Formatiunile de lupta ale romanilor, acies

Categories ArticolePosted on

Armatele romane organizau formarea legionarilor in functie de faptul ca acestia erau in mars (agmen) sau in lupta (acies). Acest lucru a permis comandantilor un nivel de organizare rar intalnit in lumea antica, deoarece ambele metode puteau fi combinate fie pentru a apara o armata in mars care era atacata, fie o armata de lupta care trebuia sa se retraga tactic.

Acies , formatie in lupta

Acies erau asa cum numeau romanii liniile orizontale ale oamenilor subdivizati in divizii tactice si pozitionati pe campul de lupta gata sa infrunte inamicul (in functie de timpul cronologic despre care vorbim, aceste divizii tactice puteau fi manipoli sau cohorte) . De asemenea, aceasta formatie a fost folosita uneori si ca sinonim pentru armata pregatita pentru lupta , spre deosebire de agmen , care era armata pregatita pentru mars.

Discursurile lui au fost:

  • Aciem instruere : formeaza trupele in ordinea luptei.
  • A iesi la lupta : salir al combate.
  • Pentru a muta linia pe loc : intoarceti-va si ejectati.
  • Acies integra : trupe proaspete si odihnite, care nu au intrat inca in lupta.
  • A alerga in spatele liniei :pentru a lua armata inamicului inapoi.

Linie tripla

Triplex acies ( sau triplex acies) era un aranjament de trupe pe campul de lupta organizat in trei linii orizontale cu fata inamicului: prima acies, secunda acies si tertia acies . Fiecare dintre aceste trei linii a fost la randul sau subdivizata in mantale esalonate (si mai tarziu, in timp, subdivizata in cohorte , vezi mai jos) . Acest tip de formatie de lupta pe trei linii a aparut in timpul Republicii Romane , dezvoltandu-se in mijlocul reformelor lui Camillus , care au avut loc dupa ce Roma a suferit umilinte severe din partea regelui Brennus .in anul 390 a. C. si reformele care au avut loc in timpul razboaielor samnite (343 i.Hr. pana la 290 i.Hr.) .

Reformele lui Camilo au dat nastere unui tip de legiune pe care astazi o numim de obicei legiunea Camiliana . Totusi, si desi aceste legiuni camiliene au fost cele care au inceput treptat sa abandoneze stilul de formare mai crud si mai compact al falangelor pe care in antichitate romanii il adoptasera de la etrusci, formatia triplex acies si manipolile in sine sunt in cele din urma adoptate si implementate. in lupta in timpul reformelor razboaielor samnite. Astazi numim legiunile rezultate din aceste reforme legiuni polibiene (deoarece prin istoricul grec Polybius am obtinut cele mai multe informatii despre aceasta) .

Legiunile polibiene sunt adesea denumite si sistem manipulativ , deoarece manipularea a fost in aceasta perioada (300 i.Hr. – 107 i.Hr.) principala divizie tactica folosita de romani pentru a-si organiza liniile in timpul luptelor. In imaginea urmatoare putem vedea cele trei linii principale si modul in care acestea au fost subdivizate in manipoli (fiecare manipol fiind la randul sau compus din doua secole) .

Este foarte greu sa separam legiunile camiliene de cele polibiene, intrucat multe schimbari facute in timpul reformelor lui Camillus au fost ulterior fundamentale pentru functionarea legiunilor polibiene.

Ordo si cursuri

In perioada mentionata mai sus romanii si-au organizat armatele in ordine . Intr-un context pur militar, atat acies cat si ordines se refera la linii de lupta. Cu toate acestea, in timp ce acies se refera pur si simplu la linia in sine, ordo se refera si la clasa e (tip de soldat) a liniei (de exemplu, expresia ordines servare insemna ca fiecare soldat trebuie sa-si pastreze pozitia particulara in formatie) . . . Clasele au fost introduse initial in vremurile antice ale Romei, mai precis inreformele lui Servius Tullius cand Roma era inca un regat. Cu toate acestea, in timpul reformelor lui Camilo, aceste clase au fost modificate, dand astfel nastere hastati , principes si triarii . In cele din urma, odata cu reformele razboaielor samnite , aceste trei tipuri de soldati romani sunt imbunatatite.

  • Hastati : Soldatii care au purtat initial o sulita (numita hasta) si mai tarziu s-au schimbat intr-o sabie in timp. La inceput erau oamenii saraci si erau situati in prima linie (clasa intai) de lupta. Dupa reformele razboaielor samnite, ei au fost formati din barbati mai putin experimentati.
  • Principes: Sword Fighters of the Second Line (Clasa a doua) . Foloseau, in general, o haina de zale (Lorica Hamata din secolul al III-lea i.Hr.) si un scut bun.
  • Triarii – luptatori cu sulita, manuiti in lant, cu scuturi grele din Linia a treia (Clasa a treia) . La inceput, triarii au fost cei mai bogati barbati si mai tarziu au devenit cei mai experimentati barbati.

Hastatus ( p . hastati ) _ _ _ _ _ _

Organizare pe cohorte

Odata cu reformele militare ale lui Mario incepand cu anul 107 a. C. Sistemul de clasa mentionat anterior si manacele sunt abandonate. In acest fel, hastati , principes si triarii au fost inlocuiti cu soldati profesionisti numiti Miles Gregarius , care au fost echipati si inarmati de statul roman si au primit o plata (stipendiu) pentru serviciul lor. Odata cu abandonarea sistemului de manipulare, legiunile sunt reorganizate in cohorte. Desi clasele sunt abandonate si toti legionarii legiunii devin de acelasi tip si in plus manipolii sunt inlocuiti de cohorte, romanii au continuat sa se pozitioneze inacies si folosind formatiunea triplex acies in lupta.

Desi cohortele inlocuiau manipolii din punct de vedere organizational, datorita obiceiului si familiaritatii cu aceasta divizie tactica straveche, multi comandanti romani obisnuiau sa-si gestioneze cohortele ca si cum ar fi o grupare de trei manipoli.

Formatiunea triplex acies a continuat sa fie folosita de-a lungul existentei Republicii Romane . De fapt, de la Iulius Caesar , in Comentariile sale la razboaiele galice , am aflat ca romanii se refereau la aceasta structura de lupta drept triplex acies .

Practica de antrenament

Istoricul roman al secolului al IV-lea d.Hr. C. Flavio Vegecio in lucrarea sa Institutii militare , carte in care vorbeste despre cultura martiala a vechilor romani (adica a Republicii) , mentioneaza modul in care formatiile de lupta erau practicate in mod regulat si importanta lor:

Nicio parte a pregatirii nu este mai esentiala in lupta decat ca soldatii sa-si tina randurile cu cea mai mare precizie, fara a le deschide sau inchide prea mult. Trupele care sunt prea stranse nu se lupta niciodata asa cum ar trebui si doar se enerveaza reciproc. Daca ordinul tau este prea deschis si prea relaxat, ii dai inamicului sansa de a patrunde. Ori de cate ori se intampla acest lucru si sunt atacati din spate, confuzia si dezordinea generala sunt inevitabile. Recrutii, asadar, trebuie sa fie in permanenta la sol, formati dupa rolul lor si aranjati intr-o singura linie. Ei trebuie sa invete sa se formeze in linie dreapta si sa pastreze aceeasi distanta intre om si om. Li se va ordona apoi sa dubleze fisierul, pe care il vor executa rapid, acoperindu-si instantaneu ghidajele de linii. Apoi se vor plia din nou si vor forma patru adanci. Si apoi triunghiul sau, asa cum se numeste in mod obisnuit, pana, o formatiune foarte utila in lupta. Ei trebuie invatati sa formeze cercul sau globul; pentru trupe bine disciplinate, fiind sparte de inamic, a fi plasat in aceasta pozitie a impiedicat destramarea completa a armatei. Aceste manevre, des practicate pe terenul de exercitii, vor fi executate cu usurinta in serviciul de astazi.