Cine profita de pe urma creditelor ‘relaxate’?

Categories EconomiePosted on

Miscarile care au loc pe piata bancara in ceea ce priveste procesul de creditare sunt multiple si au implicatii atat pe verticala cat si pe orizontala. In mod cert ele pornesc de la dezideratul asigurarii unui acces cat mai facil la imprumuturi pentru o mai mare categorie de populatie. Sigur, nu mai e demult un secret faptul ca in spatele acestuia se afla interesul firesc al bancherilor de a-si mari cotele de piata, numarul de clienti si in mod evident profiturile.

Desi la o prima vedere aceste scopuri sunt convergente, situatia din piata nu confirma aceasta teorema. Scopurile bancilor par a fi verificate de realitate, in schimb cele ale clientilor, mai putin.

Demarajul rapid asigura succesul

Fara nici o indoiala, nici bancile nu pot fi privite global. Cei care s-au miscat mai rapid si au inteles „din prima” ce inseamna prudentialitate pentru Banca Nationala a Romaniei (BNR) sunt castigatori pe linie. Alpha Bank, BRD, Volksbank si BCR (recordul acesteia de 10 zile intre trimiterea normelor si aprobare va fi greu de egalat) au demonstrat ca sunt „pricepute” la capitolul analiza riscului de creditare si au trecut relativ repede testul dat de banca centrala. si vor avea numai de castigat. De ce? Pentru simplul fapt ca intre ofertele relaxate ale bancilor nu pot exista mari deosebiri iar potentialii clienti sunt aceeasi. Pe cale de consecinta orice nou intrat va lua din piata de cele mai multe ori clienti refuzati de altii. Ca sa poata sa ii ia, vor trebui sa conceapa niste norme de creditare interna mai laxe decat predecesorii, ceea ce s-ar putea sa-i duca la picarea testului de la BNR. De aici si incercarea unora dintre bancheri de a induce in piata ideea ca unii au furat startul.

Interesul clientului

Spuneam mai sus ca interesul clientului nu prea se dovedeste a fi „servit” de noile norme de creditare. Unii potentiali clienti dar si unii bancheri sunt tentati sa devina deja nostalgici dupa vremurile in care BNR dirija din centrul intersectiei cu indicatori fixi procesul de creditare.

Noile conditii au impus acea gaselnita numita cos mediu de consum care se scade din venitul net pe familie si diminueaza drastic numarul celor care viseaza inca la un imprumut. Cu alte cuvinte, cine are bani va avea intr-adevar sanse la credite mai mari si cu avans mai mic (sau deloc), cine nu, poate sa-si puna pofta-n cui. Primele rezultate par sa confirme acest fapt: din declaratiile bancherilor volumul de imprumuturi acordat a crescut, in timp ce numarul de clienti a scazut.

Castigatorii din umbra

in afara celor amintiti nu trebuie omisi o serie de alti castigatori indirecti. Primii care trebuie mentionati sunt cei din constructii. Piata imobiliara va inregistra cresteri de preturi de pe urma noilor credite. Vor profita si toate sectoarele de activitate care asigura materie prima pentru constructii

Nu in cele din urma vor profita toti producatorii si comerciantii de bunuri de folosinta indelungata sau chiar servicii cu valoare mare, pentru a caror finantare e nevoie de credite.

Avantaj bancile

La o privire scurta asupra noii generatii de credite se observa interesul bancilor de a acorda in conditii de maxima siguranta credite pe perioade mai mari de timp. Acestea sunt mult mai avantajoase din punctul de vedere al creditorului intrucat ii garanteaza un profit cert pe o lunga perioada, iar cheltuielile facute pentru administrarea acestor sume sunt mai mici.