JENANT! Statuia dacului Decebal, „exilată” cu o explicație uluitoare din muzeul de istorie Botoșani

Categories ArticolePosted on

Dacii sunt izgoniți din Țara Dacilor Liberi! Unde acum este județul Botoșani a fost zona dacilor liberi, dar asta pare să nu conteze pentru conducerea Muzeului Județean de Istorie. SINGURA statuie de dac din județul Botoșani a fost „exilată” din clădirea Muzeului de Istorie pentru un motiv halucinant. Istoricii botoșăneni au denumit statuia „Decebal”, după numele marelui rege dac.

„Noi tot am amenajat și tot am mutat statuia până când a ajuns într-o laterală a scării principale. Decât să stea acolo am decis să o mutăm în Muzeul din Săveni, unde dă foarte bine, mai ales după ce muzeul de acolo a fost reabilitat. La noi chiar nu mai era loc”, a declarat Lucica Pârvan, directorul Muzeului Județean Botoșani.

În toată această „exilare” a singurii statui din județ care întruchipează un dac sunt mai multe aspecte care nu se leagă.

În primul rând holul Muzeului Județean de Istorie este foarte mare și este GOL, iar acolo și-ar fi putut găsi loc statuia. Apoi, municipiul Botoșani are o populație de peste 100.000 de locuitori și este reședința județului, în timp ce orașul Săveni are o populație de doar 8.000 de locuitori. În municipiul Botoșani vin anual între 10.000-20.000 de turiști, în timp ce în Săveni numărul este infim, iar în municipiul Botoșani este concentrat cel mai mare număr de elevi din județ.

Statuia de dac a intrat în inventarul Muzeului Județean de Istorie în 1970 și a fost sculptată de Nicolae Enea.

Bogdan CALINIUC

Sursa: http://www.banulbotosanean.ro/stiri/stiri-locale/13687-jenant-singura-statuie-de-dac-din-botosani-exilata-cu-o-explicatie-uluitoare

Lasă un răspuns