Statuile de daci din grădina Palatului Hellbrunn din Salzburg, Austria. De ce sunt acolo?

Categories DezvăluiriPosted on

Construit în secolul 17, mai precis între anii 1613 – 1619, sub îndrumarea prinţului şi arhiepiscopului Markus Sittikus Von Hohenems, avându-l ca arhitect pe Santino Solari, Palatul Hellbrunn ne atrage atenția prin prezența a două statui de daci, așezate la mare cinste în grădina acestuia. Cum de le-a venit o astfel de idee celor care au realizat castelul?

Desigur, se vor găsi câțiva cârcotași de serviciu care vor spune că sunt frigieni sau vor găsi orice altă explicație, numai geto-daci să nu fie! Până la urmă, ce ar căuta acolo, nu?

Ei bine, pentru cine mai cunoaște câte ceva, nu este o surpiză prea mare pentru că dacii și Dacia însemnau ceva și în Evul Mediu dacă Vaticanul, spre exemplu, a numit timp de mai multe secole teritoriul din nordul Europei (zona Danemarcei, Letoniei, Estoniei, o parte din Suedia) drept provincia Dacia… Da, nu  este nicio exagerare! Există probe de netăgăduit în această direcție… În curând vom aborda subiectul acesta înr-o emisiune tv.

Până atunci, admirați statuile de daci din Austria. Îi mulțumim pentru informare și fotografii lui Marius Ioan Stoiadin!

Daniel Roxin

18 comments

 1. Uitati ca sunt imortalizati in aceleasi pozitii ca si cei de pe arcul lui Galerius! Coincidenta, sau are o semnificatie acea pozitie a mainilor?

 2. In artele martiale mana periculoasa este tinuta sub cealalta in pozitia de repaus, pentru a arata pacifismul. Cum o fi fost in antichitate? Stie cineva?

 3. Uitati un link in care la un moment dat se vede ceva mai bine una din statui:
  http://www.youtube.com/watch?v=0mbHMYHmQoQ

  Markus Sittikus se pare ca era un mare admirator al artei italiene, era umblat prin lume. Palatul se vrea a fi copia unei vile italiene, vila Lainate, langa Milano, unde sunt jocuri de apa.
  Dar intre toate statuile din gradina, care sunt inspirate din mitologie, sunt daci.

 4. Se pare ca Leonard Velcescu mai trebuie sa adauge 3 statui la colectia lui de daci personificati in muzeele si palatele lumii.
  Acuma si Austria e pe harta cand vine vorba despre statuile geto-dacice din strainatate.

 5. Referitor la titlu: sunt acolo ca sa se trezeasca unul ca Piso sau ca Vulpe+gasca de doctoranzi in “romanizare”, ca sa spuna ca “adevarul despre daci” expus de dvs. si sprijinit cu probe foarte solide, ar fi o “minciuna comunistoida” sau “elucubratii de tip legionar”, cum au declarat boii astia- ce sa ne mai ferim de vorbe, ca trebuie sa fii un bou ca sa declari asa tampenii. In orice tara istoria se rescrie permanent numai la noi din cauza unor cretini cu functii si carpe masonice de gat atarnate, totul este batut in cuie. Daca se descopera ceva care da peste cap istoria deja scrisa de astia atunci se trece la distrugerea probelor cu buldozerul, cu barosul sau prin furtul respectivelor obiecte.

 6. Se pare ca aveam “dacisti” si in Austria!

  Este un român stabilit la Viena, nebagat in seama, care scormoneste de mult timp prin arhivele de-acolo si a gasit documente uimitoare despre Valahia din Austria, fiindca am avut si acolo o Valahie /Vlahie. De fapt, nici nu stiu daca mai traieste, era acum cativa ani. Nebagat in seama ca Sandu Timoceanul si ca atatia altii…ceva-ceva a aparut si intr-un articol din “Formula As”. Important de stiut ca acei vlahi au avut, in vechime, privilegiile pe care le-au avut si nobilii maghiari si mai pastreaza si azi ceva traditii legate de oierit si cateva sute de cuvinte românesti, o echipa a revistei amintite s-a deplasat in zona care pastreaza si azi acelasi nume generic. Stirea despre aceste statui e foarte importanta si spune multe, nu stiu cum va putea fi popularizata asa cum trebuie. Ridicarea acelor statui se intampla la cativa ani dupa Unirea lui Mihai Viteazul, Malus Dacus, dupa cum se vede, intr-o vreme in care cronicarii, nu prea bagati in seama de popor, dar cu meritele lor, se mandreau ca “suntem” urmasii Romei, macar atunci nu stiau decat din povesti…e trist. Cumva, toata istoria noastra e un sir de tristeti.

 7. Si frigienii tot din neamul tracilor faceau parte.Frigii is Brigi neam tracic emigrat prin sec.13 inaintea erei noastre in Turcia de azi din zona Traciei din Grecia de azi dupa unii s-au din macedonia de azi dupa altii.Cert ii un lucru,Frigii sau Brigii erau de neam tracic.Si altceva acesti frigieni scriau cu litere inspirate din alfabetul fenician cu semne adaugate pentru vocale pentru ca fenicienii nu aveau semne pentru vocale.Acest scris o fost preluat de vechii greci .Semnele se aseamana cu asa zisele rune.

 8. Geto dacii sınt mentionati şi ın izvoare tacute sub tacere de catre istoria oficiala . Iata de exemplu tratatul istoric al Anei Comnena fiica ımparatului B

 9. as sa cunosc mai multe detali despre legatura dintre imparatul lui Phoca si Dacus Malus daca ar exista, ce ganduri aveti ?

 10. Geto-dacii sınt mentionati şi ın mai multe izvoare europene trecute sub tacere de istoria oficiala a actualei Romanii.
  In ALEXİAS -tratatul istoric al printesei bizantine Ana Comnena(1083-1153) , este mentionat regele get Peres care ışi trimite episcopi la Constantinopol ın 1009 . De asemenea sınt mentionate atacuri ale dacilor nord dunareni asupra teritoriilor bizantine ın anii 1060-1080 conduşi de regele dac Solon sau Solomon .(Alexia VII)
  In 1057-1059 ımparatul İsaac ıntreprinde o expeditie de pedepsire a getilor.( Alexia III )

  Domnul Roxin, nu s-ar putea face o emisiune pe aceasta tema ? Despre informatiile din Alexia ? Şi despre cronica turca Oğuzname care pomeneste existenta unor organizari statale vlahe ın anii 800-900 ? Şi despre izvoarele germane care relateaza despre existenta a 5 state vlahe ıntre Panonia şi Nipru ın aceiaşi ani ?

  Cu dedicatie speciala ptr. cei care gındesc ca dacii au disparut dupa razboaiele cu romanii.

 11. Corectie.
  In cartea lui Gh. Bratianu nu se vorbeşte de Oğuzname. Sınt date alte doua surse afgane şi persane care vorbesc despre poporul nostru.

  1. Hudud-al -Alam – Geografia universala -anul 982- Anonim din Afganistan
  2.Podoaba İstoriilor – lucrare persana – anul 1094 – autorul persan Gardızı

  Ambele lucrari descriu popoarele turcice , pe urma maghiarii ( lınga Nistru) , varegii-ruşii la nord , iar la sud de maghiari un popor creştin numeros care provine din imperiul bizantin (Rum) şi care se ıntinde ıntre munti, Dunare şi nordul Marii Negre , pına la Nistru.

 12. orlando ai uitato pe printesa Ana Comnena – Alexiada.

  Eo ad Imperatorem de nocte venit Pudilus quidam e praecipuis Blachorum…

  „În timpul nopții, sosind un oarecare Pudilă, fruntaș al vlahilor și aducând vestea trecerii cumanilor peste Dunăre, socoti că trebuie să cheme în zorii zilei la el pe cei mai de seamă dintre rude și generali, pentru a se sfătui ce e de făcut. Fiindcă toți îi spuneau că trebuie să ocupe Anhialos, a trimis numaidecât pe Cantacuzino și pe Tatikios la locul numit Therma, împreună și cu unii mercenari, cu Skaliarios, Elhan, și cu alți fruntași,pentru a face de pază acelor ținuturi. Iar el pleacă la Anhialos. După ce află de înaintarea cumanilor spre Adrianopol, chemând pe toți fruntașii adrianopolitani, dintre care mai de frunte erau Katakalon numit și Tarhaniotes și Nichifor, fiul fostului uzurpator Bryennios – care, deoarece s-a răzvrătit, a fost lipsit de vedere -, le-a poruncit să păzească cu multă grijă cetatea, iar când vor sosi cumanii, să nu dea lupta cu ei fără curaj, ci să tragă la țintă asupra lor și din depărtare și să țină cât mai mult porțile închise și le-a făgăduit multe binefaceri dacă vor ține seama de cele poruncite. După ce le-a recomandat deci acestea, lui Bryennios și celorlalți, împăratul i-a trimis cu cele mai frumoase speranțe la Adrianopol; iar lui Constantin Katakalon Euphorbenos îi porunci prin scrisori să ia cu el pe Monastras (acesta era un mixobarbar, care avea multă experiență militară) și pe Mihail Anemas, cu soldații de sub comanda lor și, după ce va fi aflat că au trecut cumanii clisurile, să-i urmărească îndeaproape și să-i atace prin surprindere. Îndată ce cumanii, care au aflat de la vlahi potecile ce străbat clisurile, au trecut cu ușurință prin Zygos și s-au apropiat de Goloe, locuitorii acestuia, legând numaidecât pe cel căruia i se încredințase paza fortăreții, l-au predat cumanilor. Iar ei i-au primit cu veselie, aclamându-i […]”

 13. Am dat cautare pe roman barbarian statues. Asa am gasit sarcofagul Portonaccio, aflat la Roma, Palazzo Massimo alle Terme. Scenele reprezinta lupta romanilor impotriva marcomanilor, este certa si data: 172-175 era noastra. E superb sarcofagul. Marcomanii foloseau steagul dacic?.
  https://www.flickr.com/photos/[email protected]/14419340262/in/photostream/lightbox/

  Apare zeitatea fara chip cu doua scuturi in loc de maini pe care o stiu din stela de la Adamclisi, stela care a fost fotografiata apoi a disparut. Si ce mi se pare important: cred ca de aici de poate intelege pozitia mainilor: apar pe laterale doua grupuri de cate 2 personaje – barbat/femeie. Nu stiu ce ar putea insemna mainile suprapuse dar la al doilea personaj cred ca una din maini arata pamantul iar cealalta cerul.
  https://www.flickr.com/photos/[email protected]/14413189173/in/photostream/

  Steag dacic apare si pe sarcofagul Ludovisi, aflat la Roma, Moseo Nazionale Romano, Palazzo Atemps
  https://www.flickr.com/photos/[email protected]/14459672256/in/photostream/

 14. S-a intamplat dupa ce am citit articolul. Trec in fiecare dimineata, in drum spre serviciu, prin fata Bisericii Coltea. Ma oprisem doua minute. Si, in loc sa plec, pasii m-au calauzit spre intrare. Am stat nedumerita. Ce aveam de vazut? Stiam coloanele, picturile, usile cele vechi. Am inceput sa vad. Ancadramentul usii. Piatra veche, sculpturi roase de vreme si de atingerea atator generatii. Sunt atat de frumoase. Ca si in fotografie, o raza de soare lumina dreapta jos a usii. Iata, unul din Sfintii Parinti cu gestul bine stiut. Semn de raspuns la alt gest, ori semn de legamant. O mana aratand in jos iar una spre inima ori spre cer.
  Am cautat, dar pe internet nu am mai gasit o reprezentare asemanatoare. Poate ar fi ceva intr-o fresca veche.
  E posibil atunci ca dacii, cunoscuti pentru superioritatea spirituala, sa fi fost reprezentati la lari – ocrotitori?
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Biserica_Coltea_detaliu_intrare.jpg
  http://3.bp.blogspot.com/-ngBJkjlDfuU/T00s2J7tiEI/AAAAAAAABnI/HAPJOXWytL4/s1600/Biserica+din+Balinesti+Suceava+19.jpg

 15. Ceea ce ne descrie printesa Ana ın ALEXİADA este de foarte mare importanta .

  Ea ne relateaza faptul ca ın anii 1000 geto-dacii existau la nord şi la sud de Dunare, ca romanii de rasarit (bizantinii)aveau tratate de pace ıncheiate cu ei şi ca erau trupe romane permanente special mobilizate ptr. a apara granita imperiului la Dunare . Impotriva dacilor şi a aliatilor lor pecenegii + sauromatii+ cumanii . Sentimentele dacilor fata de imperiul roman erau la fel ca ıntotdeauna .

  ALEXİADA -Cartea 14/8 – In partea dinspre nord a muntilor Balcani locuiesc Dacii şi Tracii . In partea dinspre sud locuiesc Macedonenii şi mai multi Traci.

  – Cartea 3/1 – Dacii şi sauromatii( anticii mysieni – afirma printesa ) sınt vecini cu imperiul roman. Dunarea (İstrul) este granita .

  – Cartea 3/1 – Dacii sınt plini de ura fata de imperiul roman . Din aceasta cauza ei ataca constant imperiul la sud de Dunare .

  – Cartea 14/6 – Trupele romane protejeaza pamınturile de-a lungul Dunarii ın fata atacurilor Daco-Cumane .

  – Cartea 3/1 – ımparatul İsaac I Comnenul (1057-1059) respinge
  lınga Triaditza ( Sofia) un atac al Dacilor şi al Sauromatilor.

  In lucrarea sa printesa Ana descrie mai multe batalii cu diverse popoare asiatice ( pecenegii, cumanii , turcii ) şi europene ( francii şi normanzii ) .
  Era oare posibil sa-i confunde pe Daco-geti cu Ungurii sau cu Uzii , cum spun unii ? O printesa descrisa de contemporani ca fiind o personalitate de o inteligenta sclipitoare şi cu o cultura istorica greu de egalat ? Greu de crezut.

  http://www.fordham.edu/halsall/basis/AnnaComnena-Alexiad00.asp

 16. “Geto-dacii sınt mentionati şi ın mai multe izvoare europene trecute sub tacere de istoria oficiala a actualei Romanii.
  In ALEXİAS -tratatul istoric al printesei bizantine Ana Comnena(1083-1153) , este mentionat regele get Peres care ışi trimite ….”

  Nu sunt trecute sub tacere.Toate izvoarele latine si grecesti privitoare la teritoriul tarii noastre in antichitate si pina in evul mediu sunt stranse in colectia Fontes-Historiae-Dacoromanae in 4 volume.In stanga este textul in latina sau greaca, in dreapta este traducerea in romana.
  Specific, Alexiada, se gaseste in volumul al treilea, incepand cu pagina 83.

  http://www.vistieria.ro/carti/istoria_romanilor/fontes-historiae-dacoromanae-iii.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *