Descoperire arheologică de excepție în România: Un TEMPLU uriaș, vechi de 7.000 de ani…

Categories Arheologie, Emisiuni TVPosted on

Cultura Cucuteni este una remarcabilă, de departe vârful civilizației europene acum 6.000-7.000 de ani. Oamenii acelor vremuri construiau chiar și case cu etaj, prelucrau aurul, cultivau vița de vie și aproape toate cerealele cunoscute, aveau animale domestice, foloseau în reprezentările lor simboluri precum Svastica și Yin-Yang, aveau o ceramică excepțională atât din punct de vedere al compoziției pastei și al pigmenților folosiți, cât și al modelelor folosite, foarte aproape de arta contemporană…

Cele peste 50.000 de statuete descoperite, majoritatea feminine, ne vorbesc despre o societate matriarhală, uimitor de evoluată pentru acea vreme, cu concepte religioase extrem de interesante.

Tocmai de aceea, deși descoperirea realizată de arheologii români în aceste zile este excepțională, ea nu e, totuși, o surpriză atât de mare pentru cunoscători, deoarece această minunată cultură care s-a dezvoltat pe teritoriul României, Moldovei și Ucrainei promitea oricum și alte lucruri de excepție.

Conform ziarului Adevărul, <<arheologii botoşăneni, în colaborare cu specialişti din Iaşi şi Suceava, au făcut o descoperire unicat pentru arheologia românească. Aceştia au găsit, în cadrul celei mai mari aşezări a misterioasei culturi Cucuteni, o megastructură de peste 1.000 de metri pătraţi care a fost cel mai probabil un uriaş templu de acum 7.000 de ani. Este vorba de rămăşiţele unei clădiri de peste 1000 de metri pătraţi, cu numeroase dependinţe, situată probabil în centrul aşezării. Uriaşa mega-structură a fost descoperită în cadrul campaniei de săpături începută acum 2 săptămâni. ”Această mega-structură, este unicat deocamdată în preistoria românească”, spune convins arheologul Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani.

Potrivit specialiștilor ar putea fi vorba de un templu uriaş, de acum 7000 de ani, un loc de veneraţie şi pelerinaj poate pentru mai multe comunităţi din această zonă. Arheologii cred însă că ar putea fi şi locuinţa sau centrul de putere al unei căpetenii de trib cucuteniene, ce domina politic ambele maluri ale Prutului. ”Gândiţi-vă că este o locuinţă de 1000 de metri pătraţi. Deocamdată s-ar părea unicat pentru Cucuteniul din România. Poate fi un templu, poate fi locuinţa şefului de comunitate, de trib”, spune arheologul Aurel Melniciuc. Uriaşul templu sau locuinţă de şef de trib a fost cercetată şi de reputatul arheolog Dumitru Boghian, conferenţiar universitar doctor la Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava. 

Mega-structura de la Ripiceni FOTO Cosmin Zamfirache

Mega-structura descoperită în această lună face parte dintr-o aşezare uriaşă, considerată printre cele mai mari descoperite vreodată pe teritoriul României, în cadrul culturii Cucuteni. Are nu mai puţin de 25 de hectare, cu locuinţe, dependinţe, cu zone diferenţiate şi aceată mega-structură încojurată de un val de pământ cu palisadă pentru protecţie. Practic este ca o „metropolă” cucuteniană de acum 7000 de ani. Situată pe malul Prutului, această aşezare a fost cercetată de 5 ani de zile, de specialişti în arheologie, şi continuă să uimească. Aşezarea acesteia pe malul Prutului, după cum arată specialiştii, a favorizat schimburile economice şi dezvoltarea unei civilizaţii unicat şi misterioasă, numită Cucuteni.” >>(Citește mai multe aici: Adevărul.ro)

Cu toate că, așa cum spuneam, cultura Cucuteni reprezintă vărful cultural și civilizațional al Europei neolitice, în loc ca statul român să o transforme într-un brand de țară, referințele despre ea lipsesc sau sunt extrem de sumare și nesemnificative chiar și în cărțile de istorie, ceea ce este impardonabil!

Vă reamintesc că acum câteva luni, la o întâlnire pe care am avut-o în București cu 30 de studenți de la jurnalism, întrebându-i ce știu despre aceasta, am descoperit cu stupoare că NICIUNUL dintre ei nu își amintea să fi auzit în școală despre Cultura Cucuteni. Lucru care spune totul despre gradul de iresponsabilitate a autorităților românești și politica antinațională care se aplică în învățământul acestei țări.

Să sperăm, însă, că această uriașă descoperire făcută de arheologii moldoveni va produce ceva efecte la nivelul Ministerelor Culturii și Învățământului.

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Vizionați mai jos un filmuleț de 17 minute în care este prezentată uimitoarea Cultură Cucuteni (extras din filmul meu Fabuloasa istorie străveche din Carpați):

Lasă un răspuns