Edgar Wright este unul dintre cei mai unici si speciali regizori de la Hollywood, cineva care experimenteaza mereu, amesteca genuri si incearca lucruri noi. De asemenea, este un savant al istoriei filmului si a vazut o multime de filme; noi si vechi, americani si europeni, inspirandu-se de ei si adaugand cateva dintre ideile lor la propria sa lucrare.
Realizatorul a devenit cunoscut pentru „Trilogia Cornetto” cu Simon Pegg ca protagonist si a facut niste filme incredibile. Fie ca este o adaptare comica care combina benzi desenate, muzica si jocuri video, un film in care muzica este la fel de importanta ca si actorii si un film de groaza care imbina perfect atmosfera horror-ului britanic din anii ’60 cu sensibilitatile moderne. Toate acele productii nu ar fi posibile fara tot ce a invatat regizorul de la alti creatori si filme. Iata, fara o ordine anume , cele 10 filme preferate ale lui Edgar Wright din toate timpurile.
10 2001: A Space Odyssey (1968)
2001: A Space Odyssey este unul dintre cele mai bune filme ale lui Stanley Kubrick, deoarece surprinde perfect genul spatial de groaza. Filmul este despre o calatorie la Jupiter intr-o nava spatiala condusa de doi astronauti si de supercomputerul, HAL 9000, creand un film SF care a anticipat multe dintre progresele tehnologice din urmatoarele cateva decenii si care, intr-un moment in care AI este mai prezent ca oricand, inca rezista.
Ambii regizori spun povesti despre umanitate
Atat Kubrick, cat si Wright au folosit povesti de gen pentru a vorbi despre umanitate, desi tonul lui Wright este mult mai amuzant si mai ironic. In trecut, regizorul a spus ca acest film este unul dintre filmele pe care le vizioneaza cel mai mult pe marele ecran, deoarece este inca impresionat de combinatia dintre directia artistica, miscarile camerei si coloana sonora si de modul in care acestea se amesteca si se potrivesc in moduri surprinzatoare. . Se pare ca Wright a invatat acea lectie, deoarece foloseste, de asemenea, un amestec de imagini si coloana sonora ca niciun alt regizor din industrie. Transmiteti in flux pe Max.
9 Bunul, raul si uratul (1966)
The Good, the Bad and the Ugly este unul dintre cele mai faimoase spaghetti western realizate vreodata. Regizat de Sergio Leone si cu Clint Eastwood intr-unul dintre cele mai importante roluri ale sale vreodata. Desi povestea incepe cu un barbat care incearca sa gaseasca aur, devine amalgamarea perfecta a tot ceea ce reprezinta spaghetti Western, inclusiv cowboys, standoff-uri si schimburi de focuri.
Primul film al lui Wright a fost o parodie spaghetti Western
Primul film al lui Wright a fost o parodie spaghetti Western numita A Fistful of Fingers, asa ca a fost inspirat de gen si de acest film inca de la inceputul carierei sale. Filmul i-ar fi aratat lui Wright ca marele este uneori mai bun si importanta compozitiei fiecarei fotografii. Acest film demonstreaza, de asemenea, ca amestecul de cadre bine gandite si un scor incredibil ridica fiecare scena. Transmiteti in flux pe Max.
8 Psycho (1960)

Psycho este inca foarte faimos si ar putea fi cel mai memorabil film al lui Alfred Hitchcock. Povestea lui Norman Bates (Anthony Perkins) si obsesia lui pentru Marion Crane (Janet Leigh) a fost un succes incredibil de box office, care a surprins si publicul cu o structura nemaivazuta pana acum in care filmul schimba personajele principale la jumatatea drumului.
Wright submineaza, de asemenea, genurile si asteptarile publicului
Uneori, un clasic este un clasic dintr-un motiv, iar Wright iubeste Psycho pentru tot ceea ce a facut scenariilor de film si publicului, subminand in acelasi timp genul cu cateva surprize in afara campului stang. Regizorului ii place sa amestece genuri si sa foloseasca ceea ce stie publicul despre ele pentru a-i surprinde, asa ca se pare ca aceasta este cea mai importanta idee pe care a primit-o din aceasta capodopera. Inchiriaza pe AppleTV, Amazon Video si Google Play Movies.
7 Cantand in ploaie (1951)

Singin’ in the Rain este unul dintre cele mai bune muzicale realizate vreodata. Acesta spune povestea de dragoste dintre Don (Gene Kelly) si Kathy (Debbie Reynolds), in timp ce vorbeste si despre tranzitia de la Hollywood intre filmele mute si filmele talkie. Filmul demonstreaza magia cinematografiei si de ce exista mediul, creand numere muzicale uimitoare pentru a-si spune povestea.
Wright acorda intotdeauna atentie coloanelor sonore si Needle-Drops
Nimeni nu acorda mai multa atentie melodiilor din filmele sale decat Wright, desi foloseste picaturi de ace, asa ca are sens ca iubeste acest musical. Cand regizorul vorbeste despre asta, se poate simti ca este inca uluit de felul in care te transporta intr-un loc fericit, magic. Desi regizorul s-a ocupat de amestecarea muzicii si dansul in filmele sale, nu a facut niciodata un musical complet si asta este ceva ce fanii sai inca asteapta. Transmiteti in flux pe Max.
6 Nu te uita acum (1973)

Don’t Look Now este unul dintre cele mai bune filme horror britanice realizate vreodata. Acest thriller psihologic spune povestea lui John (Donald Sutherland) si Laura (Julie Christie) Baxter, un cuplu care tocmai si-a pierdut fiica si s-a mutat la Venetia. Acolo incep sa li se intample lucruri din ce in ce mai ciudate in cel mai bun film al lui Nicolas Roeg.
Inspiratie pentru Ultima noapte a lui Wright in Soho
Cel mai recent film al lui Wright, Last Night in Soho , este primul sau ferm in genul de groaza, deoarece este un fan al lui de zeci de ani. Acest film ar putea fi filmul lui de groaza preferat, cu un scenariu bun si performante incredibile. Ceea ce iubeste regizorul cel mai mult este modul in care montajul ajuta la vanzarea atmosferei si disonantei filmului, creand fiecare instanta si incongruenta pe care o simte cuplul si facand publicul sa simta aceleasi emotii. Transmiteti in flux pe fuboTV.
„O capodopera de groaza care imbina tema precognitiei cu minunile atragatoare ale editarii asociative”, a scris el. „Culorile, formele, modelele, actiunea si sunetul se imbina pentru a crea un palindrom frumos de cosmar.” – Edgar Wright intr-un interviu Sight and Sounds.
5 taximetrist (1976)

Taxi Driver ar putea fi cel mai faimos film din toata aceasta lista, deoarece povestea lui Travis Bickle (Robert De Niro), regizat de Martin Scorsese, este inca vizionata si iubita in toata lumea. Bickle este instrainat in capul sau si crede ca, pentru a salva lumea, trebuie sa ucida un candidat la presedintie, aratand cat de intunecat ar putea fi New York-ul (si lumea) in anii 1970.
Regizorului ii place cum inradacinati pentru un personaj mai intunecat
Acest film pesimist este o stare de spirit, ancorat de performanta incredibila a lui De Niro, ceva la care Wright raspunde. Regizorul iubeste, de asemenea, modul in care publicul ajunge sa se identifice cu personajul principal, chiar daca el merge pe o cale mai intunecata in fiecare secunda, facandu-l oricum sa-i inradacineze si aratand un personaj mult mai rau, Sport (Harvey Keitel). Stream pe Tubi TV.
„O calatorie existentiala in iad descrisa atat de viu, incat nu esti doar impresionat de soarta personajelor, ci si ingrijorat de bunastarea tuturor celor implicati in realizarea ei”, a scris Wright in buletinul sau de vot din 2022 Sight & Sound. „Enigma de durata a Taxi Driver este modul in care o spirala atat de intunecata si urata este atat de electrizant de convingatoare, tragand de bunavoie privitorul hipnotizat intr-un cosmar treaz.” – Edgar Wright intr-un interviu Sight and Sounds.
4 Cerceii doamnei de… (1953)
Cercelul doamnei de… ar putea fi cel mai necunoscut film de pe lista lui Wright. Acest film din 1953 al regizorului francez Max Ophuls este unic, deoarece spune povestea Comptesei Louise de… (Danielle Darrieux) prin niste cercei pe care ii vinde pentru a plati niste datorii, iar soarta ii readuce pe calea ei, aratand cum Casatoria ei cu generalul Andre de… (Charles Boyer) nu functioneaza si fiind parte din motivul pentru care se indragosteste de baronul Fabrizio Donati (Vittorio De Sica).
Ophuls a fost un pionier al miscarii camerei
Wright nu este singurul regizor care iubeste acest film, deoarece este si unul dintre preferatii lui Paul Thomas Anderson. Ophuls combina o poveste frumoasa, cateva locatii ostentative, costume si personaje si cateva miscari ale camerei foarte moderne si inovatoare (la acea vreme) pentru a-si spune povestea de dragoste. Regizorul Baby Driver este inca uimit de puterea emotionala sincera a filmului si de stilul sau unic de romantism. Regizorul nu a facut niciodata un roman rom-com in sine, dar Scott Pilgrim vs. the World ar putea fi modul lui de a spune el insusi un stil unic de romantism. Transmiteti in flux pe Max.
„A fi uimit doar de rafinatele oua Faberge ale ecranului lui Max Ophuls inseamna a nega nu doar puterea lor emotionala sincera, ci si nenumarate alte fatete. Madame De…” este un film despre dragoste, pierdere si sansa salbatica, care este, dintr-o data, romantic, jucaus, tragic, izbitor de autoreflexiv si (da) cam la fel de ornamentat si uluitor de elaborat ca si cinematograful.” – Edgar Wright
3 Un varcolac american la Londra (1981)

Un varcolac american la Londra este o comedie de groaza. Acesta spune povestea a doi rucsaci americani din Anglia, David (David Naughton) si Jack (Griffin Dune), care sunt atacati de un varcolac. David este singurul care supravietuieste atacului, iar cand prietenul sau Jack ii apare ca o fantoma si ii spune ca acum este un varcolac si ca ar trebui sa se sinucida inainte de urmatoarea luna plina, David nu il crede.
De asemenea, lui Wright ii place sa amestece genuri
Aceasta este o alegere surprinzatoare pentru un film preferat pana cand te uiti in filmografia lui Wright. Regizorului ii place sa amestece aceste doua genuri, asa ca este perfect logic ca iubeste acest film. De la tonul si dialogul sau pana la numeroasele fapte despre productia filmului si incredibilul machiaj castigator de Oscar si VFX pentru transformarea varcolacului, totul tipa la stilul lui Edgar Wright. Transmiteti in flux pe DIRECTV si The Roku Channel.
2 Raising Arizona (1987)

Raising Arizona este unul dintre primele filme ale Fratilor Coen, o comedie suprarealista, aproape Looney Tunes -ca in logica lui, despre un fost condamnat (Nicolas Cage) si o politista (Holly Hunter) care, dupa ce s-au indragostit si au descoperit ca pot Nu ai copii ai lor, intra in niste smecherii nebune pentru a deveni mama si tata.
Regizorul stie de la prima mana cat de dificil este sa faci o comedie
Regizorul Hot Fuzz a facut el insusi multe comedii si stie cat de greu sunt de facut, deoarece a fi amuzant este cel mai dificil lucru de facut intr-un film. De aceea ii place acest film hilar; are niste parti amuzante, actiune si propria sa logica interna. Filmul i-a pus pe Coen pe harta, in acelasi mod in care Shaun of the Dead l -a pus pe Wright pe harta, asa ca multumeste-i lui Dumnezeu pentru comediile hilare care deschid usa regizorilor unici. Redati in flux pe YouTube si DIRECTV.
1 Mad Max: Fury Road (2015)

Mad Max: Fury Road este un film de actiune unic, in care publicul aproape poate simti mirosul de benzina din masini si poate simti nisipul acelui desert, in ceea ce ar putea fi primul film de urmarire cu masini realizat. Continuarea epica a lui George Miller a sagai sale Mad Max este o calatorie palpitanta care te surprinde deoarece nu stii niciodata ce se va intampla in continuare.
Miller si Wright sunt amandoi magicieni de editare
Acesta este cel mai nou film dintre favoritii lui Edgar Wright, deoarece are niste montaje, cascadorii, scene de actiune si culori incredibile si niciun alt regizor nu ar fi putut sa-l faca. Regizorul Hot Fuzz este si un magician la editarea filmelor sale pentru a crea emotii si a surprinde publicul, dar filmul lui Miller este la un alt nivel, creand unele dintre cele mai intense scene din istoria filmului. Transmiteti in flux pe Max.