitală Ungariei se mai află trei falere (discuri), lucrate în aur vechi de peste 2.800 de ani, descoperite pe la începutul secolului al XX-lea la  Grăƒniceni (jud. Arad), dar și 15 discuri spiralate împreună cu brățări din aur găsite la  Sarasău (jud. Satu-Mare).

Vecinii noștri mai dețin și două brățări din aur, una descoperită la Vlad (jud.Brașov) și una găsită la Pipea (jud. Mureș), cu o vechime de 2.500 de ani, dar și un alt tezaur descoperit la Șimleul Silvaniei (jud. Săƒlaj), compus din zece perechi de fibule din argint aurit, trei vase de aur semisferice, două brățări din aur, dar și alte bijuterii.

 

 British Museum din Londra, stăpân al unor descoperiri de la Histria

 

Și de la Histria, vestita cetate ridicată de greci veniți din Milet în preajmă anilor 650-630 i.Hr., localizată lângă Constanța de astăzi, unele piese de o valoare inestimabilă au luat drumul străinătății. O parte din piesele descoperite aici sunt admirate astăzi în colecțiile celor de la British Museum din Londra. Vestită cetate greacăƒƒ de lângăƒƒ Constanța a fost cel mai accesibil sit istoric pentru amatorii de arheologie ilegalăƒƒ. „Zeci de ani, un perimetru de aproximativ 30 de hectare din suprafața totalăƒƒ de 70 a sitului n-a avut nici măƒƒcar un gard.  

Aici a fost un adevăƒƒrat El Dorado pentru braconierii arheologici”, povestește prof. dr. Alexandru Suceveanu ziariștilor de la EVZ.  IŽn cei peste 50 de ani de studiu și săƒƒpăƒƒturi arheologice, varăƒƒ de varăƒƒ, la cetatea greacăƒƒ, profesorul Suceveanu se considerăƒƒ un adevăƒƒrat locuitor al Histriei, în momentul de fațăƒƒ: „O colegăƒƒ a descoperit aici o piesăƒƒƒ deosebităƒƒ. Am trimis fotografia piesei la mai mulți colegi din Europa. Răƒƒƒspunsul ne-a sosit de la British Museum din Londra. Ne-a spus căƒƒ, încăƒƒ din 1995-1996, în posesia muzeului se află o colecție întreagăƒƒ de astfel de piese. Și căƒƒ proveniența lor era România”.

Tuturor comorilor de mai sus, cărora măcar le știm localizarea, li se adaugă probabil sute și mii de alte obiecte care, în prezent, se află în colecții particulare. Unele au fost identificate și recuperate, dar pe sume uriașe, cum este cazul brățărilor dacice care se află, astăzi, la Muzeul Național de Istorie a României. Altele vor rămâne pentru totdeauna în proprietatea unor persoane sau insitututii fără nicio conexiune cu țara noastră.

De-a lungul timpului, vocile care să ceară retrocedarea artefactelor noastre deținute azi de diverse muzee ale lumii au fost puține și slabe. Teama poate a fost de vină. Sau lipsă de interes. Sau ambele. Cert este că suntem privați de dreptul asupra acestor obiecte, iar tăcerea complice a autorităților române nu reprezintă decât o acceptare a actualei stări de fapt. Și ajungem de unde am plecat, admirând muzeele Europei…

17 comments

 1. Cartile de istorie spun ca dacii s-au unit pentru prima data sub Burebista cand de fapt se unisera cu vro trei secole inainte sub nu se stie cine.Nici Alexandru Macedon nu a reusit sa-i supuna si nu stiu de ar fi incercat macar.Frontul(granitele) imperiului patru secole inainte de romani se facea tot la Dunare.O spun hartile imperiului si istoria cum ca de ce nu prea este clara.

 2. Felicitari pt ce scrieti, nu va fi in zadar, sunt convins ca multe din aceste nedreptati se vor repara candva.
  Este foarte important sa scrieti, si sa ne facem auziti din ce in ce mai tare.

  Cu respect

 3. MULTUMESC pentru aceste informatii. Sper ca acest adevar sa fie stiut de multi romani, chiar daca deocamdata nu se face nimic, poate vor venii si alte vremuri de recunostinta si pentru noi romanii.
  Va apreciez preocuparile dvs de interes national, si pt tot ce postati pe acest site.
  Spor cu mult bine in tot ce faceti.

 4. Cum se face ca toate muzeele lumii au kilograme de aur, obiecte mari, si noi care stapanim acest pamant avem in mare parte doar ceramica si cestii mici? Unde sunt busturile si obiectele de proportii care impresioneaza vizitztorii muzeelor?

 5. Adevarata comoara trebuie sa fie sufletul nostru,care sa ne indrume pe calea cea buna si sa nu mai lasam sa se intample asa ceva.Imi lasa un gust amar cele relatate mai sus,dar asta e…cum am mai spus Transilvania a fost sub ocupatie aproape 1000 de ani si i se datea cezarului ce era al cezarului.Totusi ,trebuie sa ne mandrim cu aceste obiecte pentru ca provin de la stramosii nostri si ca ei recunosc asta.Adevarata comoara este recunoasterea aceasta.Daca ei se mandresc cu aceste obiecte…fala noastra o fac.Imi imaginez ce s-ar fi intamplat daca cei ce ne conduc azi ar fi avut pe mana asemenea comorisi nu stiu ce sa mai cred.Spuneti dumneavoastra cum ar fi mai bine))))))))))))))))

 6. Da comori sunt sunt destule dar ce facem le dezgropam pe toate de dragul circului.
  Credeti ca Ramses, Tutancamon si altii vroiau ei sa se odijneasca in muzeu.Ce facem acum dezgropam pe cei viteji si le punem oasele la vedere.Se poate a cunoste ce criterii trebuie respectate cand se hotareste cu arheologii a se dezgropa si dupa cat timp.
  Cu Tepes nu le-a fost atat de greu sa incerce.Si va imaginati daca il gaseau acum tot prin alte tarii pe o masa intrun muzeu avea sa-l cerceteze vizitantii cu privirea.La aceasta categorie se ridica intrebari , mai multe decat raspunsuri.
  Anumite comori ingropate isi pierd valoarea odata dezgropate si cu timpul valori incalculabile se pierd pentru totdeauna.
  Eu zic acum suntem mai destepti si ca v-om calcula mai intai care sunt riscurile ce implica.

 7. Dle Roman.
  Toate articolele dvs. sunt deosebite si cu interes vadit , spre a ne destepta si intelege ca fara unitate nationala , suntem NIMENI. Asa si e.
  Sunt multe de spus , dar , ma opresc aici.
  Multumim frumos , ca existati,si depuneti o asa activitate importanta , impreuna cu colegii dvs.

  Doamne ajuta
  ,,Din zei de-am fi scoboratori”

 8. Cind vecinii nostrii cauta sa demonstreze ca ei au fost aici demult, cauta si in pamint urme,dar nu gasesc urmele lor ci numai ale noastre. Noi nu trebuie sa cautam sinici sa demonstram nimic, caci NOI sintem aici dintotdeauna si vom fi mereu. Acest lucru trebuie sa-l simta orice ROMAN.

 9. Avem nevoie sa fim ceva mai combativi si sa ne luam in serios, cei care inca nu o facem, posibil ca lucrul acesta sa vina dintr-o cunoastere sumara. Nimeni nu s-a nascut invatat, nu este vorba de reprosuri.

  Nu va iluzionati. Pe masura ce ecoul unor adevaruri se va amplifica, vor aparea si acele creaturi cu care nu se negociaza, fiindca sunt inglodati in rele pana peste cap.
  Este bine sa stim pe cine avem in fata. Nu cei care v-au infierat documentarul, cu manie bolsevica, sunt adversarii principali, petardele acelea au fost un fel de iscoade.

  Pe-aici trec oameni demni si inteligenti. Ei stiu mai bine ca nu totul se schimba peste noapte, vom avea nevoie de perseverenta. Fiindca e vorba de a realiza IMPREUNA ceva maret, greu de imaginat. Vom aveam nevoie de intelepti, dar vom avea nevoie si de razboinici, insa toti trebuie sa cunoastem bine terenul.

  Povestea cu celalalt obraz e in crestinism, imbracati-va zalele – fiindca de data asta vom lupta!

  Aveti ca teren de instructie revistele si blogurile romaniste, la urma presarati putina sare, Dumnezeu nu se va supara, mi-a spus la ureche.

 10. Mai avem o arma teribila, IRONIA, la fel de eficienta ca falxul dacilor, cu asa ceva putem rade de neprietenii nostri pana se zguduie peretii; fiindca, la urma-urmei, sunt destul de …

 11. Va raspund eu; am incercat si incerc in continuare dar, nu ma baga nimeni in seama. Stiti care sunt raspunsurile pe care le primesc ori de cate ori incerc sa vorbesc de aceste lucruri; esti nebun, esti prost ,habar nu ai ce vorbesti, sau, eu la scoala am invatat altceva. Ce poti sa mai spui atunci? Ori le dai in cap, ori ii lasi in plata domnului. Cu stima

 12. MAICA NOASTRA DACIA SAU TARA ZEILOR A FOST TOT TIMPUL PANGARITA ,SI EXPLOATATA la maximum de cei ce !!!! ne-au vrut binele!!!,de ce va mirati>Rominii,din falnicii urmasi ai daco,traco getilor care se rugau la un singur DUMNEZEU au ajuns sa fie crestinati de occidentali.Dar ce spuneti de toti prietenii nostri din orient si occident care ne impun reguli de asa zisa BUNA CONVETUIRE ,normal in pripriul folos!!!IAR NOI SINTEM SI VOM FI IN CONTIUNOARE SCLAVI LA NOI IN TARA DAR SI PESTE HOTARELE EI!!!NU VA ESTE CLAR CA SINTEM INCOMOZI PENTRU TOATA LUMEA!!!SI DE ACCEIA SE FACE VOIT CONFUZIA INTRE ROOMYY ROMINIA ROMINII DE PRETUTINDENI!!!DESCHIDE-TI OCHII SI NU MAI FITI NAIVI!!!!

 13. Primele dou foto si ultima sunt comori dacice,au si un scris pe ele cu scrisul secuilor/hunilor, se poate citi, deja a fost descifrata, (a fost un cadou de la voievodul bolgar pt Atilla in ocazia casatoriei)

  a fost gasit de un sirb la Nagyszentmiklos/Sânnicolau Mare ,vandut separat cu ajutorul niste calmari la Viena,praga,buda, ulterior confiscat de habsburghi,totul este documentat la muzeul din viena, se stie numele cine a gasit,cine a vandut.

  ( https://www.google.ro/search?hl=hu&client=firefox-a&hs=hx&rls=org.mozilla:hu:official&q=nagyszentmikl%C3%B3si%20kincs&psj=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&bvm=bv.42080656,d.Yms&biw=1024&bih=483&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=QQsVUfXwD8jLswaBv4GICQ )

 14. PENTRU CA PE NOI NU NE-A INTERESAT NICI O DATA SA FURAM ARTEFACTELE CARE DOVEDESC ADEVARUL ISTORIC PRIVIND PROVENIENTA SI VECHIMEA LOR IN ACEST SPATIU. PARTEA CEA MAI URATA ESTE INSA ACEIA CARE ISTRAINEAZA ARTEFACTELE DE PROVENIENTA GETO-TRACO-DACICE NU FAC DECAT SA VANDA DOVEZILE INCONTESTABILE ALE VECHIMI POPORULUI NOSTRU, CARE AR TREBUI SA REVINA LA DENUMIREA DE DACIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *