Ajutorul extern de care va avea nevoie economia Ucrainei in anii urmatori

Categories EconomiePosted on

Tara distrusa de razboi „are, de asemenea, un mare potential de a transforma o multime din activele sale in oportunitati economice si de redresare”, potrivit Anna Bjerde. Directorul general pentru operatiuni a vorbit inaintea unei conferinte internationale majore la Londra privind reconstructia economiei Ucrainei. Anul trecut, economia tarii s-a redus cu 29% la putin peste 140 de miliarde de dolari (109 de miliarde de lire sterline).

Banca Mondiala si alte organisme multilaterale de dezvoltare joaca un rol cheie in Conferinta de redresare a Ucrainei, care se concentreaza pe rolul pe care sectorul privat il poate juca in reconstruirea tarii.

Factura totala de reconstructie a fost estimata la 411 miliarde de dolari in martie, dar lupta continua cu Rusia inseamna ca va fi acum mai mare.

Conferinta va incepe miercuri, cu audieri de la co-gazda, prim-ministrul Marii Britanii Rishi Sunak si presedintele ucrainean Volodymyr Zelensky.

Sunak urmeaza sa anunte garantii pentru imprumuturi de 3 miliarde de dolari ale Bancii Mondiale si le va spune delegatilor: „Dupa cum am vazut la Bakhmut si Mariupol, ceea ce Rusia nu poate accepta va cauta sa distruga. Ei vor sa faca acelasi lucru cu economia Ucrainei. .”

„Guvernul presedintelui Zelensky este hotarat sa impulsioneze reforme pentru a deveni mai deschis, mai transparent si pregatit pentru investitii”.

Intrebat despre conferinta intr-un interviu, dl Zelensky a spus: „La scara mai larga vorbim despre transformarea Ucrainei. Aceasta este Ucraina nu numai cu complexele sale energetice, agricole si industriale, ci si cu reformele pe care le putem vedea. Aceasta este digitalizarea tarii noastre.”

El a multumit, de asemenea, guvernului Regatului Unit si oamenilor pentru sprijinul acordat Ucrainei de la inceputul unei invazii pe scara larga a Rusiei in februarie 2022.

Pe termen imediat, Ucraina are nevoie de 14 miliarde de dolari de la donatori internationali pentru a trece anul acesta.

Doamna Bjerde spune ca acest lucru se va indrepta catre „cheltuieli sociale esentiale”, cum ar fi platile pensiilor, asistenta medicala si salariile pentru medici si profesori. De asemenea, va ajuta la finantarea reparatiilor urgente necesare infrastructurii, cum ar fi drumurile si sistemul de alimentare, care sunt esentiale pentru functionarea economiei distruse.

In ciuda dificultatilor pe care le intampina multe economii din intreaga lume ca urmare a razboiului din Ucraina, doamna Bjerde spera ca finantarea va avea loc. „Cred ca a existat un nivel urias de angajament fata de Ucraina si cred ca asta va continua. Ucraina este pur si simplu prea importanta”.

Legenda imagine,

Anna Bjerde de la Banca Mondiala spune ca Ucraina va avea nevoie de sprijin economic pentru multi ani de acum inainte

Miliardele de dolari adunate pana acum „au ajutat la arestarea a ceea ce altfel ar fi avut un impact umanitar si mai devastator asupra tarii”, spune ea, adaugand ca si Ucraina va trebui sa se ajute singura.

Acest lucru se poate dovedi dificil, avand in vedere ca agricultura este o sursa cruciala de venit pentru Ucraina. Este o sursa globala majora de culturi, inclusiv grau, floarea soarelui si porumb. In ciuda unui acord pentru a facilita unele exporturi, care urmeaza sa expire luna viitoare, productia este de asteptat sa scada la aproximativ 45 de milioane de tone de la 53 de milioane in 2022.

Unele dintre acestea se datoreaza faptului ca infrastructura deteriorata face mai dificila scoaterea marfurilor din Ucraina.

Aceste provocari au fost evidentiate intr-un sondaj al Camerei Americane de Comert din Ucraina (AmCham Ucraina). Acesta arata ca 49% dintre companii au suferit daune la cladirile lor. De asemenea, a constatat ca 32% dintre companii au avut personal ucis, iar 27% personal au fost raniti in timpul celor 15 luni de lupte.

Cu toate acestea, a constatat, de asemenea, ca 63% dintre companii intentioneaza sa investeasca in noi proiecte, fabrici sau facilitati si 74% doresc sa creeze locuri de munca pentru ucraineni in proiectele existente.

Presedintele AmCham Ucrainei, Andy Hunder, a subliniat unele dintre problemele care vor fi abordate la conferinta de la Londra. El a declarat ca „majoritatea intreprinderilor din Ucraina nu intentioneaza sa faca cereri pentru daune de razboi pana cand mecanismele de compensare adecvate si clare nu sunt dezvoltate si, in cele din urma, implementate”.

Intalnirea de doua zile a liderilor de afaceri si politicienilor va analiza, de asemenea, daca poate fi pusa in aplicare o schema de asigurare de razboi pentru a incuraja o parte din investitiile din sectorul privat despre care Banca Mondiala le spune ca sunt vitale pentru reconstructia economiei.

Intr-un sondaj separat, a constatat ca firmele au inregistrat o scadere medie de 53% a vanzarilor in comparatie cu 2021 dinainte de razboi. Acesta a raportat ca companiile mai mari au suferit mai multe perturbari decat firmele mai mici.

In timp ce marile companii, inclusiv Coca-Cola, Mondelez si Unilever, si-au vazut cladirile deteriorate, unele au inceput deja sa cheltuiasca bani pentru reconstructia in Ucraina.

Pentru ca asta sa continue, dl Hunder spune ca „asigurarea cuprinzatoare a riscului de razboi pentru investitori are un rol cheie de jucat pentru a asigura investitiile in reconstructia si redresarea Ucrainei”.

Principalele firme financiare americane Blackrock si JP Morgan ajuta guvernul Ucrainei sa asigure investitii din sectorul privat pentru reconstructie. Aceasta va fi cheia pentru asigurarea locurilor de munca si a inovatiei care vor conduce la redresarea Ucrainei, potrivit doamnei Bjerde de la Banca Mondiala.

„Chiar daca razboiul ar urma sa se incheie astazi, va exista o perioada de ajustare, economia s-a schimbat foarte mult. Saracia in Ucraina a crescut, dinamica si demografia s-au schimbat. Asa ca va trebui sa existe sprijin pentru timpul necesar. vino”.