S-a început săparea unui al treilea șantier arheologic, coordonat de Muzeul de Istorie din Huși, cu susținerea Asociației Geto Dacii. După prima zi, echipa s-a întors de pe șantier cu o statuetă cucuteniană antropomorfă veche de 6-7.000 de ani și cu alte artefacte

Categories ArheologiePosted on

Statuetă antropomorfă cucuteniană descoperită la Armășeni

 

Așa cum anunțam săptămâna trecută, Asociația Geto Dacii a inițiat o nouă colaborare pentru deschiderea unui al treilea șantier arheologic, în parteneriat cu Muzeul din Huși și sub coordonarea muzeului…

 

Dimineața zilei de 7 iunie, în drum spre șantierul arheologic

 

 

Obiectivul, situat în estul satului Armășeni (comuna Bunești-Averești, județul Vaslui) are un potențial arheologic foarte mare, cu urme de locuire din paleolitic (acum 10.000-12.000 de ani) până astăzi, prezentând o suprapunere deosebită de nivele: urme de locuire din paleolitic, cultura Criș, Precucuteni 3, Cucuteni A3, Cultura Noua, Hallstatt, La Tene, Dacii liberi, perioada medievală și locuințe actuale, la baza sitului.

 

 

Tezaurul de la Isaiia, descoperit de arheologul Vicu Merlan

 

Coordonatorul șantierului este domnul arheolog Vicu Merlan, din partea Muzeului de Istorie din Huși, descoperitorul Tezaurului de la Isaiia, astăzi la Muzeul Cucuteni al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași (tezaurul îl puteți vedea în fotografia de mai sus).

 

 

Vas ceramic de mari dimensiuni descoperit ieri la Armășeni

 

 

Una dintre torțile vasului ceramic

 

După o singură zi de sondaj arheologic, care a mers până la 20-25 de cm, echipa a găsit mai multe cioburi cucuteniene și un vas cucutenian de provizii cu torți, foarte mare, după cum se poate vedea mai sus (doar peretele are mai mulți centimetri în grosime). Bagajul cu care s-a plecat de pe șantier a fost însă chiar mai bogat deoarece ‘Nea Eugen, ciobanul din zonă, i-a adus domnului arheolog mai multe obiecte găsite cu câteva zile în urmă pe suprafața locului care urmează să fie cercetat: o statuetă antropomorfă din lut ars de tip teracotă, păstrată din zona pieptului până la genunchi (o reprezentare a zeiței fertilității și fecundității, cu incizii pe toată suprafața, cu modele rombice, solare) și unelte și arme din silex de Prut obținute prin clivare și retușare (vârf de săgeată, lame de răzuit).

 

 

Statuetă cucuteniană, unelete și arme…

 

 

Partea din spate a statuetei

 

Obiectivul arheologic, cu o suprafață de două hectare, a mai fost cercetat și în anii trecuți, pe o mică suprafață, cercetările aducând la lumină un bordei din cultura Criș, 4 locuințe cucuteniene și o locuință a dacilor liberi, prezentând însă urme ale tuturor celorlalte culturi prezentate în prima parte a articolului. Dominanta este însă cea a culturilor Precucuteni și Cucuteni.

 

 

Pentru a duce la bun sfârșit prima fază a cercetării arheologice de la Armășeni – Vaslui (2 săptămâni de sondaje) este suficient un buget de 2.500-3.000 de lei. Așadar, orice ajutor este bine venit. Dacă doriți să faceți o donație sau o sponsorizare, ori să trimiteți un SMS, găsiți aici informațiile de care aveți nevoie: http://www.geto-dacii.ro/  Vă mulțumim!

 

 

De asemenea, dacă doriți să veniți ca voluntari pe șantier, în săptămânile următoare, veți fi bine primiți. Trimiteți datele dumneavoastră de contact (nume, telefon, adesă de e-mail) pe adresa [email protected]

 

 

 

 

Și pentru că această prima zi de sondaj a putut fi posibilă datorită ajutorului dat de un grup de voluntari entuziaști din Iași, le mulțumim pe această cale următorilor iubitori de istorie:

 

 

Constantin Lapusneanu, aka Castorul – membru al formației “GOD The Barbarian Horde” din a cărui repertoriu vă recomand melodia GLIA: https://www.youtube.com/watch?v=QT6V53uSRrU

Delia Negura 
Odin Negura Lapusneanu – 11 ani 
George Bosie 
Iulian Diaconescu 
Alexandru Tartian 
Corciova Florin 
Catindatu Mina

Îi mulțumim și lui Claudiu Rotaru (din Franța) pentru că a spsonsorizat cumpărarea uneltelor ce vor fi folosite la săpături, pe șantier.

 

 

 

Vom reveni în curând cu  noi informații despre acest șantier.

Daniel Roxin

P.S. În câteva zile vom prezenta și rezultatele săpării șantierului de la Hârtiești, Argeș, numit de localnici “Mormântul Dacului”.

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

6 comments

 1. Falicitari pentru reusita!

  Credca putina transparenta nu ar strica,asta asa pe viitor pentru gurile rele si de ce nu, i-ati putea starni mult mai usor pe ceilalti daca a-ti arata treptat sapatura.

  Ma rog…

 2. Un mare secret mondial despre istoria Romania a fost ascuns vreme indelungata, astfel ca dupa aceste constatari, multi dintre noi vom privi cu alti ochi istoria tarii noastre

  In zona Olteniei se inregistreaza cea mai veche locuire in bordeie din lume(18,000 ani inainte de Christos), cea mai veche activitate de minerit, cel mai vechi tarnacop de miner descoperit vre-o data, cea mai veche activitate metalurgica a aramei din lume (8,000 ani inainte de Christos), cea mai veche scriere din lume (tablitele de la Tartaria, judetul Alba 5-6.000 inainte de Christos). Tot aici s-a inventat arcul, au aparut primele furnale din Europa, si tot de aici au plecat si s-au format celelalte popoare indo-europene si nu numai cum ar fi: iranienii, carienii, italicii, frygienii, scitii, cimmerienii, triburile iberice, bascii, sarmatii, elenii(ahei si dorieni), fenicienii, etc.

  Traco-dacii reprezinta cea mai veche si mai inalta cultura de pe Pamant, anterioara civilizatiei Sumeriene, si totodata cea mai numeroasa (180 – 200 de triburi). Ei puteau fi gasiti in intreaga Europa (Balcani, Ucraina, Ungaria, Austria, germania, Cehoslovacia, Polonia, Italia, Franta, Spania, Turcia europeana, Asia Mica, Africa……chiar si Burii din Africa de Sud sunt tot un neam Dac, din care facea parte insusi Burebista.

  Scrisul si odata cu el istoria, au aparut mai intai in spatiul tracic si abia mai tarziu in spatiul greco-roman, dus probabil acolo tot de triburile care au migrat de aici. Traco-dacii au avut cea mai veche agricultura din Europa, (neolitic) si printre cele mai vechi din lume. La vremea lor erau singurul popor din lume care foloseau cercul la dispozitivele de masurare a timpului.

  Incepand cu anul 1995, dupa studii indelungate, insa intentionat tinute la subsol, o serie de savanti americani de prestigiu au ajuns la concluzia ca Potopul descris in Biblie a avut loc pe malul vestic al Marii Negre, unde locuia o populatie neasteptat de dezvoltata, (oare cine?). De altfel Olimpul, legendarul munte din mitologia greaca (ULIMP- Lumina sau Splendoare, in limba traco-daca), nu era altceva decat muntele Bucegi pe care nu intamplator dainuie al doilea Sfinx de pe Pamant. Istoricul Homer spunea ca numai tracii stiau sa lupte calare si cu arcul incepand cu mileniul cinci inainte de Christos.

  Traco-dacii se remarcau printr-o corectitudine desavarsita, toate conventiile fiind incheiate verbal si apoi pastrate cu sfintenie. Lipsa de acasa era semnalata printr-un bat lasat la poarta, fiind mai mult decat suficient.

  Traco-dacii erau singura civilizatie din lume care nu a folosit sclavagismul sub nici o forma a sa.

  In jurul anului 1400 I.C, se construieste in Tracia nord-Dunareana, cea dintai scoala cu local de sine statator de pe Terra, numita Androniconul, unde preotii Zamolxieni predau toate disciplinele universitare incepand cu teologia (cultul Zeului Soare si al celor 12 constelatii).

  Confom marturiilor ramase posteritatii ale lui Platon si Socrate, insusi Pitagora si-a completat studiile la scoala Zamolxiana, si tot ei afirmau ca in acea vreme in Dacia existau cei mai de seama medici ai timpului.

  Istoricul Herodot, ii considera pe Cimerieni originari de pe versantul Nord-Estic al Carpatilor,(Moldova de astazi). Apoi o parte din ei s-au deplasat spre Sud, in Anatolia, unde au fost cunoscuti ca Cimiry. Migrati ulterior catre Italia, Spania, Anglia si Irlanda au fost cunoscuti sub denumirea de celti.

  Zona Nord-Dunareana (Romania de astazi), a fost considerata din vechime drept un paradis terestru.Un teren bogat in aproape toate bogatiile pamantului, cu terenuri agricole(Granarul Europei de mai tarziu), pasuni intinse, toate formele de relief, un incredibil sistem hidrografic natural, o zona bine aparata contra majoritatii dezastrelor naturale…..etc. Ca un miracol unic al istoriei, locuitorii acestei zone n-au putut fi alungati din vatra stramoseasca si nici deznationalizati.

  Romanii pastreaza in continuare limba, portul, obiceiurile, traditiile stramosilor de acum 7.000 de ani. Analizele minutioase de sange, demonstreaza un alt miracol : in ciuda numeroaselor invazii, inclusiv mult distorsionata ocupatie romana, ne-am pastrat puritatea genetica, specifica stramosilor nostri.

  Romania ramane un miracol, caruia i s-a prevazut un viitor mesianic. Profetul indian Sundhar Singh scria in 1922, ca romanii vor deveni un popor indragit si respectat de toate popoarele lumii.

 3. Aici e varianta in engleza a ce a scris Catalin mai sus, cu mici ajustari si adaugari. Am facut-o special pentru cei care vor sa impartaseasca aceste notiuni cu cei care nu vorbesc romana.

  Ready for a little bit of unknown history? Here it is…

  A big BIG secret, of a global importance, about Romania has been hidden for a long time, which would make you look at Romania’s history with completely different eyes.

  In the area of Oltenia (in Romania) it is recorded the oldest place where people used to live in huts (18.000 B.C.), the oldest mining activity, the oldest pickaxe for mining ever discovered, the oldest metallurgical activity of brass (8.000 B.C.), and also the oldest writing known in the world (the tablets from Tartaria, Alba county – from 5-6.000 years B.C.).

  Here the bow was invented, and here appeared the first furnace of Europe. Moreover, from here started and formed all indo-european populations, and not only, including: Iranians, Carians, “italicii”, Frygians, Scythians, Cimmerians, Iberian tribes, Basques, Sarmatians, Hellenes (Achaeans and Dorians), Phoenicians etc.

  Traco-Dacians are the oldest and highly evolved culture on earth, but also the largest (180-200 tribes), which was earlier to the Sumerian civilization. They could be found in the entire Europe: the Balkans, Ukraine, Hungary, Austria, Germany, Czechoslovakia, Poland, Italy, France, Spain, the European part of Turkey, Small Asia, Africa. Even the Boers from South Africa are a nation of Dacians, from which even Burebista belonged.

  Writing, and, in the same time, history, started first in the Traician space, then later on in the Greco-Roman space. It was probably taken there by the tribes that migrated in that direction.

  Traco-Dacians had the oldest agriculture in Europe, and among some of the woldest in the world. At their time, Traco-Dacians were the only nation in the world that used the circle in their devices for measuring time.

  Starting with 1995, after long studies, which were “forced” to don’t become public, a group of prestigious American scientists concluded that the flood described in the Bible happend on the western shore of the Black Sea, where was living a highly evolved civilization. Guess what civilization was…

  Also, Olympus, the legendary mountaion from the Greek mythology (ULIMP means light or splendour in the Traco-Dacian language), wasn’t anything else than the Bucegi mountains, on which, not by mistake/randomness, exists the second Sphinx on Earth.

  Homer, the historian, said that only Tracians knew to fight on horseback and with the bow starting with 5.000 B.C.

  Traco-Dacians are distinguished by exquisite fairness, because all agreements were concluded verbally, then kept as being holy.

  Traco-Dacians are the only civilization in the world that didn’t use slaves, in any kind of way.

  Around 1.400 B.C., it was built in the north part of Tracia (to the north from the Danube) a school called The Andronic, where Zamolxiens were teaching all academic disciplines, including theology (worship of Sun God and of the 12 constellations).

  According to the testimonials of descendants (and/or those that followed them) of Platon and Socrate, even Pitagora finalized his studies at the Zalmoxian school. They also said that, in that period, the most remarcable medics were in Dacia.

  Herodot, the hystorian, considered the Cimmerians originated on the north eastern side of the Carpathians, (today Moldova). Later on they went to the South, in Anatolia, where they were knwon as Cimiry. Leter on they migrated to Italy, Spain, England and Ireland, where they were known as Celts.

  The area from the north of Danube (where Romania is today), was considered from the old times as being a terrestrial paradise. A land full of almost every possible resource, all landforms, many many natural benefits, including those beneficial for defending.

  As a consequence, the inhabitants of thes area couldn’t be driven out from their ancestral space nor denationalized. Romanians are still keeping the language, habits, clothing and design style, and traditions of their ancestors from 7.000 years ago.

  Very detailed blood analysis demonstrates that, even after many invasions and pressures Romania experienced, we have preserved the genetic purity specify our ancestors.

  Romania remains a miracle, who was provided a messianic future. Indian Prophet Sundhar Singh wrote in 1922 that the Romanians would become a country loved and respected by all peoples of the world.

  From another perspective, in Romania lay the most important discoveries of the human kind, much beyoind the imagination of ordinary humans.
  Don’t worry if you don’t believe. It takes some time to grasp absolute knowledge and truth.
  A good starting point into learning more about these things is a book called Transilvanian Sunrise: http://www.amazon.co.uk/gp/product/0967816254/
  Another interesting resource is The Human History Movie: https://www.youtube.com/watch?v=U8NNHmV3QPw&list=PL2C2FBAB7E002EE3E&index=14

  I don’t want you to believe what’s here word by word. Please search by yourself, discover, learn, be amazed…
  I just hope that this piece of information got your attention, which will start an exciting journey for you.

  I’ll end with one simple, yet important thing: Open Your Eyes and always follow your highest excitement, dear immortal infinite beings that you all are! This will also make sense soon…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *