Totul este curiozitate morbida sau inclinatie pentru munca de detectiv acasa, dar lumea povestilor despre crimele adevarate a devenit cumva o forma de divertisment extrem de populara in ultimii ani. A te interesa de toate lucrurile groaznice nu este neaparat un concept nou. Oamenii au facut schimb de povesti cu fantome, folclor si avertismente impotriva lucrurilor care se lovesc in noapte inca din zorii timpurilor. Cu toate acestea, povestirile despre crime adevarate ofera o versiune a groazei cu mult mai chinuitoare decat aricare alte povesti.
Citirea unei povesti fictionale infricosatoare este un lucru, dar realizarea ca o fiinta umana reala ar putea comite cele mai odioase acte cu sange rece este un concept uluitor, dezgustator si totusi cu totul fascinant. Fanii subiectului s-au confruntat cu critici pentru capacitatea lor aparent nonsalanta de a asculta povesti despre crime adevarate despre rapiri, crime si extorcare care implica oameni foarte reali in timpul navetei lor zilnice. Cu toate acestea, suntem aici pentru a risipi zvonurile despre faptul ca interesul pentru adevarata crima este o trasatura de caracter inerent tulburatoare.
In primul rand, citirea despre evenimentele criminale adevarate care au avut loc de-a lungul istoriei ne permite sa vedem mai in profunzime un anumit moment societal, zeitgeist sau scenariu politic.
Unul dintre cele mai populare exemple in acest sens consta in crimele familiei Manson din 1969. Filmul lui Tarantino din 2019 Once Upon A Time… in Hollywood a lucrat intr-adevar pentru a picta o imagine a numeroaselor influente culturale populare asupra lui Charles Manson.
Cu toate acestea, romanul non-fictiune Helter Skelter din 1974 al lui Vincent Bugliosi si Curt Gentry ofera o relatare directa a anchetei, arestarii si urmaririi penale a lui Manson cu detalii complete, rezultand un produs asemanator unei capsule a timpului care poate fi explorat prin comportament. oameni de stiinta si entuziasti amatori pentru deceniile urmatoare.
De asemenea, infamele crime ale lui Jack Spintecatorul din 1888 sunt adesea folosite pentru a ilustra cum era viata pentru femeile muncitoare tinere si sarace din Anglia victoriana – atat in ceea ce priveste pericolele cu care se confruntau, cat si modul in care societatea le-a esuat. Aceste acte odioase isi au locul lor in istorie, atat recente, cat si aparent stravechi, si ne permit in continuare sa aprofundam comportamentele umane suparatoare care determina o persoana sa comita astfel de acte monstruoase.
De la povesti de crima cu sange rece pana la enigme psihologice moderne, continua sa derulezi pentru opt dintre cele mai bune romane politiste adevarate din toate timpurile.
In sange rece de Truman Capote
In Cold Blood este considerat cel mai mare roman politist adevarat al tuturor timpurilor, in ciuda faptului ca era un ocol literar inexplicabil la momentul lansarii sale de autorul cartii Breakfast at Tiffany’s , faimosul Truman Capote.
Imbinarea unui stil literar inalt de scriere, impregnat de poetism emotional, cu documentarea clinica a dovezilor si transcriptiile propriilor intalniri ale lui Capote cu ucigasii in cauza a transformat complet modul in care a fost scrisa adevarata crima pentru anii urmatori.
Detaliind uciderea ingrozitoare a familiei Clutter din Holcomb, Kansas, in 1959, cartea de non-fictiune a lui Capote este scrisa ca un roman fictiv. In prima jumatate, autorul descrie viata lor idilica in orasele mici inainte de a trece la natura crimei in sine, psihicul complicat al ucigasilor si conceptul de justitie in sistemul american.
Killers of the Flower Moon de David Grann
Pregatit sa devina un film major regizat de Martin Scorsese si cu Leonardo DiCaprio in rol principal, Killers of the Flower Moon spune povestea neasteptata a nasterii FBI asa cum il cunoastem. In loc sa se concentreze asupra naturii incredibil de populare si nesfarsit de interesanta a profilarii criminale si a modului in care a aparut, romanul lui Grann se concentreaza pe o serie de crime infioratoare comise impotriva membrilor tribului nativ american Osage din comitatul Osage, Oklahoma, in anii 1920.
Dupa ce a descoperit petrol sub pamantul lor, Natiunea Osage a devenit cei mai bogati oameni pe cap de locuitor din lume inainte de a fi ucisi, unul cate unul, cu sange rece. FBI-ul a preluat fara rezultat investigarea cazului, asa ca tanarul sau director J Edgar Hoover a cerut ajutorul unui fost Ranger din Texas pe nume Tom White pentru a descoperi misterul.
Cantecul calaului de Norman Mailer
Asadar, ai devorat deja filmul In sange rece al lui Capote si esti in cautarea disperata a unui roman non-fictiune in stil literar, care s-ar putea sa te faca sa simti la fel. Nu cauta mai departe decat Cantecul calaului de Norman Mailer.
Dupa ce a jefuit si a impuscat doi barbati in vara lui 1976, Gary Gilmore a fost condamnat la inchisoare pe viata. Cu toate acestea, Gilmore era disperat sa moara si a pledat pentru condamnarea la moarte intr-o lupta lunga cu autoritatile locale care a facut din el o celebritate neasteptata. Mailer detaliaza aceasta incercare tulburatoare in timp ce se adanceste in psihicul lui Gilmore si in cel al sistemului judiciar american mai larg, cu precizie poetica.
Imperiul durerii de Patrick Radden Keefe
Povestea infricosatoare a familiei mega-bogata si ultra-influenta Sackler si rolul lor in criza opioidului sfasietoare din America moderna, romanul non-fictiune al lui Keefe urmareste trei generatii ale dinastiei Sackler si rolurile lor respective in fabricarea si comercializarea ulterioara a doua in special, analgezice care creeaza dependenta: Oxycontin si Valium.
Castigator al premiului Baillie Gifford in 2021 si una dintre cartile preferate ale lui Barack Obama din 2021, Empire of Pain este o minune jurnalistica care ofera dezvaluiri sfasietoare despre oamenii si procesele care au creat criza de dependenta care distruge viata, cu detalii captivante, dar deranjante din toata inima. .
Voi fi plecat in intuneric de Michelle McNamara
Declarati de Stephen King a fi o lectura „propulsiva, nu se poate opri-acum”, fanaticii tuturor lucrurilor de groaza si crime adevarate s-ar putea, in sfarsit, sa se uneasca pentru a citi acest captivant intors de pagina. Publicat postum, romanul lui McNamara este punctul culminant al unei obsesii care schimba viata pentru crimele comise de ucigasul Golden State.
Oferind o privire fascinanta asupra vietii suburbane de pe Coasta de Vest a Americii in anii 1980, cufundati-va in punctul culminant al deceniilor de cercetare si cautare a adevarului rezultat din uciderea nerezolvata a lui Kathleen Lomardo, care a avut loc la doar doua strazi distanta de casa copilariei lui McNamara.
Apetituri salbatice de Rachel Monroe
O carte scrisa in special pentru femeile fanatice a crimei adevarate, textul lui Monroe este o explorare a fascinatiei societatii pentru toate lucrurile infioratoare si infioratoare intr-un mod cu totul unic. Monroe se muta intre patru povesti despre crime adevarate despre femei innebunite de obsesie prin patru roluri criminale: detectiv, victima, inculpat si ucigas.
O culme completa a marii majoritati a romanelor politiste adevarate laudate din punct de vedere istoric, cum ar fi cele pe care le-am enumerat pana acum, Monroe urmareste istoria si psihologia in schimbare a crimelor americane de la inceputul secolelor 20 si 21 cu o vigoare academica convingatoare din punct de vedere emotional.
Sangele lui Emmett Till de Timothy B. Tyson
Linsarea lui Emmett Till, in varsta de paisprezece ani, in 1955, este povestea adesea nespusa care a catalizat Miscarea pentru Drepturile Civile din anii 50 si 60. Un act de terorism comis de un grup de barbati albi din Delta Mississippi, uciderea lui Emmett Till a avut loc imediat dupa decizia Curtii Supreme de Brown vs. Topeka Board of Education, care a declarat neconstitutionala segregarea scolii publice.
Cu toate acestea, in loc sa se concentreze asupra evenimentelor care s-au desfasurat in anii de dupa uciderea lui Till, Tyson ofera o mediere fascinanta asupra vietii si mortii lui Emmett Till, baiatul insusi, cu o abilitate patrunzatoare, asemanatoare unui detectiv si o inclinatie acuta pentru detalii.
Si marea va spune de Vincent Bugliosi
Desi am laudat valoarea romanului non-fictiune al lui Bugliosi si Gentry din 1974, Helter Skelter, And the Sea Will Tell este poate cea mai subestimata lucrare a lui Bugliosi. In pofida faptului ca povestea in sine – care incepe cu un beachcomber care gaseste craniul din viata reala deturnat cu dinti de aur intr-un recipient de aluminiu – suna ciudat ca un caz dintr-un roman Sherlock Holmes sau chiar ca un joc cu Cluedo, procurorul faimos. pentru ca l-a pus pe Charles Manson dupa gratii explica modul in care a descoperit misterul craniului spalat in timp real. Relatarea incisiva a lui Bugliosi despre acest caz foarte real continua sa fascineze adevaratii pasionati ai crimei de pe tot globul pana astazi.