Controalele Slovaciei la granita cu Ungaria, in efortul de a reduce migratia

Categories PoliticaPosted on

Slovacia a inceput sa efectueze controale de trafic la granita sa cu vecina Ungaria, pe fondul a ceea ce spune ca este o crestere dramatica a migrantilor care trec pe teritoriul sau. Politica se alatura unui val de masuri similare la frontiera pe care alte tari din Europa Centrala le-au impus in ultimele zile.

Protectia sporita a frontierei a venit ca o reactie la vecinii Slovaciei, inclusiv Austria, Republica Ceha si Polonia, care au reintrodus miercuri controale la propriile frontiere cu Slovacia pentru a limita migrantii care vin din tara. Fiecare dintre politicile de control la frontiera este stabilita sa dureze cel putin 10 zile.

La un punct de trecere a frontierei din Sahy, Slovacia – o unitate de 90 de kilometri (55 de mile) la nord de capitala Ungariei, Budapesta – doi politisti slovaci au semnalizat joi vehicule pentru a efectua inspectii. Este o abatere de la usurinta de calatorie oferita de mult timp membrilor spatiului Schengen fara viza a Europei, ultima restrictie cand unele tari si-au sigilat granitele in primele luni ale pandemiei de COVID-19.

Attila Varga, un ingrijitor al satului din localitatea slovaca Horne Turovce, a spus ca traverseaza granita cu masina in fiecare zi si ca noile controale ar putea sa-l incetineasca pe masura ce trece la si de la locul de munca.

„Depinde de ce fel de control il impun, daca opresc fiecare masina sau daca opresc una sau doua”, a spus el. „Daca evidentiaza una sau doua masini, atunci nu este o problema, dar daca opresc fiecare masina, atunci vor fi cozi uriase, la fel ca in timpul COVID.”

Tarile Uniunii Europene s-au confruntat in acest an cu o crestere semnificativa a migratiei din Africa, Siria si alte locuri, multi migranti care tranziteaza teritoriul ceh, slovac sau austriac in drum spre Europa de Vest.

O mare parte dintre acesti migranti calatoresc in UE pe asa-numita ruta balcanica, trecand granita de sud a Ungariei cu Serbia sau Croatia. Ei fac acest lucru in ciuda unui gard de frontiera de 320 de kilometri (200 de mile) pe care Budapesta a inceput sa-l construiasca in 2015, cand peste 1 milion de migranti au intrat in Europa, fugind de razboi si saracie in Siria, Irak si in alte parti.

Ungaria a adoptat de multa vreme o linie dura impotriva migratiei, opunandu-se vehement propunerilor UE de a redistribui solicitantii de azil intre cele 27 de tari membre ale blocului. Inalta instanta a UE a decis in iunie ca Ungaria a incalcat legile blocului si a incalcat drepturile migrantilor, fortandu-i sistematic sa treaca peste granita de sud si sa intre in Serbia.

Cu toate acestea, in ciuda politicilor stricte de imigratie ale Ungariei, Slovacia spune ca anul acesta a fost o crestere uriasa a migrantilor care vin de pe teritoriul vecinului sau sudic. Potrivit Ministerului de Interne, tara a inregistrat 39.688 de migranti de la inceputul anului pana la 1 octombrie — o crestere de 11 ori fata de un an in urma.

In ciuda cresterii, Istvan Matusov, un mecanic auto pensionar din orasul de granita Sahy, a spus ca nu crede ca noile controale la frontiera vor contribui la reducerea numarului de migranti care intra in Slovacia, deoarece granitele sale verzi raman in mare parte nepazite.

„Fronierele externe Schengen ar trebui controlate, nu frontierele interne”, a spus Matusov. „Ar fi o solutie, dar se pare ca domnii de la Bruxelles nu pot lua o decizie”.

Batranul de 65 de ani nu este singurul care da vina pe factorii de decizie din UE pentru situatie. Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa la Budapesta, ca UE „este in intregime vinovata pentru cresterea presiunii migratiei in Europa Centrala”.

„Bruxelles incurajeaza migratia si sustine modelul de afaceri al traficantilor de persoane prin presa constanta pentru cote obligatorii de relocare, care sunt un magnet pentru migrantii in Europa”, a spus Szijjarto. „Facem apel la Bruxelles sa puna capat imediat acestei politici de migratie.”