Dealul și poalele Cetății din Deva sunt locuite de circa 5.000 de ani

Categories ArheologiePosted on

Tweet

Săpăturile efectuate cu ocazia lucrărilor de construire a lapidariumului muzeului au scos la iveală vase dacice, o locuință de la începutul Epocii Bronzului, dar și obiecte aparținând Culturii Coțofeni

Statui, bucăți de zid dacic, coloane ori inscripții din marmură sau andezit, toate de dimensiuni mari și foarte valoroase, aflate în administrarea Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva vor fi găzduite începând cu luna decembrie într-o construcție din metal și sticlă.

Conducerea MCDR a prezentat ieri proiectul prin intermediul căruia în spatele Palatului Magna Curia din Deva va fi amenajat un lapidarium, investiția având valoarea de aproape 800.000 de lei și va fi finanțată de Consiliul Județean (CJ) Hunedoara, instituție în subordinea căruia se află muzeul.

 

Cu lopata, prin praful istoriei…

 

Zona în care va fi construit lapidariumul arată deja ca un șantier, iar de câteva luni, aici se realizează săpături arheologice în urma cărora au fost scoase la iveală numeroase vase cu o vechime de până la 4.500 de ani, dar și o locuință de la începutul Epocii Bronzului. Arheologii sunt încântați de comorile pe care le scot la iveală din praful istoriei, multe dintre acestea fiind în stare foarte bună, unele doar bucăți, însă recuperarea lor, cel puțin parțială, este posibilă cu ajutorul restaurărilor.

O parte dintre obiectele descoperite pe terenul din spatele palatului Magna Curia, în ultimele luni, a fost prezentată ieri, cu ocazia inaugurării lucrărilor de construire a lapidariumului. Printre acestea se află mai multe vase din ceramică dacică (străchini sau căni pentru vin), dar și un cuptor datând din aceiași perioadă. „Săpăturile arheologice pe care le efectuăm aici demonstrează o locuire destul de îndelungată la poalele cetății din Deva.

Pe lângă o serie de complexe medievale pe care le-am descoperit aici, am găsit și vestigii mai vechi, din epoca dacică. Printre ele se află și o groapă menajeră cu mai multe fragmente de vase dacice, dar și mai vechi, de la începutul Epocii Bronzului, aparținând culturii Coțofeni, chiar și o locuință din această perioadă. Deci putem spune că Dealul Cetății și platoul de la poalele ei sunt locuite de circa 4.500 – 5.000 de ani”, a afirmat arheologul Marius Barbu.

Dacă arheologii săpau ieri de zor în spatele palatului, în fața Magna Curia o echipă de specialiști curăța circa 60 de blocuri din calcar cu care a fost placat un zid dacic, descoperite în zona Grădiște din Munții Orăștiei, în zona sacră a Sarmizegetusei Regia. O parte dintre aceste bucăți erau inscripiționate cu tot felul de litere grecești, însă specialiștii nu au reușit încă să le deslușească, însă se presupune că sunt marcaje de meșter. Piatra era curățată cu soluții, iar după finalizarea acestei acțiuni, plăcile cu o vechime de circa 2.500 de ani vor fi expuse în viitorul lapidarium.

 

Inclus într-un proiect de promovare turistică

 

Numeroase piese descoperite pe șantierele arheologice din județul Hunedoara, cum ar fi bucăți de ziduri ori coloane din marmură din epoca dacică, dar și statui de dimensiuni mari, pilaștri sau plăci funerare, aflate de ani de zile în curtea muzeului din Deva ori păstrate în condiții improprii în beciurile sau depozitele instituției vor fi adăpostite în construcția ce se va „naște” până la iarnă în spatele Magna Curia. „Această investiție este una pe care specialiștii muzeului o așteaptă de circa 20 de ani, iar acum va putea fi realizată cu ajutorul unei finanțări de la CJ Hunedoara.

Vom avea o construcție în care vor putea fi văzute toate piesele valoroase, în acest fel încercând să punem în valoare patrimoniul nostru cultural național. Lapidariumul se află la poalele Dealului Cetății Deva și va fi inclus într-un circuit turistic împreună cu alte obiective importante”, declarat, ieri, Liliana țolaș (foto mic) directorul MCDR Deva, cu ocazia începerii lucrărilor. Construcția, în suprafață de 180 mp, va fi realizată din metal și sticlă, iar acoperișul va fi înierbat, pentru a fi prevenit efectul de seră.

Împreună cu muzeul din Deva, viitorul lapidarium va fi inclus într-un proiect prin care autoritățile hunedorene își doresc să promoveze monumentele istorice și obiectivele culturale din județ. Prezent, ieri la inaugurarea lucrărilor, Mircea Moloț, președintele CJ Hunedoara a declarat că, odată finalizat tronsonul de autostradă Deva – Orăștie, turiștii care vor veni în zonă vor trebui să aibă ce să viziteze, iar lapidariumul ar fi unul dintre aceste obiective.

„Este normal să executăm acest complex, după care ne vom orienta atenția spre siturile de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Sarmizegetusa Regia, dar și spre altele cum sunt Castelul Corvinilor din Hunedoara sau mocănița de la Govăjdie, toate urmând să fie puncte de atracție serioase pentru turiștii care vin în județul Hunedoara. Dacă nu oferim ceva deosebit turiștilor, aceștia vor trece pe lângă noi”, a spus Moloț.

În viitoarea construcție care va semăna cu un muzeu în aer liber, vor fi găzduite circa 160 de piese din marmură, gresie sau piatră, acestea fiind cele mai valoroase din colecția de aproximativ 560 de obiecte de gen a muzeului din Deva.

 

sursa : www.servuspress.ro

 

Inscrie-te la Newsletter(pe Home) și află primul despre cele mai importante articole pe care le postăm! Sprijină munca pe care o facem și distribuie mai departe materialele pe care ți le trimitem! Mulţumim!

 

Călătorește în locurile de taină ale României! Un proiect unic de turism http://locuridetaina.ro/

Lasă un răspuns