Noi descoperiri arheologice la Biserica Neagră din Braşov

Categories ArheologiePosted on

Specialiştii au scos la suprafaţă o casă din lut şi o mănăstire ce datează din prima jumătate a secolului al XIV-lea.

Lucrările au scos la suprafaţă şi o piatră funerară din aceeaşi perioadă şi două sute de schelete în cimitirul de lângă mănăstire. Ceramica, monedele şi diferitele obiecte de podoabă nu lipsesc dintre obiectele scoase la suprafaţă de săpături.

Arheologii cred că, dacă nu va interveni nimic deosebit, descărcarea zonei va fi gata în două luni şi vor putea începe lucrările de reabilitare a curţii Bisericii Negre, scrie bzb.ro. În proiectul de modernizarea este prevăzută înlocuirea pavimentului existent cu unul nou, din pietriş fin şi piatră de nisip, şi reabilitarea unor elemente de pavaj şi rigole.

Biserica Neagră, Braşov

Pavimentul nou va semăna cu cel existent, păstrându-se astfel caracterul aparte al locului. De asemenea, este prevăzută amplasarea unor obiecte de mobilier urban şi reabilitarea iluminatului public, care se va încadra în acest ansamblu arhitectural.

În urma concursului de arhitectură organizat în anul 2011, a fost desemnat proiectul câştigător realizat de Asocierea SC Exhibit Arhitectura SRL Braşov & SC ADNBA SRL Bucureşti, care şi-a propus rezolvarea pavimentului cu păstrarea calităţii istorice şi plastice, prin repunerea în funcţiune a rigolelor, preluarea şi dirijarea apelor către un punct de colectare în zona Curţii Mici.

 

Braşovul, mai vechi cu 50 de ani decât se credea până acum

 

Braşovul este mai vechi cu 50 de ani decât se credea până acum

Citeste mai mult: adev.ro/mix6ps

Braşovul este mai vechi cu 50 de ani decât se credea până acum

Citeste mai mult: adev.ro/mix6ps

Arheologii care în ultimul an au făcut săpături la Biserica Neagră au descoperit dovezi că la Braşov a existat o comunitate cu câteva zeci de ani înainte de 1235 anul primei atestări documentare a oraşului.

Biserica Neagră, vedere aeriană

Descoperirea arheologilor este una majoră „Am găsit urmele unei aşezări fortificate de pământ care se poate data din a doua jumătate a secolului al XII-lea. De asemenea, am datat două etape de locuire cu clădiri din piatră care se eşalonează pe parcursul secolului al XIII-lea şi urmele mănăstirii premonstratense. Până acum, noi nu puteam data întemeierea Braşovului înainte de deceniile 3-4 ale secolului al XIII-lea. Acum putem coborî această dată cu jumătate de secol”, mai spune dr. Daniela Marcu-Istrate, coordonatorul şantierului arheologic de la Biserica Neagră, citat de monitorulexpres.ro.

Arheologii au găsit 50 de mominte din secolul al XII-lea în curtea Bisericii Negre, semn că aici ar fi fost un cimitir medieval. Lucrările de la Biserica Neagră se vor termina în acest an.

 

sursa: http://adevarul.ro

 

Lasă un răspuns