Neamul dacilor: GETII DIN MUNTENIA

Categories ArticolePosted on

un articol de Valentin Roman

 

Geto-dacii din Muntenia au stat sub stapanirea romana un interval relativ scurt de timp, mai exact din vremea primului razboi daco-roman (101-102) pana in anii 117-118, moment cand imparatul Hadrian, succesorul lui Traian, a retras armata din regiunea amintita. Desi teritoriul in cauza a ramas, ulterior, sub supravegherea romanilor, autohtonii au continuat sa creeze si sa dezvolte culturi proprii, precum cultura Chilia-Militari (com. Fagetelu, jud. Olt)-Militari (Bucuresti), cultura înrudita strans cu celelalte culturi ale dacilor liberi. Cultura Chilia-Militari si-a pastrat particularitatilr si specificul pana in preajma secolului al IV-lea e.n., respectiv pana la venirea gotilor in teritoriile dunarene.

Urmele materiale lasate de getii munteni au facut obiectul cercetarii unor arheologi si istorici precum  R. Vulpe, Seb. Morintz, Vl. Zirra, Gh. Cazimir, Gh. Diaconu si Gh. Bichir. Dintre zonele cercetate de catre acestia, putem nominaliza Matasaru (jud. Dâmbovita), Colonesti-Guesti, Colonesti-Maruntei, Scornicesti, Vulturesti, Chilia-Fagetelu, Ipotesti (jud. Olt), Udeni, Bragadiru-Zimcea, Dulceanca (jud. Teleorman), Târgsor si Bucov (jud. Prahova), dar si Militari, Tei, Straulesti, Catelu Nou, Cernica, zone aflate pe teritoriul orasului Bucuresti.

Necropole apartinand getilor munteni au fost studiate la Chilia-Fagetelu, Scornicesti (jud. Olt), Matasaru (jud. Dâmbovita), Târgsor (jud. Prahova), Tei-Bucuresti. Locuintele acestora erau, in general, de tip bordei, fie de suprafata, fie adancite in pamant, cu forma rectangulara sau ovala.

Getii din Muntenia locuiau in zonele unor terase, pante de deal, toate asezarile fiind descoperite in proximitatea cursurilor de apa. Practicau agricultura, cresterea animalelor, dar se indeletniceau si cu mestesugurile si schimburile comerciale. Activitatea mestesugareasca este atestata de o serie de obiecte specifice, precum brazdare de fier, seceri, cosoare, cutite, sule sau ace.

In acelasi timp, abundenta urmelor ceramice atesta o activitate intensa in zona olaritului, cuptoare de ars vase fiind cercetate la Straulesti-Bucuresti, Matasaru si Colonesti-Maruntei. Dintre obiectele ceramice realizate manual si descoperite in numar mare, pot fi amintite oale-borcan, vase-urna, vase de provizii, cani si canite, urcioare, strachini, capace, strecuratori, fructiere.

În cursul sapaturilor efectuate in siturile Chilia-Militari s-au descoperit si elemente ceramice de import, in special romane: amfore, strachini, vase terra sigillata, opaite,  vase de metal si sticla, accesorii pentru vesminte (fibule, catarame), piepteni si alte obiecte de toaleta, podoabe, piese de harnasament si aplici etc. De asemenea, in Muntenia au fost descoperite 20 de tezaure monetare romane, dar si numeroase monede gasite izolat.

In ceea ce priveste practicile funerare, ritul de inmormantare practicat la scara larga in aceasta zona este cel de incineratie. Elementele cercetate apartin perioadei secolelor II-III e.n. si se poate distinge si un anumit grad de influenta carpica. Resturile umane rezultate in urma incinerarii erau depuse fie in urne funerare, fie in gropi, insotite fiind de obiecte cultice.

 

 

Inscrie-te la Newsletter (pe Home) și află primul despre cele mai importante articole pe care le postăm! Sprijină munca pe care o facem și distribuie mai departe materialele pe care ți le trimitem! Mulţumim!

 

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

10 comments

 1. Este clar ca acesti daci, fiind expusi din toate partile intr-o perioada de intense razboaie ale romanilor cu costobocii, carpii, roxolanii au fost dati inapoi de prezenta romana. Cu siguranta nu au putut sa-si dezvolte sau sa-si refaca davele, vazute de romani ca potentiale centre de rezistenta, sa-si constituie formatiuni puternice, sa dezvolte un comert serios pe Dunare…si destule altele.

 2. Ar trebui sa cautam edictele si toate masurile care au fost luate de traian, fiindca in vremea lui asa-zisa provincie a fost izolata total, daca interdictia in ce priveste colonizarea este confirmata de documente ea nu putea fi luata de roma decat pentru a-si proteja cetatenii, oamenii “liberi”. Stim sigur ca razboiul s-a terminat in 106, dupa caderea Sarmizegetusei Regia, in conditiile in care au fost cetati care au rezistat pana in 108, dupa cum e confirmat pe teren? Stim sigur ca nu a existat o linie de front si razboiul nu a continuat mocnit? Ciudat, Hadrian paraseste aproape jumatate din cucerire dupa rascoala si marea ofensiva a iazigilor, roxolanilor si dacilor liberi! Iata ceva fara precedent. Ba si faptul ca le-a platit stipendii(118) dacilor liberi dupa razboiul “castigat” si le-a acordat inlesniri iazigilor. Dar de faptul ca a fost sfatuit de generali sa paraseasca toata Dacia si a ezitat vreo patru luni pana sa ia o hotarare ce spuneti?

  Stiu idiotii romanizarii care este diferenta intre “expeditiile de jaf ale dacilor liberi” si campanii militare care angajeaza armate de multe zeci de mii de oameni pe distante de 400 – 800 de km? Macar au habar cam ce aveau nevoie armatele astea ca sa se deplaseze si sa lupte la asemenea distanta in teritoriul inamic – impotriva celei mai puternice armate a lumii -, fara teama ca ar putea fi distruse si li s-ar taia retragerea?

 3. Expeditii de Jaf? Mai sa fie! Daca privesti cu atentie la statuile de Daci de peste tot numai a jefuitori nu seamana, ci a oameni care stiu bine ce fac, moti pe de-ntregul!

 4. Sa spui tu despre strabunii tai – care vor sa-si elibereze Tara -ca era “triburi” care traiau din “expeditii de jaf”, SCARBAVNICI MAI MARI NICI CA SE POT GASI! Pai bine, Nenorocitilor, daca erau triburi fara constiinta apartenentei de Neam, la cum erau Dacii de razboinici, daca ii calcai pe coada, Burebista n-ar fi unit nimic, numai in razboaie o ducea.

 5. dintre comunele de astazi din zona Subcarpatica aproape ca nu exista un sat care sa nu aiba radacini dace, ba si mai multe sate, in Muscel, Valsan, Valea Argesului, Albesti, Baiculesti, pe Argesel, in Valcea – pe valea Oltului pana in creierii muntilor la Voineasa si in atatea alte locuri. Daca nu existau zone dens populate pentru acea vreme nu-i lua asa mult marelui traian sa inainteze. Fireste ca dacii astia l-au miruit cat au putut pe marele traian cand i-au prins unitatile prin viroage, pe vai, poveste veche, de-asta nu-i ierta nici pe batrani, nici pe copii, nici femeile. De-asta si inainta ca melcul si construia cetatuie dupa cetatuie, din doi in doi pasi, fiindca avea spatele frontului nesigur.

 6. buna la toti .prezenta dacilor in muntenia inca este prezenta ..daca se va face cercetari in satrul puieni care se afla izolat intr-o padure cu acelasi nume ..in apropiere de comuna prundu judetul giurgiu se vor gasi multe vestigii …inca se pastreaza de mii de ani ..persoane neschimbate fizic potriviti de inalti cu pielea alba si parul galben spre alb ,,,ochi albastrii sau maronii ,,,,daca-i privesti sunt identici cu cei d pe columna lui traian …numele lor de familie inca se pastreaza ..de exemplu MUDAVA ,,,,eu am fost casatorita cu un acest tip de exemplu …m-a atras la el chipul lui decebal , burebista si chipul mamei lui o femeie cu pielea alba , parul si sprancenele galbene ca si albe ,,cu ochii albastrii pareau amandoi si ceilalti frati ai lor coborati de pe columna lui traian ..iar eu care sunt o daca convinsa ,,numele meu este STANA care in daca inseamna stanca stanca neclintita ,,,asa ca istoria de amor s-a infiripat repedfe mai mult pe atractie de radacini ascenstrale de undeva de mii de ani in trecut ajungand la radacinile dacilor …fiica mea este o urmasa a acelor daci statura potrivita , cu pielea alba parul galben iar in august ca si alb …cu mersul mandru si ochii maronii ..si nu-si gaseste locul in acest secol …de multe ori imi spune ca este obosita pentru ca din cand in cand calatoreste si ea poate privi de sus …eu nu cred in aceaste lucruri dar am auzit pe multi ca li se intampla asa ceva …iar fiica mea este total sanatoasa mintal ..in special ca ea imi povestea inca de mica ca i se inatmpla aceste lucruri ..iar eu nu i-am dat importanta …imi ziceam lucruri de copii si vise de noapte …fiica mea este studenta in anul trei la biotera …si a a mai facut doi ani la spiru haret la relatii internationale a fost in grupul de gimnaste de performanta de gimnastica de la DEVA ,,,in ziua selectiei un curcubeu dublu a aparut pe cerul cetatii DEVA eu am spus .semn bun ,,,,esta este in cinstea ta arabella mudava ….si asa a fost pe aici am cotrobait si studiat gimnastica artistica 6 ani ….o istorie adevarata ,,,,si trebuie cautat radacini in satul puieni -prundu -giurgiu …cand ma voi pensiona voi merge acolo sa gasesc ceva resturi arheologice dacice …pentru ca acolo este ceva

 7. CE FRUMUSETE DE INFORMATIE avem noi, pentru cei care inca nu au ajuns la ea – care mai pune inca un brat de paie, cred ca cel mai mare, pe focul sandramalei romaniste!

  culmea, furnizata de un romanist

  Nicolae Gostar, Soarta oraselor din Dacia dupa anul 271 d. Hr.

  Omul aduce dovezile de care avem nevoie si citeaza sursele antice privitor la evacuarea colonistilor si mutarea practic a oraselor romane din nord in sud, peste Dunare.

  Ei, acum sa vedem cum a mai “continuat romanizarea” dupa 271, cum “s-a format un popor nou”, ce mai chiraie dogaru despre colonistii din orase, fiindca au plecat toti sau aproape toti!
  Iar in rest urmele latinilor sunt, vai, atat de putine!

  sunt lucruri care se stiau din 1975(!), eu le-am accesat din wikipedia, hahalerele nu au suflat un cuvant ca sa nu intoarcem informatia.

  ma intreb cate mai ascund

 8. Dacă se confirmă pe teren ceea ce bănuiesc unii dintre noi, anume că o parte dintre adepţii teoriei romanizării ascund continuitatea geto-dacă după anul 271 şi antedatează urmele de locuire, fie le ignoră, presimt că o să iasă urât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *