JENANT! Statuia dacului Decebal, „exilată” cu o explicație uluitoare din muzeul de istorie Botoșani

Categories ArticolePosted on

Dacii sunt izgoniți din Țara Dacilor Liberi! Unde acum este județul Botoșani a fost zona dacilor liberi, dar asta pare să nu conteze pentru conducerea Muzeului Județean de Istorie. SINGURA statuie de dac din județul Botoșani a fost „exilată” din clădirea Muzeului de Istorie pentru un motiv halucinant. Istoricii botoșăneni au denumit statuia „Decebal”, după numele marelui rege dac.

„Noi tot am amenajat și tot am mutat statuia până când a ajuns într-o laterală a scării principale. Decât să stea acolo am decis să o mutăm în Muzeul din Săveni, unde dă foarte bine, mai ales după ce muzeul de acolo a fost reabilitat. La noi chiar nu mai era loc”, a declarat Lucica Pârvan, directorul Muzeului Județean Botoșani.

În toată această „exilare” a singurii statui din județ care întruchipează un dac sunt mai multe aspecte care nu se leagă.

În primul rând holul Muzeului Județean de Istorie este foarte mare și este GOL, iar acolo și-ar fi putut găsi loc statuia. Apoi, municipiul Botoșani are o populație de peste 100.000 de locuitori și este reședința județului, în timp ce orașul Săveni are o populație de doar 8.000 de locuitori. În municipiul Botoșani vin anual între 10.000-20.000 de turiști, în timp ce în Săveni numărul este infim, iar în municipiul Botoșani este concentrat cel mai mare număr de elevi din județ.

Statuia de dac a intrat în inventarul Muzeului Județean de Istorie în 1970 și a fost sculptată de Nicolae Enea.

Bogdan CALINIUC

Sursa: http://www.banulbotosanean.ro/stiri/stiri-locale/13687-jenant-singura-statuie-de-dac-din-botosani-exilata-cu-o-explicatie-uluitoare

11 comments

 1. Un director de muzeu judetean si de istorie pe deasupra, care nu cunoaste istoria si semnificatia unei statui ce ne reprezinta ca natie, indepartand statuia lui DECEBAL, trebuie inlaturat si el de la conducerea muzeului de autoritatile judetene, altefel …

 2. daca era vre o statuie a unui evreu cu siguranta s ar fi gasit loc,chiar se face la comanda, se pare ca se vrea sa se auda cit mai putin despre daci , despre regii dacilor despre tot ce aminteste despre daci, dar de ce?

 3. Ma intreb daca lucica are conexii de familie cu Vasile Parvan, marele tradator istoric care pretinde ca noi ne tragem de la sciti si care a scris o carte mincinoasa despre istoria noastra.

 4. trist,dureros,jignitor,dezolant si inspaimantator, cum cei care conduc institutiile de stat si au legatura cu istoria noastra veche,incearca sa stearga orice urma a stramosilor nostri daci.in Romania se doreste vizibil,cum sefii anumitor institutii, vor sa distruga istoria noastra stramoseasca pentru a ne putea manipula in voie ca pe animale.

 5. Va salut dle. Roxin!
  Daca nu aveti unde sa duceti aceasta statuie, va pot oferi un spatiu la caminul de batrani din comuna Malu Mare, Dolj.
  Din punct de vedere al articolelor si documentarelor prezentate, felicitari.
  Marius Udrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *