Aproape 400 de obiecte antice din aur şi argint au fost expuse la muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva

Categories ArheologiePosted on

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a inaugurat astăzi expoziţia dedicată celor mai valoroase obiecte antice din aur şi argint din colecţiile muzeului. Printre cele aproape 400 de piese expuse au fost fibule, colane, brăţări şi inele din aur, dar şi celebrele plăcuţe din foiţe de aur descoperite la Germisara.

Cele mai valoroase obiecte antice din colecţiile muzeului devean pot fi văzute, începând de marţi, de cei care vizitează Palatul Magna Curia din Deva. Astăzi a avut loc vernisajul expoziţiei „Obiecte de tezaur din colecţiile Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva”, care va putea fi vizitată pe tot parcursul anului.

Turiştii care ajung la muzeu pot vedea aproape 400 de exponate din aur şi argint, printre care se numără pnouă fibule, trei colane, patru brăţări şi şase inele plurispiralice dacice din argint, plăcuţele din foiţe de aur descoperite la Germisara şi aplica  în care este reprezentată Gorgona Medus, descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

„De aproape cinci luni, o echipă formată din istorici, restauratori, arheologi, arhitecţi, conservatori şi reprezentanţi ai MCDR a lucrat la organizarea acestei expoziţii, care prezintă cele mai valoroase comori ale muzeului. Expoziţia cuprinde o serie de obiecte, 385 la număr, care se eşalonează pe o perioadă foarte lungă de timp, din epoca bronzului şi până în evul mediu”, a declarat arheologul Iosif Vasile Ferencz.
Peste două kilograme de aur şi peste trei kilograme de argint cântăresc în total piesele expuse la muzeul din Deva. Expoziţia poate fi văzută de marţi până duminică, între orele 9:00 şi 17:00, preţul unui bilet fiind de 10 lei pentru adulţi şi doi lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/aproape-400-obiecte-valoroase-din-aur-%C5%9Fi-argint-215836673.html

Lasă un răspuns