1984

Categories documentare și cărțiPosted on

1984 este romanul de referinta al scriitorului si jurnalistului britanic Eric Arthur Blair , cunoscut in intreaga lume sub pseudonimul sau, George Orwell . Publicata la 9 iunie 1949, nu este prima lucrare considerata distopica, cu atat mai mult daca a fost titlul care a facut acest termen la moda in intreaga lume.

Aceasta carte a avut un succes comercial urias inca de la prima instalare pe rafturile librariilor. De atunci, a revenit cu o oarecare regularitate in fruntea topurilor de vanzari. Ultima mare crestere a avut loc in 2016, cand Donald Trump a fost ales, spre surprinderea multora, drept al 45-lea presedinte al Statelor Unite.

Autorul

Eric Arthur Blair s-a nascut pe 25 iunie 1903, in Motihari, un oras situat in vastele teritorii coloniale britanice din India. In timpul vietii sale a fost un luptator aprig impotriva sistemelor totalitare si imperialiste. Chiar si in tinerete a venit sa se razvrateasca impotriva propriului guvern din Birmania.

Mai tarziu, a calatorit in Spania pentru a se alatura apararii Republicii impotriva atacului francismului. De fapt, aproape ca a fost impuscat in Catalonia pentru asta (a scapat ca prin minune). Toate aceste experiente, impreuna cu opozitia fata de regimurile nazist si stalinist sunt prezente in multe dintre lucrarile sale. O trasatura evidenta in 1984 , precum si in celalalt roman emblematic al sau: Ferma animalelor .

Ani de investigatii jurnalistice

Orwell, jurnalistul, a muncit din greu pentru a colecta toate datele incluse in text timp de cel putin cinci ani. Acestea au reprezentat detalii extraordinar de iluminatoare pentru publicul de la mijlocul secolului al XX-lea. Citirea acestei recenzii istorice a permis multora sa inteleaga cumul de evenimente convulsive care au avut loc in Europa de la Marele Razboi.

Titlul 1984 plaseaza intriga intr-un viitor indepartat, din acest motiv la vremea aceea era considerata un „eseu profetic” . Desi scriitorul insusi a clarificat de mai multe ori ca nu era vorba doar de speculatii despre viitorul umanitatii. A fost in principal o trecere in revista satirica a lucrurilor care s-au intamplat pana in prima jumatate a secolului al XX-lea.

Ferma animalelor a fost publicata in 1945; 1984 in 1949… George Orwell a murit un an mai tarziu, victima a unei tuberculoze de lunga durata. La fel ca multi dintre marii artisti ai tuturor timpurilor, el nu a putut sa se bucure pe deplin de succesul lucrarii sale . Acesta nu este un fapt minor, deoarece este considerat unul dintre cei mai influenti scriitori ai intregului secol al XX-lea.

Mai mult, influenta sa ramane in vigoare si pana in noul mileniu. In plus, i se datoreaza adjectivul „Orwellian”, cuvant folosit in prezent pentru a se referi la regimurile totalitare . De asemenea, termenul se refera la sisteme care distrug in mod deliberat istoria si cultura societatilor intregi pentru a se potrivi intereselor lor.

1984 , pe scurt

Londra, 1984. Orasul englez, impreuna cu restul insulelor britanice, face parte din Oceania. De fapt, ei reprezinta una dintre cele trei mari puteri in care este impartita lumea. Teritoriile acestui mega stat includ Irlanda, Africa de Sud, America in ansamblu, Noua Zeelanda si Australia.

Celelalte doua natiuni existente sunt Eurasia — formata din Uniunea Sovietica si restul Europei (cu exceptia Islandei — si Asia de Est, un compendiu al Chinei, Japoniei si Coreei. Aceste grupuri sunt mereu in razboi (cel mai important element economic, prin urmare , trebuie tinuta pe linia de plutire cu orice pret.) In acelasi timp, conflictele armate sunt o metoda perfecta de control al populatiei.

Personaje

Winston Smith este protagonistul si naratorul. Lucreaza intr-una dintre competitiile menite sa mentina regimul la putere : Ministerul Adevarului. Sarcina lui este sa rescrie istoria pentru a se potrivi intereselor guvernului. In acest moment, nu conteaza daca ar trebui sa scrii science fiction si sa dai inapoi inregistrarile evenimentelor reale. Din acest motiv, este dezgustat de sistemul dominant.

Dorinta lui de schimbare il face sa se alature unei Fratii de Rezistenta cu Julia, fata de care s-a indragostit si impartaseste aceleasi idealuri . Dar presupusa organizare revolutionara se dovedeste a fi o alta metoda de control. Ambele personaje sunt capturate, torturate si fortate sa accepte toate informatiile guvernamentale ca fiind incontestabile, chiar daca sunt „doi plus doi egal cinci”.

Icoanele

1984 prezinta concepte si gadgeturi care sunt foarte in vigoare astazi, cu o precizie infioratoare. Primul termen inventat a fost Big Brother , a venit mana in mana cu ideea de stat omniprezent si de supraveghere totala. Exista gadget-uri (ecrane) plasate pentru a monitoriza fiecare miscare a oamenilor.

In prezent, cele mai radicale voci impotriva Revolutiei Digitale subliniaza ca Alexa sau Google indeplinesc astazi mai mult sau mai putin aceeasi functie de urmarire a populatiei . Pentru a spune adevarul, multe dintre teoriile conspiratiei din ultimele decenii se bazeaza pe acest tip de gandire orwelliana.

Science-fiction profetica?

„Politia gandirii” este o alta emblema a anului 1984 . Scopul sau final este sa colaboreze, impreuna cu portofoliile ministeriale (in afara de Ministerul Adevarului, exista si cele ale Iubirii, Abundentei si Pacii) cu suprimarea ideii de Sine. Prin urmare, individualismul este interzis, deoarece societatea trebuie sa fie o masa omogena dominata prin frica si razboi.

Pe de alta parte, manipularea informatiei este unul dintre aspectele aprofundate de Orwell in povestea sa, precum si in utilizarea limbajului stirilor. Acesta este un sistem creat pentru a taia cuvintele cu ideea de a taia tot ceea ce nu poate fi considerat inexistent.

Evident, asemanarile cu lumea de astazi sunt abundente. In vremurile in care stirile sunt impartasite in principal prin intermediul retelelor de socializare, este imposibil sa fii absolut sigur de limitele dintre adevar si minciuna. In plus, emoji -urile sunt din ce in ce mai aproape de a lasa populatia cu gura cascata.

Exista un viitor?

Incheierea anului 1984 este complet pesimista. Textul se incheie cu descrierea unui univers in care dominatia este ireversibila. Extrapoland aceasta preocupare la „viata reala”, mai are omenirea o cale de iesire?… Ar putea fi deja prea tarziu.