După 20 de ani, Capitala Daciei este în patrimoniul judeţean

Categories ArheologiePosted on

Tweet

Consilieri judeţeni au decis, cu unanimitate de voturi, ca Sarmizegetusa Regia să treacă administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara. Astfel, după ce Guvernul va adopta o hotărâre prin care să aprobe preluarea, cea mai importantă cetate dacică din patrimoniul UNESCO va avea o instituţie responsabilă cu protecţia şi promovarea ei. O contribuţie importantă la acest demers a avut-o şi directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, Liliana Ţolaş, care le-a mulţumit consilierilor pentru că au aprobat acest proiect. „Responsabilitatea noastră va fi foarte mare dar sunt sigură că ne vom achita cu profesionalism de toate sarcinile care ne revin”, a spus consilierul judeţean Liliana Ţolaş.

 

Sarmizegetusa Regia are, în sfârşit, un administrator

 

După mai mult de două decenii de discuţii, dispute şi controverse, Capitala Daciei va trece în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara. În opinia consilierului Liliana Ţolaş, directorul MCDR Deva, această decizie a Ministerului Culturii este una istorică pentru legislativul judeţean. Consiliul Judeţean Hunedoara va avea în administrare cea mai importantă cetate dacică din patrimoniul UNESCO. Legislativul judeţean a aprobat preluarea în administrare de către CJ Hunedoara a cetăţii Sarmizegetusa Regia.

Potrivit hotărârii, fondul forestier din perimetrul sitului arheologic va fi administrat în continuare de Romsilva, dar regia va avea obligaţia să coreleze legislaţia şi regulamentele silvice cu necesitatea realizării studiilor, cercetărilor, expertizelor, proiectelor şi execuţiei lucrărilor de întreţinere, conservare, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice. De asemenea, un cuvânt de spus în ceea ce priveşte Sarmizegetusa Regia va avea şi Administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina, toate avizele pentru studii, cercetare şi lucrările de conservare şi restaurare urmând să fie aprobate de către reprezentanţii acestei instituţii.

Sarmizegetusa Regia este amplasată pe teritoriul administrativ al comunei Orăştioara de Sus. Potrivit datelor, suprafaţa sitului arheologic este de 18,3 hectare, iar suprafaţa totală a zonei Sarmizegetusa Regia-Grădiştea de Munte, de 365 de hectare. „Preluarea în administrarea CJ Hunedoara a cetăţilor Dacice este un moment unic care va fi unul istoric pentru legislativul judeţean. În sfârşit, după mai bine de 20 de ani, vom putea să avem grijă de acest monument. Va trebui să alocăm resurse şi să atragem fonduri europene care să ne dea posibilitatea să punem cât mai bine în valoare aceste cetăţi. Sunt sigură că ne vom achita aşa cum trebuie de sarcinile ce ne revin”, a concluzionat Ţolaş.

 

sursa: www.servuspress.ro

Lasă un răspuns