După 20 de ani, Capitala Daciei este în patrimoniul judeţean

Categories ArheologiePosted on

Tweet

Consilieri judeţeni au decis, cu unanimitate de voturi, ca Sarmizegetusa Regia să treacă administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara. Astfel, după ce Guvernul va adopta o hotărâre prin care să aprobe preluarea, cea mai importantă cetate dacică din patrimoniul UNESCO va avea o instituţie responsabilă cu protecţia şi promovarea ei. O contribuţie importantă la acest demers a avut-o şi directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, Liliana Ţolaş, care le-a mulţumit consilierilor pentru că au aprobat acest proiect. „Responsabilitatea noastră va fi foarte mare dar sunt sigură că ne vom achita cu profesionalism de toate sarcinile care ne revin”, a spus consilierul judeţean Liliana Ţolaş.

 

Sarmizegetusa Regia are, în sfârşit, un administrator

 

După mai mult de două decenii de discuţii, dispute şi controverse, Capitala Daciei va trece în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara. În opinia consilierului Liliana Ţolaş, directorul MCDR Deva, această decizie a Ministerului Culturii este una istorică pentru legislativul judeţean. Consiliul Judeţean Hunedoara va avea în administrare cea mai importantă cetate dacică din patrimoniul UNESCO. Legislativul judeţean a aprobat preluarea în administrare de către CJ Hunedoara a cetăţii Sarmizegetusa Regia.

Potrivit hotărârii, fondul forestier din perimetrul sitului arheologic va fi administrat în continuare de Romsilva, dar regia va avea obligaţia să coreleze legislaţia şi regulamentele silvice cu necesitatea realizării studiilor, cercetărilor, expertizelor, proiectelor şi execuţiei lucrărilor de întreţinere, conservare, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice. De asemenea, un cuvânt de spus în ceea ce priveşte Sarmizegetusa Regia va avea şi Administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina, toate avizele pentru studii, cercetare şi lucrările de conservare şi restaurare urmând să fie aprobate de către reprezentanţii acestei instituţii.

Sarmizegetusa Regia este amplasată pe teritoriul administrativ al comunei Orăştioara de Sus. Potrivit datelor, suprafaţa sitului arheologic este de 18,3 hectare, iar suprafaţa totală a zonei Sarmizegetusa Regia-Grădiştea de Munte, de 365 de hectare. „Preluarea în administrarea CJ Hunedoara a cetăţilor Dacice este un moment unic care va fi unul istoric pentru legislativul judeţean. În sfârşit, după mai bine de 20 de ani, vom putea să avem grijă de acest monument. Va trebui să alocăm resurse şi să atragem fonduri europene care să ne dea posibilitatea să punem cât mai bine în valoare aceste cetăţi. Sunt sigură că ne vom achita aşa cum trebuie de sarcinile ce ne revin”, a concluzionat Ţolaş.

 

sursa: www.servuspress.ro

12 comments

 1. Acesta este un început bun. S-au stabilit niște priorități, vestigiile dacice și apoi pădurea. Să sperăm că va fi mai bine administrată cetatea, sau cetățile, în scopul descoperirii de noi vestigii, înscrisuri și obiecte care să ateste gradul de dezvoltare al societății dacice. Succes pe mai departe!

 2. Adrian , nu stiu cum se numeste documentarul , dar , pot sa-ti comunic ca inca nu a aparut si nici Dl. V. Roman , nu stie exact cand va fi difuzat.

 3. Am incercat in vara sa ajung la Costesti/Blidaru apoi la Sarmisegetuza si ne-a fost imposibil: drumul e foarte accidentat si ingust, iar garda masinii mele fiind joasa, a trebuit sa ma reintorc dezamagit la Orastie, si n-am fost singurul in aceasta situatie. Amenajarea drumului cred ca ar fi prioritatea nr. 1. Sa nu uitam ca foarte putine popoare in lumea asta se pot mandri cu ruinele capitalei statului stramosilor lor! Iar virtuosii daci merita acest minim efort, mai ales ca va fi productiv! Succes in noile demersuri. Abia astept sa ma reintorc in conditii favorabile.

 4. sper din tot sufletul sa nu se faca peste ceva timp un kitsch din toata treaba asta…….drumurile sa fie frumos facute , placute frumos puse, paznici care nu trec cu vederea la toate mizeriile ce se intampla acolo si eventual posibilitatea de a pune un ghid acolo pentru a da mai multe detalii despre cetati, pliante , etc.

 5. Cei de la bbc prezinta sarmizegetusa ca fiind cetate romana si nu dacica, de ce????? am vazut pe youtube cum au facut si documentarul top gear in Romania! au prezentat ca fiind tara tiganilor peste tot numai tigani…!!!(ROMANIAN GIPSY).
  Isi bat joc de noi si nimeni nu face nimic!!! De ce????
  ” CE NE-AU DORIT EI NOUA AIA SA PRIMEASCA SI EI ” !!! RUSINE!!!
  Si este treaba veche partea asta cu denigrarea romaniei de catre bbc, cam de prin 90′ asa de tot musca de cur! dar nu-i nimic se intoarce roata!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *