Ce este o „bomba murdara” si de ce spune Rusia ca Ucraina ar putea folosi una?

Categories StiriPosted on

Rusia sustine ca Ucraina intentioneaza sa foloseasca o bomba murdara – un dispozitiv care contine material radioactiv, precum si explozibili conventionali. Ucraina a respins acuzatiile Rusiei, impreuna cu Franta, Marea Britanie si SUA.

Ce a spus Rusia?

Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, i-a spus secretarului de aparare al Regatului Unit, Ben Wallace, intr-un apel telefonic ca este „ingrijorat de posibilele provocari ale Kievului care implica utilizarea unei bombe murdare”.

El a facut, de asemenea, comentarii similare cu numerele sale opuse din SUA, Franta si Turcia.

Rusia si-a facut, de asemenea, pretentiile Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite si a spus ca folosirea unei bombe murdare ar fi un act de terorism nuclear.

Sursa imaginii, Getty Images

Legenda imagine,

Ministrul rus al apararii Serghei Soigu si-a exprimat temeri, fara dovezi, ca Ucraina intentioneaza sa foloseasca o bomba murdara

Comentariile sale au fost respinse de ministrii de externe ai Frantei, Marii Britanii si SUA, care au spus ca Rusia a facut „afirmatii in mod evident false”.

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia ca este „sursa a tot ceea ce poate fi imaginat in acest razboi”.

Ce este o bomba murdara?

Este o bomba care contine material radioactiv, cum ar fi uraniul, care este imprastiat in aer atunci cand explozivul sau conventional detoneaza.

Nu trebuie sa contina material radioactiv extrem de rafinat, asa cum este folosit intr-o bomba nucleara. In schimb, ar putea folosi materiale radioactive din spitale, centrale nucleare sau laboratoare de cercetare.

Acest lucru le face mult mai ieftine si mai rapide de fabricat decat armele nucleare. Ele pot fi transportate si in spatele unui vehicul, de exemplu.

Deoarece precipitatiile radioactive pot provoca boli grave, cum ar fi cancerul, o astfel de bomba ar provoca panica in randul populatiei vizate.

O zona larga din jurul zonei de explozie ar trebui, de asemenea, evacuata pentru decontaminare sau abandonata complet.

Federatia Oamenilor de Stiinta Americani a calculat ca, daca o bomba care contine 9 g (0,3 oz) de cobalt-60 si 5 kg de TNT ar fi explodat in varful Manhattanului, in New York, intreaga zona a orasului ar face nelocuita pt. decenii.

Din acest motiv, bombele murdare sunt cunoscute ca arme de perturbare in masa.

Cu toate acestea, ca arme, sunt foarte nesigure.

Pentru ca materialul radioactiv dintr-o bomba murdara sa fie imprastiat in zona tinta, acesta trebuie redus la forma de pulbere. Dar daca particulele sunt prea fine sau eliberate in vanturi puternice, se vor imprastia prea mult pentru a face mult rau.

De ce si-a facut Rusia afirmatia de „bomba murdara”?

Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW) din SUA a declarat ca ministrul rus al apararii „probabil a cautat sa incetineasca sau sa suspende ajutorul militar occidental acordat Ucrainei si, posibil, sa slabeasca alianta NATO in apeluri de sperietura”.

Au existat, de asemenea, speculatii ca Rusia intentioneaza sa explodeze o bomba murdara in Ucraina si sa puna vina pe fortele ucrainene intr-un atac cu „steagul fals”.

Cu toate acestea, multi analisti militari spun ca Rusia nu ar fi atat de nesabuita, avand in vedere daunele pe care o bomba murdara le-ar putea face propriilor trupe si teritoriului sub controlul ei.

ISW insusi a spus: „Este putin probabil ca Kremlinul sa pregateasca un atac iminent cu bomba murdara cu steag fals”.

A mai fost folosita o bomba murdara?

Nu a avut loc inca un atac de succes cu bomba murdara nicaieri in lume.

Cu toate acestea, au existat incercari.

In 1996, rebelii din Cecenia au pus o bomba care continea dinamita si cesiu-137 in parcul Izmailovo din Moscova.

Cesiul fusese extras din echipamente de tratare a cancerului.

Serviciile de securitate i-au descoperit locatia si a fost dezamorsat.

In 1998, serviciul de informatii al Ceceniei a gasit si a dezamorsat o bomba murdara care fusese plasata langa o linie de cale ferata din Cecenia.

In 2002, Jose Padilla, un cetatean american care a avut contacte cu al-Qaeda, a fost arestat la Chicago, fiind suspectat ca planuia un atac cu bomba murdara. A fost condamnat la 21 de ani de inchisoare.

Sursa imaginii, Getty Images

Legenda imagine,

Membrul Al-Qaeda, Dhiren Barot, a fost condamnat la 30 de ani de inchisoare pentru ca a complotat sa faca o bomba murdara

Doi ani mai tarziu, Dhiren Barot, cetatean britanic si membru al-Qaeda, a fost arestat la Londra si ulterior condamnat la 30 de ani de inchisoare pentru ca a complotat atacuri teroriste in SUA si Marea Britanie, care ar fi inclus utilizarea unei bombe murdare.

Cu toate acestea, nici Padilla, nici Barot nu au inceput sa-si aduna bombele inainte de a fi arestati.

Mai multe despre aceasta poveste

Subiecte asemanatoare