Descopera cetatile dacilor: Costesti-Blidaru

Categories ArheologiePosted on

Cetatea dacica de la Costesti-Blidaru este localizata in satul Costesti, comuna Orastioara de Sus, judetul Hunedoara. Cu rosturi pur militare, este cea mai impozanta lucrare de acest gen din zona, fiind ridicata în doua etape. Amplasata pe un deal (705 m altitudine) cu perspectiva catre valea Muresului si Sarmisegetusa Regia, controla drumul antic de acces catre aceasta. La est si nord-est de cetatea de la Blidaru, erau amplasate trei turnuri de paza, iar alte turnuri supravegheau împrejurimile.

Prima incinta, dinspre est, era de forma unui patrulater neregulat, cu patru turnuri la colturi. Prin turnul din coltul sud-vestic, ce avea intrarea în cleste, se realiza accesul la o intrare secundara. Tehnica de construire a zidurilor este cea cunoscuta sub numele murus Dacicus, adica doua paramente de blocuri de calcar fasonate, unite între ele prin bârne de lemn, iar spatiul dintre cele doua siruri de blocuri se umplea cu sfarmaturi de piatra si cu pamânt bine batut. La realizarea cetatii au fost folositi mesteri greci si autohtoni. La jumatatea sudica a platoului din interiorul incintei a fost construit un turn-locuinta patrat, iar pe versantul de sud-vest, un turn izolat.

În etapa a doua a fost construita o cetate mult mai cuprinzatoare, ce îngloba si prima incinta. Poarta de intrare în cetate se afla pe latura estica, fiind flancata în interior de doua ziduri scurte. Pe laturile de nord si vest ale cetatii, pe partea interna a zidurilor, au fost construite încaperi care la parter ele serveau drept depozit pentru cereale, etajul fiind în fapt o platforma pentru sustinerea si manevrarea masinilor de razboi. Zidaria alterna blocurile de calcar cu micasisturi, imitând modelul tablei de sah.

Aprovizionarea cu apa a cetatii era asigurata de o cisterna patrulatera situata în partea de nord-vest, în afara zidurilor cetatii. Sanctuarele, de tip aliniament, erau situate în afara incintei fortificate în locul numit „Pietroasa lui Solomon”.

 

sursa: www.hunedoara.djc.ro

 

Inscrie-te la Newsletter (pe Home) și află primul despre cele mai importante articole pe care le postăm! Sprijină munca pe care o facem și distribuie mai departe materialele pe care ți le trimitem! Mulţumim!

 

Călătorește în locurile de taină ale României! Un proiect unic de turism http://locuridetaina.ro/

 

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

Lasă un răspuns