Lovitura economica pe care o va suferi Germania din cauza incetinirii economiei mondiale

Categories EconomiePosted on

Se asteapta ca Germania sa experimenteze cea mai grea lovitura din cauza incetinirii economiei mondiale determinata de ratele mai mari ale dobanzilor si de comertul global mai slab, a avertizat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. In previziuni defavorabile pentru economia mondiala, organizatia cu sediul la Paris a spus ca cea mai mare economie a Europei va fi probabil singura tara din G20, cu exceptia Argentina, care va scadea in acest an in timpul unei incetiniri mai ample la nivel international.

Organizatia si-a lasat neschimbate previziunile pentru 2023 pentru cresterea Regatului Unit la 0,3%, a treia cea mai slaba categorie din G20, in afara Germaniei si Argentinei. Si-a redus estimarea pentru cresterea Regatului Unit in 2024 de la 1% la 0,8%, doar Argentina fiind mai slaba in G20.

Se asteapta ca Regatul Unit sa aiba cea mai mare inflatie din G20 dupa Turcia si Argentina, cu o rata medie pentru 2023 de 7,2%, inainte de a scadea mai aproape de mijlocul pachetului, cu o rata de 2,9% asteptata in 2024.

Dupa un inceput al anului 2023 mai puternic decat se astepta, ajutat de preturile mai scazute la energie si de relaxarea restrictiilor legate de Covid de catre China, OCDE a declarat ca activitatea in tarile principale incetineste spre sfarsitul anului inainte de un 2024 mai slab.

Impactul ratelor mai mari ale dobanzilor pentru combaterea inflatiei vertiginoase dupa invazia Ucrainei de catre Rusia a sporit presiunea asupra gospodariilor si intreprinderilor, in timp ce economia Germaniei, cu productie grea, se confrunta cu volume mai slabe ale comertului global.

Cresterea din China – un partener comercial important al Germaniei – a fost mai slaba decat se anticipase, potrivit OCDE, in timp ce activitatea economica din Europa a fost supusa tensiunii din cauza inflatiei persistente si a ratelor dobanzilor mai mari.

Reducerea previziunilor de crestere in perspectivele sale economice intermediare, a spus ca economia Germaniei este pe cale sa se reduca cu 0,2% in acest an, in scadere fata de estimarea de crestere zero facuta in iunie. De asemenea, a emis Germaniei cea mai puternica retrogradare dintre tarile UE incluse in raport pentru 2024, prognozand o crestere de 0,9%, in scadere fata de o estimare anterioara de 1,3%.

Clare Lombardelli, economist-sef al OCDE, a declarat: „Observati o crestere mai slaba in toata Europa, dar Germania este probabil cel mai mare exemplu. Vedeti impactul inflatiei asupra veniturilor reale. Asta a suprimat cererea consumatorilor. Si observati impactul inaspririi politicii monetare.

„Germania, poate mai mult decat alte economii ale UE, este afectata de incetinirea din China. Exporta foarte mult in China, precum si importuri, deci este o combinatie de factori.”

Ea a spus ca OCDE nu a anticipat recesiuni in niciuna dintre marile economii, desi activitatea avertizat va ramane slaba si a avertizat ca exista riscuri pentru prognoza daca inflatia ramane incapatanat de mare sau activitatea in China s-ar deteriora si mai mult. Gospodariile si intreprinderile au ramas sub presiunea ratelor ridicate ale dobanzilor. „Nu am iesit inca din padure cu inflatia. Este mult prea devreme pentru a declara victoria”, a spus ea.

In general, OCDE se asteapta ca cresterea economiei mondiale sa ramana sub normal in acest an si anul viitor, cu o crestere de 3% in 2023, inainte de o incetinire la 2,7% in 2024. In timp ce inflatia a scazut, a spus ca presiunile au fost persistente in multe economii – sustinut de presiunile costurilor si marjele mari de profit ale companiei in unele sectoare.

Organismul care reprezinta 38 dintre cele mai bogate tari ale lumii a indemnat bancile centrale sa mentina ratele dobanzilor pe un teritoriu „restrictiv” pana cand vor aparea semne clare ca presiunile inflationiste subiacente se estompeaza. Cu toate acestea, acest lucru s-ar adauga la riscul unei cresteri economice mai slabe prin afectarea increderii intreprinderilor si a consumatorilor.

Economistii anticipeaza ca principalele banci centrale din lume se apropie de sfarsitul celui mai agresiv ciclu de majorari ale ratelor dobanzii din ultimele decenii, pe fondul preocuparilor tot mai mari cu privire la impactul cresterilor anterioare care au afectat activitatea economica.

Banca Centrala Europeana a crescut saptamana trecuta dobanzile la cel mai inalt nivel de la crearea monedei euro in 1999. Rezerva Federala a SUA este de asteptat sa lase neschimbate costurile imprumuturilor miercuri, in timp ce Banca Angliei este probabil sa majoreze ratele dobanzilor pentru ultima data. in ciclul curent joi dupa 14 cresteri.

Lombardelli a spus: „Vedem ca politica monetara are un impact. Reduce cererea – asta este necesar pentru a face fata acestei provocari inflationiste – dar inseamna ca avem o crestere mai scazuta.”