O tradiţie veche de peste 6.000 de ani revine: Ceramica de Cucuteni

Categories ArticolePosted on

Fabricarea ceramicii „de Cucuteni”, tradiţie veche de peste 6.000 de ani, este readusă în actualitate de doi soţi, ambii artişti plastici, din Teleorman.

La Măldăeni, Ion Mitroi și Nicoleta Mitroi, doi soţi artişti- plastici, și-au propus să ducă pe mai departe o tradiţie veche de peste 6.000 de ani. Folosind aceleaşi tehnici vechi de peste șase milenii cei doi realizează adevărate opere de artă, reconfigurând vasele și statuetele de lut ars ale ceramicii „de Cucuteni”. Vasele sunt decorative, fiind foarte apreciate de către cumpărători.

Este o ceramică care aparţine perioadei neolitice. Face parte din categoria artelor decorative ca şi celelelte trei culturi – Vădastra, Gumelniţa şi Hamangia. Eu am abordat cultura Cucuteni ca o temă în facultate. Cultura Cucuteni mi s-a părut cea mai vastă şi cea mai ofertantă şi ca decor, şi ca forme. Este o ceramică mai specială. Am lucrat câteva vase, apoi am mers pe partea de sculptură”, povesteşte artistul plastic Ion Mitroi.

Pasiunea descoperită de Ion Mitroi pe vremea când era student la Institutul de Artă din Bucureşti a fost împărtăşită curând şi de soţia sa, de profesie inginer. În vreme ce artistul şi-a dedicat mulţi ani din viaţă pasiunii pentru sculptură și studiului acesteia, soţia sa s-a îndrăgostit de ceramica de Cucuteni „la prima vedere” și a făcut din această pasiune un mod de viaţă.

Totul a început ca o joacă, ca o pasiune pentru ceva de care mă îndrăgostisem. Ceramica de Cucuteni reprezenta pentru mine un ideal de frumseţe. Am început să lucrez pentru mine. Am făcut un vas, două, trei, ajunsesem deja la o perfecţiune a vaselor pe care reuşisem să le fac şi atunci soţul meu, care avea organizată o expoziţie de sculptură în lemn, mi-a propus să vin cu nişte vase de ale mele. Am rămas surprinsă de marele impact pe care l-au avut asupra oamenilor. Abia atunci am realizat că începusem să fac nişte lucruri pe care şi ceilalţi le găseau la fel de minunate ca şi mine”, spune Nicoleta Mitroi.

După prima expoziţie de „ceramică reinventată”, au urmat multe altele, la fel de apreciate. „Am realizat de-a lungul timpului multe expoziţii. Ultima expoziţie a fost la Palatul Parlamentului unde am avut peste 100 de piese, piese reprezentantive ale ceramicii de Cucuteni, piese de autor. După ce am lucrat foarte mult replici fidele am ajuns la un punct în care n-a mai fost suficient. Am interpretat forma, decorul, păstrând modul de lucru care dădea un tot unitar ceramicii noastre. I-am dat o continuitate acestei ceramici, lucru de care suntem mândri”, mai spune artista.

Vasele celor doi artişti sunt create prin aceeaşi tehnică ca şi în urmă cu peste 6000 de ani, când roata încă nu se inventase. Obiectele decorative care au ajuns să înfrumuseţeze şi case din străinătate sunt făcute „la mână”. „Vasele se ridică din benzi, adăugând bandă după bandă, creând forma din degete. După ce se realizează vasul, înainte de a se usca, se pictează pe peretele crud, iar după un anumit timp se freacă cu o piatră de râu lustruit, pentru  ca decorațiunea să intre în peretele vasului. După ardere la 1000 de grade ele doar se dau cu puţină ceară diluată pentru protecţie”, explică Nicoleta Mitroi.

Cu vasele din ceramică „de Cucuteni” cei doi artişti au mers şi în străinătate. Au reprezentat România la Târgul de turism de la Stuttgart şi vor pleca anul acesta, în 2016, la Berlin. Cei doi soţi participă cu lucrările lor la târgurile meşterilor populari din întreaga ţară. Munca şi valoarea artistică a creaţiilor lor au fost recompensate de-a lungul timpului cu numeroase premii. „Piesele  noastre se regăsesc în multe locuri de lume”, spune Ion Mitroi. „Am luat marele premiu la Craiova la „Târgul meşterilor populari”, am luat premiul pentru arta populară la „Gala Superlativelor Vip” şi multe alte premii”, spune artista care a reinventat ceramica de Cucuteni.

În localitatea Măldăeni (jud. Teleorman), Ion şi Nicoleta Mitroi organizează de cinci ani și o tabără de creaţie pentru copii. Ideea le-a venit din dorinţa de a transmite şi altora pasiunea lor pentru această ceramică unicat. „De cinci ani, la Măldăeni organizăm o tabără de vară pentru copiii din zona. Vin copii din zona Roşiori şi Măldăeni. Am vrut să transmitem şi altora această pasiune. Era păcat să mergem peste tot în ţară şi să nu facem ceva şi pentru locul  în care trăim. Am zis să facem la noi acasă.  Am găsit oameni de suflet, sponsori care ne-au ajutat. Copiii au fost încântaţi”, mai spune Nicoleta Mitroi. Vasele din ceramică de Cucuteni sunt foarte căutate și sunt cumpărate ca şi obiecte decorative. „Vând pe pagina mea Facebook, dar și la toate târgurile din ţară unde suntem prezenţi”, ne mai spune artista.

Performanțele la care a ajuns populația cucuteniană acum 6.000 – 7.000 de ani, înaintea civilizațiilor egiptene și mesopotamiene, sunt absolut uimitoare, iar de acestea ar trebui să știe toți românii!

Civilizația Cucuteniană, prin acestă „reconsiderare” modernă își poate duce pe mai departe în timp mesajul ancestral pictat în simboluri vii pe vasele ceramicii sale și închistat în clepsidra timpului. Felicitări artiștilor implicați în astfel de proiecte, care readuc savoarea lucrului bine făcut, lucrului artizanal care și-a dovedit fiabilitatea și utilitatea de peste 6000 de ani.

Conf. univ. dr. George V Grigore

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns