Frumusetea science-fiction-ului este modul in care poate lua forma in moduri nesfarsite pe ecran. Cand te uiti la tipurile de naratiuni SF pe care realizatorii de film le-au explorat in filme, este greu de nega faptul ca este unul dintre cele mai unice, versatile si mai interesante genuri din toate timpurile.
Fie ca vrei sa fii transportat intr-o lume a inovatiilor futuriste, intr-o distopie in care soarta planetei depinde de o misiune intergalactica sau intr-un orasel in care o epidemie misterioasa dezlantuie monstri ingrozitori, SF-ul te acopera. Am adunat cele mai bune filme SF de care te poti bucura pe Netflix, de la thrillere eroice YA la drame temeinice, distrugeri politice pana la invartiri ciudate ale tropilor de supereroi si toate cu diferite grade de stiinta fictiune imaginativa.
1. Platforma

Daca va plac comentariile sociale usturatoare si groaza intortocheate cu SF-ul dvs., Platforma este exact lucrul. Aceasta parabola anticapitalista spaniola are loc intr-o inchisoare verticala, unde locuitorii sunt esalonati pe 300 de niveluri. In fiecare zi, o platforma plina cu alimente decadente este coborata de sus in jos, permitand prizonierilor sa manance cat doresc. Dar mancarea nu este completata, lasand treptele mijlocii si inferioare ale oamenilor – unii batrani si copii mici – fara nicio alimentatie. Inchisi si infometati, multi sunt fortati sa faca canibalism pentru a supravietui.
2. Pamantul ratacitor
Dragilor filmelor cu dezastre, pot sa va prezint cel mai bun film despre dezastrul spatial al nebunilor? In aceasta epopee stiintifico-fantastica chineza, Pamantul are mari probleme, atat de mult incat pentru a evita anihilarea totala a climei din cauza unui soare imbatranit pe cale sa ne inghita planeta, un grup de astronauti au sarcina de a arunca planeta intr-un alt sistem solar . Nu este suficient de nebun? Acum planeta este pe cale sa se ciocneasca de Jupiter.
Luati haosul extrem de apocalipsa unui film Roland Emmerich, greutatea emotionala a unei misiuni de salvare a planetei si imaginile glorioase din Interstellar si suspansul de curse din Gravity si obtineti un film SF al naibii. Nu este de mirare ca The Wandering Earth a devenit unul dintre cele mai mari incasari de filme chinezesti din istoria tarii. – AU
3. Psihokineza
In Psychokinesis , regizorul Train To Busan Yeon Sang-ho adopta o abordare alternativa a naratiunii super-eroului – in locul obisnuitului exploziv de salvare a lumii, el spune o poveste intima despre un tata, fiica lui si un grup de proprietari de afaceri care lupta impotriva coruptiei. .
Seok-heon (Ryu Seung-ryong din Miracle in Cell No. 7 ) a fost un tata absent de ani de zile. Dar la fel in care fiica lui instrainata Roo-mi (Shim Eun-kyung) atinge cel mai scazut nivel, o forta supranaturala, doborata pe Pamant printr-o cometa, se arunca in apa de izvor pe care se intampla sa o sorbi. In timp, Seok-heon observa ca a dezvoltat o putere ciudata de a controla lucrurile cu mintea. Dupa ce a reluat legatura cu Roo-mi, al carei restaurant a fost inchis de o banda violenta de dezvoltatori, el decide sa-si foloseasca puterile pentru a o ajuta pe ea si pe colegii ei vecini sa lupte pentru a-si recastiga vitrinele.
4. Ce sa intamplat luni

Daca ti-ai gasit vreodata pofta de actiune mai nemiloasa, care sa loveasca fundul de la Noomi Rapace – o dorinta naturala dupa ce ai vizionat Prometheus sau trilogia originala Girl With the Dragon Tattoo – atunci What Happened To Monday este tot ce ai putea spera. Este o extravaganta de actiune futurista cu emotii stiintifico-fantastice din filmul B si, in loc de un Rapace, primesti sapte.
5. Oxigen
In acest thriller de supravietuire, Melanie Laurent se trezeste brusc in interiorul unei pastai criogenice. Habar nu are cine este, unde este, de ce este acolo – si mai are doar 90 de minute de oxigen. Luptandu-se sa rezolve toate aceste mistere cu nimic altceva decat cu ajutorul robotului AI al podului, protagonista anonima a lui Laurent incepe sa-si aminteasca amintiri fragmentate pentru a-si reconstitui trecutul. Cel mai bine este sa lasati nespus restul intrigii, dar daca sunteti un fan al thrillerelor SF care fac multe cu putin, Oxygen va va multumi. Este atat o vitrina de actorie puternica pentru Laurent, in esenta, intr-un spectacol cu o singura femeie, cat si subliniaza puterea emotionala si plina de suspans a cinematografiei POV, pe care regizorul francez Alexandre Aja, cel mai cunoscut pentru filmele sale de groaza precum High Tension si Maniac , a folosit-o bine in trecutul.
6. Sleight
Sleight este doar filmul pentru cei care prefera un strop de SF intr-o poveste dramatica bazata pe realitate. In acest debut in lungmetraj de la JD Dillard ( Sweetheart , Devotion ), Bo lui Jacob Latimore este un tanar care isi creste sora (Storm Reid) singur in Los Angeles. Pasiunea lui este sa faca magie stradala, dar principala lui agitatie este sa impinga droguri pentru un dealer noaptea. Unde intervine SF-ul este bratul lui Bo, care are un implant electromagnetic care ii permite sa-si faca trucurile secrete, facand ca orice cu metal sa pluteasca sau sa zboare prin aer.
In cele din urma, Sleight este o poveste simpla despre un tanar care incearca sa supravietuiasca intr-o situatie periculoasa si violenta – iar filmul devine destul de violent uneori. Dar cu un cyborg ca protagonist principal, povestea capata o nota mai ridicata si mai plina de suspans. Este o reamintire a faptului ca science fiction poate coexista si ne poate ajuta sa gestionam duritatea lumii pe care o intalnim in fiecare zi.
7. Okja
Putini realizatori de film s-au confruntat cu uriasul capitalismului cu atata inteligenta, stil si povestiri captivante precum maestrul sud-coreean Bong Joon-ho. Cineastul Parasite and Snowpiercer exploreaza din nou relele lacomiei corporative si inegalitatii de clasa in Okja , cel mai sfasietor film despre un porc urias pe care il veti vedea vreodata .
Okja, in parte comedie de aventura cu prieteni, in parte fantezie SF si in parte o distrugere a industriei carnii, Okja spune povestea unei fermieri Mija (Ahn Seo-hyun), cea mai buna prietena a ei Okja (un „superporc” modificat genetic care seamana cu un dragalas). hipopotami, un superticalos CEO (Tilda Swinton), un zoolog ciudat (Jake Gyllenhaal) si o banda de anarhisti. Okja imbina perfect histrionismul comedic al secventelor de urmarire cu o poveste incredibil de dulce, dar sfasietoare despre rebeliune si are si multe de spus. Un avertisment: puteti lasa acest film vegetarian.
8. Eu sunt Mama

I Am Mother este o alta adaugare la genul post-apocaliptic in care robotii domnesc si umanitatea este rara. Intalnim un robot AI pe nume Mother (cu vocea lui Rose Byrne) care, in timp ce supraveghea un buncar de embrioni umani, a decis sa creasca unul, o fata pe nume Daughter (Clara Rugaard). Acum adolescenta, Daughter a invatat totul de la ingrijitorul ei robot, inclusiv faptul ca toti oamenii au disparut. Dar dintr-o data, intr-o zi, soseste un strain (o Hilary Swank incantator de nenorocita care da tot posibilul Sarah Connor) care in curand va infirma tot ceea ce Daughter a ajuns sa stie.
9. Puterea proiectului
In Project Power, tocmai a fost introdus pe strazile din New Orleans un nou medicament care ofera oamenilor superputeri timp de cinci minute; Cred ca Limitless se intalneste cu X-Men . Politistul local al lui Joseph Gordon-Levitt face echipa cu Arta lui Jamie Foxx, subiectul initial de testare al pilulei Power, si un tanar dealer (Dominique Fishback, cu usurinta remarcat in film) pentru a gasi distribuitorul militar din spatele drogului.
In timp ce povestea lui Power Power se indreapta spre un teritoriu prea complicat si adesea prostesc, ceea ce este cel mai distractiv la hibridul de actiune SF este unicitatea puterilor afisate. Toata lumea reactioneaza diferit la pastila, de la obtinerea pielii antiglont pana la rezistenta asemanatoare lui Hulk si devenirea unei torte umane pana la cresterea oaselor de cauciuc flexibile. Duoul de regizor Henry Joost si Ariel Schulman ofera cu siguranta nebunia a tot ceea ce s-ar putea intampla atunci cand superputeri dau gresit.
10. Cutia pentru pasari
Bird Box a regizoarei Susanne Bier nu functioneaza deosebit de bine ca film de groaza; protagonistilor nu sunt suficient de simpatici incat sa le pese, iar sperieturile sunt hotarat schioape. Dar, ca concept SF, apocalipsa care soseste ca un roi de monstri invizibili, care, atunci cand sunt vazuti, isi conduc victimele la morti oribile prin sinucidere, este apetisant de intensa. (Asta a plasat acest film pe lista noastra cu cele mai bune filme cu monstri!)
Sandra Bullock, Trevante Rhodes, John Malkovich si restul distributiei stelare a lui Bird Box conduc o calatorie devastatoare prin aceasta lume demonica, post-apocaliptica, combinand genurile thriller, actiune si SF. Rezultatul este o imagine suficient de complexa a modului in care lumea s-ar confrunta cu astfel de creaturi si, desi are tehnologia relativ scazuta, reuseste sa se mentina pe un realism tensionat.
11. Ne vedem ieri
Eden Duncan-Smith este CJ Walker, un minune al stiintei de liceu, care se aventureaza sa construiasca o masina a timpului dupa ce fratele ei este ucis de politie. Cu ajutorul celui mai bun prieten al ei, incearca sa-i salveze viata fratelui ei, dar va afla in curand ca schimbarea trecutului nu vine fara consecinte.
Scrisa de Fredrica Bailey si Stefon Bristol si regizata de Bristol, aceasta aventura stiintifico-fantastica este combinatia perfecta dintre excesele adolescentei si profunzimea emotionala. Suntem intr-o plimbare al dracului, dar nu uitam niciodata mizele cu care se confrunta aceste tinere personaje. Este captivant, distractiv si o interpretare noua, atat de necesara, a unui gen clasic. Filmele stiintifico-fantastice care centreaza vietile negrilor si povestile negre au fost de multa vreme o raritate, dar cu mai multe intrari A+ precum See You Yesterday , speram ca vor deveni norma.
12. Cod 8
Codul 8 isi imagineaza o lume in care exista oameni cu superputeri, dar dupa ce a provocat o a doua revolutie industriala, acestia au fost inlocuiti de automatizare si relegati la treapta de jos a societatii. Aceasta este realitatea Connor Reed (Robbie Amell) traieste ca un individ alimentat de „electric”, care vrea doar sa castige destui bani pentru a-si ajuta mama bolnava (Kari Matchett).
Fara optiuni si avand o oportunitate neasteptata de a castiga bani, Connor, cu sufletul bun, se indreapta fara tragere la crima. Acest film crowdfunded canadian elegant regizat de Jeff Chan aterizeaza uneori putin pe nas, dar o premisa intriganta si o distributie centrala puternica – care ii include si pe Stephen Amell si Sung Kang – tin lucrurile in miscare intr-un clip distractiv.
13. Maturatoare spatiale

In viitorul nu ingrozitor de indepartat al Space Sweepers din 2092, Pamantul a devenit un pustiu poluat, in timp ce cei mai bogati si mai puternici indivizi traiesc intr-o statie spatiala orbitala utopica, detinuta de corporatii. Povestea urmareste un echipaj de maturatori spatiali, locuitori ai Pamantului, care isi castiga existenta curatand gunoiul orbital si vanzandu-l. Existenta lor dura, dar pasnica este spulberata intr-o zi cand, amestecati printre gunoi, gasesc o fetita pe nume Dorothy (Park Ye-rin) care, se pare, ar putea fi un android echipat cu o bomba puternica. Dar planul pe care l-au pus la cale de a o rascumpara pe Dorothy catre teroristii care o cauta merge prost pe masura ce ea petrece mai mult timp la bordul navei. Nu este cea mai originala poveste din istoria SF, dar imaginile superbe, o distributie puternica si o intriga atenta se combina pentru a face aceasta calatorie de peste doua ore – prezentata ca fiind primul blockbuster spatial din Coreea – sa treaca in viteza.
14. Un film Shaun the Sheep: Farmageddon
Daca te-ai intrebat vreodata cum ar fi fost extraterestrul extraterestre cu animale mai rautacioase din lut, filmul A Shaun the Sheep: Farmageddon ar putea fi pentru tine. Filmul de animatie Aardman arunca un extraterestru adorabil pe nume Lu-La in Mossy Bottom Farm, unde se imprieteneste rapid cu Shaun, la fel de jucaus, dar are nevoie ca acesta sa creasca putin pentru a se putea intoarce acasa.
15. Avantajos
Advantageous de Jennifer Phang poate implica niste inventii fantastice, dar principiile si problemele care ii modeleaza universul sunt ferm inradacinate in ale noastre. Jacqueline Kim joaca rolul lui Gwen, o mama singura care isi pierde locul de munca dupa ce angajatorul ei decide sa o inlocuiasca cu un model mai tanar, mai ambiguu din punct de vedere rasial. In disperare, ea ia in considerare o procedura care i-ar transfera constiinta intr-un corp nou mai acceptabil – dar asta are un cost mare.
16. Mitchells vs. Masinile
Luati-va comedia tipica de calatorie in familie, aruncati o apocalipsa de roboti si completati cu o multime de filtre demne de meme, doodle-uri si GIF-uri si s-ar putea sa ajungeti cu ceva de genul The Mitchells vs. The Machines : a Functie cu adevarat distractiva pentru intreaga familie, care depinde de daca o adolescenta artistica (cu vocea lui Abbi Jacobson) si tatal ei ludit (cu vocea lui Danny McBride) isi pot lasa diferentele deoparte suficient de mult pentru a salva intreaga umanitate de a fi lansate in space de Siri Pal.
Vino pentru glumele despre distopia noastra iminenta condusa de inteligenta artificiala, stai pentru momentele zguduitoare ale legaturii cu familia Mitchell. Serios, s-ar putea sa nu auzim niciodata „Live Your Life” a lui TI si Rihanna fara a mai lacrima niciodata.
17. Meg 2: Transeul
Cantitatea de stiinta reala din aceasta franciza nu ar umple una dintre acele galeti mici de plastic pe care le-am folosit cu totii cand eram copii pentru a construi castele de nisip pe plaja. Dar nu conteaza – numiti genul lor „fi-sci” si continuati, pentru ca am venit sa-l vedem pe Jason Statham lupta cu rechinii preistorici giganti, iar ceea ce primim este sa-l vedem pe Jason Statham lupta cu rechinii preistorici giganti. Si potrivit titlului, acum exista mai mult de unul!
Acesta, al doilea capitol captivant din povestea profund serioasa a lui Jonas Taylor (Statham), fost scafandru de salvare devenit razbunator ecologic, il vede intorcandu-se inapoi in cele mai adanci adanci ale santului Marianelor din motive mult prea stupide de explicat. Trebuie doar sa stiti ca totul este o pregatire pentru o a doua repriza nebuneasca in care Jonas si echipa sa zdrentuita de boboci stiintifici trebuie sa opreasca rechinii enormi si noua lor bestie uriasa caracatita sa decimeze o statiune din Pacific numita literalmente Fun Island.
18. Pacific Rim

Anul este 2020, iar rahatul a lovit total fanul. Dar nu, acesta nu este un documentar despre COVID. Este epicul de actiune kaiju din 2013 al lui Guillermo del Toro, Pacific Rim , care a zdrobit tot ce ne place la gen, in timp ce ne-a oferit pe Charlie Hunnam si Idris Elba sa se uite unul la celalalt. Deci, practic, perfectiunea.
Cand monstrii giganti incep sa se reverse dintr-o ruptura interdimensionala adanc in ocean intr-o zi, fara nicio notificare, intreaga umanitate se reuneste pentru a construi o flota de roboti giganti, supranumiti Jaegers, pe care ii folosim pentru a-si bate fundul interdimensional. Si cam asta e tot configuratia de care ai nevoie. Tac lupta de lovire de oras dupa lupta de lovire de oras.
19. Godzilla: Planeta Monstrilor
Considerat o parte oficiala a canonului Godzilla (asa cum a fost produs de Toho), acest film animat din 2017 ne trimite cu 20.000 de ani in viitor, unde un grup de refugiati umani a incercat sa gaseasca o planeta indepartata pe care sa o colonizeze dupa acel nenorocit Godzilla. a mers si a preluat tot Pamantul. Din pacate, oamenii nu au avut prea mult noroc pe acest front, asa ca s-au intors la punctul nostru albastru in speranta ca a trecut suficient timp incat poate soparla cea mare s-a saturat. O ghicire cu privire la raspunsul la asta! Ei gasesc o lume radical alterata datorita prezentei radioactive a marelui G, dar incearca sa ia o ultima pozitie de dragul umanitatii. Si rahatul se intuneca!
20. Gravitatia
Desi capodopera lui Alfonso Cuaron din 2013 in spatiul cosmic isi pierde o parte din impact atunci cand este vizionata acasa pe un ecran mai mic si nu in 3D IMAX unde ii este locul, exista inca o multime de motive pentru a te transmite acolo sus, de pe canapea ta. Nu castigi sapte Oscaruri (din zece nominalizari) fara ceva demn de recomandat.
Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) se afla la prima sa misiune spatiala cand ramane blocata la 900 de mile deasupra Pamantului, datorita deseurilor spatiale care i-au sfasiat nava. Desi co-starul lui Bullock este nimeni altul decat George Clooney insusi, in calitate de astronaut veteran in ultima sa calatorie inainte de a se pensiona, Gravity lucreaza pentru ca Bullock il face sa functioneze. Ea – scuzati jocul de cuvinte – puterea vedetei gliseaza chestia asta de la o piesa de joc tensionata la o piesa de joc si mai tensionata, in timp ce Ryan incearca sa gaseasca o modalitate, cele mai multe dintre ele absolut ridicole, de a se intoarce in siguranta pe uscat.
21. Nu privi in sus
Regizorul Adam McKay obisnuia sa faca doar filme incantatoare de prost, precum franciza Anchorman si Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby si am fost cu atat mai bine pentru asta. Apoi, in 2015, a decis ca este un satiric politic serios, asa ca a facut The Big Short, urmat de Vice in 2018, si am fost cu totii mai rau. Abia atunci cand a lasat prostia pura sa intre din nou cu comedia sa de apocalipsa din 2021 Don’t Look Up , a ajuns in sfarsit la echilibru.
Don’t Look Up este in mare parte povestea unui profesor de astronomie (Leonardo DiCaprio) si a lui cel mai bun student (Jennifer Lawrence) care incearca sa convinga un guvern condus de un monstru egoist asemanator lui Trump (Meryl Streep) ca exista o cometa indreptata direct catre Pamant, fara niciun folos. Este nemiloasa in batjocura de politica si mass-media, dar face si timp ca Meryl Streep sa aiba o stampila de vagabond, iar pentru asta suntem recunoscatori. E corect si echilibrat!
22. Looper
Inainte ca Rian Johnson sa enerveze o gramada de fani din Razboiul Stelelor cu Ultimul Jedi (care ramane singurul film cu adevarat interesant al recentei trilogii) si sa fie fortat sa se refugieze in masinatiunile whodunit ale misterelor lui Benoit Blanc, el a devenit regal tocilar datorita filmul sau de calatorie in timp Looper din 2012 . Cu Joseph Gordon-Levitt (care a lucrat anterior cu Johnson in Brick ) si Bruce Willis ca acelasi tip la varste diferite, Looper este un minte placut. Ca de obicei cu intrigile de calatorie in timp, este oarecum inutil sa rezumati intr-o propozitie sau doua; complicatiile incurcate sunt partea cea mai distractiva a ei. Asadar, stai pe spate si lasa-l pe Looper sa te treaca.
23. Cowboys & Aliens
In 2011, intre filmele cu James Bond, Indiana Jones si Iron Man, Daniel Craig, Harrison Ford si regizorul Jon Favreau s-au alaturat pentru a realiza acest spectacol de film de vara despre – ati ghicit – cowboy care lupta cu extraterestri. Si la naiba daca n-a cazut foarte greu. Dar este total inofensiv in ceea ce priveste spectacolele mari de filme de vara. Adica, cel putin nu este Wild Wild West . Treisprezece ani mai tarziu, pare aproape inedit sa contemplezi un mare spectacol de film de vara care nu s-a bazat pe o IP anterioara. Ma simt, indraznesc sa spun, nostalgic pentru zilele Cowboys & Aliens ? Cum am ajuns in acest loc? Daca nimic altceva, Daniel Craig arata extraordinar de fierbinte in tipii aia.
24. Elysium
Dupa succesul surprinzator al Districtului 9 , Elysium , care a urmat Neill Blomkamp in 2013, ar putea fi considerat emblematic pentru „declinul studentului al doilea”. Hollywood-ul i-a aruncat tone de bani si vedete de film (Matt Damon! Jodie Foster!), dar rezultatele au fost hotarat amestecate.
Cu toate acestea, Elysium este o mizerie interesanta si merita sa aruncam o privire inapoi, deoarece aceste lucruri ajung de obicei sa fie in retrospectiva. Amplasat in 2154 (care pare generos avand in vedere starea lucrurilor aici in 2024), naratiunea sa despre cei bogati care evadeaza in spatiul cosmic, lasand saracii sa putrezeasca pe o planeta suprapopulata si infometata, se pare cu siguranta oportuna.
25. L-au clonat pe Tyrone

They Cloned Tyrone este o comedie SF a regizorului de lungmetraj pentru prima data Juel Taylor, cu John Boyega in rolul unui traficant de droguri pe nume Fontaine, care, impreuna cu prietenii sai Yo-Yo (Teyonah Parris) si Slick Charles (Jamie Foxx), descopera un secret. laborator subteran de sub zona locala de pui. Dupa cum descopera Fontaine, Yo-Yo si Slick Charles, oamenii de stiinta au efectuat experimente nefaste pe locuitorii din The Glen, cartierul in principal negru pe care Fontaine si colab. il numesc acasa.
O satira intunecata a relatiilor rasiale a la Get Out , They Cloned Tyrone foloseste tropi SF si o doza mare de Blaxploitation pentru a-si exprima punctele. Este clar si amuzant si ar fi trebuit sa atraga mult mai multa atentie in 2023.
26. Resident Evil
Inainte ca Milla Jovovich si regizorul Paul WS Anderson sa faca un numar interminabil de aceste filme, a existat originalul extraordinar de distractiv din 2002, care ramane una dintre cele mai bune adaptari de jocuri video facute vreodata. Jovovich o joaca pe Alice, o femeie care se trezeste fara amintiri in interiorul unui conac decrepit plin de monstri asemanatoare zombi.
In timp ce Alice da peste alti oameni, toti reusesc sa-si faca drum prin misterul locului si sa dezvaluie trecutul lui Alice, care implica o entitate corporativa diabolica numita Umbrella. Yadda, yadda, yadda — este simplu si infricosator, iar Jovovich sa dovedit a fi o vedeta de actiune imediata. In plus, are cateva scene de actiune care inca ucid, precum holul plin de lasere.
27. Rebel Moon – Prima parte: Un copil de foc
Kilometrajul dvs. va varia cu siguranta in aceasta, prima jumatate a operei spatiale hiper-masive a lui Zack Snyder, Rebel Moon . Da, desfasoara Razboiul Stelelor in zece feluri de duminica, cu povestea sa despre fermierii modesti care au inceput o rebeliune impotriva unui regim spatial militarist. Da, incepe sa devina interesant abia in ultima jumatate de ora din timpul sau de functionare de aproape trei ore. Da, este umflat si derivat si mai preocupat sa arate constant „cool” decat „spune o poveste” sau „dezvoltarea personajelor”.
Si totusi! Dupa ce am intrat cu asteptari scazute la subsol, nu am urat. Are o distributie extraordinar de superba, iar Snyder inca stie cum sa incadreze oameni frumosi cu cel mai bun efect al lor. Adevarat, el poate incadra aproape orice cu un efect frumos. In plus, o are pe Jena Malone ca o doamna paianjen gigantica! Deci, da, este, in principiu, o serie extinsa de exercitii de formare a echipei, care se termina chiar atunci cand povestea reala este pe cale sa se intample. Dar tot as prefera sa revad asta decat as face orice film Transformers . Puneti asta pe posterul dvs.!
28. Vivarium
Desi pana in prezent a facut doar trei lungmetraje, regizorul irlandez Lorcan Finnegan s-a dovedit deja a fi unul interesant. Acest cosmar suburban cu ardere lenta din 2019 este cel care a incheiat cu adevarat intelegerea cu privire la statutul sau de unul de urmarit. Cu Jesse Eisenberg si Imogen Poots in rolurile unui cuplu fara copii intr-o vanatoare imobiliara care se transforma intr-un fel de cosmar in stil Talking Heads/MC Escher, Vivarium are o miros de The Truman Show si o bataie de Cube despre asta. Dar este si propriul sau lucru ciudat: fascinant, amuzant si elegant.
29. Ready Player One
A fi un film cu Steven Spielberg vine cu o multime de asteptari, iar aceste asteptari se multiplica de patru ori atunci cand este un film stiintifico-fantastic pe care il ofera. Cand Ready Player One a aparut in 2018, a atins acele asteptari ca un zid de caramida. Dar va sugerez o revizuire – este mult mai bine decat va amintiti, mai ales acum, cu castile VR incep sa se prelinga in existenta noastra de zi cu zi.
Bazat pe romanul cu acelasi nume al lui Ernest Cline din 2011, Ready Player One este plin pana la branhii cu piese de decor uluitoare pe care doar Spielberg le-ar putea aduce la viata. In anul 2045, un adolescent orfan pe nume Wade Watts (Tye Sheridan) incearca sa rezolve trei ghicitori plasate intr-o realitate virtuala complet captivanta numita OASIS. Premiul pentru acest lucru este detinerea totala a OASIS, asa ca are concurenta. Oricum, practic este Willy Wonka , doar cu o multime de curse de masini CG si Mark Rylance intr-o peruca alba de frica. Este cu adevarat o tona de distractie.
30. Spider-Man: Across the Spider-Verse
Nominalizat la premiile Oscar 2024 pentru cel mai bun film de animatie, aceasta indragita continuare a lui Into the Spider-Verse ne cufunda inapoi in lumea plina de viata a baietelului paianjen din Brooklyn, Miles Morales, si a multor, multi, multi prieteni ai sai. Ne indreptam cu Miles si mai adanc in multivers si ne indreptam catre sediul societatii Paianjen, unde fiecare iteratie a lui Spider-Man se petrece impreuna.
Dar toti au aceeasi mare problema de infruntat – un dusman nenorocit numit The Spot care a inceput accidental (apoi intentionat) sa prabuseasca realitati intregi, una cate una. Va salva Miles universul? Si, mai important, vor face el si Spider-Woman Gwen sa faca totul sa functioneze? Si si mai important, este Oscar Isaac (care isi da vocea lui Miguel O’Hara, liderul Societatii Paianjen) cumva si mai sexy ca desen animat?