Monede koson din aur furate din situl Sarmizegestusa Regia, recuperate de procurori din Alba Iulia din patru ţări europene

Categories ArticolePosted on

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au obţinut, în intervalul decembrie 2014 – ianuarie 2015, prin cooperare judiciară internaţională, repatrierea fără despăgubire, din Germania, Spania, Polonia şi Belgia a mai multor loturi de monede Koson şi pseudo-Lysimach care au părăsit ilegal teritoriul României.

Loturile monetare provin din tezaure de monede Koson şi pseudo-Lysimach, sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia şi au fost depuse pentru examinare, în Tezaurul Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti. La 22 decembrie 2014 şi 8 ianuarie 2015, organele judiciare, au mai predat în custodia Tezaurului MNIR, în vederea efectuării expertizei, loturi de: 4 monede, 2 Lysimach din aur şi 2 Koson din argint, recent recuperate din Germania; 3 monede Lysimach din aur, recent recuperate din Spania, care provin din tezaurele sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia.

Repatrierea monedelor reprezintă finalizarea cu succes a peste doi ani de muncă în cadrul cooperării judiciare internaţionale. Sunt în curs de repatriere, conform dispoziţiei autorităţilor competente, câte 2 monede Koson din aur din Polonia şi Belgia. În perioada 2007-2015, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au coordonat 15 operaţiuni de recuperare a bunurilor culturale reprezentând tezaure arheologice de patrimoniu care au părăsit ilegal teritoriul României.

Bunurile au fost repatriate prin aplicarea convenţiilor internaţionale, din următoarele state: Franţa, Elveţia, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Spania şi Statele Unite ale Americii. Ca urmare a acestor acţiuni, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu următoarele bunuri culturale, recuperate de peste hotare sau din ţară: 1.027 monede Koson din aur (cca 8,62 Kg) 37 monede din aur de tip Lysimachos emise în secolele II-I a.C., la Tomis şi Kallatis, 213 monede Koson din argint,13 brăţări dacice regale de aur (cca. 12,633 kg), două scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale; precum şi cca. 12.000 monede de argint şi bronz.

Acţiunile s-au desfăşurat cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă al MAI. În perioada 1998 – 2014, grupări cuprinzând 34 inculpaţi, braconieri ai siturilor arheologice, au comis infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, constând în sustragerea, exportul ilegal, valorificarea şi spălarea pe piaţa neagră a antichităţilor a mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie, monumente UNESCO.

Aceste bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzându-se un prejudiciu de peste 2.500.000 euro. Până în prezent au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 inculpaţi. Examinările ştiinţifice ale bunurilor aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional al României, recuperate de organele judiciare, au fost realizate de experţi care activează în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României, Institutul Naţional de Fizică Atomică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul de Istoria Artei şi Arheologie (Cluj-Napoca), Biblioteca Academiei Române, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (Constanţa), Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea), Muzeul Ţării Crişurilor (Oradea).

Alte expertize s-au realizat în laboratoare specializate din Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Statele Unite ale Americii. Conform evaluării experţilor, loturile de monede din aur şi argint, recuperate recent, sunt stateri şi drahme emise de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmaşii lui Burebista. Ele sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere greceşti, menţionând numele suveranului emitent.

Monedele au fost emise în ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 a. C. Fapt excepţional, datorită acestor monede, cunoaştem azi mai multe nu numai despre istoria politică, viaţa economică, socială sau arta şi religia Daciei în anii care au urmat dispariţiei lui Burebista”. Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul Biroului Patrimoniu al Direcţiei de Investigaţii Criminale, I.G.P.R., Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Alba şi Hunedoara.

Sursa: adev.ro/nhwz79

 

 

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

4 comments

 1. Foate bun articolul, cu atat mai imbucurator cu cat alte tezaure furate de la Sarmisegetusa s-au rascumparat cu bani multi de catre autoritatile romane;
  O precizare totusi, enigma monedei numite “koson” consider ca a fost elucidata de catre dr. Aurora Petan, anume moneda in aur batuta in jurul anului 44 i.e.n. cu scopul ajutorarii partidei lui Brutus impotriva lui Octavian, dupa moartea lui Cezar; asa cum veti vedea in articolul de mai jos, denumirea “koson” este folosita cu mult inainte, traducerea denumirii nefiind inca facuta.
  sursa: http://www.octogonul.ro/octogon/?p=361

 2. ,,Koson” este scris cu aceleasi litere ca pe Tablitele de la Sinaia. Si este batut in jurul anului 44 i.e.n.
  Apoi sa nu le recomanzi savantilor pe puncte si stapanilor lor sa-si scoata ochelarii de cal?!
  Sa nu mai afirme ca sunt false.
  Si sa inceapa sa le adunce de pe unde le-au imprastiat. Sa ajunga la numarul initial de cateva sute.
  Ca in cosul de rachita de la subsolul, stim noi al cui, au ramas doar vreo 34.
  Tinerii cercetatori de vocatie, care le vor lua curand locul, trebuie sa aiba obiectul muncii asa cum l-au lasat inaintasii din secolul al XIX-lea.

  In jurul Sarmizegetusei trebuiau sa sape cercetatorii platiti de stat, nu braconierii.
  Tot respectul pentru oamenii de suflet din politie care chiar isi fac datoria!
  Si-au facut o datorie dubla: si de detectivi si de arheologi. Pentru ca ei au re-descoperit a doua oara aceste vestigii si le-au redat patrimoniului national.

 3. Tezaurul national nu este dat doar de cateva monede ci si de capacitatea noastra de a ne conserva istoria. Pana in prezent am fost pradati atat de marile imperii externe care sustin cu nerusinare ca “romanii sunt un popor care a fost format din sclavi adusi sa munceasca mosiile lor”, dar si de, asazisi, academicieni care sustin aceleasi ideologii. Dacule pastreaza in tine inspiratia lui Eminescu, dorinta lui Mihai – MALUS DACUS-Viteazul si taria lui Vlad DRACULA Tepes pentru o tara puternica si un POPOR DAC VESNIC IUBITOR DE GLIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *