Unele monumente istorice din proprietatea statului ar putea deveni spaţii pentru cazare şi masă

Categories ArticolePosted on

Ministerul Culturii vrea să înfiinţeze Administraţia Monumentelor Istorice şi a Siturilor Arheologice, care va avea ca scop valorificarea mai multor monumente istorice aflate în proprietatea statului, instituţia putând să desfăşoare şi activităţi de cazare şi masă în aceste spaţii.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern (HG), aflat în prezent în perioada de consultare publică, Administraţia Monumentelor Istorice şi a Siturilor Arheologice va fi o instituţie publică cu personalitatea juridică subordonată Ministerului Culturii.

Administraţia va prelua bunurile mobile şi imobile aflate în administrarea Institutului Naţional al Patrimoniului, care trece printr-un proces de reorganizare ca urmare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului numărul 72 din 2013.

Instituţia va prelua şi activităţile Institutului Naţional al Patrimoniului referitoare la administrarea monumentelor istorice şi a siturilor arheologice şi va fi finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat.

Administraţia va avea printre atribuţiile sale şi administrarea monumentelor istorice intrate în proprietatea statului, altele decât cele administrate de alte instituţii publice subordonate Ministerului Culturii. De asemenea, Administraţia va “propune promovarea de proiecte şi programe de revitalizare a acestora (a monumentelor, n.r.), realizarea de parteneriate sau prin concesionare, dare în folosinţă gratuită ori închiriere”.

Pe de altă parte, Administraţia va realiza lucrări de reabilitare şi de punere în valoare a monumentelor istorice şi va putea desfăşura şi activităţi de cazare şi masă în spaţiile pe care le are în administrare.

“Sunt monumente istorice care în momentul de faţă sunt hoteluri, cum este Castelul de la Cetatea de Baltă, care este proprietate privată, şi, dacă este restaurant aşa cum trebuie, poate primi inclusiv această destinaţie legată de industria turistică. Este o tradiţie foarte solidă în Spania, cu ceea ce se numeşte Paradores. În Marea Britanie, National Heritage Found a transformat multe castele în centre de evenimente, (…) având grijă să fie prezervată calitatea monumentului, cu toată rigoarea. Dar monumentul trebuie să fie viu, să trăiască. Sperăm să facem şi noi într-o zi (acest lucru, n.r.). Vor trece mulţi ani până să ducem monumentele în această condiţie, dar am creat un cadru normativ care să permită această posibilitate în viitor”, a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu, pentru MEDIAFAX.

El a precizat că acest proiect vizează doar monumentele care vor fi administrate de Administraţia Monumentelor Istorice şi a Siturilor Arheologice.

Administraţia Monumentelor Istorice şi a Siturilor Arheologice va avea sediul în municipiul Bucureşti, Calea Şerban Vodă, numărul 33, potrivit proiectului de HG.

Conform proiectului citat, bunurile imobile, proprietate publică a statului, care se transmit din administrarea Institutului Naţional al Patrimoniului în administrarea Administraţiei Monumentelor Istorice şi a Siturilor Arheologice sunt: un imobil din Bucureşti (sediul Administraţiei, n.r.), Conacul Marghiloman din comuna Sineşti (judeţul Ialomiţa), Castelul Bethlen din comuna Albeşti (judeţul Mureş), Conacul Marghiloman din Buzău (judeţul Buzău), Conacul Rosetti-Balş din satul Pribeşti (judeţul Vaslui).

Pe de altă parte, în proiectul de HG se spune că Administraţia Monumentelor Istorice şi a Siturilor Arheologice va fi condusă de un director, numit prin ordin al ministrului Culturii, în urma unui concurs, organizat potrivit legii. Directorul Administraţiei va fi ordonator terţiar de credite.

Pe lângă directorul Administraţiei va fi înfiinţat Consiliul administrativ, “organ colectiv de conducere cu caracter deliberativ în domeniul managementului instituţiei”.

Administraţia Monumentelor Istorice şi a Siturilor Arheologice va avea un număr maxim de 25 de posturi.

Proiectul de hotărâre elaborat de Minsterul Culturii urmează să fie analizat de Guvern.

http://www.mediafax.ro/cultura-media/unele-monumente-istorice-din-proprietatea-statului-ar-putea-deveni-spatii-pentru-cazare-si-masa-11161096

 

Lasă un răspuns