‘Mall’ pe rezervaţia arheologică din Piaţa Muzeului din Cluj-Napoca

Categories ArheologiePosted on

Tweet

Un spaţiu comercial va fi construit pe situl arheologic din Piaţa Muzeului, situat în imediata vecinătate a Palatului Telefoanelor, Parcul I.L. Caragiale, şi peste drum de clădirea Bisericii Franciscane în care până de curând a funcţionat Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă”.

Amplasamentul pe care Municipalitatea a fost de acord să fie construit spaţiul comercial are o valoare istorică incomensurabilă. Pe panoul care autoriza până nu de mult, pe termen nelimitat, lucrări de săpături arheologice, ca importanţă istorică a locului erau trecute următoarele: vestigii înainte de cucerirea Daciei de către romani, municipiu roman (118-119) colonie în timpul împăratului Marcus Aurelius, reşedinţa de guvernator şi capitala provinciei Dacia Porolisensis, Necropole Romane din sec.II – IV., vestigii feudale şi medievale.

Mai mult, cercetările arheologice care au debutat în zonă în secolul XIX, au ajutat la identificarea, conform informaţiilor de pe panoul de informare, a rezervaţiei arheologice, peste 200 de inscripţii, altare votive, monumente funerare, statui şi fragmente de arhitectură.

Potrivit autorizaţiei de construcţie 15596/511 din 23.06.1994, lucrările din rezervaţia arheologică nu aveau prevăzut termen de finalizare.

Asta până în luna mai 2012, când Primăria Municipiului Cluj-Napoca a eliberat autorizaţia de construcţie cu numărul 401 din 07.05.2012, prin care aprobă construcţia unui spaţiu comercial, de servicii şi expoziţional, lucrare prevăzută a se încheia în luna iulie 2015. Beneficiarul construcţiei este doamna Logean Adela Doina, iar proiectantul general – Bogart Construct.

sursa: www.cluj-am.ro

5 comments

  1. hai sa facem o actiune in justitie cat mai repede posibil.deasemena sa actionam si cu o petitie pe facebook>astia sunt pusi pe distrugerea originii poporului roman.de ce?un popor fara istorie e ca un aarbore fara radacini.

  2. Ca si Ganghi, mainile in san, greva fiscala si valela la ei acasa in pustiul de unde au venit… cu sistemul lor de monezi si dumnezeul lor cu tot

  3. In opinia mea si nu am de ce sa ma feresc,consider ca aceasta tara(ce a mai ramas din ea),nu este condusa de romani.Ca roman nu ma vad nevrednic de a-mi afirma opinia legata de dorinta de a avea ocazia sa traiesc intr-o tara de care sunt mandru. Ajung din pacate sa i-mi parasesc tara ca sa pot trai,sa supravietuiesc cu alte cuvinte. Si desi nu sunt in tara de origine,arde dorinta de cunoastere a directiei pe care o apucam. Concluzia mea, si nu numai a mea,ca aceasta cospiratie MONDIALA cum o vad eu trebuie cu sarguinta distrusa si pusa la pamant,atat la noi in tara cat si sursa ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *