Nadăşul, un sat furat cu biserică şi cu cimitir cu tot

Categories ArticolePosted on

un articol de Valentin Roman

 

La sfârşitul anului trecut vă semnalam un caz incredibil, un abuz uriaş ce pare desprins din poveştile evului mediu, atunci când cei puţini şi bogaţi îi exploatau fără scrupule pe cei mulţi şi săraci. În România secolului XXI încă se mai întâmplă lucruri care, prin implicaţiile lor, pot conduce la precedente extrem de periculoase. În România încă se mai pot fura 8.200 de hectare…

Concret, vorbim de cazul sătenilor din Nadăş (judeţul Arad), ale căror pământuri, biserică, cimitul unde odihnesc moşii şi strămoşii lor le-au fost pur si simplu furate şi date aşa-zişilor urmaşi ai unui grof maghiar. Spre finalul anului 2012, am mers, împreună cu Adrian Grigoriu şi alte câteva persoane la Nadăş, am stat de vorbă cu sătenii, le-am aflat povestea şi durerea, le-am făcut publică situaţia (CITEŞTE DETALII AICI) şi ne-am implicat în susţinerea lor asigurându-le reprezentare legală şi consiliere în procesul ce are ca scop îndreptarea uriaşului abuz.

Asociaţia Geto-Dacii va continua să fie implicată activ în lupta pentru apărarea intereselor sătenilor din Nadăs, iar în această luptă încep să ni se alăture şi alţii, lucru care ne bucură şi demonstrează că românii sunt solidari.

De asemenea, un ajutor semnificativ începe să vină şi din partea unor instituţii de presă care acordă o atenţie deosebită cazului Nadăş. Vă reproducem, în cele ce urmează, un articol publicat astăzi pe site-ul cotidianul.ro

-Mii de hectare de păduri, moşii şi castele, despăgubite de regele Ferdinand, au fost recuperate fraudulos.
 -Autorităţile române, chiar şi prin nepăsare, parte a unui furt uriaş.
 -Serviciile secrete urmăresc elevii şi ignoră infracţiuni care aduc atingere ţării noastre.
 -CSM-ul hain condus de procuroarea Hăineală nu-i vede pe judecătorii care au restituit pe acte false. Un serial despre jefurea Transilvaniei şi despre slăbiciunile statului român.

Cotidianul.ro porneşte această campanie de informare a românilor în legătură cu recuperările banditeşti ale terenurilor din Transilvania. Banditeşti prin felul în care au fost siluite legile ţării noastre, prin organizarea în grupuri infracţionale, prin încrengăturile mafiote care au speculat slăbiciunile magistraţilor şi corupţia din instituţii şi instante.

Operaţiunile de restituire frauduloasă arată ca un plan abil de dezmembrare a ţării. Harta recuperărilor frauduloase, despăgubite de statul român după Unirea de la 1918, arată ca un puzzle ce demonstrează atacul unei mafii asupra statului român şi a unei mari părţi a populaţiei din Transilvania. Procurori, judecători, agenţi ai serviciilor româneşti, fucţionari publici, primari, corupţi toţi până-n măduva oaselor, elemente ale sistemului mafiot au pus umărul la ceea ce se poate numi Marele Jaf din Transilvania.

Cotidianul.ro, graţie muncii unor oameni care şi-au lăsat de-o parte viaţa personală şi au cotrobăit prin arhivele statului, pe bani proprii, vreme de douăzeci de ani, este acum în stare să demonteze toate retrocedările cu cântec din Transilvania şi nu numai… Între o şpagă la liceu (unde am văzut şi implicarea SRI!!!), o fâţă dezbrăcată la tv şi Suleyman Magnificul, considerăm că este cazul să abordăm o problemă de acut interes naţional (de altfel o temă perimată pentru unii, prostii vadimiste după alţii, intoxicări de presă după postacii năimiţi ai serviciilor vândute), şi anume, situaţia pământurilor şi caselor pentru care un milion de români şi-au dat viaţa în cele două războaie mondiale.

 

Cazul Nadăş – Satul furat cu totul, sau vorba unui localnic: “Nadăşul este din nou iobag”

 

În anul 2006, soţii Colţeu, pretinşi moştenitori ai unei evreice, Mairowitz, fac o plângere în instanţă pentru a li se reconstitui dreptul de proprietate asupra satului Nadăş (în proporţie de 90%). Mai precis, un teritoriu de 8.700 de hectare, cuprinzând păduri, fâneţe, păşuni, cabane, cimitir, biserică, vatra satului, case…, în contradictoriu cu Romsilva, comisiile locale şi judeţene de aplicare fond funciar.

Sătenii nu ştiau nimic, practic nu existau, procesul se purta „deasupra” lor. Familia Colţeu a câştigat într-un singur (!?) termen de judecată în martie 2006. Hotărârea a fost apoi anulată printr-un recurs iniţiat de Romsilva şi Comisia Judeţeană. Apoi, s-a făcut contestaţie în anulare şi doi judecători din trei – culmea, cel care s-a opus a fost un judecător de etnie maghiară, care n-a vrut să participe la această potlogărie – au admis această contestaţie.

În 2009 – fără cadastru!!! -, s-a făcut intabularea acestor terenuri în cartea funciară prin Judecătoria Ineu. „ Proprietarii” au început să execute terenurile, în prima fază pe cele extravilane, în baza respectivei intabulări. De ce? Anual, APIA le plăteşte peste 800.000 de euro pentru aceste terenuri. În pădure şi-au făcut ocol silvic privat unde exploatează 5.000 de hectare, s-au împroprietărit cu cabane şi au deschis un fond de vânătoare unde vine suspect de des, cine credeţi? – ghici, ghicitoarea mea -, finul cetăţeanului Băsescu Traian, primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

 

„Manevra”, arborele „ginecologic” şi descâlcirea iţelor

 

Această doamnă Mairowitz (Szerenyi) , pe care soţii Colţeu ar fi îngrijit-o, devenind legatari testamentari, e menţionată într-un testament suspect al altei doamne, Weisz-Grosz, care în ‘55 a decedat în Israel şi a redactat un alt testament, totul fiind de fapt „o nepoată a unei mătuşi a străbunicii care era rudă cu un neica văr, noi fiind cei care i-am dus o ciorbă nepoatei”, o brambureală descifrată de doamna avocat Coroiu, explicată în acest recurs (citește aici recursul) Chiar şi la o eventuală despăgubire, ar fi fost în joc o mică fracţiune – practic din mai nimic – din ceea ce se solicita.

Terenul, la 1918, era proprietatea grofului. Reforma agrară din 1921 până la 1939 a făcut ca 4.000 de hectare să fie răscumpărate de statul român, dându-se bani grei pentru teren, restul de 4.700 de hectare fiind vândut firmei Forestiera Nadăş. După moartea grofului Grosz, n-au existat moştenitori, astfel încât terenul a devenit proprietatea firmei „Forestiera”, controlată de un român pe nume Micloşi.

Au mai existat şi acţiuni, care. gradual, au fost vândute tot lui Micloşi. Apoi, Forestiera a fost naţionalizată, patrimoniul societăţii a trecut în proprietatea statului, iar în astfel de situaţii, gen Malaxa sau Auschnitz (cel mai mare acţionar la Fondul Proprietatea), cel mult, puteau să ceară despăgubiri pe calea Fondului. Dar aici vorbim de moştenitorii lui Micloşi, care n-au nicio legătură cu familia Colţeu.

 

Nebunia

 

După executările silite demarate de soţii Colţeu, şi în urma scandalului creat, nepoata lui Micloşi, cea îndreptăţită eventual într-un proces de revendicare, l-a abordat pe avocatul apărării, prezentându-i documentele originale, prin care se demonstrează că doamna Grosz-Weisz a vândut terenul către Forestiera Nadăş. În baza acestor documente originale, s-a încercat revizuirea Hotărârii din 2006. S-au făcut cereri la Parchet pentru ca acesta să se sesizeze din oficiu şi să promoveze revizuirea, la Romsilva, la Comisia Judeţeană şi la Comisia Locală.

Cele patru cereri au avut următoarele soluţionări: comisia locală a refuzat să facă revizuirea, primarul Nadăşului, suspectat de non-combat de către localnici, spunând că nu este necesar acest lucru deoarece l-a făcut comisia judeţeană, forul superior. Parchetul a făcut revizuire, dar la primul termen şi-a retras cererea, după cum spun gurile rele, la ordin primit de la Bucureşti.

Singurele instituţii care au mers umăr la umăr cu românii din Nadăş au fost; Romsilva, care a făcut un dosar de revizuire profesional, pe cinci capitole, de dovedire a nulităţii hotărârii judecătoreşti din 2006 şi Comisia Judeţeană.

Revizuirea a fost respinsă în fond, iar în sentinţă se constată că respingerea nu este motivată de judecătoarea Floriţa Boloş. La câteva săptămâni distanţă, judecătoarea Boloş a fost arestată pentru luare de mită într-un alt dosar. Primul termen al recursului de revizuire este fixat pe 10 iulie la Tribunalul Arad.

 

La atac!

 

Cum ardeleanul înţelege un pic mai greu ce i se întâmplă, dar când înţelege, înţelege bine, s-a trecut în sfârşit la contraofensivă. Pământurile şi casele moştenite de la bunici şi străbunici pot reveni la matcă. S-au constituit o asociaţie a localnicilor care luptă în justiţie, dar şi un grup de iniţiativă format din oameni sensibili la suferinţa aproapelui, decişi să meargă până la capăt. Cotidianul.ro le va fi alături, urmând ca săptămânal să dezvăluie grozăviile din Transilvania; români lăsaţi pe drumuri, deposedaţi abuziv de pământuri, poligoane ale armatei dezmembrate prin fals, moştenitori din Africa de Sud care fură domeniile Ministerului Culturii, sate româneşti „ciuntite” de composesoratele ungureşti, toate posibile doar prin complicităţi şi trădări la nivel înalt.

URMĂRIŢI MAI JOS DECLARAŢIILE SĂTENILOR DIN NADĂŞ DIN CADRUL DISCUŢIILOR AVUTE CU NOI LA SFÎRŞITL ANULUI 2012:

16 comments

 1. Am citit did presa ce s-a intamplat cu pamantul locuitorilor din satul Nadas .Nu pot sa fiu de acord cu acest lucru si sper ca statul Roman sa ia atitudine ! Nu inteleg un lucru :la fel se intampla cu casele din patrimoniul national din Timisoara !Cei care au pus mana pe ele din cate am auzit ,zeci de ani au trait in cort si au migrat din loc in loc ! Nu este posibil asa ceva !

 2. E incredibil ce se intimpla in satul Nadas.Unde este Guvernul Roman,ce interese cultiva si apara.Cred in solidaritatea pasnica a tuturor locuitorilor satului si in puterea romanilor de bunacredinta care ,cu siguranta ii vor sustine.Trebuie pus capat NESIGURANTEI SI SUFERINTEI a acestor romani umiliti .

 3. Asa ceva nu trebuie sa lasam sa se intample. Pana unde duce coruptia in tara asta, pana la a-i inrobi pe niste oameni nevinovati, doar pentru a face pe plac celor care fura,mint si platesc totul cu bani. Dumnezeu sa-i pedepseasca in asa fel incat sa simta. Doamne ajuta-le acelor romani oropsiti de soarta.

 4. Pe toti tradatorii si hotii si toti complicii lor i-as spanzura cu mana mea in piata publica, indiferent ce sunt : romani,ciori adica tigani sau politicieni!!!

 5. “Adevarul nu se schimba niciodata, ci doar perceptia noastra asupra adevarului” – Gabriel Gheorghe – Studii de cultura si civilizatie romaneasca, vol 1. In acest caz, adevarul este ca unii oameni (romani tradatori in cardasie cu unguri) vor sa ocupe Romania, Transilvania mai exact prin smecherii (acte false, corupere de judecatori etc.) Istoria se repeta, prin alte mijloace decat cele pe care le stiam. Asa cum carpii si costobocii (din Maramures si Moldova de azi) au luptat sa ii elibereze pe fratii lor din Dacia Traiana, asa cum Mihai Viteazul s-a luptat cu Bathory-stii ca sa uneasca Transilvania cu Tara Romaneasca si Tara Moldovei, asa cum Eminescu se lupta prin toate mijloacele sa sensibilizeze romanii din Principatele Unite despre Transilvania si asa cum romanii au avut in vedere recuperarea Transilvaniei de la Ungaria in primul si al doilea razboi mondial, tot asa trebuie ca romanii sa se lupte acum ca Transilvania sa nu fie rapita prin aceste mijloace miselesti. Adevarul va ramane intotdeauna unul singur, asa cum zicea Mihai Viteazul: “Sa stea laolalta toti cei din aceeasi mama: Tara Romaneasca, Tara Moldovei si Tara Ardealului. Romani, treziti-va, ca am dormit destul”.

 6. …reforma agrara din anul 1921 a facut posibil ca statul roman sa rascumpere cu bani grei,4000ha de teren…in anul 2013,acelasi stat roman instraineaza- pe sub mana- tot ce se poate.de aici se poate vedea in ce Romanie traim…”Cetateanul Basescu” nu este acelasi cu cel care ii indemna pe tarani sa nu-si vinda pamantul?… cata ipocrizie…Hahalerelor jos labele voastre murdare de pe pamant/”PAMANTUL NOSTRU ESTE SFANT

 7. Buna dimineata !
  “Ieri” a fost cum a fost
  De vina poate si noi suntem
  “Azi ” poate fi mai bine
  De ne implicam.
  ” Maine” oare cum va fi
  Putem noi oare sti ?
  Doar DUMNEZEU stie
  Ce va sa fie maine
  Inima mea e pustie
  Cand vad atatea hiene
  Ca dau tarcoale avutiei
  Lasate de DACI mostenire !
  Felicitari pentru articol!
  Cu toata stima,
  Aliosa.

 8. E strigator la CER !!!
  Vinovati sunt GUVERNANTII si PARLAMENTARII
  care , mana in mana cu EXCROCII si MAFIOTII de terenuri si imobile, au dat unda verde JAFULUI NATIONAL !
  In ultimii 23 de ani au fost DEFRISATE peste 330 000 de hectare de paduri si nu s-au replantat ( plantat ) nici cateva mii de ha ! Si-apoi, tot ei se plang de una si de alta iar OAMENII de rand sufera caci PAMANTUL despadurit, pe timpul ploilor torentiale, o ia la vale si duce cu el tot ce intalneste in cale …………….
  Aliosa.

 9. Am vazut emisunea Meritocratia – 19.04.2013 in care
  Daniel Roxin vorbeste despre Gazele de Sist.
  Ar fi bine sa traduceti urgent acest film documentar

  Gas-Fieber Arte 2013
  https://www.youtube.com/watch?v=hwxr4ghLEh0

  In acest film se vb despre situatia din Polonia si USA.
  Important e ca un angajat se scapa cu vorba si
  povesteste mai mult despre extractie.

  AR FI BINE SA TRADUCETI FILMUL CA SA POATA FI VAZUT DE TOTI

  In filmul Gasland insa se vb despre dezastrul ecologic
  a apei si a aerului.

 10. DORMI-TI ROMANI LINISTITI CA GUVERNUL MUNCESTE PENTRU VOI,I-SI FACE BUZUNARELE PLINE,
  U S L A-TI VRUT ? EI BINE ASTA AVETI .
  INCA NU E RAU ,V-A FI SI MAI RAU ! ! !
  UNDE SUNT BARBATII DE ALTA DATA ? AU MURIT TOTI ?
  VAI DE NOI CA SUNTEM LASI,MINCINOSI, EGOISTI, LENESI SI NU STIM SA NE UNIM IN VREMURI GRELE.UNIREA FACE PUTERA
  UNDE SUNT CEI PLATITI DE NOI CA SA NE APERE [SRI,MAN, MAI SI MULTE ALTE STRUCTURI CARE IAU SALARII LUNA DE LUNA ?DORM?SAU SANT MANA IN MANA CU HOTII? MA INTREB ? ? ? ? ? ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *