Incredibil: Cursă de motociclism în zona ruinelor cetății dacice Petrodava din Neamț. Chiar așa?!?

Categories ArticolePosted on

Acum o oră am primit un mesaj de la un prieten de pe internet care îmi semnala că competiția de motociclism Enduro s-a desfășurat inclusiv în zona ruinelor cetății dacice Petrodava de pe dealul Bâtca Domanei, de lângă Piatra Neamț. Puteți vedea mai jos chiar și un material video. Așa ceva este de domeniul incredibilului!

N-a fost suficient că niște cretini și-au marcat retardul scriind mesaje pe pietrele cetății; acum, așa cum spune Laur Marin, cel care mi-a atras atenția asupra situației “la Piatra, zidurile Petrodavei au fost “slefuite” de cauciucuri…”. În ce țară trăim? Cum e posibil ca o competiție de motociclism să se desfășoare în interiorul unui șantier arheologic?

Aș vrea să văd cum reacționează arheologii și istoricii care se bășichează permanent urmărindu-ne activitate! Domnilor, ce credeți, ce spuneți? Veți face o reclamație, ceva, pe undeva? Sau prestigiul vostru de latiniști nu se poate coborî până la nivelul unei preocupări pe zona obiectivelor dacice?! Nu m-aș mira să ne înjurați tot pe noi, măcar din reflex…

Daniel Roxin

 

 

Vreți să știți ce anume reprezintă Cetatea Petrodava?

Cel mai vechi monument istoric din Piatra Neamt este Cetatea Dacica de pe muntele Bâtca Doamnei asezata in partea de sud-vest a orasului pe creasta unui pinten, la o altitudine de 457 m. Locul unde a fost construita reprezinta ultima prelungire spre nord a Muntelui Doamnei, de unde cetatea iesea inspre raul Bistrita asemenea unui bastion ce inchidea aceasta vale, aparata de pantele aproape verticale dinspre rasarit. Accesul la cetate se facea printr-o şea ingusta, ce urca domol spre Batca Doamnei, intocmai ca o punte.

Considerată una dintre cele mai interesante si comentate fortificaţii antice din Moldova, aceasta puternica cetate dacică incă mai ascunde destule mistere care asteaptă să fie descoperite. Cu toate ca au existat mai multe perioade in care s-au facut săpături arheologice sistematice care ne pun in fata existentei unei asezari apartinand eneoliticului (Cucuteni A), epocii bronzului (cultura Monteoru), cetate dacică (sec. I i. d. Hr. – I d. Hr., si o asezare feudala (sec. XII.), ruinele cetatii sunt inca accesibile doar arheologic.

Materialul arheologic descoperit evidentiaza doua niveluri de locuire din care cel mai important apartine epocii dacice. In aceasta perioada a existat aici un important centru militar si de cult dovedit de prezenta celor doua aliamente de tamburi de piatra ce indica doua sanctuare asemănătoare celor descoperite in cetătile dacice din Muntii Orastiei. Totodata, au fost amenajate pe latura de vest trei terase necesare pentru a mari suprafata locuibila a asezarii, iar pe latura nordica a fost ridicata o palisada de 6 m inaltime pentru fortificarea asezarii.

Din obiectele descoperite in acest sit arheologic fac parte numeroase fragmente ceramice de factura dacica, unelte si arme de fier, importuri grecesti si romane, obiecte de podoaba dar si o frumoasa oenochoe din bronz aurit. Un alt aspect important al istoriei Cetatii Dacice  de la Batca Doamnei il reprezinta faptul ca a fost identificata ipotetic cu Petrodava, cetate mentionata de geograful grec Ptolomeu (III,8,4). Se pare ca aceasta cetate alaturi de cetatea de pe dealul Cozla si cetatea Calu de la Piatra Soimului au reprezentat un sistem defensiv mai amplu, menit sa supravegheze Valea Bistritei.

Locatie: Dealul Batca Doamnei, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt

Sursa: http://www.viziteazapiatraneamt.ro/obiective-turistice/monumente-istorice/cetatea-dacica-de-la-batca-doamnei/

Lasă un răspuns