‘Mall’ pe rezervaţia arheologică din Piaţa Muzeului din Cluj-Napoca

Categories ArheologiePosted on

Tweet

Un spaţiu comercial va fi construit pe situl arheologic din Piaţa Muzeului, situat în imediata vecinătate a Palatului Telefoanelor, Parcul I.L. Caragiale, şi peste drum de clădirea Bisericii Franciscane în care până de curând a funcţionat Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă”.

Amplasamentul pe care Municipalitatea a fost de acord să fie construit spaţiul comercial are o valoare istorică incomensurabilă. Pe panoul care autoriza până nu de mult, pe termen nelimitat, lucrări de săpături arheologice, ca importanţă istorică a locului erau trecute următoarele: vestigii înainte de cucerirea Daciei de către romani, municipiu roman (118-119) colonie în timpul împăratului Marcus Aurelius, reşedinţa de guvernator şi capitala provinciei Dacia Porolisensis, Necropole Romane din sec.II – IV., vestigii feudale şi medievale.

Mai mult, cercetările arheologice care au debutat în zonă în secolul XIX, au ajutat la identificarea, conform informaţiilor de pe panoul de informare, a rezervaţiei arheologice, peste 200 de inscripţii, altare votive, monumente funerare, statui şi fragmente de arhitectură.

Potrivit autorizaţiei de construcţie 15596/511 din 23.06.1994, lucrările din rezervaţia arheologică nu aveau prevăzut termen de finalizare.

Asta până în luna mai 2012, când Primăria Municipiului Cluj-Napoca a eliberat autorizaţia de construcţie cu numărul 401 din 07.05.2012, prin care aprobă construcţia unui spaţiu comercial, de servicii şi expoziţional, lucrare prevăzută a se încheia în luna iulie 2015. Beneficiarul construcţiei este doamna Logean Adela Doina, iar proiectantul general – Bogart Construct.

sursa: www.cluj-am.ro

Lasă un răspuns