Cele mai ciudate 12 obiecte din univers pe care sa le cunosti

Categories CulturaPosted on

Univers ciudat

Nu se pune la indoiala faptul ca universul este ciudat. Priviti afara si veti vedea tot felul de flora si fauna ciudate, care se reproduc pe sine, tarandu-se pe o minge albastra de roca semitopita acoperita de o coaja subtire si dura si acoperita de o pelicula subtire de gaze. Cu toate acestea, propria noastra planeta reprezinta o mica parte din fenomenele ciudate care pot fi gasite pandind in cosmos, iar in fiecare zi astronomii ofera noi surprize. In aceasta galerie, aruncam o privire asupra unora dintre cele mai ciudate obiecte din spatiu.

Semnale radio misterioase

Din 2007, cercetatorii au primit semnale radio ultraputernice, ultraluminoase, care dureaza doar cateva milisecunde. Aceste flash-uri enigmatice au fost numite rafale radio rapide (FRB) si par sa vina de la miliarde de ani lumina distanta (nu sunt extraterestri, nu sunt niciodata extraterestri). Recent, oamenii de stiinta au reusit sa surprinda un FRB care se repeta, care a fulgerat de sase ori la rand, al doilea astfel de semnal vazut vreodata si unul care i-ar putea ajuta sa dezlege acest mister.

Paste nucleare

In interiorul acestei stele cu neutroni, cele mai puternice lucruri din univers s-ar putea ascunde.

Cea mai puternica substanta din univers se formeaza din resturile unei stele moarte. Conform simularilor, protonii si neutronii din coaja incretita a unei stele pot fi supusi unei presiuni gravitationale nebunesti, care ii strange in incurcaturi de material asemanatoare linguinii care s-ar rupe – dar numai daca le-ai aplica de 10 miliarde de ori forta necesara pentru a sparge otelul. .

Haumea Are Inele

Haumea Are Inele

Planeta pitica Haumea, care orbiteaza in Centura Kuiper dincolo de Neptun, este deja neobisnuita. Are o forma ciudata alungita, doua luni si o zi care dureaza doar 4 ore, ceea ce il face obiectul mare cu cel mai rapid rotire din sistemul solar. Dar in 2017, Haumea a devenit si mai ciudata cand astronomii l-au vazut trecand prin fata unei stele si au observat inele extrem de subtiri care orbiteaza in jurul ei, probabil rezultatul unei coliziuni in trecutul indepartat.

O luna cu o luna

triptic lunar

Ce este mai bun decat o luna? O luna care orbiteaza in jurul unei luni, pe care internetul a numit-o luna de luna. Cunoscute si sub denumirea de subluni, moonitos, bunmoons, moonettes si moooons, lunile sunt inca doar teoretice, dar calculele recente sugereaza ca nu este nimic imposibil in ceea ce priveste formarea lor. Poate ca astronomii vor descoperi intr-o zi unul.

Galaxy fara materie intunecata?

ngc1052-df2

Materia intunecata – substanta necunoscuta care cuprinde 85% din toata materia din univers – este ciudata. Dar cercetatorii sunt cel putin siguri de un lucru: materia intunecata este peste tot. Asa ca membrii echipei se zgariau pe cap peste o galaxie ciudata pe care au vazut-o in martie 2018, care parea sa nu contina aproape deloc materie intunecata. Lucrarile ulterioare au sugerat ca ciudatenia cereasca continea de fapt materie intunecata, desi descoperirea a dat credinta in mod paradoxal unei teorii alternative care presupune ca materia intunecata nu exista deloc. Adunati-va, astronomi!

Cea mai bizara stea

Ilustratia artistului cu steaua lui Tabby2852

Cand astronomul Tabetha Boyajian de la Universitatea de Stat din Louisiana si colegii ei au vazut pentru prima data steaua cunoscuta sub numele de KIC 846285, au ramas uluiti. Poreclit steaua lui Tabby, obiectul avea luminozitate la intervale neregulate si pentru perioade ciudate de timp, uneori cu pana la 22 la suta. Au fost invocate diferite teorii, inclusiv posibilitatea unei megastructuri extraterestre, dar in prezent, majoritatea cercetatorilor cred ca steaua este inconjurata de un inel anormal de praf care cauzeaza intunecarea.

Hyperion extrem de electric

Imaginea Cassini a lui Saturn.

Titlul de cea mai ciudata luna din sistemul solar s-ar putea atribui multor obiecte ceresti — Io, prea vulcanic al lui Jupiter, Tritonul care arunca gheizere al lui Neptun. Dar unul dintre cele mai ciudate aspect este Hyperion-ul lui Saturn, o roca neregulata asemanatoare pietrei ponce, marcata cu numeroase cratere. Nava spatiala Cassini de la NASA, care a vizitat sistemul Saturn intre 2004 si 2017, a constatat, de asemenea, ca Hyperion a fost incarcat cu un „fascicul de particule” de electricitate statica care curge in spatiu.

Un neutrin calauzitor

Ilustratia unui artist arata gaura neagra supermasiva din centrul unei galaxii blazar care isi emite fluxul de particule energetice catre Pamant.

Singurul neutrin, de inalta energie, care a lovit Pamantul pe 22 septembrie 2017, nu a fost, in sine, atat de extraordinar. Fizicienii de la Observatorul de neutrini IceCube din Antarctica vad neutrini cu niveluri similare de energie cel putin o data pe luna. Dar acesta a fost special pentru ca a fost primul care a sosit cu suficiente informatii despre originea sa pentru ca astronomii sa indrepte telescoapele in directia din care venea. Ei si-au dat seama ca a fost aruncat pe Pamant cu 4 miliarde de ani in urma de un blazar care arde, o gaura neagra supermasiva in centrul unei galaxii care consumase materialul din jur.

Galaxia fosila vie

DGSAT I (stanga) este o galaxie ultra-difuza care nu are multe stele ca galaxiile spirale normale (dreapta).

DGSAT I este o galaxie ultradifuza (UDG), ceea ce inseamna ca este la fel de mare ca o galaxie precum Calea Lactee, dar stelele sale sunt intinse atat de subtire incat este aproape invizibila. Dar cand oamenii de stiinta au vazut fantomaticul DGSAT 1 in 2016, au observat ca statea singur, destul de spre deosebire de alte UDG, care se gasesc de obicei in grupuri. Caracteristicile sale sugereaza ca obiectul slab s-a format intr-o epoca foarte diferita a universului, la doar 1 miliard de ani dupa Big Bang, facand din DGSAT 1 o fosila vie.

Imagine dublu Quasar

quasari

Obiectele masive curbeaza lumina, suficient incat sa poata distorsiona imaginea lucrurilor din spatele lor. Cand cercetatorii au folosit telescopul spatial Hubble pentru a identifica un quasar din universul timpuriu, l-au folosit pentru a estima rata de expansiune a universului si au descoperit ca acesta se extinde mai rapid astazi decat atunci – o constatare care nu este de acord cu alte masuratori. Acum, fizicienii trebuie sa-si dea seama daca teoriile lor sunt gresite sau daca se intampla ceva ciudat.

Flux in infrarosu din spatiu

Stelele neutronice sunt obiecte extrem de dense formate dupa moartea unei stele obisnuite. In mod normal, ei emit unde radio sau radiatii de energie mai mare, cum ar fi razele X, dar in septembrie 2018, astronomii au descoperit un flux lung de lumina infrarosie provenind de la o stea neutronica aflata la 800 de ani lumina de Pamant – ceva neobservat pana acum. Cercetatorii au propus ca un disc de praf care inconjoara steaua neutronica ar putea genera semnalul, dar explicatia finala nu a fost inca gasita.

Rogue Planet cu Aurore

Pitic maro nou descris

Prin galaxie plutesc planete necinstite, care au fost aruncate departe de steaua lor mama de fortele gravitationale. O particularitate speciala din aceasta clasa este cunoscuta sub numele de SIMP J01365663+0933473, un obiect de dimensiunea planetei aflat la 200 de ani lumina distanta, al carui camp magnetic este de peste 200 de ori mai puternic decat cel al lui Jupiter. Acesta este suficient de puternic pentru a genera aurore intermitente in atmosfera sa, care pot fi vazute cu radiotelescoape.