20 dintre cele mai bune romane istorice de citit inainte de a implini 40 de ani

Categories documentare și cărțiPosted on

Daca esti iubitor de literatura buna, cu siguranta cateva dintre aceste recomandari importante de carti iti vor fi trecut deja prin maini. Sunt clasicii clasicilor, romanele si poeziile pe care trebuie sa le citesti orice ar fi, cele mai bune lucrari semnate de marii scriitori din ultimele secole. Acele carti care au facut istorie pentru ca au adus noi descoperiri literaturii, au schimbat un gen, au reinnoit perspectiva literara, au prezentat realitatea dureroasa a unei tari sau ne-au dus in noi spatii de fictiune care au ramas cu noi pentru totdeauna. Pe scurt, cele mai bune carti din istorie.

In aceasta lista pe care o prezentam mai jos exista de toate : intrigi datorita celor mai bune romane politiste, monologuri magistrale , carti grozave pentru copii pe care ar trebui sa le recititi ca adult , titluri care sarbatoresc feminismul , unele dintre cele mai bine vandute carti din istorie … Exista si carti esentialepe care, poate, ai citit-o la scoala. Nu conteaza. Intotdeauna este bine sa treci in revista ce a mai cazut in mainile tale, pentru ca „cand vei fi mare” vezi noi perspective si poti chiar aborda lucrari care inainte te leneveau dar pentru care acum esti pregatit. Pentru ca… cine ii va citi pe Luis Martin-Santos, Alice Munro, John Steinbeck, Ray Bradbury, Victor Hugo… in copilarie? Cel mai normal lucru este ca ramanem cu Harry Potter si carti similare.

Va propunem o provocare: cititi toate aceste recomandari, dar fa-o inainte de a implini 40 de ani . Pentru ca este o varsta buna sa fi savurat deja, de exemplu, ‘Breakfast at Tiffany’s’, de Truman Capote , sau povestea lui Holly Golightly, un personaj cunoscut pentru glamour-ul si petrecerile pe care le da la New York, dar cand prietenii ei pleaca. se simte teribil de singur. Sau „Nada”, de Carmen Laforet, premiul I Nadal pentru literatura spaniola, un roman trist si dur care a marcat un inainte si un dupa in literatura noastra. Ca sa nu mai vorbim de „Don Quijote din La Mancha” , de Miguel de Cervantes, un anti-roman cavaleresc esential.

O alta varianta, de ce nu?, este sa abordam literatura rusa cu „Crima si pedeapsa”, in care Fiodor Dostoievski abordeaza cum putem trai cu actiunile noastre. Un pic de roman distopic? Sa mergem cu un alt clasic enorm, „1984” de George Orwell, o fictiune scrisa in 1949 si plasata in 1984 in care un Frate Mare urmareste totul si exista o Politie a Gandirii atenta la tot ceea ce fac, gandesc si simt cetatenii. Nu departe se afla „Metamorfoza” de Fanz Kafka , un roman scurt al carui sens simbolic si alegoric continua sa fie rezultatul dezbaterilor. Nu uitam nici „Americanah” , de autoarea nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie, una dintre principalele voci feministe ale momentului nostru. Romane care au ajuns ulterior pe marele ecran, precum „Marele Gatsby”, „To Kill a Mockingbird”, „One Flew Over the Cuckoo’s Nest”, „The Book Thief” sau „The Count of Monte Cristo”.

Care este cea mai buna carte din istorie

Este dificil sa alegi o singura carte care sa reprezinte munca buna a fiintelor umane prin secole si secole de literatura din zeci de tari. In urma cu cativa ani, BBC a alcatuit o lista uriasa cu romanele cele mai iubite si apreciate de publicul sau si pe primul loc a fost „Stapanul inelelor”, de JRR Tolkien. Dar daca literatura fantastica nu e treaba ta, poate ca optezi pentru romante de epoca precum cartile din serialul Netflix „Regina Charlotte”, romane relativ recente care te atrag de la prima incercare, sau cele mai bune romane ale unui asemenea autor.important precum Haruki. Murakami, Printesa Asturiei a Literelor 2023.

Scufundati-va in aceasta selectie de carti obligatorii – de citit cu mai mult de o suta de lucrari – aranjate aleatoriu, nu in ordinea preferintelor – atat de extraordinara incat nu strica niciodata sa (re)cititi, sa gustati, sa va bucurati si sa invatati din ele. Dupa cum se spune, unul dintre acele romane pe care trebuie sa le citesti macar o data in viata inainte de a muri. Haide, nu-ti fie frica. Cu siguranta vei avea dreptate.

‘Crematoriu’

Moartea lui Matias Bertomeu, ideologul care a schimbat revolutia pentru agricultura, pune in miscare mecanismele care alcatuiesc „Crematoriul”. Durerea intoarce reversul vietilor construite pe fundatii intunecate: cea a fratelui lui Matias, Ruben, constructorul fara scrupule; cel al Silviei, fiica lui Ruben, un restaurator de arta bine intentionat casatorit cu Juan Mullor, profesorul care pregateste biografia lui Federico Brouard, un vechi prieten al familiei Bertomeu, un scriitor alcoolic care se confrunta cu esecul din ultimele sale zile; cea a lui Ramon Collado, omul care facea treburile murdare ale constructorului; cea a lui Traian, gangsterul rus, vechiul partener al lui Ruben; si cea a Monicai, foarte tanara si ambitioasa sotie. Chirbes ne ofera o panorama teribila:coruptia ca seva care strabate intregul corp al unei societati in care distrugerea peisajului capata valoare de simbol. Chirbes dezvaluie astfel o naratiune despre ziua noastra de azi, esentiala si minunata.

„Un copac creste in Brooklyn”

Este curios cum una dintre cele mai bune carti ale secolului al XX-lea a cazut treptat in uitare; Dupa ce a fost citita de generatii si generatii, „A Tree Grows in Brooklyn” nu mai este una dintre acele carti pe care le avem neaparat pe raft. Dar este necesar sa-l recuperezi pentru ca este cald, frumos si irepetabil. Betty Smith surprinde in acest roman viata ciudatei familii Nolan, care traieste prost in Brooklyn, cu micuta Francie care citeste de obicei la umbra unuia dintre putinii copaci din zona. Ii vom intalni astfel pe parintii ei, pe fratele ei si pe iubita matusa Sissy, care se foloseste de barbati pentru a-si potoli instinctele materne. Cartile o vor ajuta pe Francie sa incerce sa iasa din mediocritate.

„Fratii Karamazov”

Cei care cred ca opera lui Dostoievski este un gunoi, probabil ca nu au citit nimic din a lui: este perfect lucrata, are un umor deosebit si chiar abordeaza subiecte care o fac foarte actuala. „Fratii Karamazov” este un roman politist, o drama in sala de judecata si o explorare a rivalitatii erotice intr-o serie de aventuri amoroase triunghiulare intre „raul si sentimentalul” Fiodor Pavlovici Karamazov si cei trei fii ai sai: impulsivul si senzualul Dimitri, rationalul rece . Ivan si tanara novice sanatoasa, cu obraji rosii, Aliosa. Prin evenimentele incitante ale povestii sale, Dostoievski infatiseaza intreaga viata ruseasca, adica lupta sociala si spirituala,

„Dealul Watership”

Amplasata in Downs of England, un peisaj rural candva idilic, povestea emotionanta a lui Richard Adams despre aventura, curaj si supravietuire, „Watership Hill”, urmareste un grup de creaturi foarte speciale in timp ce fug de intruziunea omului si de distrugerea sigura a casa ta. Ghidati de o pereche de prieteni cu inima mare, ei pornesc din Sandleford Warren, natal, prin incercarile chinuitoare puse de pradatori si adversari, catre un pamant promis misterios si o societate mai perfecta.

‘Gradina secreta’

Una dintre cele mai frumoase si mai longevive carti din literatura de tineret: „Gradina secreta”, de Frances Hodgson Burnett, este un roman care nu se demodeaza niciodata, perfect pentru a le citi cand vremea incepe sa se raceasca. A fost publicat ca roman in 1911 dupa ce a fost lansat intr-o revista in episoade, ca serial, in 1910, cu un succes enorm. Cand orfana Mary Lennox vine sa locuiasca in casa mare a unchiului ei, din mlastinile Yorkshire, ea o gaseste plina de secrete.Conacul are aproape o suta de camere, iar unchiul sau este tinut incuiat. Si noaptea, aude zgomot de plans pe unul dintre holurile lungi. Gradinile din jurul proprietatii mari sunt singura scapare a Mariei. Apoi, Mary descopera o gradina secreta, inconjurata de ziduri si incuiata cu o cheie pierduta. Intr-o zi, cu ajutorul a doi insotitori, descopera o cale de a intra. Totul este mort in gradina sau poate Mary sa-l readuca la viata?

„Matase”

O carte misterioasa si surprinzatoare , care pare sa fi fost scrisa cu mult timp in urma, dar de fapt dateaza din 1996. Adevarul este ca povestea are loc in 1860, cand un negustor francez de matase este nevoit sa calatoreasca prin Siberia pana in Japonia pentru a obtine oua. pentru un nou pui de viermi de matase. Este o calatorie total clandestina in care protagonistul se va indragosti de concubina unuia dintre liderii cu care negociaza. Foarte scurt, pe care il vei devora in cateva zile (cel mult).

Sfantul Manuel Bueno, mucenic

Aceasta lista include mai multe lucrari ale lui Miguel de Unamuno, unul dintre marii scriitori spanioli din istorie si posibil cel mai bun din generatia din 1998. Cunoasterea limbajului sau este fabuloasa si atingerea sa filozofica si reflexiva este prezenta in toate lucrarile sale. Este cazul „San Manuel Bueno, martir” (Catedra), un roman in care Unamuno isi ridica indoielile cu privire la existenta lui Dumnezeu si o face spunand povestea unui preot care si-a pierdut credinta, dar care trebuie sa o falseasca. in fata enoriasilor sai…

Minciuni despre mama mea

Este posibil ca o noutate din 2023 sa fie deja inclusa printre cele mai bune carti din istorie? Poate ca ar fi indraznet din partea noastra sa o punem pe lista, dar „Minciuni despre mama mea” (AdN) este unul dintre cele mai bune romane pe care le-am citit in ultimii ani: captivant, minunat scris, captivant, cu atat de multe teme care provoaca. noi. mamelor si femeilor… Daniela Droscher a scris nu o carte, ci o capodopera necesara, care spune povestea unei familii in care totul pare sa se invarte in jurul cate kilograme cantareste mama. Daca este grasa si daca trebuie sa slabeasca, este ceva la care tatal se gandeste si despre care sufera toata lumea. Brut de minunat.

Unchiul meu Oswald

Roald Dahl este cunoscut pentru numeroasele sale lucrari pentru copii (de fapt, in aceasta lista va recomandam fabuloasa ‘Matilda’), dar a scris si lucrari pentru adulti precum ‘ My Uncle Oswald’ (Anagrama), intr-un cu totul alt registru. Este o poveste pe cat de distractiva si distractiva, pe atat de obscenica, care ne duce la inceputul secolului al XX-lea, spunand povestea lui Oswald, un „bon vivant” si „cel mai mare desfranat al tuturor timpurilor” (Dajhl dixit). De tanar inventeaza pastile afrodisiace cu pudra de gandaci sudanezi si, impreuna cu colegul sau Yasmin, va pleca in cautarea vedetelor al caror material seminal congelat va fi achizitionat la pretul aurului de clientii instariti care vor sa aiba copii de oameni celebri. Trochante.

Impedimenta Vara mama avea ochii verzi

Romanca Tatiana Tibuleac a scris in ‘Vara cand mama mea avea ochii verzi’ (Impedimenta) o lucrare sfasietoare despre reconciliere si maternitate cu Alexy, un adolescent arogant si frustrat care isi revarsa toata razvratirea asupra mamei sale, care este grasa si urata. Ea ii propune sa petreaca vara in nordul Frantei si tocmai atunci ii marturiseste ca va fi ultima de care se vor bucura impreuna, demarand astfel numaratoarea inversa catre iertare, imbratisari si nevoia de poezie intre mama si fiu.

Buzunar pentru toate protectia gatului

Aceasta benzi desenate este o legenda pura a genului spaniol si ar trebui citita in toate scolile, deoarece ofera o lectie de istorie foarte importanta a celor care nu trebuie uitate niciodata (desi unii insista sa o sterga). Ne spune povestea unui copil din casele de Asistenta Sociala din perioada postbelica spaniola, locuri prin care au trecut unii dintre parintii si bunicii nostri si care erau infioratoare indiferent de unde te uiti: abuzuri peste tot. „Todo Paracuellos”, de Carlos Gimenez, nu este o carte usoara, dar este necesar sa intelegem de unde venim si unde putem merge.

‘Povestea lui Shuggie Bain’

Despre dependente, in special fata de bautura, este una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit recent, „History of Shuggie Bain” (Sixth Floor Narrative) , de Douglas Stuart. Am spus deja ca nu este deloc usor de citit, este crud si greu, dar e la fel de captivant si fantastic de scris. Spargator si autentic, ne duce la Glasgow in anii 80, distrus de capriciile unei Margaret Thatcher hotarata sa puna capat drepturilor clasei muncitoare. Agnes Bain locuieste intr-un cartier muncitoresc cu cei trei copii ai sai si cu sotul sofer de taxi, dar cand acesta o va abandona ea va incerca sa-si creasca singura familia. Dificultatile in a realiza acest lucru il vor impinge sa bea.

„Stiu de ce canta pasarea in cusca”

„Stiu de ce canta pasarea in cusca” (Asteroid Books) este primul volum al autobiografiei Mayei Angelou, o serie de sapte carti care au facut-o una dintre cele mai importante figuri din miscarea pentru drepturile civile a comunitatii. Afro-americana. In prima editie. , a povestit Angelou copilaria si adolescenta ei grea impreuna cu lectiile de viata care au condus-o sa devina o femeie independenta. Crescuta de bunica ei intr-un orasel din Arkansas, ea a crescut intr-o comunitate neagra extraordinar de unita. In cartea sa, el vorbeste despre frici, dragoste, ura si despre cum cuvintele pot face lumea un loc mai bun.

„Mistica feminitatii”

Publicat in 1963, „The Feminine Mystique” (Catedra) descria perfect „problema care nu are nume”: credintele si institutiile insidioase care subminau increderea femeilor in abilitatile lor intelectuale si le tineau acasa. Intr-o perioada in care femeia obisnuita s-a casatorit pentru prima data in adolescenta si 60% dintre studentii au abandonat facultatea pentru a se casatori, Betty Friedan a surprins frustrarile si ambitiile zadarnicite ale unei generatii si le-a aratat femeilor cum isi puteau recupera viata. vietile lor. In parte cronica sociala, in parte manifest, The Feminine Mystique este plina de anecdote si interviuri fascinante, precum si de idei care continua sa inspire.

„Epoca inocentei”

Castigator al Premiului Pulitzer in 1921, „Epoca inocentei” (Catedra) este portretul magistral al dorintei si tradarii al lui Edith Wharton in timpul somptuoasei Epoci de Aur a vechiului New York, o perioada in care oamenii din societate „se temea mai mult de scandal decat de boala”. Aceasta este lumea lui Newland Archer in timp ce se pregateste sa se casatoreasca cu frumoasa, dar conventionala May Welland. Dar cand misterioasa contesa Ellen Olenska se intoarce la New York dupa o casnicie dezastruoasa, Archer se indragosteste profund de ea. Sfasiat intre datorie si pasiune, Archer se lupta sa ia o decizie care sa-si defineasca cu curaj viata sau sa o distruga fara mila. In 1993, Martin Scorsese a regizat adaptarea cinematografica a operei, alaturi de Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeiffer si Winona Ryder.

 „Trebuie sa te uiti”

Il vei devora intr-o zi sau doua si apoi vei fi lasat inauntru, atins pentru totdeauna. Pentru ca „ Trebuie sa te uiti” (ed. Impedimenta) este una dintre acele carti care iti raman in memorie, care sunt evidentiate, partajate, incarcate in Stories si Feed si pe care nu incetezi niciodata sa le recomanzi iar si iar. Autoarea, jurnalista si scriitoarea rusa Anna Starobinets, ne impartaseste experienta cand, in timpul sarcinii, bebelusul ei a fost diagnosticat cu un defect renal congenital incompatibil cu viata. Acolo incepe o calatorie dureroasa si absurda prin asistenta medicala rusa care se incheie cu un avort in Germania, unde incepe doliu pentru micutul ei. Brutal, incitant si devastator.

Anagrama „Ramasitele zilei”

Sunt atat de multe adjective care s-ar putea spune despre binecunoscutul roman al Premiului Nobel pentru Literatura Kazuo Ishiguro „ Ramasitele zilei” (anagrama) : elegant, atent, rafinat… Este la fel de delicat ca si atentia acordata. de catre majordomul domnul Stevens la Darlington Hall. Povestea se desfasoara incetul cu incetul si ajunge sa se desfasoare cu o serie de puncte de vedere, de replici narative, fiecare mai interesante: daruirea protagonistului, relatia dintre el si domnisoara Kenton, legaturile cu tatal si fratele sau… Un roman rotund de la inceput pana la sfarsit pe care il recomand oricarui iubitor de literatura.

Debolsillo ‘El Jarama’

Unul dintre cele mai bune romane realiste din literatura spaniola si castigator al Premiului Nadal in 1955 este acest impresionant „El Jarama”, al castigatorului Premiului Cervantes Rafael Sanchez Ferlosio, o opera de portret social in care societatea vremii este clar evidenta. Povesteste 16 ore dintr-o duminica pe malul raului Jarama din Madrid, cu vizitatorii sai, cei care detin barul, tinerii care merg la baie, paella, flirtul… Finalul este pe cat de stralucitor, pe atat de sumbru. .

 „Inotatorul in marea secreta”

Nu este tocmai o carte plina de viata, am avertizat-o cand am recomandat-o in Clubul de lectura si in raportul ‘Carti de editorialul ELLE’. Cu toate acestea, este minunat, dureros, greu si uluitor . Acesta spune povestea nasterii dificile a unui copil, spusa de tatal sau. Poezie in proza autentica care te va lasa scaldat in lacrimi dar cu senzatia ca ai citit ceva exceptional.

 „Poemul lui Mio Cid”

Continuam sa fortam copiii de 14 ani sa citeasca „Poema de Mio Cid” (aici in editia Penguin Classics), pentru a vedea daca sunt norocosi si ajung sa o urasca atat de mult incat sa nu-l ridice. din nou pentru tot restul timpului lor.viata. Aceasta carte este una dintre lucrarile de varf ale literaturii noastre; un mare poem epic compus in prima jumatate a secolului al XII-lea. Nareaza in trei cantece (parti) povestea gherilei (sau eroului, dupa interpretari) Rodrigo Diaz de Vivar, El Cid: de la exil pana la aventurile sale, prin relatia cu regele si multe alte situatii de neuitat precum afront de Corpes . Doar pentru minti mature.