Descoperire senzațională într-unul din misterioasele discuri uriașe de la Seimeni: un inel din bronz care conține simboluri prezente și în cultura Turdaș Vincha!!!

Categories ArheologiePosted on

Acum o săptămână, unul dintre prietenii și colaboratorii noștri, Pintilie Ștefan Cristian, un detectorist care a fost prezent ca voluntar și pe șantierul arheologic de la Oțeleni, Iași (șantier susținut financiar de Asociația Geto Dacii), a făcut o descoperire excepțională…

Inelul din bronz descoperit la Seimeni

 

Crstian Pintilie

Povestea începe însă în anul 2010 când același Cristian Pintilie detectează prin satelit un complex uriaș de discuri ascunse în pământ, la Seimeni, în județul Constanța. Spectaculozitatea imaginilor prezentate de Cristian Pintilie pe Internet a stârnit multă emoție, a creat contextul lansării a diverse teorii vis-a-vis de ce ar putea să fie acolo și, bineînțeles, multe contestații de la pretinși “specialiști atoatecunoscători” care s-au jurat pe roșu că acele discuri nu pot să fie altceva decât bazine de combustibil, părăsite după unul dintre cele două războaie mondiale.

 

Vedere din satelit cu localizarea discurilor

Ceea ce este cert e faptul că, deși au mai fost discuții între arheologi pe acest subiect, niciun specialist nu s-a obosit să dea o fugă până acolo să vadă despre ce este vorba.

A făcut-o însă Cristian Pintilie duminica trecută iar descoperirile lui vor scrie istorie, cu siguranță!

Cristian și fiul său cel mic

Plecat cu familia în zona Seimeni, a hotărât să facă și o scurtă investigație în aceste discuri neluate în seamă de lumea științifică și surpriză: oriunde a săpat, la 10-15 cm adâncime, a descoperit ceramică străveche, vetre de foc, amfore, bucăți de metal cu aspect de topitură – posibil din staniu sau cositor… Și cum nimic nu este întâmplător, primul lucru pe care l-a scos la lumină, la prima detecție cu aparatul (ca și cum l-ar fi așteptat de milenii pe Cristian!), a fost un inel sigilar din bronz care are incizate două simboluri identice cu semne din cultura Turdaș-Vincha, o cultură veche de 7.500 de ani. Mai mult decât atât, unul dintre simboluri seamănă bine și cu un simbol prezent pe plăcuțele de la Tărtăria.

Conform primelor investigații, discurile au peste 20 de metri în diametru și se arată a fi locuințe, unele poate temple sau având o altfel de întrebuințare…

Soția și fiul lui Cristian Pintilie

Descoperirea este una excepțională pentru că ne vorbește despre o continuitate a simbolurilor pe o perioadă de mii de ani. Dincolo de toate, locul în sine se arată a fi unul excepțional pentru că dacă acest arheolog amator, care și-a obținut autorizația de detecție acum trei luni (!!!), a reușit ca în doar  câteva ore dintr-o după masă de duminică să descopere așa ceva, ceea ce s-ar putea descoperi acolo în urma unei investigații arheologice sistematice, de anvergură, ar putea să aducă la lumină lucruri capabile să schimbe perspectiva istorică asupra unei anumite perioade sau a unui loc, sau cel puțin să o îmbogățească cu noi informații.

Câteva dintre lucrurile descoperite – inelul, o amforă și alte bucăți de ceramică au fost duse la Muzeul Național de Istorie din București unde au fost predate domnului Șerban Constantinescu de la secția patrimoniu a muzeului. Restul au fost acoperite cu pământ pentru a fi cercetate de arheologi chiar în sit. Care este perioada cărora le aparțin aceste artefacte rămâne să aflăm de la specialiști…

Ceramică de 2-3 cm grosime

Acum, ceea ce este foarte important este protejarea acestui obiectiv arheologic de traficanții de artefacte care ar putea fi tentați să meargă acolo și să sape. Acestor nemernici care ne fură istoria nu trebuie să li se dea posibilitatea să o facă. De aceea fac apel la Autoritățile Statului Român să ia inițiativa și să protejeze de jaf acest obiectiv arheologic. De altfel, în zilele următoare voi face câteva demersuri directe către autoritățile locale pentru a le atrage atenția și a le determina să se implice în protejarea acestui obicetiv.

De asemena, în contextul în care Ministerul Culturii nu alocă în acest an bani pentru cercetarea arheologică, rămâne în sarcina mediului privat implicarea în susținerea financiară a cercetării de la Seimeni pe care o găsesc una de maximă urgență și importanță.

Cositor sau staniu cu aspect de topitură

Cei care doresc să participe în vreu fel sau altul la efortul nostru de cercetare istorică vor găsi aici mai multe informații despre modul în care o vor putea face: http://www.geto-dacii.ro/

În final îi mulțumesc foarte mult lui Cristian Pintilie pentru implicare și pasiunea lui, cea care a dus la această descoperire. Sunt sigur că multe alte descoperiri de excepție ne așteaptă acolo, la Seimeni.

Pentru mai multe informații despre discurile uriașe de la Seimeni puteți vizita și siteul creat de Cristian, special în acest sens: https://sites.google.com/site/seimenisatdinneolitic/studierea-sitului

Daniel Roxin

Foto: Cristian Pintilie

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

21 comments

 1. Asta da descoperire ? felicitari!
  In prima poza se vede ca si cum pamantul ar fi fost impartit in plațuri, fiecare plaț ar avea discul lui(casa sau bordeiul lui) si parca apare si un drum mare.
  In poza a saptea-a in spatele discului pare a fi un tumul.
  Intr-adevar trebuie facut ceva,pt ca o data cu stirile ce vor urma sa apara in media cu siguranta va fi cautat de catre cautatorii de comori.( a se face diferenta intre detectoristii autorizati si cei care fac treaba asta illegal)

  Inca o data felicitari!

 2. Credca in asemenea cazuri ar fi bine ca si autoritatile din localitatea aceea si oamenii,sa fie constienti de ce au si sa fie cu bagare de seama la posibilile pradaciuni.

 3. inelul chiar este o descoperire importanta, confirma practic ce se stia, anume ca acest spatiu a dezvoltat propria forma de scriere, dintre cele mai vechi

 4. Observati semnele de pe inel. Seamana cu doua nave cosmice – una lenticulara si una piramidala.

  Exista teoria ca la Seimeni discurile de piatra ingropate in pamant sunt un fel de “aeroport” al unei civilizatii avansate care a trait in zona acum 7800-7900 ani. Dar daca acolo era aeroportul, unde era orasul/baza?

  In situl respectiv de la Seimeni, la suprafata, s-au gasit roci de calcar cu aspect de topitura, iar calcarul se topeste la peste 800 de grade celsius. De unde temperatura asta? De la focuri de tabara primitive? Cam ciudat.

  De asemenea, teoria cu “bazinele de combustibil” e falsa sau o incercare de musamalizare, deoarece avand rude in Seimenii Mari, am vorbit personal cu batrani din sat, si pe dealul respectiv nu a existat in ultimii 100-150 ani nimic construit. Ba mai mult, nu mergea nimeni acolo, deoarece vitele care pasteau in zona se imbolnaveau si cateodata mureau. De aceea e interesant de masurat daca exista radioactivitate in sit, apropo de teoria “aeroportului”.

 5. imi pare rau ca va dezamagesc insa acele discuri sunt din pamant batatorit de la treierarea cerealelor cu un animal legat de un tzarush in centru…. sorry….

 6. wa…sper sa ne vina si noua mintea la cap,odata….si sa elucidam aceste vestigii….istoria noastra are lacune si e bine de stiut adevarul

 7. Foarte frumoasa descoperirea! Uite ca inca mai avem istorie in tara noastra, una pe care n-a furat-o nimeni de data asta!

 8. urmele unor civilizatii avansate de origine necunoscuta sunt o realitate inclusiv in spatiul nostru, in locatia de care vorbim nu s-a gasit nimic. ar fi oricum greu, exista o intreaga plasa de “maturatori”.

 9. Si daca s-ar afla ca Isus Hristos este ambasadorul unei civilizatii spiritualizate, mult mai avansata care a vrut sa ne salveze din rahatul in care ne zbatem – razboaie, foamete, decadenta, ura…- ce ar schimba?!

 10. ar mai exista posibilitatea ca primele semne sa fie pur si simplu copiate de autohtoni dupa cele vazute pe nave de natura necunoscuta

 11. Pai desigur ca Ministerul Culturii nu aloca bani pentru asa ceva. Guvernul aloca bani pentru autostrazi care nu se fac si alte prostii ordinare..
  Si mai ales ca in fruntea Ministerului este nimeni altul decat ungurul Kelemen Hunor.

 12. extraordinar!!! si acum 7539 de ani erau hoti de buzunare pe litoral care furau de la turisti din Turdas !!!

  lasind gluma la o parte nu cred ca e bine ca s’au mediatizat aceste descoperiri ! acum toti “arheologi” au sa devalizeze locul pt ca oamenii bine intentionati nu au sa aiba capacitatea de a gestiona cum se cuvine sit’ul

 13. 3 motive care exclud recoltatul cerealelor:1.Aria se constituia acolo unde erau plantate cerealele,astfel ar trebui sa existe in toata tara asemenea urme.2.Ridicaturile ce incadreaza discurile sunt patrulatere,daca facem un exercitiu de imaginatie vom observa ca atunci cand incerci sa cureti un loc circular de material inutil,rezultatul va fi tot un cerc.3.Taranii nu risipeau nimic,adunau si paiele si pleava,astfel ca nu se puteau forma acele ridicaturi.Nu exclud ca unele discuri sa fi fost folosite si pentru asta cu ceva ani in urma.

 14. Interpretarea simbolurilor incizate pe inelul sigilar din bronz descoperit la Seimeni: Mama Pământ, bucraniul şi Zeul Cerului – simboluri atestate în paleoliticul superior, neoliticul timpuriu şi în toate perioadele următoare.
  Simbolurile incizate pe inel sunt identice cu simbolurile prezente pe statuetele antropomorfe feminine aparţinând culturii dunărene Zuto Brdo – Gârla Mare din epoca bronzului mijlociu şi târziu:
  https://sites.google.com/site/seimenineoliticsipreneolitic/

 15. Un grup de petroglife, executate în stâncă de populaţia precolumbiană, care fac parte din complexul arheologic El Cerro de la Máscara amplasat în vestul Mexicului, şi a căror vârstă este estimată între 800 şi 2500 ani, sunt identice cu simbolurile incizate pe inelul sigilar descoperit la Seimeni, şi cu grupul de simboluri incizate în partea superioară a statuetele antropomorfe aparţinând culturii de epoca bronzului Zuto Brdo – Gârla Mare: https://sites.google.com/site/seimenineoliticsipreneolitic/

 16. Salut. Sint interesat de acest subiect si as vrea sa aflu mai multe. Am putea sa facem o filmare aeriana cu drona. Crezi ca am putea sa facem asta la primavara ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *