In anul 2008, arheologi romani si germani au efectuat o cercetare magnetometrica la cetatea de pamant hallstattiana de la Santana, din judetul Arad, care a permis identificarea unor structuri preistorice.
Proiectul de cercetare magnetometrica a fost realizat de Complexul Muzeal Arad in colaborare cu Institutul de Arheologie si Istoria Artei Cluj-Napoca, Universitatea de Vest Timisoara si Ruhr-Universitat Bochum (Germania). Cetatea de pamant hallstattiana se afla la 4 kilometri de orasul Santana, iar suprafata fortificatiei, de forma aproximativ ovala, depaseste 78 hectare.
Primele cercetari, efectuate in 1963, au stabilit existenta unei necropole care apartine primei parti a epocii cuprului (cultura Tiszapolgar, cca. 4000 i.Hr.), unei asezari datate la sfarsitul epocii bronzului (cca. 1200 i.Hr.) si a fortificatiei, ridicate la inceputul primei epoci a fierului, fiind unul dintre cele mai mari complexe fortificate din aceasta parte a Europei. Avand in vedere importanta majora a acestei fortificatii pentru cunoasterea epocii fierului de pe teritoriul Transilvaniei, au fost demarate prospectii magnetometrice, necesare in vederea unei viitoare sapaturi.
“Cercetarea magnetometrica de la Santana a permis identificarea unor structuri preistorice, cum ar fi primele doua valuri, santuri si palisade – structura defensiva a fortificatiei -, un drum situat in interiorul fortificatiei si numeroase constructii din lemn”, a declarat, luni, Victor Sava, arheolog la Complexul Muzeal Arad.
Echipa de specialisti intentioneaza sa continue cercetarile de la Santana, noul santier arheologic fiind deschis incepand cu anul 2009.
sursa: http://www.9am.ro