Halloween: Origine si traditii din intreaga lume

Categories CulturaPosted on

Tot ce stim despre Halloween, sau aproape tot, am invatat datorita Hollywood-ului. Filmele si serialele americane au fost primele care ne-au adus vrajitoare si monstri in noaptea de 31 octombrie. Nu este ca nu exista traditii pentru sfinti si raposati in zilele urmatoare, ci sunt sarbatori legate de Biserica. Halloween -ul vrajitoarelor , pe de alta parte, are radacini foarte diferite.

Ajunul tuturor Sfintilor , adica ajunul Tuturor Sfintilor. Halloween este o varianta scotiana a numelui. Este, asadar, noaptea de 31 octombrie care precede ziua de 1 noiembrie, dedicata tuturor sfintilor. Dincolo de costume, festivalul dateaza din Europa precrestina si, in special, din traditiile celtice . Pentru aceste orase din Insulele Britanice, 31 octombrie a marcat sfarsitul verii si sarbatoarea a fost Samhain. Numele provine de la anticul gaelic Samhuinn, care indica sfarsitul sezonului de recoltare si inceputul iernii, cel mai aspru anotimp. In aceasta noapte, sufletele mortilor. S-au intors pe pamant cu vrajitoare, demoni si fantome. Deja in Evul Mediu, ei purtau masti pentru a speria moartea si pentru a indeplini rituri propitiatorii.

Cu toate acestea, exista cateva evenimente si traditii in intreaga lume care au dus la aceasta sarbatoare, iata cateva.

Pagani si crestini

Halloween -ul este o sarbatoare pagana, diferita de Ziua Tuturor Sfintilor, 1 noiembrie, care este o sarbatoare religioasa instituita in secolul al XIX-lea de Papa Grigore al III-lea si mutata din primavara in toamna tocmai pentru a aproxima traditia pagana. Unii o considera o sarbatoare legata de Satan , deoarece 31 octombrie ar fi si inceputul Anului Nou pentru vrajitoare.

Martin luther

Reformatorul Luther a avut de asemenea o mana de ajutor in a se opune vanzarii de indulgente care aveau loc o data pe an de Ziua Tuturor Sfintilor . A fost pe 31 octombrie 1517 cand cele 95 de teze ale lui Luther au fost afisate pe usa bisericii din Wittenberg.

Traditia romanilor

Aproape toate festivitatile de astazi isi au radacinile in traditiile Romei antice. Halloween-ul , de exemplu, este legat de perioada din an dedicata Pomonei, zeita fructelor si a semintelor. Sunt amintite si Parentalia, sarbatorile dedicate mortilor, care, insa, au avut loc in februarie.

Murmurand

Primul lucru care ne vine in minte cand ne gandim la Halloween astazi este copiii care merg din usa in usa la smecherie, un semn din cap la o veche traditie: Mumming , o sarbatoare in care barbatii si femeile isi acopereau fata cu o masca si intrebau pentru dulciuri, oferind in schimb un dans.

Ziua Ragamuffin

Aproape nimeni nu stie despre Ziua Ragamuffin , dar este plina de obiceiuri de Halloween inainte de Halloween- ul in sine . Copiii obisnuiau sa mearga din usa in usa in ajunul Zilei Recunostintei, ultima joi din noiembrie, cand a fost instituit de presedintele Lincoln si exista inregistrari in New York din 1870.

Calan Gaeaf

Juliette Wood, experta in folclor la Universitatea Cardiff, a descoperit traditia originala de Halloween din Tara Galilor : Calan Gaeaf . In vremurile precrestine, era sarbatoarea care celebra inceputul iernii si sfarsitul recoltei. In noaptea de 31 s-a pregatit o ciorba cu 9 legume diferite, lapte, unt, sare si piper. Atunci s-a hotarat ce animale sa pastreze pentru iarna si pe care sa le sacrifice sau sa le vanda. Un barbat a pus o piele de animal la sfarsitul petrecerii si i-a urmarit pe copii. Toti cei prezenti la petrecere au aruncat in foc o piatra cu numele lor; daca pana la urma lipsea una, acea persoana ar muri in decurs de un an.