Efectele pozitive ale lecturii

Categories Timp liberPosted on

Tot ce citești îți umple capul cu informații noi și nu știi niciodată când ar putea fi util. Cu cât aveți mai multe cunoștințe, cu atât sunteți mai bine echipat pentru a face față oricărei provocări cu care vă veți confrunta vreodată. În plus, dacă te vei regăsi vreodată în circumstanțe cumplite, amintește-ți că, deși ai putea pierde orice altceva – slujba, bunurile tale, chiar și sănătatea ta – cunoștințele nu îți pot fi niciodată luate.

Extinderea vocabularului

Cu cât citiți mai mult cartile de pe buybooks, cu atât vă expuneți la mai multe cuvinte noi și ele își vor face inevitabil loc în vocabularul de zi cu zi. Un vocabular bogat este de mare ajutor în orice profesie și știind că poți vorbi cu persoanele în vârstă cu încredere în sine poate fi un impuls enorm pentru stima de sine. Ar putea chiar să vă ajute în carieră, deoarece cei care sunt bine citiți, bine vorbiți și cunoscuți pe o varietate de subiecte tind să primească promoții mai rapid (și mai des) decât cei cu vocabular mai mic și lipsa de conștientizare a literaturii, descoperiri științifice și evenimente globale. Citirea cărților este, de asemenea, vitală pentru învățarea de noi limbi, întrucât vorbitorii de limbi străine se expun la cuvintele utilizate în context, ceea ce va ameliora propria lor vorbire și scriere.

Îmbunătățirea memoriei

Când citiți o carte, trebuie să vă amintiți un sortiment de personaje, mediile lor, ambițiile, istoria și nuanțele acestora, precum și diversele arce și sub-comploturi care își croiesc drum prin fiecare poveste. Este puțin de reținut, dar creierele sunt lucruri minunate și își pot aminti aceste lucruri cu relativă ușurință. În mod uimitor, fiecare nouă memorie pe care o creați falsifică noi sinapse (căi cerebrale) și le întărește pe cele existente, ceea ce ajută la imbunatatirea memoriei pe termen scurt, precum și la stabilizarea stărilor de spirit. Cat de tare e asta? Intra pe accept-romania.ro si afla ce carti nu ar trebui sa ratezi.

Abilități de gândire analitică mai puternice

Ați citit vreodată un roman uimitor de mister și ați rezolvat singur misterul înainte de a termina cartea? Dacă da, ați reușit să puneți în funcțiune gândirea critică și analitică, luând notă de toate detaliile furnizate și sortându-le pentru a determina rezultatul. Aceeași abilitate de a analiza detalii este de asemenea utilă atunci când vine vorba de a critica complotul; determinarea dacă a fost o piesă bine scrisă, dacă personajele au fost dezvoltate corespunzător, dacă povestea a decurs fără probleme etc. În cazul în care veți avea vreodată ocazia să discutați cartea cu alții, veți putea să vă exprimați clar opiniile, deoarece v-ați făcut timp să luați în considerare toate aspectele implicate. Lectura ofera numeroase avantaje.

Focalizare și concentrare îmbunătățite

În lumea noastră nebună pe internet, atenția este atrasă într-un milion de direcții diferite simultan, pe măsură ce facem mai multe sarcini în fiecare zi. Într-un singur interval de 5 minute, persoana obișnuită își va împărți timpul între a lucra la o sarcină, a verifica e-mailurile, a discuta cu câteva persoane (prin gchat, skype etc.), a urmări pe twitter, a-și monitoriza smartphone-ul, și interacțiunea cu colegii de muncă. Acest tip de comportament similar cu ADD determină creșterea nivelului de stres și scade productivitatea noastră.