Acestia sunt finalistii Premiului National de Carte din 2021 in fictiune si nonfictiune

Categories documentare și cărțiPosted on

Fundatia Nationala pentru Carte si-a anuntat listele anuale de finalisti la categoriile Fictiune, Nonfictiune, Poezie, Literatura pentru tineri si Literatura tradusa. Astazi, punem in evidenta autori si lucrari stelare din fictiune si non-fictiune, de la debuturi uimitoare la memorii fascinante pana la tratate stralucitoare. 

Fictiunea fabuloasa de anul acesta trece cu incredere in timp si spatiu, de la o cautare infinita prin biblioteca dupa biblioteca pana la imputernicirea femeilor intr-o manastire de maici medievale pana la o pasiune intre doi barbati sclavi intr-o plantatie antebelic. Intre timp, lista scurta de non-fictiune arunca o lumina asupra bolilor durabile ale natiunii noastre, de la batalii necunoscute impotriva schimbarilor climatice la un memoriu alimentar delicios si sfasietor pana la pasii nostri opritori catre o uniune mai perfecta.

Fictiune

Cloud Cuckoo Land de Anthony Doerr

Doi adolescenti insufletiti prinsi in asediul Constantinopolului din 1453, un tanar tulburat in actualul Idaho, o fata nelinistita inchisa pe o nava spatiala secole in viitor: toti orbiteaza in jurul unui manuscris antic disparut, cautand sens dintr-o pilda despre un oras de dincolo. Norii. Autorul cartii All the Light We Cannot See creeaza o naratiune asemanatoare lui Escher, a carei arhitectura complexa se simte la fel de intima ca o poveste de culcare, o scrisoare de dragoste catre biblioteci si bibliofilii care le locuiesc.

Matrix de Lauren Groff

Primul roman al lui Groff de la Fates and Furies este o reimaginare electrica a umilitoarei izgoniri a poetei Marie de France din secolul al XII-lea din IRL de la curtea Eleanor de Aquitaine pentru a deveni priora a unei abatii care lancesti. Feminista, senzuala si magistrala, saga lui de France este una a dificultatilor si a triumfului, un personaj de neuitat a carui viziune lunga si devotament fata de calugaritele din comunitatea ei le permite sa depaseasca ceea ce ameninta sa le sterga si sa le reduca la tacere.

Zorrie de Laird Hunt

Cu ecouri ale lui Willa Cather, Marilynne Robinson si The Stone Diaries de Carol Shields , eroina titulara a lui Hunt cauta refugiu dintr-o viata deznadajduita din Indiana ei natala. Acest roman linistit captivant urmareste varfurile si vaile lui Zorrie din inima, in timp ce ea se lupta cu durerile muncii grele, mirajul iubirii si pacatele ascunse ale tarii noastre.

Profetii de Robert Jones, Jr.

Dragostea si dorinta – transcendentale, ilicite – alimenteaza acest prim roman atmosferic plasat pe o plantatie antebelic. Samuel si Isaia trebuie sa navigheze in relatia lor prin oprobriul maestrilor si al unui predicator carismatic. Jones se adanceste in mostenirea popoarelor inrobite – paradisul pierdut si recastigat in mijlocul unei suferinte nespuse.

Iadul unei carti de Jason Mott

Al patrulea roman al lui Mott este o distractie ingenioasa prin slabiciunile si fanteziile unui autor de negru bestseller. Protagonistul sau trebuie sa se confrunte cu propriile sale nesigurante in timp ce se confrunta cu situatia propriului sau personaj fictiv, Soot, si a unei fantome, The Kid, care il bantuie in turneul sau de carte. Pilda inventiva a lui Mott este propria sa serie de papusi rusesti, fiecare cu o perspectiva apriga asupra a ceea ce inseamna a fi negru in America.

Nonfictiune

Un mic diavol in America de Hanif Abdurraqib

De la Josephine Baker la Soul Train la „Saisprezece moduri de a privi Blackface”, Abdurraqib ne poarta intr-o plimbare salbatica prin istoria spectacolelor Black, artisti care au zdrobit granitele si au creat spatii pentru forme viguroase de expresie afro-americana. A lui este o voce intima, conspirativa, flexata din punct de vedere muzical, imbinand eruditia cu anecdota, un „vals intr-o camera circulara a prietenilor tai si a celor care nu sunt, strigand cantece de entuziasm”.

Running Out de Lucas Bessire

Acviferul Ogallala a hranit de mult ecosistemele complicate din Campiile Inalte, dar odata cu secetele extinse, panza freatica de mica adancime s-a micsorat, punand in pericol nenumarate specii. Un antropolog spune povestea stratificata a unei regiuni amenintate de practicile agricole riscante si de schimbarile climatice, impletind cu gratie povesti disparate intr-o plangere pentru ceea ce s-a pierdut – si o pledoarie pentru ceea ce poate fi salvat.

Tastes Like War de Grace M. Cho

Memoria inovatoare si emotionanta a lui Cho trece prin istoria ei complexa, ca fiica a unui american alb si a unei gazde de bar coreean, al carui diagnostic de schizofrenie cand autoarea avea 15 ani a distrus familia. Mancarea a ancorat-o pe Cho de mostenirea ei asiatica, retete precum firimiturile de paine care se intorc pana la o mama evaziva si o boala nemiloasa.

Acoperit cu noapte de Nicole Eustace

Un istoric recreeaza in mod viu o crima fatidica in 1722, cand doi barbati albi au atacat un vanator indigen in Pennsylvania, exact in timp ce colonistii britanici si liderii irochezi schitau un tratat pentru o pace nelinistita. Din urma acestui eveniment putin cunoscut reiese notiuni fixe de crima si pedeapsa, intrebarea arzatoare a cui degetul mare comanda balanta justitiei. Este, in parti egale, un schimb de pagini cu crime adevarate si o contributie esentiala la canonul istoriei noastre.

Tot ceea ce a purtat de Tiya Miles

Femeile de culoare si familiile lor au fost omise din istoriile oficiale ale tarii noastre si din arhivele sale de multi istorici, dar profesorul de la Harvard, Tiya Miles, face minuni in completarea acestor goluri cu aceasta poveste stralucitoare despre o geanta brodata din 1921. La suprafata sa, sacul lui Ashley este o mostenire intima de familie. Totusi, in mainile talentate ale lui Miles, obiectul este transformat – o memorie intruchipata a femeilor negre care calatoresc de la sclavie la libertate, de la sud la nord, purtand relicve si sperante in timp ce isi cauta vieti noi.